|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Slike na FB
18.1.2011 13:10:21   
mojamura
No tukaj se bom pa jaz malo razpisala. Pred kakimi 3-emi meseci je na našo OŠ prišel predavat nam staršem kriminalist. vzel je primere iz prakse tema je pa bila internetne zlorabe. 

opisala bom le eno stvar:
bila je punca, ki je imela profil na spletni strani glasujzame. tam je stopila v kontakt z moškim, katermu ni bilo mar, da je ona stara 14 let. pogovarjati sta se začela po messengeru. šla sta se 'sex po netu'. tip si je vse kar mu je ona pisala shranjeval. ko je želel več, da si inštalira web kamero in se samozadovoljuje pred njim, je hotela prekiniti stike. začel ji je groziti, da bo staršem povedal kaj dela na internetu in ona v strahu, da ji ne bi prepovedali računalnika nadaljuje....inštalira si kamero in se slači ter samozadovoljuje. on jo terorizira naprej, da mora početi še bolj perverzne in vulgarne stvari. punca ne ve in ne vidi izhoda, kako se tega rešiti, saj on grozi, da bo video objavil na internetu ...punca vidno shujša v roku pol leta ji učni uspeh pade od odličnega k zadostnemu. mama ve da se nekaj dogaja....ne pa tudi kaj.
ko je punca že psihično čisto na tleh vseeno pove mami in ta ga prijavi na policijo.
takih in podobnih primerov je vse več in več. in ne morem tega primerjat s tem, da se naši starši z našim obnašanjem tudi niso strinjali.

mladi sploh osnovnošolci še ne vejo, kaj pomenijo njihove slike na netu, kaj pomenijo izjave, ki jih zapišejo. da se punca stara 14 let slika v prozorni majčki ji danes ne pomeni nič več....predstavljajte si pa da ta ista punca čez cca. 30 let želi kandidirati za predsednico ali kaj podobnega.
ne zatiskajte si oči in ne mislite, da se pa to vašemu otroku ne more zgoditi. vprašajte se: ali res vem kaj dela moj otrok na računalniku?


_____________________________

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: Slike na FB
18.1.2011 13:17:07   
mojamura



IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor

svašta, kaj vse vam ne uide. V dveh letih kar sem na fejsu še nisem videla/opazila/prebrala nič spornega. Mogoče zato, ker "prjatle" dejansko izbiram. Tako ne bo nobena sosedova frkljica moja frendica, prav tako ne od kolegice hči/sin. Zakaj. Zato. Ker ne pašemo skupaj.
Ko in če bosta pa moji hčeri sledili tokom razvoja IT bomo pa eventuelne probleme reševali takrat.

 Takrat bo zate že prepozno (z vsem dolžnim spoštovanjem)...zakaj? ker ju v znanju IT veščin ne boš dohajala.


_____________________________

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Slike na FB
18.1.2011 13:41:12   
hektorina
Mojamura...res za zamislit. Najhuje pri vsem pa je...da se moramo prisilit v razmišljanje o najbolj temnih scenarijih. Žal.

(odgovor članu mojamura)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Slike na FB
18.1.2011 13:53:05   
koala
Rubin, še en dinozaver,me je kar groza kaj bo čez nekj let ko bo sin začel uporabljati računalnik.

_____________________________

Nisem vedela
koliko ljubezni imam v srcu,
dokler me ni nekdo poklical MAMA

(odgovor članu hektorina)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Slike na FB
18.1.2011 13:55:47   
mojamura
pa še to: slike ki jih dajejo punce na FB podobne strani, tole sem našla na ii2 strani

http://www.ii2.org/user.php?nick=AndyLicious



_____________________________

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu mojamura)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Slike na FB
18.1.2011 14:02:45   
ronja
Mislim, da nobeni ne bi bilo všeč, če bi se otrok napol nag slikal in dal slike na net (čeprav so naše slike iz morja prav iste, pa jih tudi objavljamo), prav tako kot verjetno nobeni ne bi bilo všeč, da se ji nasjtnik/ca napije in bruha okoli, niti da zanosi na eni iks zabavi, niti da proba travo ali še kaj hujšega.  Vseeno pa se zelo zna zgodit, da bodo naši otroci vsaj kaj od tega kdaj poizkusili. Z ničmer se ne bom strinjala, ne mislim pa pridigat, kako smo bili pa mi angelčki pa to kar oni delajo je 100x hujše. Ker ni. Lahko ima hujše posledice, lahko pa tudi ne. Sama sem delala neumnosti, ki bi me komot stale življenja (pa nisem bila ne pijana, ne nič, samo malo divja po naravi;), če bi imela malo smole ali pa malo manj sreče. In mi je všeč, da sem se zdivjala. Ne morem od njiju pričakovat, da bosta ves čas 100% odgovorni, pametni in nič zaletavi, nič lahkomiselni, nič naivni.

Ne vem, če gre vedno za pomanjkanje odgovornih staršev: mogoče so punce enostavno lahkomiselne, naivne in starši niti ne vejo, ker se pač nič slabega ne dogaja z njimi. Ko se kaj zgodi, je že prepozno, jasno.

Ampak zdaj paranojo pred vsem širit, je pa druga skrajnost: ali nobena od vas nima nikjer nobenih pomanjkljivo oblečenih fotk? In če bi prišle v roke nekomu, bi seveda lahko s tem izsiljeval. Ok, ne date jih na net, vendar to ne pomeni, da ste pa 100% varni. Isto bo s temi fotkami. Če te nekdo hoče zafrknit, te lahko, če se dovolj potrudi, noben ni čisto brezmadežen. Profesorji na faksu so naju vsi videli se strastno poljubljat, pa zato noben nima slabega mnenja o naju - so naju zafrkavali, jasno, kakšen tud ina izpitu, ampak nič hujšega. Daleč od tega, da naju zato ne bi hoteli v službo. A res mislite, da bi bilo tako zelo drugače, če bi bilo to poslikano? Briga mojega šefa, kaj jaz doma delam (no, razen, če delam za službo), važno mu je, kaj delam v službi.

Kar se pa bodočih fantov tiče, bo po moje družba takrat bolj strpna in bo vsem jasno, da sta z bivšim tudi kaj imela, sicer bi bil prjatelj, ne pa fant. In verjetno bodočega fanta take fotke ne bojo motile, ker bo to normalno, da jih vsi imajo, to ne bo več tabu, tako kot je zdaj noramalno, da s fantom spiš, čeprav se ne poročiš s taprvim, našim babicam je bilo pa to nepredstavljivo. Meni ni noben problem videt slike od lubija z bivšo, pa tudi če bi se slikala v bolj intimnih pozah, saj itak vem, da sta spala skup - bilo i prošlo, kaj ima to z mano?

mojamura, zlorabe so vsekakor problem in sigurno si ne bi želela, da bi se mojima puncama (ali kateri drugi, ampak valjda me najbolj za moje skrbi) kaj takega zgodilo. Samo način imam drugačen: ne bi pop* zaradi napolgolih slik, ne bi jima pridigala o tem, da bojo to zdaj lahko tete pa strici, pa babice videle, pa da jima bo to škodilo čez 30 let... Ne bi jima prepovedala računalnika in ne bi jima prepovedala stikov prek računalnika, bova pa imela pravilo, da vsakega, s katerim se bosta spuščali v resne odnose (magari prek neta), prej povabita domov oz. nekam na javni dobro obiskan prostor, da lahko preverita, če je res ta, za katerega se izdaja. Če je to nek najstnik, pa sta si všeč, potem itak ni problema. Če je to nek pedofil, potem pa lahko takoj reagiramo oz. sploh ne bo hotel prit na zmenek.
Kar si jaz s svojo vzgojo želim dosešt, je to, da bi punca v trenutku, ko bi tip zahteval od nje karkoli, kar ji ne bi bilo všeč, lahko prišla do mene in da argument "bom pa mami povedal" ne bi sploh prišel v poštev. Da bi obe vedeli, da nama lahko povesta karkoli! Da bova vedno na njuni strani. Če mi to rata, potem se v take hude stvari ne bosta mogli zaplest, ker bi se vse skup končalo pri tem, da bi on hotel, da si inštalira web kamero. Če je takrat: "mami, en tip nekaj hoče od mene!", ker je dovolj zaupanja, potem naprej ne pride. Ker "mami" tistega tipa prijavi na policijo že predno se karkoli hujšega zgodi njeni hčerki.
Saj potem se še vedno lahko lepo mirno pogovoriš o tem, da se ni pametno it seksa po netu z nekom, ki ga niti ne poznaš in da je dobro bit pri teh stvareh previden. In gotovo bo takrat bolj upoštevala, kot pa če znorim pri taprvi pobruhani sliki, da to pa ni za v javnost, ji prepovem računalnik za 1 mesec, naslednji mesec bo pa delala po svoje in vse skrivala. Če vem, kaj se dogaja, potem lahko pomagam preprečit škodo - če ne vem, ne morem nič. Ko je že štala, lahko pridigam - pomaga pa ne kaj dosti. In mogoče če bi sama izrazila dovolj zanimanja za to, kar onidve počneta (tudi na račkotu), potem potrditve od drugih niti ne bi potrebovali. In če bi takrat dali za hec eno čudno fotko gor, mi ne bi bilo treba popenit.

Lahko te pa tudi bivši fant izsiljuje, tu ni garancije. Največ pomaga to, da znaš izbirat ljudi. Če otroke to naučimo, potem lahko delajo karkoli, pa tega njihovi "frendi" ne bojo zlorabili.

vprašajte se: ali res vem kaj dela moj otrok na računalniku?

Zaenkrat šeuser posted image . Upam, da tako še dolgo ostane. Mislim, da bomo imeli kar dolgo skupen račko, hehe.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Slike na FB
18.1.2011 14:14:18   
mojamura
draga Ronja, mislim, da si me narobe razumela.
Doma imam kmalu 14-letnika in 5 letnika.
Tudi moj starejši (lahko rečem kar oba) nista angelčka. Vem oz. se še spomnim mojih rosno mladih dnji ;). tudi jaz imam podoben pogled na vzgojo kot ti, da jima želim privzgojiti, da mi lahko povesta karkoli, pa naj je še tako hudo.

prav si napisala, mladi so naivni (ja itaq smo tudi mi bili) in, da so posledice njihovih dejanj lahko drastične za njihovo prihodnost dosti bolj kot so bile naše napake. 
to zgodbo sem napisala samo zato, ke vem, da je kar nekaj staršev, ki si zatiskajo oči. recimo imajo otroci PC v svoji sobi in je v sobi kak 3-4 ure in se ''kao'' uči. ne pravim, treba je tudi kako neumnost narediti, treba jih je pustiti da včasih padejo, da potem vidijo da to res boli, morajo se učiti na lastnih napakah...ampak vseeno, pa je bolje, če jim starši pojasnimo kaj se lahko na netu dogaja.
dandanes tudi kraja indetitete pride v poštev. vem marsikaj ronja, delam v tej branži, tako da...

pa še to nisem mislila širiti paranoje. ronja, kakor koli vzameš to ni paranoja, to so gola dejatva, ki jih je iz dneva v dan več.


< Sporočilo je popravil mojamura -- 18.1.2011 14:15:19 >


_____________________________

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Slike na FB
18.1.2011 14:25:17   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: koala

Rubin, še en dinozaver,me je kar groza kaj bo čez nekj let ko bo sin začel uporabljati računalnik.


Vsaj to te lahko tolaži, da bo najverjetneje takrat facebook že pretpotopna iznajdba.......

(odgovor članu koala)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Slike na FB
18.1.2011 14:55:28   
skuštrana
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

IZVIRNO SPOROČILO: koala

Rubin, še en dinozaver,me je kar groza kaj bo čez nekj let ko bo sin začel uporabljati računalnik.


Vsaj to te lahko tolaži, da bo najverjetneje takrat facebook že pretpotopna iznajdba.......



Točno tako. user posted image In tisto kar bo takrat in - tistemu mi sploh ne bomo vešči sledit.


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Slike na FB
18.1.2011 21:24:56   
ronja
prav si napisala, mladi so naivni (ja itaq smo tudi mi bili)

bili? Eni smo še...user posted image

Paranoja ni bila odgovor tebi, tisto je letelo še na prejšnjo stran.

da so posledice njihovih dejanj lahko drastične za njihovo prihodnost dosti bolj kot so bile naše napake.

Kaj pa vem: kar sem jaz počela, bi me lahko stalo tudi življenja - ne 1x in ne samo ena stvar... Težko si predstavljam kaj hujšega kot da mi umreta... Tako da - tudi mi smo bili neumni - no, vsaj nekateri... Tudi to je golo dejstvo, da imam neverjetno srečo, da zdaj tole tu tipkam in da bi se komot zgodilo, da se ti ne bi imela s kom tu "pričkat".
Mislim samo, da ni na mestu, da jim začnemo pridigat, kako bo to slabo vplivalo na njihove zaposlitvene možnosti, pa kako bo kasnejši fant gledal na to, pa kaj bo babica rekla, ko bo to videla... To se mi res ne zdijo argumenti, ki bi jih en normalen najstnik poslušal (pa sem delala z njimi, mislim, da lahko rečem, da kar uspešno:). zaupanje (staršem in sebi) se mi zdi veliko boljša strategija.

Da bi mi pa malidve po 3 ure na dan na PCju viseli pa ne pride v poštev - pa ne zaradi potencialnih nevarnosti, ampak zato, ekr bi rada, da še kaj drugega počneta. ni vse net, čeprav je zabaven in čeprav se lahko res veliko naučiš.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mojamura)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Slike na FB
20.1.2011 0:23:36   
Julija6
vprašajte se: ali res vem kaj dela moj otrok na računalniku?


Zanimiva tema, tole. Sem mislila, da samo mene zanima, kaj počne moj otrok, pa hvalabogu tudi druge. Moja mala je stara 16 (!) in seveda je na FB.
In seveda smo imeli debato o fotkah in kaj pomenijo....in kako zgledajo.....itd.
In seveda mami preverja... (saj te ne rabi dodat, there are other ways )user posted image

Torej, ja, vem, kaj moj otrok počne na računalniku. Računalnik je v dnevni in ne bo nikoli in nikdar v otroški sobi, za starševski nadzor sem pa samo vesela, da ga imam. Najbolj vesela pa sem, ko izklopim omejitve in pogledam zgodovino brskanja in vidim, da moj otrok ve, da ga imam najraje na svetu, da lahko pride in vpraša, karkoli že.
Zavestno si vzamem čas, da vsakič, ko začne govorit, poslušam. In priznam, da sem se tega morala navadit...... da nehaš prekladat piskre in cunje in sesalec in prisluhneš tisti hip, ko se odpre, ker ponovitve mogoče ne bo..

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Slike na FB
20.1.2011 8:39:14   
Najaa
IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor

svašta, kaj vse vam ne uide. V dveh letih kar sem na fejsu še nisem videla/opazila/prebrala nič spornega. Mogoče zato, ker "prjatle" dejansko izbiram. Tako ne bo nobena sosedova frkljica moja frendica, prav tako ne od kolegice hči/sin. Zakaj. Zato. Ker ne pašemo skupaj.
Ko in če bosta pa moji hčeri sledili tokom razvoja IT bomo pa eventuelne probleme reševali takrat.



Uf, sem misla isto napisat. Tako da sam podpis.
Pa še to. Ne verjamem, da se bo v nekaj letih tak spremenilo, da bi mi postala IT takooo tuja, da ne bi mogla otroka nadzirat. V teh časih že ne. Je pa res, da otroka je treba že od malega enih stavri učit.

< Sporočilo je popravil Najaa -- 20.1.2011 8:44:04 >

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 62
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Vrnitev na delovno mesto poporodniškem dopustu
viki92

S kakšnimi izzivi se soočate ob vrnitvi na delovno mesto po porodniškem dopustu?

• Težave z usklajevanjem službe in družine (48%)

• Strah pred izgubo službe (11%)

• Prilagoditev na novosti in spremembe na delovnem mestu (10%)

• Preobremenjenost in pomanjkanje energije (15%)

• Z vrnitvijo na delovno mesto nimam težav (15%)


Število vseh glasov: 91

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!