valek
|
ŠE EN DOBER ČLANEK, KI GA JE VREDNO PREBRATI, TAKO ZA MIMOGREDE: Kravje mleko je za kravje otroke Kaj je mleko? Mleko je hranilo za zelo kratko obdobje, ko takoj po rojstvu mladiček še ne more uživati druge hrane. Zato je dojenje edini naravni način uživanja mleka. Takoj, ko to lahko, mladiči vseh živalskih vrst prenehajo z uživanjem mleka in konzumirajo hrano, ki je primerna za njihove potrebe. Človek je edini sesalec, ki krši to osnovno naravno pravilo. In še povrh: z odraščanjem ljudje izgubljamo zmožnost prebavljanja mleka in kot mnogi trdijo si s tem povzročamo resne zdravstvene težave. Torej je mleko zgolj hrana za dojenčke lastne živalske vrste in nič več in nič manj. Hranjenje otrok s kravjim mlekom je lahko življenjsko nevarno. Ne vem kako se boste odzvali na dejstvo, da kravje mleko vpliva na smrtnost dojenčkov in otrok, toda moja dolžnost je, da vas o tem seznanim. V raziskavi, ki je zajemala več kot 20.000 dojenčkov, je bila izvedena primerjalna študija med tistimi, ki so bili hranjeni z materinim mlekom, in tistimi, ki so bili hranjeni s pomočjo stekleničke s kravjim mlekom, so imeli kar 56 krat višjo stopnjo smrtnosti kot dojenčki hranjeni z materinim mlekom. Tudi splošna stopnja njihove obolelosti je bila podvojena v odnosu do tistih, hranjenih z materinim mlekom. Vir: Cousens, CE 346 Kravje mleko je hrana za telička Kravje mleko je hrana za mladiča lastne vrste, torej za telička, materino mleko pa za dojenčka človeške vrste. V primerjavi s kravjim mlekom, vsebuje materino mleko več lecitina, kar je zelo pomembno za razvoj možganov, vsebuje samo polovico vrednosti koloidnega kalcija (organska oblika), medtem ko je kalcij v kravjem mleku vezan na kazeinske beljakovine, ki jih ljudje ne moremo prebaviti, saj že v drugi polovici tretjega leta starosti, človeški organizem ne proizvaja več encima za njihovo presnovo. Kemična sestava materinega mleka se torej močno razlikuje od kravjega in od tod tudi izvirajo vse težave. Teliček se razvija in raste zelo hitro, vendar ima v odnosu na maso in velikost sorazmerno majhne možgane, medtem, ko se otrok razvija počasneje, možgani so bolj razraščeni, razviti, večji. V kravjem mleku ni vlaknin, vsebuje zelo malo železa, niacina, linolske kisline, vitamina C, pomanjkanje fosforja in taurina. V kravjem mleku je 300 % več kazeinskih beljakovin za oskrbovanje beljakovinskih molekul za izgradnjo kostne strukture, ki bo nosilec teličkovega težkega telesa. Teliček podvoji svojo meso v sedmih dneh po rojstvu, človeški mladič pa v sedmih mesecih. Problem je v tem, da ljudje kravjega mleka ne moremo prebavljati, saj človeški organizem od »odstavitve« ne proizvaja dveh pomembnih encimov za presnovo mleka, to sta rinil za presnovo beljakovin in laktoza za presnovo laktoze, to je mlečnega sladkorja. Mleko in mlečni proizvodi so glavni vzrok srčnih napadov Rezultati mnogih raziskav kažejo, da so mleko in mlečni proizvodi glavni vzrok srčnih napadov, kapi in ateroskleroze. Homogenizirano mleko je še slabše, bolj škodljivo od pasteriziranega, saj je maščoba razbita na drobne mikroskopske delce, ti pa omogočajo faktorju ksantin oxidazi (XO), da skozi črevesne stene presnovnega trakta preide v kri, kjer intenzivno maši arterije, kar je seveda vzrok za pojav visokega krvnega tlaka. Dr. medicine Kurt Oster in dr. medicine Ross iz Connecticuta v ZDA zagotavarjata izsledke raziskave, da je pitje in hranjenje s homogeniziranim mlekom nevarnejše od kajenja in zahtevata, da bi bil napis na mlečni embalaži enak napisu na škatlici cigaret »To je igra s smrtjo,« poudarjata zdravnika. Finska je država med najvišjimi porabniki mleka in mlečnih izdelkov, prav tako pa ima najvišjo stopnjo smrti, povezano z boleznimi srca in ožilja. Vir: Health Science, Community Spirit Magazine, 1985. Ostale bolezni, ki jih povzročajo mleko in mlečni izdelki Kravje mleko je glavni povzročitelj vseh alergij pri otrocih in tudi pri odraslih. Povzroča koliko ali črevesne krče, kolitis, prehlade, sinusitis, zaprtje, respiratorne bolezni, ki so povezane z astmo, vneto in ranasto grlo. Mleko in mlečni proizvodi predstavljajo hrano, ki tvori v telesu največ sluzi, v siru so koncentracije tega še višje. Ljudje, ki pijejo mleko in jedo mlečne izdelke (mleko, smetana, planšarski siri, siri vseh vrst, kremni namazi, jogurt, kefir, sladoled, maslo, bivolje maslo…), so vedno polni sluzi – smrkavi, prehlajeni in delno ali precej zaprti, kar se tiče izločanja blata. To je tudi razlog, da so otroci, hranjeni z mlekom in mlečnimi izdelki, neprestano prehlajeni. Izredno težko prebavljiva beljakovina kazein, je hkrati tudi dominantna beljakovina, ki je glavni vzrok sluzi, ki v telesu tvori histamine, ki povzročajo sluz in zaprtje. Ta sluz polni pljuča, otežuje ali skoraj onemogoča dihanje. Dejstvo je, da je kar 80 % beljakovin v mleku predstavlja kazein – izredno odporno lepilo in je osnova za eno najmočnejših vodoodpornih lepil, s katerimi lepijo kopalniške ploščice pa tudi kuhinjsko in drugi pohištvo – začepilo bo tudi vas! Mleko in mlečni izdelki so povezani tudi z nastankom osteoporoze, raka, artritisa, diabetesa, ledvičnih kamnov, povzročajo pomanjkanje železa in kalcija… Alois Kolar, praktik, svetovalec Naravnega zdravja Z dovoljenjem uredništva prepisan članek iz revije OSVODOBITEV ŽIVALI, št. 6 (januar 2006), str. 10. Ena šalica mleka vsebuje: sestava materino kravje polno kravje posneto voda 15,25 214,69 222,46 beljakovine 2,53 8,02 8,35 maščobe 10,77 8,15 0,44 ogljik. hidrati 16,94 11,37 11,88 kalcij 79,21 291,33 302,33 magnezij 8,36 32,79 27,83 kalij 125,95 369,66 405,72 natrij 41,57 119,56 126,18 pepel 0,49 1,75 1,86 Ne glede na to, da kravje mleko vsebuje veliko več kalcija, je njegova izkoriščenost (absorpcija) nekaj krat manjša od materinega mleka. Presežek fosforja v kravjem mleku preprečuje absorpcijo kalcija (Dr. Frank Osk). Nepopolna presnova beljakovin iz kravjega mleka povzroča proces gnitja pri čemer nastajajo kisle snovi (inol, skatol, fenoli, amonijak…). Za preprečitev zakisanja krvi telo črpa predvsem kalcij iz kosti in tako nevtralizira kislost, ki jo povzroča kravje mleko. Uživanje kravjega mleka in mlečnih izdelkov povečuje tveganje za zlom kolka, ker metabolizem beljakovin iz mleka povečuje izločanje kalcija z urinom (American Journal of Epidemiology 1994; 139).
|