visokapetka -> RE: Nosečnost, brezposelnost in par vprašanj (17.9.2012 13:38:27)
|
Pozdravljene. Eno uro sem prebirala tole temo in našla kar precej informacij. Tudi moja situacija je podobna, pa vendar me še nekaj zanima. Od novembra 2011 do avgusta 2012 sem bila zaposlena, torej skupaj 10 mesecev. Ta mesec, septembra, sem na bolniški brez zaposlitve, z oktobrom grem na zavod in koristim 3 mesece zavoda, torej oktober, november, december. Marca imam PDP. Ostaneta mi torej 2 meseca, ko ne bom prejemala prihodka. Mislila sem, da se mi za izračun porodniške upošteva zadnjih 12 mesecev, torej od februarja 2012 do februarja 2013. Ampak zdaj sem iz vseh teh sporočil razbrala, da če se mi upošteva zadnjih 12 mesecev, moram nastopiti porodniško zaposlena. Starša me sicer lahko zaposlita. Smo tudi že računali, če bi me zaposlila za oba meseca (torej, ko mi preneha teči zavod in do porodniške) in mi izplačata minimalno plačo (ki bi bila samo prikazana), jaz pa plačam strošek firmi, bi verjetno še vseeno bila na boljšem, saj bi se mi v izračun porodniške štela tudi ta dva meseca plače. Prav razmišljam? Ali je še vseeno bolje, da me zaposlita par dni prej preden nastopim porodniško in sem dejansko dva meseca brez (prikazanega) prihodka? Mi bo pa tale mesec bolniške brez zaposlitve precej znižal vse skupaj. Sem mislila, da se izračun bolniške izračuna glede na plačo preteklega meseca, ampak so mi na ZZZS povedali, da upoštevajo dohodnino s prejšnjega leta, torej za leto 2011. Takrat so bili moji prihodki zelo nizki. Od januarja 2011 do julija 2011 sem prejemala starševsko nadomestilo (195 eur/mesec) in potem še november in december plačo (ta dva meseca sem bila zaposlena za polovični delovni čas, tako da je bila tudi plača polovična). Vsekakor bom tudi na CSD-ju vprašala glede višine moje porodniške, ampak sem tako lesena kar se tega tiče, da kakšno neumnost raje tukaj vprašam. Za kakršnokoli informacijo se vam že vnaprej zahvaljujem.
|
|
|
|