k54j -> RE: Nosečnost, brezposelnost in par vprašanj (25.5.2011 16:21:11)
|
Pozdravljeni, tudi jaz sem nova na tem forumu in ker vidim, da nekatere veliko veste na temo brezposelnih mamic, bi tudi jaz prosila za pomoč. Moja situacija je sledeča od lanskega oktobra delam preko podjemne pogodbe, do takrat sem imela status študenta in sem delala preko napotnice, razlog za zaposlitev preko podjemne pogodbe je da še nisem diplomirala, kar bom v kratkem, ampak sem vmes zanosila in PDP imam oktobra, zdaj pa me zanima kako je v mojem primeru s prijavo na socialno oz. na zavod, pri podjemni pogodbi (podpisano imam za 1 leto) je delodajalec zakonsko dolžan plačevati prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (V skladu z 27. členom Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (v nadaljevanju: ZPIZ-1) je izplačevalec dohodka dolžan plačati prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 6% od bruto izplačila posameznika. Poleg tega pa je dolžan izplačevalec posameznika še zavarovati za poškodbo pri delu in poklicno bolezen. Ta dolžnost je določena v 17. členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (v nadaljevanju: ZZVZZ), izplačevalec pa je dolžan plačati pavšalni znesek zavarovanja v višini 4,27 EUR.) gre za zmanjšane prispevke, pa vseeno mezanima, ali to kaj vpliva na moje prihodke v času porodniške. Kolikor sem razbrala iz prejšnjih vprašanj in odgovorov, ti v primeru brezposlenosti pripada samo starševski dodatek in otroški dodatek, imam prav? Kako je s socialno pomočjo in morebitno prijavo na zavod za zaposlovanje, se v tem času sploh lahko prijaviš na zavod za zaposlovanje. Zanima me še kako je z dopustom za nego in varstvo otroka, ki ga lahko vzame oče. S partnerjem namreč nisva skupaj, živiva na istem naslovu (dvostanovanjska hiša) v ločenih gospodinjstvih? Najepša hvala za odgovor!
|
|
|
|