mate0ja
|
IZVIRNO SPOROČILO: nusi To kar ste ene že napisale bi morali res večkrat povedati. Meni se zdi normalno, da dojenček je na 1 uro ali pa v prvem mesecu še bolj pogosto. Sama večkrat prepričujem novopečene mamice, da to, da otrok zahteva dojenje na 1 uro in ne na 3, kot so rekli v šoli, ni nujno znak, da nimajo melka. meni je pred 2,5 leti pediatrinja rekla, da naj bom striktna in dojim na 3 ure. To je kao dokazano, da je takrat lakota. Ostalo je crklanje in crklt se ne na dojki. Ko sm jo vprašala zakaj ne, sem dobila odgovor da zato, ker potrem otrok ne pozna razlike med lakoto in potrebo po crkljanju. Dojili sva se pa v prvem mesecu non stop. Sm shranila zapis in v povprečju je previsela na dojki 11 ur. Če je nisem priklopla se ji je hotlo zmešat. In ko sm bla že jest tud čist zmešana, ker mi je to "dojenje" pobralo vso energijo se spomnim, da obstajajo dude. In jo dam. Tamala potegne ko nora in najino dojenje se znormalizira. Dejansko res nekje na 3 ure. In ko sm naslednjič povedala pediatrinji, da sva uredili dojenje nekje na tri ure in da smo odkrili čudežno moč dude je bla spet vsa vshičena in težila, da bi blo bolje, da bi cele dneve previsela na dojkikot da sem ji dala dudo. Da duda ne vem kaj vse zavira. Sm jo spomnila, da je bil njen nasvet, da naj zmanjšava dojenje, mi je pa začela zatrjevat da to ni res. Ko smo pediatra potem (zaradi selitve) menjali, tudi tej novi razložim zgodbo, in mi takoj potrdi, da sem imela prav. Razložila mi je še celoten proces hranjenja, pridobivanja na teži, potrebe pocrkljanju in SESALNI REFLEKS. Ker smo SESALCI se rodimo s sesalnim refleksom. Nekateri šibkejšim, drugi močnejšim. In tisti, ki imajo močnega pogosto potrebujejo nekaj za sesanje. In če je edino kar ponudimo dojka, bo pač otrok visel na dojki. V tem primeru ni rečeno, da bo otrok pretirano pridobival na teži. Mleka je sicer dovolj za vsak podoj (ponudba/povpraševanje), vendar vprašanje kako kalorično je. In čisto verjetno je, da se isti otrok redi enako če ves čas vleče ali če se doji na par ur. Vprašanje pa je kako se mama odziva na nenehno visenje na joški. Ker se z dojenjem porablja več energije kot zgolj z običajnim sedenjem oziroma ležanjem in ker telo potrebuje kaj nekaj tednov, da se sanira po porodu, je velika verjetnost, da se bo mama preveč izčrpala in bo zaradi tega trpela proizvodnja mleka. Zato so ustvarili dude, da imajo malčki kaj za vlečt. Ampak tako info sem jaz prvič slišala. Do tistega dne mi je bilo znano le, da duda ni zdrava za otroka. Pa sem bila vestno na vsakem predavanju v materinski šoli, prebrala sem kar nekaj literature na to temo. Menim, da dandanes novopečene mamice teži predvsem preveč informacij o negi in zdravju otroka, ki so trendovske narave in premalo splošnega znanja o otroku, njegovih potrebah ... Vsaj če po sebi sklepam je temu tako.