bric -> RE: Nisem za krst (12.2.2011 11:58:51)
|
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz IZVIRNO SPOROČILO: bric ....., da če pa je že v vsem skupaj kaj dobrega, je pa to itak obče človeško ali pa "prepisano od starodavnih kultur". To je pač resnica - četudi je morda ti ne boš nikoli sprejel. Lej, ne želim ti vsiljevati svojega mnenja, samo bodi pa le toliko fer in če že tako misliš, potem tudi korektno napiši. Torej, TI misliš ta je to resnica, kar pa še ne pomeni da je temu res tako, ker tvoje mnenje pač ni sveto, ni dogma ni aksiom...je samo tvoje mnenje, ki pa je mimogrede že ob osnovnem gimnazijskem poznavanju zgodovine lahko na težkih preizkušnjah, ampak to je tvoj problem. Pač tvoje mnenje. IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz Pa tudi "splošna klima v Sloveniji" ima z mojim razmišljanjem bore malo. S tabo mogoče ne, z večino pa. In jaz v začetku nisem govoril o tebi ad personam, ampak na splošno. In še vedno stojim za tem, da 90% Slovencev, ki imajo toliko za povedat o veri, Cerkvi....ne loči niti med krščanstvom in katolištvom, kaj šele kaj drugega. In to je tudi posledica družbene klime in nekih mitskih resnic, ki se ustvarjajo v naši družbi, češ vsi duhovniki so pedofili, denacionalizacija je z drugimi besedami kraja RKC.....in podobne neumnosti. IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz IZVIRNO SPOROČILO: bric ob takšnem nonšalantno prepotentnem načinu komunikacije kot je tole: "....pa si žal ravno ti tisti, ki še niti približno nimaš razčiščenih zadev, kako dejansko stojijo in kaj je pri vsej stvari dejansko res." Takle zaključek pa potem vrednost in verodostojnost besed, s katerimi se že itak ne morem strinjat še dodatno postavi v slabo luč. Čisto dobronamerno povedano. To je pa žal res - ni niti slučajno moj namen te žaliti, ampak treba si bo še kaj drugega poleg biblije prebrati. In ti si bil prvi, ki si se postavil v pozicijo, da nasprotniki krsta naprotujemo nečemu, o česar vemo premalo in da je srž problema v tem, da vemo premalo, po možnosti nismo niti bibilje še nikoli prebrali ... Jaz sicer dobro poznam tvojo trenutno pozicijo - sem bila nekoč tam, a veš. Samo sem se premaknila dalje - ti se boš morda tudi enkrat, ali pa tudi ne, če ti bo tako odgovarjalo. Tvoja stvar. Samo ne govori drugim, da so proti nečemu samo zato, ker o tem premalo vedo. Dve stvari: 1. To, da nekdo o stvareh ve premalo se da povedat na 2 načina, na pokroviteljski in na dobronameren. To je razlika, ki je včasih jasno izražena, včasih pa tudi ne in se človek znajde v dilemi. No, pri tistem prvem citatu, ki sem ti ga dal, zame dileme ni, pri temle pa ne vem kaj naj si mislim. Jaz sicer dobro poznam tvojo trenutno pozicijo - sem bila nekoč tam, a veš. Samo sem se premaknila dalje. 2. Še vedno vstrajam pri tem, da večina ljudi, ki ima največ za povedat, ve premalo. Zdej če nekdo to smatra za domišljavo, tudi prav, ampak tako pač je. Ne bom se pa spuščal v ad personam debate, ker ima vsak človek svoje mnenje in če je kje Sizofovo dokazovati svoj prav, je pa to prav gotovo versko(duhovno) področje, kjer absolutnih resnic sploh ni. IZVIRNO SPOROČILO: zvezdica_1 bric vera ni pokvarjena, pokvarjena je RKC in cerkev kot institucija. ampak če želiš vzgajati otroka v veri, je ravno ta zločinska organiacija edina, ki ga lahko krsti. pa to me v bistvu ne moti, ker ti lahko otroka vzgajaš v veri tudi sam, ni nobene prisile po verouku.... žal, ampak meni se ne zdi dopustno, da bi nekdo, ki ima na glavi toliko zločinov ( kaj se dogaja v vatikanskih bankah, do kod sežejo njihove lovke in kak vpliv ima to na preostali svet- pdofilija je tukaj verjetno najmanjši prekršek). vera ni pokvarjena, vsaj kolikor se jaz spominjam biblije in 10 zapovedi, vsaj slednje so uzakonjene v večini držav....no, razen prešuštništva mene moti, da bi otroka vzgajala v veri. v kakršnikoli veri, ne samo krščanski.... pri nas je pač krščanska vera najbolj razširjena, ker so bili ljudje v preteklosti prisiljeni v njo, po II.sv.vojni pa se je začela širiti kot neka tradicija, in le-ta je tudi vzrok z večino krstov danes. če ima kdo namen vzgajati otroka v določeni veri in če se oba partnera s tem strinjata, naj, njegova presoja, ampak v primeru, ko soglasja glee verske vzgoje ni, pa je nepošteno vztrajati pri krstu. pri pripadnikih 2 ver je zgodba drugačna, tam ga ne moreš "krstiti" v beh verah, pri ateistih pa verniki kar govorijo, saj ti nič ne pomeni. ni res, pomeni ogromno, da otroka s tem ne zaznamuješ, da mu že od malega ne vcepljaš pravljic o 7-dnevnem ustvarjenju sveta, o čudežnem jezusovem rojstvu in brezmadežnim spočestvom... ampak oba starša imata pravco do "verske vzgoje" in njene opredelitve, ne vem, zakaj se verniki tako grozno bojite odločitve otroka. otroku lahko vero še vseeno predstavite, še vedno se lahko praznuje verske praznike, če se taka želja izrazi 8 pri partnerju in / ali otroku). ampak zato še ni potrebno krstiti. naj se otrok kasneje sam odloči, kaj mu je bližje. ker krstiti se ni nobena težava, izstopiti iz registra vernikov, če ob tem ne vstopiš v novo vero, je pa praktično nemogoče.... No, me veseli, da se strinjava okoli vere in RKC. Prav tako se strinjava okoli primerov, kjer imamo starša, ki pripadata različnim veram. No potem se pa najino strinjanje konča, pri ateistih namreč. Ker se ne morem strinjat, da krst otroka zaznamuje oziroma da ga zaznamuje v negativni luči, kot je razbrati iz tvoijh besed. Pogosto slišim, da krščansto nasprotuje evolucijskemu nauku in razlaga, da je Bog urstvaril Zemljo v 7 dneh. Ja verjetno, po možnosti s tovornjakom in bagerjem, da si bolj na moderno to prestavljamo. Gre za priliko, za prispodobo, ki na simbolen način podaja bistvo in bistvo je, da tu nismo po naključju in da nismo sami. In če prebereš knjigo avtorice Bibijane Čujec: Od kod smo (da mi ne bo zmajaz očitala, da nisem v življenju še nič prebral), eno največjih umov fizike slovenskega rodu, ki je kasneje delovala v Kanadi, vidiš, da si vera in znanost nista v nasprotju, ampak se dopoljnjujeta. Kar pa se tiče odločitve otroka, ti bom pa takole rekel. Nihče se ne boji odločitve, tudi če si ti krščen te nihče ne more prisilit, da živiš po nauku, da hodiš v cerkev, da svoje otroke vzgajaš v veri.....Tudi številni na tem forumu so živ dokaz tega. Sami pravijo, da so bili krščeni, vzgojeni v krščanski veri, pa danes razmišljajo drugače. Torej? Jih je kdo omejil pri njihovih odločitvah?
|
|
|
|