3x mami
|
majabar, prvo, kar ti svetujem: nehaj stet mililitre, tipat dojke in razmisljat. pozabi na vse, veliko pij, redno jej, bodi spocita (ne pretiravaj z aktivnostjo in s sprehodi) in naspana (zadremaj, ko cutis, da rabis, tudi veckrat na dan), cimmanj zivcnosti. in se prepusti. opazuj luciana in zaupaj svojim cutom. ce je razpolozen, lepo lula in kaka, potem verjetno ni skrbi. ce ne pade ravno med tiste krivulje rasti, se ne sekiraj. vedno bolj imam na sumu, da je tam teza povzeta po ameriskem povprecju... in roko na srce, kaj je en mililiter? koliko pozirkov je 20ml? koliko tehta pred in po lulanju? to so take male razlike, ki pa pri tako mali tezi predstavlja kar velik procent. nasi otroci so samosvoji ljudje, ni fer, da jih tlacimo v neke kalupe - koliko bo moral pojesti, koliko spati. imajo svoj ritem in svoje potrebe. najprej moramo se nauciti poslusati njih, potem nas same in sele potem okolico. tudi tole vecerno dodajanje, o katerem veckrat berem. ne vem, koliko koristi. mogoce preprosto lazje tece in otrok pac poje, kar pritece? al se joce in dere, ker to je, po moje, lakota? vcasih se mi zdi, da si same sebi delamo medvedjo uslugo. pa ne misli, jaz sem ista, pa ceprav je to moj tretji otrok. ta mesec je zame zelo naporen, naslednji bo se bolj. in stalno imam nekje strah, da dojenje ne bo slo vec dolgo. neumno, pa sama ne vem, zakaj. stalno iscem znake, ki bi kazali, da nekaj ni v redu. namesto da bi odmislila in gledala vse ostale znake, ki pa kazejo, da cisto nic ne manjka. ti, pa tudi vse ostale, ki dojimo ali pa se trudimo, si moramo privosciti malo vec samozavesti. vcasih ze to pomaga. iztekanje iz dojk je verjetno znak, da ravnovesje med ponudbo in povprasevanjem se ni izenaceno. ko bo nehalo teci, se ne pomeni, da bodo dojke prazne. otrok na zacetku, s par 'praznih potegov' sprozi naval mleka in tega potem veselo je. cimbolj pogosto pristavljaj.
|