nananaja
|
Kako nekaterim uspe jest za manj denarja mi je cista uganka. Tudi mi ne kupujemo kruha, jemo vsak dan doma kuhano, ne pijemo sokov, piskoti so za goste.. ampak pri sadju in zelenjavi pa ne sparamo. Jah ne vem, no, mi ponavadi plačamo merkator od 400 do 450 evrov, od tega moram 100-150 odštet, ker hodimo skupaj s tastom in plačamo s skupno kartico, potem pa on nama da denar. V ta znesek je všteto vse, hrana, kozmetika, čistila, občasno plenice, včasih še kako oblačilo (modiana). Včasih se zgodi, da na kartico kaj kupimo na oddelku gradnje ali tehnike, takrat je račun malo višji, se je pa spustil tudi do 330, kadar nismo imeli nobene ekstra stvari. V ta znesek je skoraj vedno všteta tudi pijača in hrana, ki jo kupimo za praznovanja rojstnih dnevov, ko povabimo moje in moževe družine ter starše. In kaj jemo? Vsak dan si kuhamo, za vikend smo občasno povabljeni na kosilo, recimo enkrat mesečno jemo zunaj. Kuhamo si juho, glavno jed in solato, kuhamo si tudi enolončice - mesne in zelenjavne. Redno kupujemo jogurte in skute za malice, piškote in sadje za vmesne prigrizke, kruh kupujemo enkrat do dvakrat tedensko, včasih tudi žemlje. Pijemo filter čaje, cedevito, sirupe za zalivat, ki pa jih nekaj naredimo doma. Sokov pa ne maramo. Nekaj sadja in veliko zelenjave pridelamo doma (živimo v hiši) - s tem pa je kar nekaj dela. Redno si kupimo goveje in svinjsko meso na zalogo in iz tega naslova lahko prištejem nekje 50 evrov k mesečnim izdatkom. Piščanjčje meso občasno pridela mama, pa sem ji tudi to že plačala. Morate pa vedet, da na račun zmrzovanja mesa in zelenjave ter konzerviranja porabimo več energije (imamo varčno skrinjo). Ima pa mož, ki kuha več od mene, precej dobro mero, zato ne mečemo stran večjih količin hrane, kar se pa da pojest od kosila za večerjo, pa tudi shranimo. Trenutno hodimo ob torkih v Mercatorju, zato kupujemo skupaj s tastom, da račun znaša čez 50€, če bi morali vsak teden kupiti za 50€ sami, najbrž ne bi šlo, ponavadi mož kupi še tiste 3,4 škatle cigaretov, ki jih rabi za cel teden. Kak teden gremo še v soboto po kruh in kako malenkost. Včasih smo še večkrat obiskali kak diskont, Eurospin, Hofer, zadnje čase zelo malokrat, v Interspar gremo, če kaj vidimo v reklami in slučajno soupada z obiskom kakih trgovin za oblačila in podobno. Plenice smo dolgo kupovali v Muellerju, a ne več redno, tja grem mogoče enkrat mesečno po kak prašek ali kozmetiko. Če potegnem črto, za hrano ne zapravimo vsak mesec 300€, najbrž tam od 200-250€, če prav nič ne šparamo. Zagotovo lahko rečem, da je tja do 100€ kozmetike, plenic in praškov. Tak je pač naš način življenja, ki pa bi se ga dalo optimozirat, če bi situacija pokazala, da je to treba! Nakupovanje nam je prej nujno zlo kot hobi, pa tudi mnenja sem, da več trgovin obereš, več nepotrebnih stvari kupiš. Ma si bom mogla prov zapisovat začet, kakšni so naši izdatki za kaj, vidim, da si vas mnogo dela precej natančne izračune. Saj bi si mogoče še vzela čas in naredila program za beleženje in razčlenjanje stroškov, a bi se ga z možem v kakih treh mesecih naveličala uporabljat, ali pa bi pol računov pozabila vpisat... najbolj natančno je spletno bančništvo, ti se še nikoli niso zmotili v svojo škodo :) in zaenkrat nama pove zadosti podatkov o našem zapravljanju denarja.
|