ronja
|
huanita, jasno, da vsi ne morejo na enak način varčevat, ker imamo različne možnosti in potrebe - kot ne paše vsem ena in ista dieta . Glavno, da vsak najde svojo. Poznam pa precej ljudi, ki imajo službo bližje kot jaz, pa jim niti na misel ne pride, da bi kdaj šli s kolesom ali peš - in nujno potrebujejo dva avta . kerensa:saj pravim, vsak najde svoj način Da se varčevat' tudi na cel kup drugih načinov user posted image : - malce pogosteje se povabiš k staršem in sorodnikom na kosilo (lahko pa tudi obiskuješ raznorazne prireditve, kjer je hrana in pijača zastonj, torej predvsem otvoritve in proslave) To je pa "predrago" - ne plačaš vsega v denarju . Čas, živci, vožnje sem pa tja (ne moreš otrok v vsakem vremenu na bicikel napokat),... doma skuhat eno kosilce mi pa ni noben problem. Odvisno od človeka. - GSM-e polniš v službi Kadar mi v službi piska, ga tam napolnim, prav zavedno pa nisem šla za tem, da bi ga samo tam polnila, tak hudo nam še ni Kar se teh pokradenih stvari tiče: bolj malo hodiva v restavracije, tako da bi se nama to bore malo poznalo, tudi če bi takrat ne vem kaj pokradla . - kruh kupuješ (če ga pač ne pečeš sam) s 50% popusta eno uro pred zaprtjem trgovine (vsaj Spar in Mercator imata to) Bolj redko smo tako pozno v trgovini - gremo pa samo 1x na 14 dni, tako da s tem ne bi bistveno profitirala. Če pa smo takrat tam, pa super. Domač je še vedno boljši ,pa vsak dan svež. - po mlečne izdelke, sok, pivo in vino greš v tovarniške prodajalne, saj je tam cenejše, kakor v katerikoli trgovini (sploh pa, če kupiš več, kakor 1l/kg) Mlečne izdelke smo šli včasih iskat v mlekarno, vendar zdaj ni več take razlike, da bi se nam splačalo vozit na drugi konec mesta. Ostalega pa itak ne uporabljamo. Se pa strinjam, da je to pametno - sploh če si itak kje v bližini. - brisače in kopalni plašči so "zastonj" v hotelih (saj se gre 1x letno na dopust, kajne? - pogostejša menjava pa ni ravno nujna) Hehe, ne dopustujemo v hotelih - pa tudi ne bi glih vsega pokradla . - če si brezposeln, imaš 50% popust na mesečno vozovnico za mestni avtobus, če pa dobivaš še DSP, imaš pa 100%-en regres RTV naročnine Dobro je vedeti. Zaenkrat še nisem rabila, pa itak plačujeva samo radio, ki je zelo poceni. - doma nimaš fiksnega Interneta, ampak se švercaš na nezaščiten wireless Pri nas imajo vsi zaščitene - bi se verjetno lahko zmenili, pa bili skup na njihovem, samo zaenkrat nam še ne gre tako slabo . - nimaš kabelske TV (ker od 200-tih programov tako ali tako spremljaš samo 3, ki jih pa loviš tudi na sobno anteno) NImamo tvja - spljoh - pa je še ceneje, hehe. - ne plačuješ GSM naročnine, ampak imaš predplačniški paket, istočasno pa uporabljaš brezplačne SMS-e preko Interneta in/ali MSN/Skype za klepet Imava predplačniške mobije in uporabljava net. Ah, malo morje načinov varčevanja je (samo ne vseh mojih resno vzet' user posted image ). Ne bom, hehe. Moram pa komentirat tvoj predlog o jedenju zunaj: nama se to ne bi splačalo - ne, ker hrana ni poceni, ampak ker se lubi niti približno ne naje od enega kosila zunaj. tak pač je, veliko poje, veliko porabi . Tako da pri nas je tako, da moram potem še 1x doma kuhat, potem se pa res ne splača... Se pa strinjam, da je drugače, če kuhaš za 2, da se včasih ziher ne splača, sploh ker ti verjetno ne poješ ne vem kaj... Pri nas kuhamo za 4 in tamalidve sta obupno tečni, če ne dobita kosila še doma (čeprav ga jesta v vrtcu in to baje celo precej pojesta tudi tam). Tako da - pri nas pač ful pojemo . Čeprav...ko tole berem.. ...ne porabiš prav veliko časa za letanje in gledanje po trgovinah. ....še manj za parkiranje... Ker tole sodobno potrošništvo je kar hecen špas, ne samo, da porabiš denar, tudi časa ti gre ogromno lahko zanj, se mi zdi. mili, a, res je. Pa če prišteješ še, da ne gledava tvja... Se nabere precej časa . Čeprav mi ga še vedno manjka - tako približno 56 ur na dan premalo je. Potem bi verjetno uspela naredit vse tisto, kar se mi zdi "nujno" . moi, tok je cenejši ob vikendih in med 22 in 6to zjutraj. Nekaj časa je bilo tako, da si se moral odločit za eno varianto: ali da ti računajo ornk cenejši ponoči in dražji čez dan ali pa skoz isto tarifo, ki je bila za malenkost nižja od dnevnega in kreppko višja od nočnega. Ne vem, kako je zdaj, vem samo, da nočni tok je še.
|