sirenetta
|
Arwen tisto foro s tetra pleničko in dudo bi pa tudi jaz...prosim opiši mi kako in kaj...moji tudi stalno pada iz ust ali pa z rokicami krili pa jo rukne ven, tako da moram stat zraven in čuvat na dudo ali pa se stalno vračat k njej zaradi dudke, če jo pustim da zaspi sama... To foro s košaro in vozičkom tudi mi uporabljamo! Čeprav je ne ujčkam v naročju, ampak gre direkt v košaro, jo čisto na začetku malo porukam, da se umiri in začne čučkat dudko in potem kar hitro zaspi. Glede prehoda iz naročja v voziček pa poskusi tudi tako, da jo imaš v naročju pokrito oz. ovito v eno dekico in potem jo z dekico vred daš v voziček, tako da ne gre iz toplega naročja v hladno košaro...menda da jih to zmoti poleg prenehanja zibanja Huh....ostala vprašanja, si me pa dobila, ne vem, če bom znala na vse odgovorit...ta sistem prakticiram komaj zdaj pri ta drugem (prebrala knjigo kasneje po ta prvem )...bom poskusila...: - Kopanje: Tu sem se tudi jaz precej lovila, kako to uskladit, predvsem ker ni zdržala bit tako dolgo budna, da bi jo po dojenju imela aktivno eno uro (nam je patronažna rekla eno uro po dojenju nič kopanja ) in jo potem še kopala. Danes pa mislim, da sem rešila problem, ker sem jo dala že 30 min po dojenju v banjo (sem prebrala včeraj tvoj post in to da je dovolj 30 min, samo nisem uspela prej odpisat, ker je moj ta večji zbolel in ni bilo časa za računalnik)... Vgl.: Dojenje ob 18.30 - Aktivnost 30 min od 18.30 do 19.00 in nato kopanje do 19.30 - Uspavanje in spanje od 20.00. (Uro si določiš sama, ko odspi svojo rundo - včeraj bi bilo v vajinem primeru ob 19h, ko se je zbudila). Mi imamo obraten problem - po kopanju je tako zmatrana, da se niti pod razno ne želi dojit, mogoče zdrži na cici eno minuto potem pa v jok in je nikakor ne morem pripravit, da bi jedla preden gre spat . Saj po moje ni nič narobe, če jo podojiš po kopanju, če ji res tako paše. - Vozičkanje: Je super, ker odpade problem ugotavljanja, kdaj je zrel za spanje, ker naredi vse otročič sam - iz aktivnosti (opazovanje okolice, uživanje v svežem zraku, vonjih narave oz. zunanje okolice, poslušanju glasov) preide v uspavanje in spanje! Jaz sem imela pri ta prvem podobno varjanto: glasbeni vrtiljak nad posteljico in sem mu ga vklopila in je opazoval tiste 3 živalice, ki so mu krožile nad glavo in poslušal muziko in potem ko je postal zrel za spanje, se je kar sam ob tem vrtiljakcu uspaval in zaspal. Sploh zraven nisem rabila bit . - Ponoči: Ja ja, itak da odpade Activity...v bistvu moliš boga, da ni nobene Activity ponoči in da mirno spijo... Jaz je ponoči ne previjem razen če bi se pokakala. So te pamperske tako vpojne, da ni panike, pa rito zvečer namažem s hladilnim mazilom in jo previjem komaj zjutraj. Do zdaj ji je sicer 2 ali 3x premočilo zjutraj, da je bila pižamica malo ob strani mokra, ma večinoma plenica zdrži. Je ne upam tikat ponoči, da se mi slučajno ne zdrami...ko bo malo večja in se bo orng navadila da noč je noč, pa ji bom verjetno preden grem spat (okoli polnoči) 1x kar medtem ko ona spi samo zamenjala pleničko. To sem delala pri ta večjemu in ni niti trznil med to nočno operacijo menjave planičke - Dojenje vmes: Ja, res je, včasih otrok išče za sesat, ker na ta način s sesanjem sprošča nakopičeno napetost (zato tudi funkcionira dudica pred spanjem - otrok s tem ko sesa sprosti napetost: če opazuješ otroka, ko ji daš dudico najprej na začetku full živčno vleče dudko, potem pa vedno bolj umirjeno dokler ne popusti napetost in jo na koncu čisto mirno izpusti iz ustk ker je več ne rabi in zaspi). Kako ločit oz. kako vedet, če je otrok pojedel dovolj? Na to vprašanje bolj težko odgovorim....Sem tudi jaz vedno v dilemi, ko jo dam v košaro in ko se ne umiri tako hitro, ampak kar melje na veliko tisto svojo dudo, če je pojedla dovolj ali če je mogoče še lačna. Posebno ker nisem neka huda mlekarica in moje cice producirajo ravno toliko mleka, da je dovolj zanjo, nimam nekih presežkov kot nekatere, ki jim kaplja in curlja na vse strani Veliko krat sem jo že med uspavanjem vzela iz vozička in jo pristavila, ampak na srečo je moja pupa taka, da če ni lačna se ne doji - to pomeni, da 2x potegne potem pa v jok. Pa jo spet pristavim in spet protest. Ko hoče spat, hoče spat in ni govora o kakšnem dojenju za se umirit in uspavat. Mogoče res, dokler ne zalaufata s tem sistemom, tako kot praviš, bit pozorna že takoj na začetku v fazi dojenja. Moja izkušnja iz prvih tednov: dojenje na eni strani - ko se odstavi (ali pa zadrema) podiranje kupčka - pa spet nadaljevanje na ta isti strani, da ziher izprazni dojko oz. pride do ta mastnega nasitnega mleka. Pa podiranje kupčka in za bit ziher še dojenje na drugi strani in če ji je bilo dovolj, če torej ni več kot par minutk vlekla na drugi strani, je to pomenilo, da ji je bilo ziher dovolj. Tako da potem, ko sem jo dala spat, sem vedela, da sigurno še ne more bit lačna. Vgl.: Če se dojita samo na eni dojki, ko konča, jo poskusi dat še na drugo dojko in boš videla, kaj bo - če ne bo zainteresirana, je to to - je pojedla dovolj in ko bo čas za spanje, boš vedela, da ni lačna. Če pa se zgodi, da je vseeno še lačna po končani fazi aktivnosti, pa po moje vseeno odstopiš od tega sistema in jo podojiš...se zgodi, da so tudi kdaj kakšna odstopanja in izjeme... A ja, še ena izjema, ki jo jaz naredim: Popoldan, ko se zbudi in jo podojim, se včasih zgodi, da proti koncu podoja zaspi. Se odstavi, se pretegne in zraven podre kupčka (vse v spanju...imam srečo,vem ) in lepo spi dalje. Takrat mirno preskočim aktivnost oz. je njena aktivnost to, da se pretegne in podre kupčka in jo pustim da spi naprej. Pomeni, da imamo Eating 5 minut, Activity par sekund in že nov Sleeping V tem primeru brez slabe vesti izpustim previjanje, ker vem, da bi jo to samo po nepotrebnem vznemirilo. Če spi potem lepo spet ene 2 uri pomeni, da je bilo to to, da je bil to že nov ciklus Spanja, ki mu sledi potem Eating, Activity.... Včasih pa se po 5 - 15 minutah zbudi, kar pomeni samo, da ji je manjkalo še malo spanja od prejšnje runde (to pomeni, da je ta Sleeping spadal k prejšnjemu Sleepingu), tako da jo potem, ko se tako hitro zbudi, še poskusim malo podojit na isti strani kot prej in potem sledi Aktivnost...
|