sirenetta
|
Arwen (in ostale - mogoče bo še kateri pomagalo)... Mi delamo po postopku opisanem v tejle knjigi in moram priznat, da so stvari extra lahke: http://www.amazon.it/linguaggio-segreto-neonati-Oscar-saggi/dp/8804533226 Bom poskušala povzeti, čeprav je po moje najboljše prebrat knjigo (lahko nezahtevno branje, ki konkretno opisuje, kako in kaj delati z dojenčkom, jaz sem jo kupila v Torri d`Europa, cena cca. 10 eur) Avtorica govori o "metodi EASY", ki se nanaša na dejavnosti dojenčka, v tem vrstnem redu: E - eating (hranjenje) A - activity (budnost, aktivnost dojenčka, ki vključuje previjanje, igro, opazovanje okolice) S - sleeping (spanje) Y - your time (prosti čas za mamico) Te dejavnosti se zvrstijo večkrat tekom dneva, cel ta ciklus (hranjenje, budnost,...) trajajo nekje čas 3 ur. Lahko opišem kako to zgleda pri nas, da bo bolj razumljivo: Začne se že takoj od zjutraj, ko se Evelin zbudi. E: Jo podojim (E - eating), prve tedne sem jo dala najprej na eno dojko (vsaj 15-20 min),potem na drugo (spet 15-20 min). Pri tem sem bila pozorna, da se doji in ne spi. Če je spala, sem jo dvignila, sva podrli kupčka in jo pristavila ponovno na isto stran (s tem tudi spodbudiš nov naval mleka pri dojki, ko jo ponovno pristaviš), obenem tudi izvajala kompresijo (opis je na MON forum dojenje). Dojenje je lepo opisano na MON tako za težave z dojenjem svetujem obisk foruma dojenje. A: Nato sledi A - activity: Se greva previt, na previjalni jo pustim kolikor časa želi, ker ji paše se previjat oz. ji zgleda paše luftat rito in gledat skozi okno (v tem času dokler ona uživa na previjalni, jaz izkoristim čas za si umit zobe, se počesat...s tem, da ima vedno eno oko oz. roko na njej (imam srečo, da je previjalna čisto zraven umivalnika, tako da si lahko to privoščim). Ko začne jokcat jo dvignem in jo nesem v dnevno, jo dam na tla v igralni center. Če začne takoj ko jo dam v igralni center jokati, pomeni, da ima aktivnosti dovolj in da je čas za spanje (S - sleeping). Če pa je zadovoljna in opazuje svet okoli sebe, jo včasih pustim samo, da ima priložnost sama opazovati okolico, včasih pa se usedem zraven in se kaj pogovarjam z njo, ji kažem kakšne plišaste živalice. Ko začne jokcati, ji poskusim zamenjat situacijo, ker lahko njeno pritoževanje pomeni, da ima te situacije dovolj ali pa da je zaspana. Tako da najprej poskusim z menjavo ambienta npr. se usedem z njo v naročju na kavč in se kaj pogovarjam z njo (pozor! za aktivnost ni primerno nošenje, cimbanje na žogi ali karkšnokoli cimbanje, ker to otroka zasilno umiri, tako da ne veš, če je utrujen ali ne), če pa joka naprej kljub spremembi aktivnosti, pomeni da je utrujena in je čas za počitek (S - sleeping). S: Nesem jo v spalnico, kjer zatemnim prostor tako da je skoraj tema, jo dam v košaro in včasih se uspava sama, včasih pa rabi pomoč za se umirit, tako da ji pomagam tako da bodisi malo čisto narahlo pocimbam košaro, ji dam dudico. V glavnem čimmanj in čimbolj na nežen in nevsiljiv način sem z njo. Brez nobenih dodatnih držaljajev (nič glasnega govorjenja, nič nošenja naokoli, nič prižgane luči, čimbolj miren kotiček za spanje ima). Saj vem, eni zagovarjajo, da otrok se mora navadit spat kjerkoli in bit stalno vključen v družinsko življenje (to so nam tudi na materinski govorili - nič se prilagajat otroku, spi naj pri odprtem oknu ali celo v dnevni, kjer imate prižgan radio, se normalno pogovarjajte zraven itd.) Jaz pa privoščim svojemu otroku spanje v takih okoliščinah kot si jih želim imeti jaz sama za spanje: v spalnici, v čimbolj mirnem okolju, brez da se kdo pogovarja naglas z mano, brez da me premetava sem in tja ali celo nosi naokoli po stanovanju Zakaj bi od tako malega bitja kot je dojenček pričakovali, da to zmore? Y - your time: S to metodo imam veliko prostega časa....Cel ciklus pri nas časovno zgleda tako: Eating - zdaj približno 10 minut (samo na eni strani, je sama začela nekje pri dveh tednih odklanjat drugo dojko po enem dveh požirkih, torej sem ugotovila, da ji je ena dojka dovolj). Activity - odvisno zjutraj ko je še spočita od noči in ni razdražena od celega dneva je lahko to tudi samo par minut za podreti kupčka in se previt. Čez dan pa nekje dobre pol ure. Sleeping - uspava se včasih takoj, v minutki, včasih rabi 5 minut, včasih 20 minut. Spi pa običajno 2 uri, včasih 3 ure. Tako da Your time je vsako krat ko spi in tega časa je res ogromno. Arwen: Ko praviš, da tvoja punčka med enim dojenjem in drugim išče za pit, ni nujno da išče mleko, lahko išče samo način, kako se umirit. Jok lahko pomeni lakoto, lahko pomeni naveličanost ene situacije, lahko pomeni utrujenost in zaspanost. Lahko pa se res ni najedla dovolj, ker je spala na dojki. Spanje med dojenjem pa ima lahko razloge v neprespanosti. Zato je idealna varjanta, da se otroka podoji najprej, takoj ko se zbudi, nato je buden in nato gre spat. Ko lepo odspi svoje in se zbudi lepo spočit, je čas za dojenje. Druga stvar: Če je otrok ves dan izpostavljen dražljajem, si ga prekladate iz enega naročja v drugo, pa na žogo, pa petje pa gugalnik itd. Je to zanjo kot če bi tebe peljali v Disneyland. Normalno da tam ne bi zaspala. Tretja stvar: Če je preveč vsega (vsa akcija malo prej našteta) rabi otrok veliko več časa, da se uspe umirit (kaj šele zaspat) kot pa če je čimmanj vsega in je dejavnost zreducirana na par preprostih aktivnosti, ki se ponavljajo v predvidljivem vrstnem redu in ustvarjajo v otroku občutek varnosti. Avtorica še poudarja, da otroku vedno vnaprej poveš, kaj boš naredil: npr. "prideš opa k mamici", "se greva previt", "zdaj te da mamica dol", "greva delat nina nana"...to daje otroku dodaten občutek varnosti, ko iz maminih besed počasi začne vedet kaj bo sledilo, poleg tega pa se dejavnosti vrstijo vedno v istem vrstnem redu. Navaja en primer, kako njenim učencem (vodi predporodne tečaje), pojasni, zakaj naj bi se z dojenčkom pogovarjali (se ne spomnim dobesedno, ampak bistvo je to): učencem naroči, da se uležejo in se sprostijo, zaprejo oči, nato se na hito približa enemu od teh učencev in ga prime za stopala ter mu sunkovito dvigne noge v luft. Valjda se je učenec ustrašil, ker tega ni pričakoval. Enako je z našimi dojenčki, zato poudarja, naj bomo mamice nežne z njimi, vsako stvar naj naredimo nežno in počasi in vnaprej povemo dojenčku, kaj bomo naredile. Saj ko sem brala knjigo se mi je zdelo čudno in smešno, ampak zdaj to delam in mi je čisto naravno in spontano, da povem Evelin kaj bova delali oz. kaj bom naredila (v stilu: "zdaj bova obuli nogavičke", "zdaj bova podrli kupčka,..."). Avtorica sicer opisuje tudi znake, ki govorijo o tem, kdaj kaj dojenčku manjka (telesni znaki, ki kažejo na to, da je otrok lačen, zaspan, ... npr. obrača glavico stran od ljudi in predmetov pomeni, da je naveličan/utrujen, in tudi opisuje vrste joka značilne za posamezno dojenčkovo potrebo...kako joka, kadar je zaspan, kadar je lačen ...) Jaz se držim programa EASY in je res vse totalno easy Vse poteka gladko in predvidljivo zame in zanjo. Vem točno kdaj je lačna, kdaj naveličana, kdaj utrujena in kdaj je čas za spanje. Arwen in ostale - vredno je poskusit....s tem, da ne vem, koliko dobro sem razložila tole metodo, tako da če kaj ni jasno ali so kakšni pomisleki, svetujem branje originala, kjer je zares vse lepo opisano in pojasnjeno...
|