Bakfark
|
IZVIRNO SPOROČILO: Colt Ronja, v pravljičnem svetu (npr v takem iz katerega izhaja Frodo Bisagin in vsa njegova žlahta), so te stvari točno takšne kot jih pišeš ti. JU lepo pridna, zagnana, pošteno dela, sploh bolj malo kavic itd itd je to pač tako. Jaz tebi sicer popolnoma verjamem da si s srcem in dušo pri svojem delu, da te veseli in da daješ razultate tako kot je treba. Pravzaprav vate sploh ne dvomim. Dvom pa se mi poraja ob marsikaterem drugem sektorju/delu/skupini uslužbencev JU. Namreč splošna ocena ni tako rožnata kot se sliši iz tvojih ust. Žal. Zato čist razumem garače za tekočim trakom npr k mu pade mrak pred oči in vidi boge revčke na stolčkih kako morajo po pet kavic spit in pol šihta preživet na netu. On, isti garač za trakom pa bi moral bit hvaležen da mu je omogočena zastonj fizkultura in razgibavanje na delovnem mestu Nesorazmerja, nedoslednosti in krivice so zdaleč prevelike da bi se lahko strinjal da je vse kul in frudi (prosto po Adamsu) Pa da ne bo pomote, jaz osebno nimam kej za jamrat, imam spodobno plačo in sem zadovoljen na svojem DM.Sicer futram JU big time (glede na to da sem v gospodarstvu), in se mi malce milo stori ko vidim razliko med neto/bruto...pa vendar.. Verjame se, da mi plačujemo prevelike davke in prispevke. Verjame se, da imamo veliko, okorno in neučinkovito birokracijo, ki ne služi ničemur. Verjame se, da imamo preveč lenuhov, pripadnikov "nomadskega" ljudstva, takšni in drugačni falirancev in folirantov, ki parazitirajo na gospodarstvu. Verjame se, da socialna država služi vsem drugim samo ne nam. Verjame se, da smo razdeljeni med tiste v upravi in tiste v gospodarstvu, na tiste v državnem in tiste v privatnem sektorju. Verjame se, da je birokracija leglo korupcije, klientelizma in nepotizma. Verjame se, da je potrebno vse razprodati, sprivatizirati, spraviti na trg. Vse kar je nevnovčljivo je neuporabno. Lastnik kapitala medtem naj ne bi kradel sebi, kvečjemu drugim. Skratka, država je en navaden balast, ki se ga je treba rešit in državljani od nje ne samo da ne profitirajo, temveč jih ta samo onemogoča v razvoju lastnih potencialov. Pozablja se, da je nepremičninski balon počil v eni najbolj dereguliranih in z birokracijo, socialo, pokojnino, zdravstvom najmanj obremenjenih držav - ZDA. Pozablja se, da je spodletelo trgu, ki naj bi se po liberalni ekonomski teoriji uravnaval popolnoma sam. Pozablja se, da je na koncu ta trg, ki naj bi se nekega dne, po tej isti ekonomski teoriji uravnal sam od sebe, reševala država. Pravzaprav državljani. Z lastnim, davkoplačevalskim denarjem. Pozablja se, da je problem nastal ravno v državne, stroge zakonodaje osvobojenih pogojih - predvideva se ravno zaradi korupcije, ki naj ne bi bila značilna za tovrstno gospodarsko-politično ureditev. In danes je problem pravzaprav v Grčiji. Medtem, ko Obama na eni in naši levičarski populisti-narcisi na drugi strani kvazi vztrajajo pri ohranjanju in vzpostavljanju socialne države, vsem postaja pravzaprav jasno, da je največji trn v peti gospodarskemu napredku pravzaprav Grčija, kot utelešenje, simbol in vzor neučinkovitosti in neuspešnosti socialne države, z vsemi svojimi simptomi, ki jih takšna miselnost nosi v sebi. In kot takšna mora biti zgled za tisto, kar bi naj že jutri predstavljajo passe, zgodovino. Skratka, ne obstaja več levica in desnica, ne obstaja več ideološki boj med partizani in domobrani (čeprav recimo TV Dnevnik kaže, da to niti približno ni tako), temveč obstajajo zaposlene lenobe v JU (z določenimi izjemami, kot je ronja npr.) in nepravično izkoriščani in zatirani hlapci v gospodarstvu (z določenimi izjemami, kot so npr. vsi tisti prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje) ter vse večja trenja med enimi in drugimi. 10-15-20% manjša plača v gospodarstvu, takoj se postavi vprašanje, zakaj ne tudi tistim v JU. Ko smo že vsi v dreku do grla. Po dobri stari narodski faušiji - raje vidim, da meni crkne krava, dokler le sosedu obe. Vse super, dokler smo le oboji hlapci in titramo jajca gospodarju.
|