ronja
|
Diplomirana medicinska sestra ima višjo plačo od tiste, ki ni diplomirala, ker opravlja bolj zapletena dela in ne kar apriori zaradi višje izobrazbe To velja tudi za dr. Če bi pozorno prebrala, sem sama zagovarjala učitelje - ne mislim, da nič ne delajo - ko se je vse usulo po Katy78, ker je napisala, da se ne pretegnejo. Vendar niso učitelji edino, kar rabimo. Rabimo tudi arhitekte, raziskovalce, policiste, med. sestre in zdravnike, navsezadnje tudi vlado, da nas poizkuša iz tega zosa zvlečt in seveda so ene stroke bolj na udaru, ker ljudje začnejo tam prej šparat. In se strinjam, da zategovanje pasu nekje povzroči zategovanje drugje. Hočem pa rečt, da dokler ljudje zidajo bajte, jim očitno ne gre še tako zelo hudo. Dokler jejo skoraj vsak dan meso, pa gotovo niso lačni. Govorim seveda o večini. Sama nisem proti temu, da imamo pač nižje plače kot v gospodarstvu, saj mi je računica jasna, če nimaš od kod vzet, pač ne gre, samo bolj se bo sesuvalo, če bomo blesavi. Se mi zdi to čisto sprejemljivo v zameno zato, da mi je delo všeč (čeprav se dostikrat kregam, ker se jih veliko ne strinja z menoj glede tega). Sem pa močno proti napihovanju in zavajanju, kako je v Ju vse krasno, bajne plače in nič dela. Ker realnost pač ni taka. Nekateri imamo srečo, da imamo delo, ki nas veseli, ja. Nekateri tudi v JU tega nimajo, pa vztrajajo iz drugih razlogov (sigurnost, recimo,čeprav nikjer ni ziher, tudi če imaš za ndč, nekaterim je pa enostavno nepredstavljivo zamenjat službo po tolikih letih - sploh ne pomislijo na to). Nekateri imajo to srečo, da imajo radi svoje delo, tudi v gospodarstvu. SPloh se to dvoje bolj prepleta kot si misliš. Tudi zavajanje, da profesorji nič ne delajo, se mi zdi zelo grdo - ker jih vidim delat tudi ob sobotah in nedeljah... Kar se tiče učbenikov recimo, so k nam, ko sem bila v sš, prišli profesorji s svojim osnutkom učbenika, da naj povemo, ali je razumljivo, kaj bi dodali, kaj odvzeli, če imamo kake predloge, itd... Dvomim, da bi to naredil profesor, ki bi dal sklamfat skupaj učbenik nekomu drugemu (potem tudi dvomim, da bi tako dobro poznal vsebino in točno vedel, kaj kje piše in spraševal ali je boljša ta ali druga varianta). So bili pa to dobri profesorji na svojih področjih, seveda. To je bilo pri dveh predmetih, ti učbeniki so pa po mojem mnenju dobri. Malo težki za povprečnega sš mogoče, ampak so dobri in strokovni. Tako za drugo stran, da bo tehtnica malo uravnotežena . Povsod imaš gnila jabolka! Večina pa ni gnila. Niti učiteljev, niti profesorjev, niti raziskovalcev. PS: kar se tiče mrjev - pri nas ne poznam nobenega, ki ne bi imel vsak mesec precej nadur (ki niso plačane - torej - zakaj bi visel v službi, če nič ne dela? potem bi rajši šel prej domov, a ne?)
< Sporočilo je popravil ronja -- 30.8.2010 12:08:32 >
|