Katy78
|
IZVIRNO SPOROČILO: bomboncek1 IZVIRNO SPOROČILO: ronja JOj, no, ste se spravile nad katy! Mislim, da je hotela napisat, da mu ni treba delat ne vem kakih nadur, da ni v šoli po 8 ur na dan in to... Ne pa da ni dober učitelj in da si svoje plače ne zasluži. Sicer pa: moja bivša sodelavka je šla učit v šolo prav zato, ker je manj stresno in manj dela in ima več časa za otroke - tako pravi ona sama - še zdaj, ko je že nekaj let v šolstvu. Da tega tempa tu ni zdržala in da rabi več časa za družino (ima veliko otrok) in manj stresa. PO moje je to hotela rečt katy s tistim, da se ne pretegne. Saj nisi dober samo če si izmozgan do daske, no! ajd, ajd, katy se je samo lepo zareklo in vsi vemo, kaj je hotela napisat. kar je napisala: da se človek ne pretegne. to zame pomeni, da dela po liniji najmanjšega odpora - če pogledaš po osnovnih šolah kaj se dogaja, kaj se ti otroci naučijo, kako so v šolah podivjani, hja, njene besede odražajo samo večinsko realno sliko. žal. to mislim tudi zato, ker v vsaki temi v zvezi s poučevanjem učitelji kar naprej poudarjajo: priprave, popravljanje testov in šolskih nalog, govorilne ure, roditeljske sestanke, aktive, priprave na spraševanje, pripravo učnega in didaktičnega materiala, skratka - učitelji oddelajo svojih 40 ur obveznosti, če ne z urami pouka, pa s prištetimi urami za priprave in ostale obveznosti. in katy je pač povedala - tip se ne pretegne! to pomeni: v razred pride nepripravljen, otrokom naloži ogromno domače naloge, predstavitev učne ure je pavšalna in površna, priprave ima stare in univerzalne, pač slab učitelj no. ronja, bila sem tam in ti povem, da po 8 letih ali kolikor ima njen mož delovne dobe, mora učitelj še krepko delat priprave, se udeleževat aktivov, roditeljskih, pisat in popravljat teste, se pripravljat na spraševanje, pripravljat učni in didaktični material in se svojemu delu posvetit, zato ja, se dela 8 ur efektivnega, se dela tudi nadure in se za svoje delo tudi pretegne. imela sem pa priložnost spoznat cel kup takih, ki se niso pretegnili, in zame so to slabi učitelji, ki si tako visoke plače ne zaslužijo. če pomislim, da so v visokem šolstvu asistenti na istem delovnem mestu kot učitelj, z magisterijem, doktoratom in ogromno znanstveno raziskovalnega dela plačani bistveno manj, pač učiteljem v osnovni šoli ne privoščim tako lepih plač. še posebej ker se ne pretegnejo ali prav zaradi tega. Ne, nič se mi ni zareklo, samo nekatere ste narobe razumele, kaj sem s tem, da se ne pretegne, želela povedat. Saj sem v naslednjem postu tudi obrazložila. Jaz za nekoliko višjo neto plačo delam občutno več kot on. Pa je zelo vesten učitelj, ker ga to delo veseli. Vendar pa sam pravi, da takega načina dela in tempa, ki ga imam jaz, on ne bi zdržal. In ja, so roditeljski, pa govorilne ure in razni sestanki, največkrat v popoldanskih urah, pa sestavljanje in popravljanje testov, priprave, za katere se max. potrudi, saj hoče otrokom narediti res zanimive ure, potem pa še 2x letno ekskurzije (vedno v soboto), ki so njegova dobra volja, je dal sam pobudo zanje. Zdaj dobijo preko Comeniusa eno učiteljico iz Češke za 1 leto in se je sam ponudil, da bo delal z njo on. Tako da tukaj ni govora o lenem in nezainteresiranem učitelju. Sicer pa, kaj bi razlagala, ene se boste še vedno obešale na besedo "pretegniti", ki, priznam, ni bila najboljša izbira.
< Sporočilo je popravil Katy78 -- 29.8.2010 9:39:52 >
|