Renesme**
|
IZVIRNO SPOROČILO: Majchi IZVIRNO SPOROČILO: aleksa83 V kolikšnem času pa dobiš rojstni list za otroka domov, če imaš potrdilo za očetovstvo zraven v porodnišnico, pa vse porihtano? pa v kolikšnem času moraš pol osebno, pa te stvari za vrtec pa vse porihtat? Kaj sploh moraš vse porihtat??? Dobra vprašanja. No, tokle se jaz spomnim od prvič: - rojstni list: v P pride matičarka, ki ti da rojstni list in emšo za otroka. Ampak na tem rojstnem listu je pri očetu prazno (ne vem zakaj), na kar te opozorijo in ti naknadno pošljejo pravi rojstni list z imenom očeta gor (cca. 14 dni, če se prav spomnim) pri meni je samo podatke vzela drugi dan v P, čez cca 14 dni sem dobila roj. list brez očeta (ker nisva bila poročena), potem čez par dni so pa pravi roj. list poslali - otroški dodatek: oddati vlogo mislim da v 60-ih dneh po rojstvu. Pozor, ne v dveh mesecih, ampak v 60ih dneh. Le tako ti pripada tudi za nazaj. Če zamudiš (kot sem jaz za 2 dni ), dobivaš šele od vloge naprej. V 90 dneh!!! (ne se zanašat na 3 mesece, ker je to več kot 90 dni ) - zdravstvena izkaznica: urediš v službi. Pri nas je to kar moj naredil in je mala zavarovana preko njega. V službi dajo neko potrdilo, s katerim greš lahko prvič k pediatru, naknadno kartico prejmeš po pošti. Rojstni list nese/š, pošlješ v službo in oni vse uredijo....če na prvem pregledu oz. do takrat ko nimaš potrdila ali kartice....velja zdr. kartica matere. - osebna izkaznica: urediš, ko potrebuješ, ni treba takoj. Nam se je prvič mudilo, ker smo šli s 6 tednov staro že na morje (rojena konec maja). Zdaj ne bo treba tok hitet. Tukaj je mal problem slika. Naša še glave ni pokonc držala in je mogu potem fotograf mojo roko stran rezat . Drugače to urediš na svoji Upravni enoti, verjetno s sliko in z rojstnim listom otroka. - davčna številka: hmmm, naj me tukaj katera dopolni. Pošljejo tam nekje v 1 mesecu domov....lahko tudi dalj traja... - znižano plačilo vrtca: zadnjič me je v vrtcu opozorila, da naj moj takoj po porodu pride v vrtec in s podatki o novorojencu dopolni vlogo o znižanem plačilu vrtca, saj se bo spremenil naš družinski status. Lahko, da nam še kaj znižajo, vsekakor pa dobimo novo odločbo o plačilu vrtca. To velja seveda, če že imaš kakšnega otroka v vrtcu. - vpis v vrtec: takoj po rojstvu!!! oz. ko prideš iz P in imaš vsaj emšo od otroka. V Ljubljani zdaj vpisujejo z marcem, nima veze tudi če vlogo oddaš prej- ko se je tamala rodila 4 leta nazaj pa prej ko si vlogo oddal boljše je bilo. - pediater: pokličeš v ZD ali kakšnega zasebnika (če je frej) in se zmeniš. V prvo je to patronažna uredila in nas tudi naročila, zdaj P žeimamo od 1. Če katera ve kaj več, naj me dopolni. Jaz sem že mal out .
|