Kerensa* -> RE: Mama, kje si? (12.7.2010 15:41:41)
|
Da se ne popolnom izgubimo v poplavi idej in namigov... tole je povzetek tistega, kar trenutno vemo: - ime: Džovana. Ime je uradno, dodeljeno pa ji je bilo na podlagi njene izgovorjave lastnega imena. Lahko je tudi Jovana, Djovana, Giovanna ali karkoli podobnega. - priimek: Rodič. Priimek je uraden, a izmišljen, dodeljen najverjetneje s strani tist socialne delavke, ki je vodila njen primer od leta 1971 dalje. Zakaj ravno ta priimek, ne vemo. - rojstni datum. Zaradi ZVOP ga ne smem javno objaviti (če sem ga pomotoma kje napisala, me, posim, obvestite, da ga izbrišem), je pa tudi rojstni datum približen oz. izmišljen, dodeljen najverjetneje s strani iste socialne delavke, mogoče v sodelovanju s kateim od zdravnikov (najverjetneje z Jesenic) in določen na podlagi takratne približne umske in telesne razvitosti. - EMŠO. Zaradi ZVOP je prav tako ne smem objaviti, je pa prav tako izmišljena (na podlagi rojstnega datuma). Kdo je lahko leta 1971/72 neznanemu otroku dodelil EMŠO? - naslov. Njeno edino uradno stalno bivališče, ki ga je kdajkoli imela v SLO, je bivši naslov CSD-ja Jesenice (Cesta maršala Tita 65 - naslov je bil javno objavljen v časopisu), vendar tam ni nikoli živela. - državljanstvo: slovensko. V današnjem CRP je zavedena kot slovenska državljanka. Ko so jo našli, so ji (najverjetneje) dodelili YU državljanstvo. Kdo JE in kdo je LAHKO njeno državljanstvo iz YU po osamosvojitveni vojni spremenil v SLO, razen nje same? Kolikor je meni znano, se to ni počelo avtomatsko. Če se je, me, prosim, popravite. - najdena: avgust 1971, na vlaku na Jesenicah. Na stranišču mednarodnega vlaka jo je odkril carinik Georgij Sretenoski. Podatek o vlaku ni točen - lahko, da je bila na vlaku "Hellas express", ki je prihajal iz Turčije in/ali Grčije, lahko pa, da na vlaku št. 410 iz Istanbula, prihajal pa je iz smeri Iraka in/ali Irana. Točnega podatka o vlaku še vedno nimamo, kontakta s carinikom pa nam tudi še ni uspelo vzpostaviti. - kraj bivanja od avgusta 1971 do 4.4.1092: neznan. Kje je bila v tem času in kaj s je dogajalo z njo, ne vemo. - 04.04.1972 do 04.09.1972: v domu Malči Beličeve v LJ. V medijih je navedeno, da NAJ BI BILA, ko je bila najdena, nameščena v omenjeni dom. Resničen podatek je, da je bila tja pod oznako "neznana deklica" ZAGOTOVO nameščena 4.4.1972 (kdaj so ji potem dodelili ime, priimek, rojstni datum, EMŠO in naslov?). - 4.9.1972: premeščena v "Zavod za gluhe in naglušne". Podatek je resničen in preverjen, čeprav ni naveden nikjer v medijih. Zakaj ne? Omenjeni zavod sem kontaktirala, vendar odgovora še ni. - 13.2.1978 je rodila sina z imenom Mauro Rodič. Rodila je v stari LJ porodnišnici na Šlajmerjevi ulici iz iz porodnišnice so jo, skupaj s sinom, premestili v rejniško družino Kolenc v vasi Negastrn pri Moravčah. Mar to pomeni, da je bila skoraj 6 let v zavodu? Če je tako, potem je najverjetneje tudi zanosila tam. - Mauro je bil posvojen leta 1980. To je leto, ko je Džovana postala uradno polnoletna. V medijih piše, da je pospisala dokumentacijo za posvojitev, kar pa se ne slada z informacijami ljudi, ki so bili takrat v njeni bližini - namreč s tem, da je imela sina rada in da je želela odpotovati skupaj z njim. Je bila torej v podpis prisiljena ali je dokumente nekdo ponaredil (glede na to, da je kasneje še hodila okrog hiše družine Kolenc in grozila, da zahtevala sina nazaj)? Istega leta, torej 1980, naj bi Džovana izginila iz rejniške družine. "Mauro Rodič" je leta 1980 postal "Marko Struna" in na njegovem rojstnem listu (torej je bil to 2. rojstni list - kje je 1.?) sta kot starša navedena posvojitelja. Džovana ni niti omenjena. - potni list. Nimamo še informacije, ali ji je bil izdan ali ne. Iz takratne YU brez njega legalno ni mogla odpotovati. Če sklepamo, da ga je imela, potem velja preveriti govorico neznanega izvora, da je z ladjo odpotovala v tujino. Čakamo na odgovor "Uprave za pomorstvo RS", če bodo pripravljeni pomagati s seznamom ladijskih potnikov. Če potnega lista ni imela, potem je odšla ilegalno. Kam, se ne ve (obstajajo samo sklepanja). - pisma in razglednica. Vsebina in količina pisem mi/nam ni poznana, razglednica pa. Poslana je iz mesteca "San Francisco" na otoku "Formantera" zraven otoka "Ibiza", kar spada pod Španijo. Datum pošiljanja razglednice je zbledel, vendar je menda izpred cca. 30-ih let. V medijih je objavljeno, da je na razglednici poleg Džovaninega podpisa še ime "Bruno", vendar, sodeč po fotografiji razglednice, ni na njej niti njenega podpisa (piše samo "tvoja mama"). - zavarovalnica Triglav. Prišli smo do podatka, da Džovana JE v seznamu zavarovancev, vendar žal ne moremo ugotoviti, od katerega leta je vpis v register in za kakšno vrsto zavarovanja gre. In to je načeloma to. Prošnje za pomoč pri iskanju so bile poslane: - "Uprava za pomorstvo RS" (za seznam ladijskih potnikov na vseh, potniških in tovornih ladjah, ki so v letih od 1980 dalje izplule iz pristanišča v Kopru) - odgovora še ni - SLO veleposlaništvo v Španiji (za kakršnekoli informacije o njej iz Španije ) - odgovora še ni - "Dom Malči Beličeve" v LJ (z go. direktorico sva v kontaktu in prijazno pomaga, po svojih močeh) - oddaja "Sve za ljubav" na TV Pink (v redakcijo, za pomoč pri iskanju - naj bi pa ta oddaja kmalu prila tudi v SLO, če sem prav slišala) - odgovora še ni in četudi bo, ga mora potrditi Mauro/Marko. - "Arhiv RS" (če se pri njih nahajajo kakršnikoli stari dokumenti - v tem arhivu sem namreč našla tudi stare posvojitvene papirje od moje mame) - odgovora še ni - "Klinični center LJ" (za kakršnekoli dokumente o Džovaninem bivanju v porodnišnici in o samem porodu) - odgovora še ni - "Zavod za gluhe in naglušne" v LJ (za vse informacije, ki jih imajo o njej iz časa njenega bivanja tam oz. za podatek, kam so dokumente premestili, če jih nimajo več v svojem arhivu) - odgovora še ni - današnjemu direktorju CSD Jesenice (prošnja za ponoven pregled Džovanine mape) - odgovora še ni - "Nogometni klub Triglav" na Jesenicah (tam smo našli moškega, ki ima enako ime in priimek, kakor carinik, ki je našel Džovano - morda se še česa spomni) - odgovora še ni
|
|
|
|