ronja
|
Sladoled... joj, kje naj začnem! haha, tu si me res dobila, moja omiljena hrana! Hja, najprej odvisno, kak sladoled hočeš: glede na to,da bi rada, da je kremast, mora bit mlečni z jajci (torej z jajčno kremo). Jaz delam z manj jajci, sicer se lahko krema hitro zgrudi, ker ima večjo toplotno kapaciteto. Sama rumenjake za sladoled VEDNO stepem nad soparo, ker imam pač male otroke, pa še krema rata boljša (pač pri 40 stopinjah se začnejo jajčne beljakovine povezovat in tako pride krema bolj obstojna - sploh če potem počakaš, da se ohladi in odstoji v hladilniku eno noč. Dejansko je razlika - priporočajo pa to vsi dobri kuharji, mimogrede;) Ampak če nimaš strojčka, je boljše, da narediš semifredo - na kulinariki sta dva moja recepta za semifredo, oba preizkušeno dobra: http://www.kulinarika.net/recepti/6980/sladice/figov-semifredo/ Tule imaš najprej napisano osnovno varianto, pa lahko vanjo dodajaš tudi čokolado namesto fig, ali pa krokant ali pa karkoli ti srce poželi http://www.kulinarika.net/recepti/6981/sladice/cokoladni-semifredo-z-mascarponejem/ ta je pa že original čokoladni. Šlag kreme jaz ne pipnem, ker ima tako umeten okus, da je res ne bom dajala v domač sladoled. To je za takrat, ko nimaš druge izbire -si v kampu, se ti lušta sladoleda, pa stepeš šlag kremo, daš not kakav in zamrzneš - ja, ok, za tam je super... Za doma pa ni šans, hehe. sveža sladka smetana je tapravo! In ne, ne bo zato nič trd, če ga pravilno narediš (da delaš nad soparo). Je pa za vse domače sladolede priporočljivo, da jih daš iz zmrzovalnika kakih 15 min. pred postrežbo - da se malo zmehčajo. Doma pač ne daš not tistih milijon ejev za gostilo in rahljalo in ne vpihavaš not zraka pod ne vem kakim pritiskom... Ampak ko se enkrat poizkusiš domači sladoled, ti kupljen začne ostajat v zmrzovalniku... Preverjeno Trenutno imamo v našem zmrzovalniku: kivijev sorbet, limonin šerbet s pinjencem, kavino granito, stračatelo, čokoladni kremni mlečni sladoled, bezgov sladoled z domačimi kandiranimi vijolicami in žafranov kulfi z vodico iz pomarančnih cvetov. To večinoma niso najbolj običajni, tako da te verjetno ne zanimajo kaj preveč . Ampak meni je običajnih že zmanjkalo, pa seveda moram probavat nove recepte, ker bi sicer vejetno umrla, če pa že to ne, bi pa ziher kake izpuščaje dobila - skratka - to je nuja .
|