Preizkušen recept za sladoled (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Metuljček Cekinček -> Preizkušen recept za sladoled (26.6.2010 15:42:14)

Potrebujem preizkušeno dober recept za sladoled. Na kulinariki sem našla malo morje receptov, skoraj noben pa nima komentarjev, tako da res ne vem, katerega naj probam.

Priporočam pa se za recepte različnih vrst sladoleda - čokolada, vanilija, sadje (banane, jagode).

Pa še nekaj me zanima - je res sladoled bolj kremast, če ga narediš s šlag kremo namesto s sladko smetano. Jaz bi sicer rajši čimbolj naravnega s sladko smetano, ampak če je potem trd kot kamen, pa bi vseeno poskusila s šlag kremo.




sonček33 -> RE: Preizkušen recept za sladoled (26.6.2010 18:55:34)

Počakaj, da to opazi uporabnica Ronja ... ona ti bo znala svetovati, ker dela sladolede v enormnih količinah.




pupca -> RE: Preizkušen recept za sladoled (26.6.2010 20:31:06)

jz delam sladoled z jajci.
svežimi seveda.z mešalnikom  zmešam 10 jajc in  sladkor,vanilin,da nastane penasta masa.posebej stepem smetano  in počasi zmešam skupaj da nastane kot krema.dodam še naribano čokolado  ali kaj drugega  in dam v  zamrzovalnik.mož pravi da je ta sladoled najboljši.




Metuljček Cekinček -> RE: Preizkušen recept za sladoled (27.6.2010 10:08:32)

Pupca, koliko pa pride sladoleda iz 10 jajc? Koliko daš sladkorja in koliko sladke smetane? 




pupca -> RE: Preizkušen recept za sladoled (29.6.2010 22:32:35)

jaz dam sladkorja po občutku.ne vem koliko.20-30 dag-.smetane pa dam 1liter.tako da sladoleda pride  kar veliko.




ronja -> RE: Preizkušen recept za sladoled (30.6.2010 9:23:04)

Sladoled... joj, kje naj začnem! haha, tu si me res dobila, moja omiljena hrana!

Hja, najprej odvisno, kak sladoled hočeš: glede na to,da bi rada, da je kremast, mora bit mlečni z jajci (torej z jajčno kremo). Jaz delam z manj jajci, sicer se lahko krema hitro zgrudi, ker ima večjo toplotno kapaciteto. Sama rumenjake za sladoled VEDNO stepem nad soparo, ker imam pač male otroke, pa še krema rata boljša (pač pri 40 stopinjah se začnejo jajčne beljakovine povezovat in tako pride krema bolj obstojna - sploh če potem počakaš, da se ohladi in odstoji v hladilniku eno noč. Dejansko je razlika - priporočajo pa to vsi dobri kuharji, mimogrede;)

Ampak če nimaš strojčka, je boljše, da narediš semifredo - na kulinariki sta dva moja recepta za semifredo, oba preizkušeno dobra:
http://www.kulinarika.net/recepti/6980/sladice/figov-semifredo/
Tule imaš najprej napisano osnovno varianto, pa lahko vanjo dodajaš tudi čokolado namesto fig, ali pa krokant ali pa karkoli ti srce poželi
http://www.kulinarika.net/recepti/6981/sladice/cokoladni-semifredo-z-mascarponejem/
ta je pa že original čokoladni.

Šlag kreme jaz ne pipnem, ker ima tako umeten okus, da je res ne bom dajala v domač sladoled. To je za takrat, ko nimaš druge izbire -si v kampu, se ti lušta sladoleda, pa stepeš šlag kremo, daš not kakav in zamrzneš - ja, ok, za tam je super... Za doma pa ni šans, hehe. sveža sladka smetana je tapravo! In ne, ne bo zato nič trd, če ga pravilno narediš (da delaš nad soparo). Je pa za vse domače sladolede priporočljivo, da jih daš iz zmrzovalnika kakih 15 min. pred postrežbo - da se malo zmehčajo. Doma pač ne daš not tistih milijon ejev za gostilo in rahljalo in ne vpihavaš not zraka pod ne vem kakim pritiskom... Ampak ko se enkrat poizkusiš domači sladoled, ti kupljen začne ostajat v zmrzovalniku... Preverjeno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]

Trenutno imamo v našem zmrzovalniku: kivijev sorbet, limonin šerbet s pinjencem, kavino granito, stračatelo, čokoladni kremni mlečni sladoled, bezgov sladoled z domačimi kandiranimi vijolicami in žafranov kulfi z vodico iz pomarančnih cvetov.
To večinoma niso najbolj običajni, tako da te verjetno ne zanimajo kaj preveč[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. Ampak meni je običajnih že zmanjkalo, pa seveda moram probavat nove recepte, ker bi sicer vejetno umrla, če pa že to ne, bi pa ziher kake izpuščaje dobila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] - skratka - to je nuja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




Anonimen -> RE: Preizkušen recept za sladoled (30.6.2010 13:03:33)

Pa a bi dala še kakšen recept, ronja? ugotavljam, da se k tebi zeeeelo splača prit na obisk [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




ronja -> RE: Preizkušen recept za sladoled (30.6.2010 14:41:34)

Hehe, pridi, probaj, pa povej, kateri recept bi rada, jih nikoli ne šparam, ker mislim, da se ne obrabijo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




sonček33 -> RE: Preizkušen recept za sladoled (30.6.2010 14:44:02)

ronja - malinov...pls




hubi -> RE: Preizkušen recept za sladoled (30.6.2010 15:15:16)

Pa kavin in mlečno čokoladni prosim.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




ronja -> RE: Preizkušen recept za sladoled (30.6.2010 15:49:49)

Sonček, najbolj enostaven malinov sladoled, ki ga lahko vedno narediš brez strojčka je, da daš dobro ohlajeno sladko smetano v mešalnik in med mešanjem zraven vsuješ zmrznjene maline - po okusu sladkaš s sladkorjem ali medom in to je to. Je treba takoj pojest, ampak to navadno ni problem.

če imaš pa strojček, pa lahko narediš jajčno kremo: rumenjake in sladkor stepeš nad soparo in vanje zakuhaš vrelo mleko, to še toliko pokuhaš, da se zgosti, ampak ne zgrudi. Če delaš čokoladni sladoled, potem kar v to vročo zadevo vržeš jedilno ali mlečno čokolado in zmešaš, da se raztopi. Ohladiš in dodaš smetano in zamrzneš v strojčku.

Za druge sladolede pa jajčno maso ohladiš, potem padodajaš, kar želiš: lahko sadje (pire ali celo ali oboje, po želji) in sladko smetano, daš v strojček in dobiš kremni malinov sladoled, recimo.

Jaz delam navadno iz 4 ali 5ih jajc, za to količino daš od četrt do pol litra mleka, odvisno od recepta in tega, koliko kremasto zadevo hočeš (več jajc in več maščobe - beri: smetane - bolj je kremasto) Za temno čokoladnega navadno sploh ne dam smetane, ampak samo pol litra mleka, ker pride sam čisto dovolj bogat.

hubi, če misliš kremni kavin, ga narediš tako kot sem zgoraj napisala, samo da vzameš namesto mleka mešanico močne kave in mleka in potem nič drugega (razen smetane, seveda) ne dodajaš - ohladiš, dodaš sladko smetano in zamrzneš.

Če misliš kavino granito, je pa to samo zelo močna espresso kava, ki jo še vročo zelo sladkaš (bolj kot navadno kavo, ker sladkor dvigne točko ledišča - beri: bo sladoled manj trd in ker se sladkor v zmrznjenih stvareh manj čuti).




Anonimen -> RE: Preizkušen recept za sladoled (6.7.2010 20:30:56)

Sonček, najbolj enostaven malinov sladoled, ki ga lahko vedno narediš brez strojčka je, da daš dobro ohlajeno sladko smetano v mešalnik in med mešanjem zraven vsuješ zmrznjene maline - po okusu sladkaš s sladkorjem ali medom in to je to. Je treba takoj pojest, ampak to navadno ni problem.



Ronjaaaaaaaaaaaa, kakšna maherica si!! svaka čast.

Prosim povej mi dve stvari-kaj pomeni, da ga je treba takoj pojest (en dan, dva, teden dni??) in kam shranjuješ narejene sladolede, v kakšno posodo? Ziher imaš kak praktičen in poceni nasvet. Tenx!




tintin -> RE: Preizkušen recept za sladoled (6.7.2010 21:46:21)

Super, Ronja. Tudi jaz sem z veseljem prebrala tvoje napotke, ker sem ravno vstopila v fazo "home-made ice cream". Prejšnji teden sem kupila strojček, ampak nisem delala po receptih, ampak po tvojih nasvetih :) Zaenkrat sem izdelala čokoladnega (iz temne čokolade), jogurtovega z dodatkom borovnic in banane, trenutno pa "načrtujem" malago. Imaš kakšen nasvet kako se tega lotit? Sama sem razmišljala, da naredim vanilijev sladoed (na jajčni osnovi), dodam rum in v rum namočene rozine.




tintin -> RE: Preizkušen recept za sladoled (6.7.2010 21:49:45)

Miljonarka: jaz sladolede shranjujem v "take-along" plastične posode za shranjevanje (banjice po 1,2 litra) ali pa une klip-klap, ki so jih imel v Mercatorju v akciji kake pol leta, leto nazaj. Aja, pa naš zamrzovalnik ima tako ekstra predal za sladoled in ledene kocke (ožji), tako da ni drugih vonjav...




sonček33 -> RE: Preizkušen recept za sladoled (7.7.2010 16:40:33)

Prosim povej mi dve stvari-kaj pomeni, da ga je treba takoj pojest (en dan, dva, teden dni??) in kam shranjuješ narejene sladolede, v kakšno posodo? Ziher imaš kak praktičen in poceni nasvet. Tenx!

Miljonarka, takoj pojest - pomeni takoj kko ga anrediš, ker to je že sladoled.




Stran: [1]