|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Nekaj v razmislek,...
16.4.2010 10:33:29   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: Tanja55

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: BUŠICA

IZVIRNO SPOROČILO: gita10

V tvojem primeru, bi pa ja šla do mamice tistega prijateljčka in ji razložila kaj se dogaja in kako si otroci to predstavljajo

to je zame še najboljša ideja. če se razumeš z mamico dotičnega prijatelja, ji kar razloži, da njen sin narobe razume zadeve. očitno je prijateljčku domišljija naredila svoje. svojemu pa lepo razloži..saj si že..

ne glede na to, v življenju bojo malčki deležni še 100 in 1 napačne razlage tega ali onega.

Hvala za odgovor.

Za zdej sem se odločla, da pustim , da zadevo uredi sin sam, na ta način kot sem mu svetovala, da se o tej zadevi s tem pijateljčkom ne meni. Če se bo kaj takega nadaljevalo, bom pa ukrepala.

Mislim, da bom ob pravi priliki tudi mamici tega otroka malo namignila, ker se večkart pogovarjava o tem kaj se menijo v šoli. Mi se zdi osebno to pomembno.

Konec koncu sem jaz svojemu res razložila kako zadeve stojijo, ker pa vem, da so dobri ljudje, predvsem pa izobraženi in se da z njimi pogovarjat, ker marsikaj razumejo, bi rada, da vejo kako in kaj je s tole zadevo.

Oprosti, ampak tole je zelo pokroviteljsko...poglej, ti lahko razmisljas, da tisti, ki je veren zivi "v zmoti" ali pa pac verjeme nekaj, kar drugi vedo da ni res oz. celo so pravljiceuser posted image samo kljub tvojemu stalnemu opozarjanju, da ucis otroka strpnosti, ga pravzaprav ne. Ce gledas na verne ljudi s pokroviteljskega stalisca je ze nekaj nestrpnosti v taksnem obnasanju, se ti ne zdi?

Prav tako mi je totalno mimo primerjava med Snegujcico in Biblijo. Si upas kaksnemu Muslimanu rect, da je Koran enako Sneguljcici?? Za vernika pac tekst Bibilje ni pravljica ampak resnica, in v vsej svoji tolerancnosti bi  morda pomislila tudi na tovrstne neumesne primerjave. Zgodbe Sv Pisma so res lahko za ene pravljica, samo za druge pa niso in tega se je potrebno tudi zavedat. Zakaj pa otroci radi berejo Sneguljcico, Pepelko in druge pravljice si pa lahko preberes v klasicnem delu: V. Propp, Morfologija pravljice.

Mislim, da bi sama naredila podobno kot ti je svetovala gita10. Enako se strinjam, da bo tvoj otrok zvedel mnozico informacij skozi svoje odrascanje in del inteligencnega razvoja je tudi presoja, kaj je zanj resnica in kaj ne. Kaj je pa Resnica (splosna in obce veljavna) je pa itak filozofsko vprasanje. Ampak potvarjat ga pa tudi ni treba. Najvec kar lahko otroku das, je izbira. Naj si sam ustvari mnenje, ti ga pa ob tem vodi in poskusaj predstaviti vse zorne kote zgodbe. Kar sem zelela povedat je, da mi je napacno deljenje na Nas in Druge, pa ceprav skozi prizmo tolerance. Zakaj bi delili, ce smo vsi enaki a ne? Torej, predstavi mu svet in vero kot nekaj, kar obstaja in za kar se eni odlocijo, drugi pa ne. Ter seveda zakaj ne. Morda je cas, da si kaksno knjigo o verstvih prebereta in malo predebatirata o vsem skupaj.

Oprosti, ampak kje si pa ti prebrala, da enačim biblijo z sneguljčico?

jaz sem samo odogvorila eni članici, da mu tudi pravljice preberem, ko me je vprašala, da če mu nikoli nisem prebrala takih pravljic?

Mislim, da si malo narobe zstopla, sory.

Zaradi katerega stavka, se ti pa zdi, da sem pokroviteljska?

a se komu zdim nesramna, domišljava in porkoviteljska?user posted image

In če si prebrala vse poste, si lahko vidla, da sem bla tudi sama zelo vesela gitinega odgovora.user posted image

(odgovor članu Tanja55)
  Neposredna povezava do sporočila: 26
16.4.2010 10:37:23   
Anonimen
Pa še to. Ne ne, da si ne upam, ne bi nikoli tega naredila, da bi katerokoli vero primerjala z pravljico, čeprav sama kot nevernež.

Bi pa lahko novo temo odprli kako si mi "neverneži" razlagamo svetopisemske zadeve. Pa ni bil to moj namen posta in svojega sina ne učim nič drugega, kot le to, da sprejme tudi drugačne kot je on sam. Pa brez posmehovanja, ker so pač verni ali drugače misleči, ampak z spoštovanjem.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
16.4.2010 10:38:44   
blaža
IZVIRNO SPOROČILO: rija

IZVIRNO SPOROČILO: devo

kaj ma to veze s spolnostjo?!

da je vse skupaj en sam nateguser posted image

Če bi si prebrala piše čisto na koncu prvega posta zakaj je pod spolnostjo.

Ne in ni nateg.

Itak pa je blo za pričakovat take in take odgovore. Kot vedno, sej je javen forum in to me dosti ne moti. Vseeno se v mes najde kakšne pameten nasvet.

user posted image user posted image user posted image

ljubica, če se nisi sposobna soočiti z izjavami, mnenjem drugih ljudi, se zapri v črno luknjo....user posted image user posted image user posted image

a to, da ni sposobna se soočit z izjavami drugih ti tako vidš iz njenih postov? user posted image

< Sporočilo je popravil blaža -- 16.4.2010 10:40:08 >

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 28
16.4.2010 10:46:59   
Tanja55
Poglej, kot vedno preberem vse poste in kot vedno tudi zelo natancno. Nikjer nisi eksplicitno napisala, da se enaci Sv Pismo s pravljico, ampak se to bere iz tvojega pisanja. Hkrati, napisala sem svoje mnenje...veliko informacij sem ti podala, celo vir sem ti napisala, svetovala kaj bi jaz naredila...ampak zdi se mi, da nasveta ne zelis.

Meni se je stavek, ki sem ga poudarila s crno, bral pokroviteljsko -- spet, nikjer nisem napisala da si nesramna niti domisljava.

Prebrala sem gitin post (saj sem ga vendar omenila v svojem odgovoru) in tudi vem, da si se z njim strinjala. Z njim se strinjam tudi sama in to sem napisala. Kje je zdej problem?

Nic nisem narobe razumela, samo drugace razmisljam kot ti -- enako, spet, bi lahko dojemala to kot nestrpnost, ker mi reces, da tisto kar jaz razumem na en nacin, je napacno, ker je drugacno od tvojega razumevanja. Razumes zdaj ti poanto?

Moj post je bil misljem dobronamerno, kot vecina mojih postov. Preberi si ga se enkrat..in ja, za razumevanje drugacnosti moras imeti znanje, kaj to drugacno resnicno je.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 29
16.4.2010 10:51:34   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: blaža

IZVIRNO SPOROČILO: devo

kaj ma to veze s spolnostjo?!

da je vse skupaj en sam nateguser posted image

Če bi si prebrala piše čisto na koncu prvega posta zakaj je pod spolnostjo.

Ne in ni nateg.

Itak pa je blo za pričakovat take in take odgovore. Kot vedno, sej je javen forum in to me dosti ne moti. Vseeno se v mes najde kakšne pameten nasvet.

user posted image user posted image user posted image

ljubica, če se nisi sposobna soočiti z izjavami, mnenjem drugih ljudi, se zapri v črno luknjo....user posted image user posted image user posted image

a to, da ni sposobna se soočit z izjavami drugih ti tako vidš iz njenih postov? user posted image

neee.e.....samo danes sem vesela....sonček je....in enostavno mi je vse smešnouser posted image user posted image user posted image

al pa tudiuser posted image

fak. danes res ni dan za globoko razmišljanje....ampak se mi je samo zdelo, da napeljuje, da naj se določeni ljudje vzdržijo komentarjevuser posted image

če ne bo glih kake stranke....preberem še enkratuser posted image

< Sporočilo je popravil rija -- 16.4.2010 10:54:17 >

...vox populi...

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 30
16.4.2010 11:45:20   
blaža
user posted image , super, tudi tle je sonček, pustmo stat.

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!

Steve Jobs

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 31
16.4.2010 12:30:45   
Anonimen
Največja neumnost je debatirat o tem z njegovimi starši. Tamal je lepo povedal, da ga spoštuje, da ve, da je to bedarija in mislim, da bi se na tak način morala sprijazniti z vsem tem tudi ti. Vrea tako ali drugače pa tudi uči take in drugačne zadeve na enak način kot beremo sneguljčico, rdečo kapico in gledamo ob 19h poročila kjer kažejo razparan trupla, ki pa "niso v pravljici" niti niso plod domišljije.

(odgovor članu blaža)
  Neposredna povezava do sporočila: 32
16.4.2010 12:32:41   
picola1
Zakaj se mi zdi, da je v tej temi en kup enega ugibanja, kaj je kdo mislil (pa čeprav direktno tega sploh ni napisal)-se tako bere...se mi zdi, imam občutek...Dejte babe nehat že tolk brat po svoje pa neki med vrsticami, ampak preberte za spremembo tisto, kar res piše, ker tako pride samo do kreganja. če pa niste prepričane ali je kdo res tako mislil pa ga enostavno vprašajte, ne pa gremo najprej v napad, pol bomo pa vidl, če imam prav.

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 33
16.4.2010 13:02:56   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: picola1

Zakaj se mi zdi, da je v tej temi en kup enega ugibanja, kaj je kdo mislil (pa čeprav direktno tega sploh ni napisal)-se tako bere...se mi zdi, imam občutek...Dejte babe nehat že tolk brat po svoje pa neki med vrsticami, ampak preberte za spremembo tisto, kar res piše, ker tako pride samo do kreganja. če pa niste prepričane ali je kdo res tako mislil pa ga enostavno vprašajte, ne pa gremo najprej v napad, pol bomo pa vidl, če imam prav.

ja, meni se tudi zdi, se se sploh ne prebere prav, pol se pa kr neki,...

(odgovor članu picola1)
  Neposredna povezava do sporočila: 34
16.4.2010 13:05:22   
Anonimen
Mene pa zanima, kaj bi naredila mamica fantka iz verne družine, če bi mu sin od anonimne1 povedal, da smo se razvili iz opic, pa da dojenček nastane tako da moški in ženska seksata, pa da ni treba bit poročen, če hočeš imet otroke, pa da ko umreš te zakopljejo v zemljo in da ni nebes itd. ...

(odgovor članu picola1)
  Neposredna povezava do sporočila: 35
16.4.2010 13:05:58   
Anonimen

Največja neumnost je debatirat o tem z njegovimi starši. Tamal je lepo povedal, da ga spoštuje, da ve, da je to bedarija in mislim, da bi se na tak način morala sprijazniti z vsem tem tudi ti. Vrea tako ali drugače pa tudi uči take in drugačne zadeve na enak način kot beremo sneguljčico, rdečo kapico in gledamo ob 19h poročila kjer kažejo razparan trupla, ki pa "niso v pravljici" niti niso plod domišljije.

s čim bi se morala sprijaznit? a s tem, da ga straši tole o dušah umrlih, ko mu sošolec razlaga? Ali mogoče s tem, da je pač mojega to strah in da bo že bolje?

eno je logična razlaga nečesa, eno je pa vseeno strah. Otrok že razume, vendar, ne želim, da ima nočne more zaradi podzavestnega ali pa zavestnega strahu pred temi napačnimi razlagami, pa čeprav mu razložim,...

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 36
16.4.2010 13:13:57   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: Otika

Mene pa zanima, kaj bi naredila mamica fantka iz verne družine, če bi mu sin od anonimne1 povedal, da smo se razvili iz opic, pa da dojenček nastane tako da moški in ženska seksata, pa da ni treba bit poročen, če hočeš imet otroke, pa da ko umreš te zakopljejo v zemljo in da ni nebes itd. ...

zmolila tri očenaše in sedem zdravih marij user posted image user posted image user posted image

...vox populi...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 37
16.4.2010 13:15:48   
blaža

zmolila tri očenaše in sedem zdravih marij user posted image user posted image user posted image

rija, tiho bodi. user posted image

Steve Jobs

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 38
16.4.2010 13:15:52   
Anonimen

Jaz pa mislim, da bi čisto paniko zagnala, in da se pri njih nebi kaj dosti spraševali o strpnosti do drugačemislečih ...

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 39
16.4.2010 13:17:39   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: blaža

rija, tiho bodi. user posted image

četudi si zalimam hanzaplast čez papo....prstki delajo, delajouser posted image user posted image user posted image

...vox populi...

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 40
14.5.2010 13:47:44   
ronja
Ni mi všeč, da je moj otrok prišel v tako stisko zaradi tega, da ima nočne more,... to se do sedaj nikoli ni zgodilo.

jah, vera je kruta - vsaj tale, no - mislim, vsaj če prebereš staro zavezo, res ne moreš drugega rečt, pa tudi Kristus na križu ni neka pomirjujoča podoba - človek trpi in normalnemu otroku je hudo zato. Zato me to ne čudi, da jih spravlja v stisko in tudi zato nismo verni.
Jaz sem pri 7ih sama prebrala Biblijo. Enkrat je tema nanesla na to in mi je mami razložila, kaj je to in da je to "železna literatura", nekaj, kar mora vsak enkrat prebrat in ker sem ravno imela čas, sem si mislila, da boljše zdaj kot kasneje, pa da "opravim s tem", če je to že treba za splošno razgledanost. Brala sem jo 1 mesec in pol in ves čas sem imela čisto vsak dan nočne more. Potem se je hvalabogu začela nova zaveza, ki mi je bila pa totalno dolgočasna, ampak vsaj mor nisem imela.

Se pa strinjam, da so tudi pravljice krute. Ampak jih tudi beremo in tudi predebatiramo. Gotovo bom tudi malima razložila, kako si nekateri predstavljajo, da je svet narejen in zakaj se midva pač ne strinjava s tem, potem se bo pa sčasoma sama odločila, kaj bo verjela in česa ne. Biblija se mi zdi vseeno še malo bolj kruta in jima je zato ne bom že zdaj brala. Pravljice lahko tudi malo prirediš, nima pa smisla Biblije prirejat, če jo bereš za splošno izobrazbo. In ženska, ki jo vržejo iz 2 nadstropja in potem leži razmesarjena v kosih na tleh, dejansko razburka otroško domišljijo... vsaj mojo... (celo ko sem odrasla;)

Za naju je pač vera pravljica in kdor verjame vanje ni nujno neumen, ampak pač v to verjame, to ni nekaj, do česar je prišel na podlagi razumskega razmišljanja, to ti vsak vernik pove. Moja sestra pa verjame v svega i svašta drugih stvari, od duhov do nekih čisto **** energij in ne vem kajševse, pa vseeno ni neumna. To je nekaj, kar izhaja iz enega drugega dela in česar mogoče ne bom nikoli dobro razumela, ampak eni pač tako lažje funkcionirajo, torej je takrat vera dobra.

Mislim, da ni pokroviteljsko, če recimo mislim, da so vse vere pravljice. Jaz pač tako mislim. Verniki pa mislijo, da je evolucija pravljica, pa čeprav je kar dobro dokazana reč... Oni so dostikrat pokroviteljski do mene, češ, ti sploh ne razumeš (in imajo prav, res ne razumem, ker pač ne verjamem), jaz pa pač mislim, da se motijo oni. Pa kaj potem? pač različno mislimo o nekaterih stvareh. In seveda lahko svojemu otroku povem po pravici, kaj si sama mislim. Bi jima pa rada predstavila tudi vere - pač tiste, katere vsaj malo poznam, vseh ne bom nikoli, ker jih je čisto preveč. zame je pač katoliška vera enak neki vudu religiji - v nobeno ne verjamem.

Sicer pa otroka ne moreš izolirat od raznih (dez)informacij, ki mu jih bodo ljudje natvezili (pa so lahko plod njihove domišljije ali pa dolgčasa) - recimo enkrat je ena pisala, kako je bila besna na sosedo, ki je njeni hčeri natvezila o tem, da jo bodo čarovnice ponoči odnesle in si mala cel teden ni upala zaspat... Te stvari otroke prizadanejo in zato smo tu starši, da jim stvari pravilno razložimo. Pa 100x če je treba.

Dobro je, da otroka opazuješ. Po moje more na splošno niso preveč dobre, ker pač ponazarjajo neko stisko, ampak je pa dobro, da se naučimo stisko reševat. Tako da vsako stvar lahko obrneš na dobro (razen nekih ekstremov, seveda). jasno, da ti ni všeč, če ima tvoj sin more zaradi nekih čudnih predstav, vendar se bo na ta način naučil kritično in z distanco gledat na izjave vrstnikov (kar mu lahko kasneje še kako prav pride)...

Hehe, tole pa tudi mene zelo zanima in imam nek občutek, da bom nekegadne gotovo izvedela - mam dve punčki, ki že zdaj nista dosti tiho in vse sklepetatauser posted image .

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 41
14.5.2010 16:36:37   
MissElvira
Ronja, tudi sama sem se pri osmih letih lotila prebiranja svetega pisma... takrat sicer v izdaji s podobami za mladino, ampak meni je bilo tako zelo všeč, saj sem baje začela starše nadlegovati z vprašanji, kot so "kje sem bila, ko me še ni bilo" in sem bila lačna podobne literature. V tvojem zapisu mi je všeč, ko si omenila, da vera v človeku izvira iz dela, ki ni razum in mu v določenih trenutkih pomaga funkcionirati. Ne morem se pa strinjati z enačenjem vere in pravljic, recimo jim tokrat zgodbe. Sveto pismo nove in stare zavezi, prav tako tudi Koran niso vera, temveč zgodbe.

Vero v Boga, ki nas ima pa rad in bo zmeraj poskrbel, da bo vse prav, pa si pridobi človek samo sam. Verjeti nekomu, ki zna recitirati vso katoliško dogmo, pa ni isto kot verovati. Zgodbe so pri nas, ljudeh, zmeraj olepšane, prirejene, saj niso "objektivna zgodovinska poročila o ljudeh in dogodkih". Kot takšne nas lahko tudi naučijo, kar so hotele, saj bistvo same zgodbe ostane isto navkljub vsej barvitosti.

Sama mislim, da morajo ljudje videti bistvo zgodbe, ne slikovit oris dogajanja. Takrat so ljudi res križali, žrtvovali in kaj še vse. A Abraham vseeno ni zaklal svojega sina Izaka. Joba ni zlomilo, ko mu je Bog vzel živino, zemljo in družino. In nekateri ljudje so bili dobri tudi takrat, ko je bilo to najtežje.

Mislim tudi, da je imela dogma v osnovi precej človekoljuben namen. Tako, kot sta prepoved svinjine in zapoved obrezovanja pri muslimanih imela namen preprečiti zastrupitve s pokvarjenim mesom in višji higienski minimum za opletače, je tudi krščanska dogma bila ustvarjena z, vsaj nekdaj, dobrim namenom.

Mojih pet centov

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 42
15.5.2010 22:09:34   
ronja
Ne morem se pa strinjati z enačenjem vere in pravljic, recimo jim tokrat zgodbe. Sveto pismo nove in stare zavezi, prav tako tudi Koran niso vera, temveč zgodbe.

kot sem napisala: ZAME so te zgodbe izmišljene, ravno toliko je resnice v njih kot v drugih zgodbah, mariskatera je nastala "na podlagi resničnih dogodkov", pa je zame še vedno zgodba ali pa pravljica. Za nekoga drugega je pravljica to, v kar jaz verjamem, pač na podlagi razuma in/ali izkušenj. Vsak se odloča po svoje, to je naša osnovna pravica (zato se mi zdi, da bi morali otroke z vero pustit pri miru - seznanit ja, jim dat na voljo Biblijo, koran, pa še kaj, ampak to je to, ne pa krstit, sploh ker se ne moreš odkrstit, skratka z vsemi obredi bi počakala).

Vero v Boga, ki nas ima pa rad in bo zmeraj poskrbel, da bo vse prav, pa si pridobi človek samo sam.

Jaz nisem tako domišljava, da bi v to lahko verjela. Zakaj domišljava? Zato ker kaj hudiča sem jaz več kot ena boga črnka tam nekje sredi Afrike, ki jo je posilil en trop vojakov, da ima zdaj otroka, za katerega ne more skrbet in ga bo morala odvršt nekam na smetišče??? Nič več nisem! Zakaj pa zanjo ne poskrbi ta vsemogočni bog? Ko bo poskrbel za vse, za katere bi sama rada, če bi znala, potem bom tudi verjela vanj, prej pa ne!

Meni ni nič hudega, rodila sem se v fajn družini, na super koncu planeta, z vsemi možnostmi: izobrazbo, podporo,... komot lahko sama skrbim zase, če se nekaj res hudega ne zgodi. kaj pa oni? Zakaj pa oni niso upravičeni do vsega tega, če nas ima Bog vse enako rad?
Naravni zakoni so veliko bolj kruti (veliko ljudi na malem prostoru, ki ima slabo zemljo), človeški pa še bolj (ena rasa je pač imela tehnološki višek, zdaj pa terorizira druge, dokler bo lahko), zato lahko razumem ta svet (čeprav se mi dostikrat ne zdi prav, kako se vrti), ampak nekega vseljubečega boga pa v tale "mess" oz. kontekst ne spravim, žalim slučaj.

Verjeti nekomu, ki zna recitirati vso katoliško dogmo, pa ni isto kot verovati. Zgodbe so pri nas, ljudeh, zmeraj olepšane, prirejene, saj niso "objektivna zgodovinska poročila o ljudeh in dogodkih". Kot takšne nas lahko tudi naučijo, kar so hotele, saj bistvo same zgodbe ostane isto navkljub vsej barvitosti.

S tem se strinjam. Vendar so zame te zgodbe enake kot druge pravljice, tudi iz njih se lahko veliko naučiš (iz vokla in 7 kozličkov recimo tega, da ne odpiraj neznancem)... Nič več niso, zame seveda. Nekaterim so pa svete, nekateri najdejo uteho, imam prijatejlice, ki ob težavah odprejo Biblijo na nakjlučni strani in najdejo not tolažbo ali rešitev za svoj problem. Če verjameš in si bister, da si lahko tolmašiš stvari na več načinov, gotovo deluje, ampak jaz v to ne verjamem, zato meni to ne bi pomagalo. Različni smo.

Sama mislim, da morajo ljudje videti bistvo zgodbe, ne slikovit oris dogajanja. Takrat so ljudi res križali, žrtvovali in kaj še vse.

Ja, je pa to kruto in otroci imajo zaradi teh podob lahko more. Pač otroku ne začneš takoj razlagat o tem, kako bo nekoč mogoče v mukah umrl, prav tako boš verjetno še prej umrl ti, niti mu ne začneš razlagat prvič, ko te vpraša, kako se je rodil, da te je bolelo, ko da bi te zaklali, pa narazen vlekli! Te podrobnosti pač prihraniš za malo kasneje, ko je otrok bolj zrel, večji, ima več obrambnih mehanizmov,... pa še takrat ne poveš tako. Gotovo kar dolgo ne bom povedala malima, da porod svinjsko boli. Kasneje jima bom povedala, da boli, ker mislim, da je prav, da človek ve resnico in se lahko nanjo pripravi, ampak gotovo pa ne zdaj! Pa je tudi res!

A Abraham vseeno ni zaklal svojega sina Izaka.

Ja, bravo Abraham! Zame to ni nobena zmaga, zame je čudno že to, da je sploh razmišljal o tem, da bi ga! To je namreč proti naravnim zakonom, v katere sama verjamem - pač da poizkušamo ohranit svoje potomce žive in jim zagotovit čim lepše življenje, da se bojo plodili daljeuser posted image (ni glih romantično, priznam, ampak v to pač verjamemuser posted image ).

Joba ni zlomilo, ko mu je Bog vzel živino, zemljo in družino.

no, to mi je pa čudno! In zame ni nek heroj, ker se ni zlomil, ko so mu vzeli družino! In pazi ti ta vrstni red: najprej je živina, potem zemlja, potem pa še ena družina... To tudi nekaj pove, ko smo glih pri skritih sporočilihuser posted image .

In evo, točno to je to, zaradi česar ne verjamem v te zadeve. Kot bi rekel Richard Dawkins: "Če imate raje preroka iz 15. stoletja kot lastne otroke, je to vaša stvar, ampak ne morete pa pričakovat, da vas bom potem jemal resno". Verjamem, da nekateri to verjamejo in tako čutijo, mi je pa popolnoma nedoumljivo. In ne, ne najdem se v tem, niti se nikoli ne želim najt v tem.

In nekateri ljudje so bili dobri tudi takrat, ko je bilo to najtežje.

No, v to pa tudi jaz verjamem. Celo mislim, da jih sploh ni tako malo. In mislim, da ateisti na splošno to mislimouser posted image , vsaj če Dawkinsa berešuser posted image , on ima veliko izkušenj z ateisti. Večinoma mislimo, da je večina ljudi dobrih.

Mislim tudi, da je imela dogma v osnovi precej človekoljuben namen. Tako, kot sta prepoved svinjine in zapoved obrezovanja pri muslimanih imela namen preprečiti zastrupitve s pokvarjenim mesom in višji higienski minimum za opletače, je tudi krščanska dogma bila ustvarjena z, vsaj nekdaj, dobrim namenom.

V to sem prepričana. Prav tako je imel zelo zelo dober namen Marks, pa pol povojnih partijcev, pa verjetno tudi Manitou ni imel nekih zlih naukov... Nauki so dobri, ljudje pa jih žal interpretirajo po svoje, da rešujejo svoje frustracije. Ampak če spet citiram Dawkinsa, kaj ga moti pri veri in moti tudi mene, je to to: "Od vedno so obstajali dobri in slabi ljudje (in vse vmes), večina je dobrih. In dobri bodo delali večinoma dobre stvari in slabi večinoma slabe - ampak samo vera naredi, da tudi dobri ljudje v veri, da delajo dobro, naredijo ogromno žalega."

Evo, moj evrouser posted image .

(odgovor članu MissElvira)
Neposredna povezava do sporočila: 43
15.5.2010 22:35:51   
Anonimen
Ronja, tole si pa tako lepo povedala!

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 44
15.5.2010 23:08:14   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Ampak če spet citiram Dawkinsa, kaj ga moti pri veri in moti tudi mene, je to to: "Od vedno so obstajali dobri in slabi ljudje (in vse vmes), večina je dobrih. In dobri bodo delali večinoma dobre stvari in slabi večinoma slabe - ampak samo vera naredi, da tudi dobri ljudje v veri, da delajo dobro, naredijo ogromno žalega."

user posted image

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 45
16.5.2010 8:10:07   
mateyka
ampak samo vera naredi, da tudi dobri ljudje v veri, da delajo dobro, naredijo ogromno žalega."

zdi se mi da si tukaj spustila/pozabila določene stvari pri tem stavku.
vera v Boga ali vera v karkoli - če nekdo verjame v Boga in dela slabo je zame isto kot če nedkso ne verjame v Boga ampak v nek svoj/drug sistem/filozofijo in dela slabo. in prepričana sem, da tudi to dela v veri, da misli dobro. oboje je zame vera in zgornji stavek bi jaz razumela širše kot ga Dawkins predstavlja. meni se to zdi ključno pri razumevanju vere in kako ljudje funkcioniramo. verjamemo vedno v nekaj - v kaj, je pa druga tema. delamo lahko vedno dobro ali slabo - vse je odvisno od našega dojemanja celote. seveda pa vse ni tako enostavnokot sem sedaj napisala, ampak nimam časa pisat esej user posted image

zaradi tega hočem samo rečt - zgornji stavek se zame nanaša na vse ljudi. ker vsi v nekaj verjamemo. prepričanja, filozofijo, Boga, izkušnje, dogme - take your pick. na koncu vsi dobri ljudje delamo v veri, da delamo dobro. in ni nobene garancije, da ne moreš delat slabo, ker ne verjameš v Boga.
zato je take stavek zame zavajajoč in hujskaški. od kje komurkoli pravica, da reče da SAMO vera naredi, da dober človek dela slabo v veri da dela dobro? to lahko dela katerikoli ateist. sorry, ampak je res. VSI "dobri" lahko delamo slabo v veri da delamo dobro. nima tukaj veze Bog. verjameš lahko v nekaj drugega (aka si ateist in imaš svoja prepričanja v dobro in slabo) in si na istem kot tale vernik, ki ga da Dawkins za primer.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 46
16.5.2010 9:47:33   
ronja
vera v Boga ali vera v karkoli - če nekdo verjame v Boga in dela slabo je zame isto kot če nedkso ne verjame v Boga ampak v nek svoj/drug sistem/filozofijo in dela slabo.

Zate. Zanj pa ne - on verjame v Boga, je prepričan o tem. Najlažje je rečt, da vsi, ki delajo slabo, itak ne verjamejo v Boga in tako se seveda vera opere vse krivde. Ampak v to pa jaz ne verjamemuser posted image .

ker vsi v nekaj verjamemo. prepričanja, filozofijo, Boga, izkušnje, dogme - take your pick. na koncu vsi dobri ljudje delamo v veri, da delamo dobro. in ni nobene garancije, da ne moreš delat slabo, ker ne verjameš v Boga.

Se absolutno strinjam. Vsi kdaj naredimo čisto štalo v veri, da delamo najboljše. To so pač napake. Ampak če narediš napako, sprevidiš, da si naredil narobe, ti je žal, poizkušaš popravit in potem delaš dalje drugače. Če pa te vera prepriča, da si delal prav, pa še vedno ponavljaš isto napako, še vedno v veri, da je to prav. Ker slediš zunanjim pravilom in ker cerkev dejansko dostikrat prepričuje, da so slabe stvari dobre (recimo kar je bil na rr nekajkrat in je trenutno aktualno: pedofilija - nasvet, da bodi tiho in nikomur ne povej- verjetno ta župnik, ki je to svetoval ni slab, verjetno je hotel delat dobro - je pa naredil čisto štalo - in to ne enkrat - ampak znova in znova...)

Dawkinsov stavek je tu brez konteksta, če prebereš vse, vidiš, da ni tako ozek, kot se morda zdaj zdi. On se vedno razburja, da ni nič izvor vsega in da ni nobena stvar edina, ki lahko naredi to in to. Je pa res, da imajo nekatere veliko večji vpliv, tu se verjetno strinjaš.

Če delam jaz napake, me bojo ljudje okoli mene opozorili nanje in če nisem popolnoma vase zaverovana, bom premislila, če ni res kaj na tem - in jih počasi nehala delat v takem obsegu - vsaj te iste. Če pa bi mi nekdo zraven govoril, da je to, kar delam popolnoma pravilno, pa gotovo ne bi nehala, ker bi mislila, da delam prav. Gre za zunanjo potrditev, ki jo da vera (v karkoli).

Vendar ti bo vera v evolucijo težko razložila, da je prav, da naredim genocid nad Indijanci, pa še kom, da zažgem polovico žensk, ki niso ubogale ali pa so bile samo prelepe in so s tem zavajale, češ, da so čarovnice, ali pa da rečem otroku, da naj nikar ne zatoži pedofila ali pa... še en kup drugih primerov... Ene stvari imajo pač večji domet kot druge.
Morda, če bi bil ateizem tako organiziran in bi ljudje v njem iskali razloge za delat štalo, bi bilo isto z ateizmom (to sta zelo fajn prikazala v South Parku - da so vsi "izmi" štala, če poenostavimuser posted image ). Ampak zaenkrat ni tako, hvalaboguuser posted image .

Napake delamo vsi, ja. Ampak to, da nam nekdo daje potuho, da delamo prav, ko jih delamo, je pa zame narobe, pa pika.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 47
16.5.2010 21:14:12   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Dawkinsov stavek je tu brez konteksta, če prebereš vse, vidiš, da ni tako ozek, kot se morda zdaj zdi. On se vedno razburja, da ni nič izvor vsega in da ni nobena stvar edina, ki lahko naredi to in to. Je pa res, da imajo nekatere veliko večji vpliv, tu se verjetno strinjaš.

ok, če je stavek brez konteksta, potem pustimo tako kot je user posted image user posted image

Vendar ti bo vera v evolucijo težko razložila, da je prav, da naredim genocid nad Indijanci, pa še kom, da zažgem polovico žensk, ki niso ubogale ali pa so bile samo prelepe in so s tem zavajale, češ, da so čarovnice, ali pa da rečem otroku, da naj nikar ne zatoži pedofila ali pa... še en kup drugih primerov...

vera v evolucijo.. kaj pa vem - Heinlen je v Starship Troopers pisal, da je šlo človeštvo v osvajanje ostalih svetov vesolja zato, ker evolucija favorizira osvajalce in če ne bi bili to, bi bili enkrat osvojeni. celo zagovorniki evolucije se ne bi vsi strinjali s tem. vse je stvar pogleda na določeno zadevo. isto je pri veri.

jaz ne vidim vse tako homogeno. tako kot imaš različne poglede na evolucijo, tako imaš različne poglede na vero. eni so odprti, drugi hermetični. in trdit da to a pripri pomeni da je zdaj sama vera odveč ali slaba je milo rečeno ozkogledo. kot bi zaradi določenih skrajnih pogledov na evolucijo odvrgel celotno tezo.

Morda, če bi bil ateizem tako organiziran in bi ljudje v njem iskali razloge za delat štalo, bi bilo isto z ateizmom (to sta zelo fajn prikazala v South Parku - da so vsi "izmi" štala, če poenostavimuser posted image ). Ampak zaenkrat ni tako, hvalaboguuser posted image .

ne razumem - a hočeš povedat, da so vse religije tako organizirane, da lahko ljudje v njih iščejo razloge za delat štalo?user posted image
ateizem je pa kao miroljuben? hmm, Stalin bi te bil vesel..
nočem težit, samo opozarjam te na fer play. kakor ti trdiš, da en fer ateist ima razlog da popravlja svoje napake, tako jih lahko tudi vernik. ni nujo da je član kake institucije. in koneckoncev tudi vernik, ki je član institucije, če je iskren vernik in mu srce ne da da bi ravnal proti svoji vesti lahko dela drugače kot uradna doktrina želi. vsi ti ljudje so dikriminirani po tej logiki (da je vera odveč itd.). samo to hočem poudarit. ne jim delat krivice. to so ljudje, ki so lahko isto ali bolj kot ti samokritični in dobri. zaradi njih jaz ne bi nikoli trdila, da je vera nekaj a pripri "odveč". ker jih dela boljše. ker jim koristi. vsakemu svoje jaz pravim.

Napake delamo vsi, ja. Ampak to, da nam nekdo daje potuho, da delamo prav, ko jih delamo, je pa zame narobe, pa pika.

sigurno. ampak jaz ravno zato ne mečem vsega v isti koš. user posted image vero, filozofijo in prepričanja posebej in ljudi kot osebe posebej. dajmo to ločevat. kaj ljudje delajo iz stvari in stvari same (po sebi, kaj so). to sta dve ločeni stvari. kako kje že rekel Jusuf Islam - ali ocenjujemo dober avto po njegovi zmogljivosti ali po vozniku, ki ga vozi?

ok, sem dovolj naložila. user posted image samo to sem hotela poudarit. in zdaj se umikam iz debate - lep pozdrav vsem user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 48
16.5.2010 21:34:59   
mateyka
aja, sem se zdaj spomnila - naj samoomenim, da so mene čist iztirile in hudo prozadele tele Andersenove pravljice. Deklica z vžigalicami, Mala Morske deklica - ma sem jokala dneve preden sem prišla k sebi user posted image user posted image user posted image
hočem rečt, težko je vnaprej predvidet kaj lahko otroka iztiri in koliko.

(odgovor članu Tanja55)
Neposredna povezava do sporočila: 49
16.5.2010 23:16:30   
mačkicamala
Avtorica posta ......kompliciraš in svojega otroka še sama bolj vznemirjaš.Lepo mu z parimi besedami razloži,kaj si o tem ti misliš in to je to.Čez par let bo že vedu,da temu ni tako.Imam pa občutek,da je ta otrok tvoj edini otrok.Zato si misliš o njemu vse oh in sploh,v smislu....moj pa že nikoli nebi...ali pa se mogoče motimuser posted image

UŽIVAM.............

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?