carbene
|
IZVIRNO SPOROČILO: sazi Ja, to mi je vse jasno. Bruto bruto je tak, da padeš v nezavest. AMapk če bi to prisilo ukinili - potem bi še bila katastrofa. Večina ljudi bi ta, kar naenkrat dobljeni denar zapravila za "nujne" stvari in za vse "varnost" bi zmanjkalo denarja. Za penzijo ne bi imel skoraj nihče. Če je že sedaj tako, da veliko staršev otrok ne uveljavlja med letom, ker je potem tako fajn, ko dobijo nazaj - torje, tudi če bi sproti dobivali več, bi se velik del tega denarja tudi sproti zapravil. Ne vem če imajo v Franciji še tako, ampak mislim, da so imeli tam možnost izbire plačevanja dohodnine sproti ali pa na koncu leta - in potem je bila kriza - vsako leto so ljudje jamrali, da nimajo za dohodnino, jemali kredite in podobno. Kar se pa pokojninskega sistema tiče; problem je v tem, da se na začetku viški niso nekam vlagali za prohodnost in da so na začetku vsi dobivali pokojnino, čeprav zanjo niso vlagali - jasno, da mora potem nekje zmanjkati, če se število upokojencev povečuje, delavcev pa zmanjšuje. Ne moreš zdaj kar presekat - od kje bodo pa dobili pokojnino tisti, ki so vsa leta plačevali, zdaj pa pričakujejo, da za njih plačujemo mi, če bi mi naš denar (kar gre v pokojninsko blagajno) vzeli zase? Ja, bi se super dalo, če ne bi zaradi tega zdajšnji upokojenci ostali brez pokojnin - potem bi lahko bilo tako, da vsak poskrbi zase. Verjetno bi najprej res šlo tako, da bi se sproti zapravljalo. Iz tega se vidi (ne)zrelost naroda. Ko pa bi jih ta nespametnost udarila po prstih oziroma žepih, bi se verjetno navadili bolj smotrnega ravnanja z denarjem. In bi tudi spoznali, da so za svoja dejanja odgovorni sami, ne pa da za svoje neumnosti potem na pomoč kličejo državo (in s tem seveda ostale davkoplačevalce (no, resnici na ljubo, z ničelnimi davki vseeno ne bi šlo; bi jih pa seveda kazalo znižati), ki so svoje obveznosti do države poravnali). Glede pokojninskega sistema bo pa verjetno tako, da bo enkrat ena generacija morala pošteno nasrkati. Drugače pa, kolikor vem, naj bi tak sistem uvedel Bismarck v 19. stoletju. S to razliko, da so ljudje po upokojitvi živeli le še ca. 2 leti.
|