cilla
|
claudie... upam, da ti rata kaj spat . Če si črpaš, jima nočne obroke daj načrpano mleko in naj magari kdo drug namesto tebe in ju nafutra, da si boš malo odpočila. Glede pridobivanja na teži ti ne vem kaj pametnega povedat, moja dva sta bila požeruha in nisem imela še tega na glavi. Glede na izkušnje mojih socimer z EINT pa ti lahko povem, da une, ki so imele ful mleka, pa otrok ne pridobiva na teži, so jim v svoje načrpano mleko dodajale en dodatek od aptamila, ki je namenjen prav nedonošenčkom s prenizko težo (reče se mu aptamil FMS). Vprašaj patronažno ali vašega P za mnenje. Kakata gotovo po železu, ja. Če se ubadate tudi s krči, ukini AD3 kapljice in naj ti vaš P predpiše kapljice od Plive Plivit; to je samo D3 vitamin, brez vitamina A (ki ga ne potrebujejo nujno že zdaj). Prav vitamin A ima pogosto veliko zraven pri krčih. Če pa imaš koga, ki ti gre lahko v avstrijo, naj ti od tam prinese avstrijske D3 kapljice Oleovit. Teh moraš dat samo eno kapljico, pa tudi po trditvah naše P izkušnje staršev kažejo, da v nasprotju z AD3 ne povzročajo krčev. Morda bosta z manj krči tudi več pojedla. Rotavirus NIKAKOR ne pripada na stroške ZZZS (so meni na eint isto rekli, pa žal ni tako), lahko pa da ti na stroške zavarovalnice pripada cepljenje proti pnevmokoku, ta opcija pa je. Ne vem sicer, po katerem ključu, mojima dvema ne pripada, čeprav sta precej nedonošena. Menda morajo bit še neki dejavniki tveganja zraven. Da te pa opozorim, kar mene ni nihče (banda farmacevtsko-dohtarska!!!) - če skopiram kar besedilo iz "navodil za uporabo" cepiva (ki pa jih starši seveda ne dobimo v roko): "podatki, pridobljeni pri 140 nedonošenih otrocih kažejo, da se cepivo lahko uporablja tudi pri nedonošenčkih, vendar pa je možno, da bo imunski odziv pri njih slabši. Stopnja klinične zaščite ni znana." Hvala lepa, morda jih cepimo za đabe in jih cepivo sploh ne bo ščitilo. Kolikor sem govorila s starši, ki so otroke dali cepit proti rotavirusu, niso porajtali kakih strašnih stranskih učinkov (večinoma so mi govorili o vročini), moja dva pa sta imela kar precej težav(ic) po prvi dozi: zaprtost, neješčost (pojesta tudi pol manj kot običajno), huda večerna nemirnost in tudi ponoči se zbujata v neutolažljiv jok. Vse to sem našla med pogostimi stranskimi učinki. Od naše prve doze je 10 dni, upam, da se bodo vse te zadeve umirile, ker je večerno uspavanje naenkrat kar noro (sem ratala komot, ko sta že več kot en mesec zvečer sama zaspala in pridno spala ponoči). Jaz sem kar malo v dvomih kaj narest glede druge doze, me je patronažna malo prestrašila, da so stranski učinki po drugi dozi veliko hujši kot po prvi Airex... ko boš šla prvič v razvojno na pregled z njima, kar takoj stegni jezik dohtarci, če vam napiše. Razvojna pediatrinja je tista, ki napiše naročilnico. Vse je od njih odvisno. Kot zdaj spremljam med mamicami, so taki dohtarji, ki napišejo vsakemu, spet drugi, ki ne bi napisali nobenemu. Nedonošenčki in dvojčki grejo vsi v razvojno, ja (nam je P napotnico za razvojno napisala že ob prvem pregledu pri enem mesecu, itak kar en cajt čakaš, da prideš na vrsto, pa tudi gledajo, da ima otrok vsaj en mesec korigirano, ko pride na prvi pregled). Razvojna pediatrinja pa oceni, ali otrok rabi fizioterapijo al ne (če bi slučajno imela tako "srečo", da bi naletela na kako čudno dohtarco, ki bi ti rekla, da je mulca ne rabita, se ti kar pogajaj, naj vas pošlje, fizio je koristna). Ekola, tolk pametovanja od mene Upam, da ti kaj koristi.
|