Najki
|
IZVIRNO SPOROČILO: Roberta69 Drugače sem pa tele dni ful žalostna , smo spet ostali brez vrtca (po moje skoraj edini letnik 2008)... Me je čist zJ... bedna birokracija - v LJ živim že 29 let, ampak ker 14 dni, ko je bilo "treba", nisem, za mojega sončka ni prostora, pa še tako ekstra smolo smo imeli, da smo ciljali ravno na najbolj oblegan vrtec (kje drugje bi dobili). Tako da zdaj po mnogih prejokanih in preživciranih urah iščem druge rešitve - privat vrtce in upam na najboljše, v enem bi radi 700 eur mesečno . Kaj so nori... Mi damo za privat okoli 300 eur osnove, potem pa posebej hrana odvisno od obiska, 50 eur, ce je skos not. Pa je to med drazjimi, velik jih je za okoli 200 eur, sam so na crno, pa tudi veliko varusk na domu je po oglasih. Mi smo z nasim ful zadovoljni, ker lahko je tudi privat cist zblojen vrtec, ful ga placas, pa te samo zaj....... Tudi mi smo zviseli pri vrtcu, je pa lastnica privatnega rekla, da bo poskusila dobiti koncesijo, kar bi bilo seveda fantasticno. Sicer pa smo ga nasli v dveh dneh in bi lahko prisli na uvajanje se isti teden, pa je bilo ravno pred novim letom, tako da smo zaceli z januarjem. Ti lepo poguglaj varstvo otroka ali kaj podobnea in bos po forumih nasla ful oglasov. Samo pazi pri teh za 200 eur, ker so vecinoma na crno in nimajo nadzora in tako tudi niso po standardu... Anju klicala sem na MOL glede teh vprasanj in je nekako tako. Obcina je dolzna poskrbeti za dovolj mest v vrtcih za svoje otroke, se pravi obcinske. Ce v javnih vrtcih zmanjka placa, morajo dozidati ali zacasno namestiti v sole recimo, torej odpirati nove enote in povecati skupine kjerkoli je mozno, in nazadnje dati razpis za kjoncesijo privat vrtcem. Ti vrtci morajo seveda biti registrirani in izpolnjevati dolocene kakovostne standarde, da dobij koncesijo. Lani je bilo zanimanja precej, sam dejansko se na razpis ni prijavil nihce... Zakaj? Ker lastniki privat vrtcev nocejo na lastne stroske urediti prostorov po standardih... Pa recimo morajo zaposliti izobrazene varuske ipd. In se preprosto ne prijavijo... Obcina pa ne more in ne sme s subvencijo podpirati nekakovostnega varstva. Poleg tega je bil letos nov sistem prijavljanja, na prijavnico smo napisali 2 vrtca in jo oddali prvemu izbranemu. Ce v prvem krogu komisije nisi prisel not, naj bi poslali prijavnico naprej v drugi vrtec za drugi krog. Do drugega kroga sploh ne bo prislo, ker so bila mesta zapolnjena ze v prvem. Pa se to vecinoma z otroci z lanske cakalne liste... Aha pa blizina vrtca domacemu naslovu ali recimo delovnemu mestu je popolnoma izvzeta, vsi imajo iste sanse za prijavo v katerikoli vrtec v obcini. nejkec jemlji kapsule brusnice, mene vcasih kaj pospika okoli mehurja in vzamem to 2x v enem dnevu in me obicajno mine isti dan. Lahko jih seveda jemljes dlje po potrebi. Pa mislim da sem jih ravno v nosecnosti vzela in seveda prej preverila pri zdravnici.Koliko spijem pa ne vem, ker ne stejem kozarcev, pijem po zeji, imam pa vedno pri roki vodo, ker me hitro zazeja.
|