anitaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa* Imam 4-letnika in 12-letnika. 12-letnik ima e-mail od 10. rojstnega dneva (ga uporablja), MSN od 11. rojstnega dneva (ga ne uporablja) in Facebook od 12. rojstnega dneva (ga uporablja). Doma ima časovno omejen dostop do računalnika (odvisno od šolskih obveznosti in splošnega uboganja), včasih pa ga uporablja v šolski knjižnici (cca. slabo uro po pouku). Svojega računalnika nima, zato uporablja hišnega ali notebook, na katerih pa je inštaliran program "RunKGB", preko katerega lahko vidim (če ga predtem vklopim) dobesedno vsaki tipko, ki jo sin pritisne. Prav tako ima na G-mailu naštimano posredovanje e-mailov na moj e-mail, tako, da vidim, kaj mu kdo pošilja (posredovati sem morala do sedaj samo 1x). Chata na Facebooku ne nadzorujem, pregledam pa, koga ima med prijatelji in kaj počne na svoji strani (imam geslo). Večinoma na srečo igra Farmville. 4-letnik ima e-mail od 3. rojstnega dneva (ga ne uporablja) in Facebook od 4. rojstnega dneva (ga uporablja), na katerem igra samo Farmville, ostalo pa urejamo jaz. Na splošno raje igra igrice na Miniclip-u ali pa uporablja Play Station (kakor tudi 12-letnik). Časovno omejen dostop ima tudi on. Oba pa igrata tudi odrasle, strateške igrice, katerih jaz ne znam niti zagnati, onadva sta pa prava strokovnjaka (4-letnik zna pretipkati cheat-code!). Sem mnenja, da smo pač v 21. stoletju, kjer je računalnik nekaj tako običajnega, kakor je bila za naše starše žoga ali frnikola (moja otroka komaj vesta, kaj je frnikola). Časi se spreminjajo in mi z njimi. In oba otroka bosta imela tudi ob prvi priliki vsak svoj računalnik (če bi imela oba skupaj enega, bi se stepla). Če jima ga ne bom dala jaz, ga bosta pa slej ko prej dobila kje drugje. Prepovedano je najslajše, pa vzgoja gor ali dol. Čwe ju to zanima, naj to pač imata. Kerensa, sory, samo mi ni jasno, kaj rabi otrok pri 4-ih letih mail?
|