Primoza -> Al sam mene to moti? (1.7.2005 13:41:14)
|
Recimo ZDoh, ZTVP, ZPre in ZGD so v stalni konfuziji. Odmeri kapitalski dobiček od cene odsvojitve minus ceno pridobitve. Veliki delničarji podjetja se odločijo in prodajo paket prevzemniku po recimo 2000 SIT. Mali delničarji podjetja ostanejo notri. Veliki "prevzemnik" se odloči izvesti statutarno pripojitev podjetja k svojemu brez prevzemne ponudbe. Izvede skupščino, na kateri seveda izbere potrebno večino, ker je prej kupljene deleže prepakiral do "satelitov" oz. povezanih družb. Predlog je izglasovan, pripojitev se izvede na podlagi cenitve družbe, ki da neko vrednost za delnice prevzemne in prevzete družbe. Recimo da je delnica prevzete družbe ocenjena na 1600 SIT, na borzi pa kotira po 800 SIT. Vsi ki so kupili delnivce na borzi so plačali davek od kapitalskega dobičak za razliko med 1600 in 800 sit, čeprav 1600 sit niso dobili amapk so za to dobili delnice prevzemne družbe, vredne recimo tudi 800 sit. Se pravi so "zaslužili" 800 sit, plačali davka reciva 320 sit in imeli v resnici v celoti izgubo -320 sit zaradi plačanega davka. Osnoven problem tega je, da ZGD in zakon o prevzemih definira povezane družbe tako, da je to povezanost praktično nemogoče dokazati za izkušene "bralce zakonov". Zdaj sem se popolnoma oddaljil od tematike, sam primer sem dal ki me jezi, saj večina majhnih delničarjev itak nikoli ne izve, da so bili "nategnejni".
|
|
|
|