hrchy -> RE: kaj danes kuhate? (30.1.2011 18:05:27)
|
zvezdica, ja, ce se bom natancno spomnila, ker sem malo improvizirala [sm=smiley1.gif] Torta je izgledala cudovita, prisla pa je precej tezka, zato bi jo v naslednjic naredila malo drugace. Bom na koncu napisala, kaj bi spremenila. Preliv zacnes delat en dan prej: 2 paketa zmrznjenih malin skuhas z nekaj vode in sladkorja. Odcedis preko drobnega cedila cez noc (tiste mase v cedilu ne smes mesat, ker sicer nimas cistega preliva). Dobiti moras 150 g bistre tekocine. Maso, ki mi je ostala na cedilu sem jaz precedila se skozi redkejse cedilo, da sem izlocila peske in jo potem uporabila pri mazanju torte. Zmesas 90 g sladkorja z 60g vode in dodas 30g tekoce glukoze. potem v tem razpustis 12 g namocene zelatine in mesas, dokler se zelatina ne raztopi. Dodas malinov sok in pustis, da se ohladi. Biskvit: 245 g moke 12 g pecilnega ½ zlicke soli 3 dl polnomastnega mleka ali pinjenca, sobna temperatura 4 beljaki na sobni temperaaturi 300 g sladkorja 2 cajni zlicki limonine lupinice 115 g masla na sobni temperaturi Presejes skupaj moko, pecilni in sol. V drugi posodi zmesas mleko in beljake. Sladkor in limonino lupinico dobro zmesas (lahko tudi ze en dan prej), da se sladkor navzame vonja. Dodas maslo in penasto umesas. Dodas 1/3 suhe mesanice, potem 1/2 mokre mesanice, spet 1/3 suhe, 1/2 mokre in koncas s preostankom suhe. Maso razdelis na tretjine in speces vsako posebej na 175 stopinjah (recimo okoli 25 minut). Ohladis do sobne temperature s pravo stranjo navzgor. Maslena krema: naredis italijanski meringue: 1/2 skodelice vode 1,5 skodelice sladkorja skuhas v sirup do soft ball stopnje. Tacas stepes 4 beljake srednje trdo in potem v tankem curku vlivas sirup (ne na metlice) ob neprestanem mesanju, da nastane trd in svetlec sneg. Ce nimas termometra za sladkor, lahko sneg anredis tudi takole: 200 g sladkorja in 4 beljake stepas nad paro, dokler se sladkor ne stopi in iz beljakov rata trd in svetlec sneg. Odstranis in naprej stepas, dokler se povsem ne ohladi. Snegu dodas 340 g masla na sobni temperaturi in stepas se okoli 10 minut (na zacetku beljaki upadejo oz ratajo bolj tekoci, po cca. 7 minutah pa se masa spremeni v cvrsto kremo. Takrat dodas kokos po obcutku in malo po malo liimoninega soka - stepas, dokler ni vse cisto umesano. Torto sestavis takole: najprej biskvit, ki ga lahko tudi navlazis s kaksnim sokom, rumom... potem premazes z malinovim pirejem, na to pa nabrizgas buttercream (ker namazat ne mores, zaradi malinovega pireja), ponovis z naslednjo plastjo, pokrijes z zadnjim biskvitom. Torto po vrhu in naokoli premazes s kremo in jo posujes s kokosom (po vrhu in ob straneh. Dobro ohladis. Preliv se mora ze gostiti, ko ga zacnes prelivati preko ohlajene torte (ce je torta pretopla ali preliv pretekoc, ti bo vse samo steklo s torte) in pocakas da se ohladi. Jaz sem prelila samo po vrhu in pustila, da se je samo malo tu in tam prelil cez rob. Ko torto prerezes se zelo lepo videjo plasti biskvita, rdecih malin in bele kreme.... res lepa torta.[sm=smiley1.gif] Zdaj pa kaj bi spremenila: Biskvit je sicer lep, ker je svetal, ampak je precej gost. Se ga da nadomestit tudi z navadninm biskvitom. Nisem ravno privrzenec maslene kreme, zato bi jo naslednjic nadomestila s kokosovim moussom. Preliv se na masleno kremo ni ravno najlepse prijel, tudi zaradi tega bi bilo bolje imeti samo mousse. Slo bi seveda tudi samo z malinovo marmelado, pa da ne delas nic preliva, ampak torto samo premazes s kremo in potreses s kokosom, da je snezno bela.
|
|
|
|