|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  90 91 [92] 93 94   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
1.4.2010 14:09:53   
brkn83
zdele ravn kuham kosilo. Sem se komaj odločila kaj bom naredila.

Kosilo:
kotlet, pražena zelenjava in motovilc z jajčko.

Jutri pa bodo: ribice in solata

_____________________________

2.6.2007 - sva si rekla usodni DA
4.2.2009- smo dočakali našega novega družinskega člana- Nika

(odgovor članu brkn83)
Neposredna povezava do sporočila: 2276
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
1.4.2010 19:39:42   
brbončica
IZVIRNO SPOROČILO: nikolet

jutro

no jz sem pa danes v polnem zaganu spet od začetka k sem preveč grešilauser posted image

sem pa danes dobila izračun za dohodnino in dobim nazaj dinarčkeuser posted image user posted image user posted image user posted image   sem ful veselauser posted image


Super za dohodnino, jaz tudi čakam, da nazaj dobim!user posted image

Jaz sem tudi danes rekla, da je spet nov zagona, pa se ni izšlo.
Je taščica že potičko spekla, ja pol pa hujšej. Zdej so spet prazniki pred vrati, in PONOVNO DOBER IZGOVOR, ZAKAJ NE MOREM SE DRŽAT MONTIJA!
Moje življenje je itak polno takih izgovorov, že odkar pomnim zase
No ja, enkrat bo že, samo kdaj pa ne vemuser posted image user posted image user posted image user posted image

Vesele, mirne in lepe praznike vam želimuser posted image user posted image

(odgovor članu nikolet)
Neposredna povezava do sporočila: 2277
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
2.4.2010 9:15:36   
moja malenkost
Ojla

Jaz imam spet vprašanje. Koliko GI ima zelje........lahko jem joto s klobaso?
Za hrenovke še vedno ne vem a se jih lako je? Jaz jih ful rada jem zvečer, zraven pa paradižnik in mlado čebulo-mnjami user posted image .

Kako pa kaj za veliko noč - torej, kruhu in potici se bom izogibala, zanima pa me ali lahko skupaj jem šunko pa jajček?

Še neki sm hotla vprašat, pa sm pozabila user posted image ....sej se bom spomnila, pa se javim.

Vesele praznike in veliko poskočnih zajčkov user posted image .

LP

(odgovor članu brbončica)
Neposredna povezava do sporočila: 2278
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
2.4.2010 14:07:30   
darja.mark
glede jote pomoje da lahko ješ če ni z moko zabeljena. edino za klobaso ne vem a lahko al ne, kok je to kaj mastno user posted image

hrenovke lahko ješ, jajčka tut, za šunko pa tut mene zanima če lahko...no pa itak bom sej so prazniki...bom pol bolj pridna user posted image

p.s.:vsak izgovor je dober ane??user posted image

(odgovor članu moja malenkost)
Neposredna povezava do sporočila: 2279
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
3.4.2010 18:52:09   
NatyTaja
Tile prazniki sploh niso problem, ko je tolk mesa pa jajčk! Valda da lahko to jeste pa hren zraven: Jaz sploh ne kompliciram, kar se mesa tiče (tudi svinjsko pa klobase pa to jem...) pa velja.
Je pa res, da sem se včeraj in danes zavestno odločila, da se ne odrečem potici in šunki...in se fajn počutim user posted image
Začnem v torek spet striktno...

(odgovor članu darja.mark)
Neposredna povezava do sporočila: 2280
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
6.4.2010 8:20:09   
moja malenkost
Lepo dobro jutro punce! Jaz sem zelo zadovoljna in ponosna nase, saj čez praznike nisem hudo grešila......rezultat je slaba kilca manj user posted image . Jedla sem šunko, jajčka in hren in mi je bilo super. 
Ta vikend mi je veliko ljudi reklo, da sem res zelo shujšala, tako da sedaj se pa zgleda res že vidi. Danes imam oblečene hlače, ki jih že dolgo nisem mogla zapet in so mi sedaj zelo komot okoli pasu user posted image . Kakšen super občutek.

Me pa še nekaj zanima. Če se prav spomnim.....lahko jem jagode kot "sladico" po obroku a ne?

Lep začetek delovnega tedna vam želim user posted image

(odgovor članu NatyTaja)
Neposredna povezava do sporočila: 2281
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
6.4.2010 9:21:30   
TomTaylor
no, da se vam še jz malo javim (btw, bliža se 10.!!)...jz sem bila že pred prazniki toliko bolj pridna, zato sem si v nedeljo mirno privoščila od šunke, jajc, hrena (kruh sem izpustila) in na koncu sem pojedla še potico - sestra je spekla kokosovo, ful dobro...Ajoj, da bi se pa še za praznike morala hudo držat, se mi pa zmeša do poletja hehe.

Danes je pa nov teden hehe, in štartamo spet, ane?

Ej, a kej regrat jeste? Jz si 1-2x na dan delam kar sadno-zelenjavne smoothije (po načelih presne prehrane) in dam vmes šop regrata. Ful se počutim odlično po teh smoothijih!

Dejmo še malo zdržat punce. Poletje bo kmalu tu!


_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu moja malenkost)
Neposredna povezava do sporočila: 2282
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
6.4.2010 14:54:59   
Vidividi
Pozdrav še z moje strani. Velikonočni prazniki niso bili nekaj hudega, ker je toliko B jedi. Dva kosa potice sta vseeno padla zdraven. Meso mi gleda čez ušesa, tako, da ta teden veliko zelenjave. Mi pa kg stojijo, tako, da 10. ne bom imela glih kaj za pokazat. Telovadim pridno, vsak drugi dan po 45 min. kolesa, pa 100 trebušnjakov, zdaj pa gruntam še kake vaje za roke in prsni koš dodati, aja pa za rit tudi. Kakšen predlog?.

Kruh mi je Ella, po tvoji zaslugi in nasvetu, hvala bogu ratal in zdaj ga jemo vsi, še moj dragi, ki ni glih navdušenec in valda tudi moj mali, ki ne prenaša dobro pšenice in lepo je pirinega. Mlaska pa gode poleg, da je joj.

Drugače pa vidim, da se malo manj piše na forumu, smo ratali vsi neki pomladansko utrujeni. Bomo morali biti bolj pridni.

Lepo se imejte in sončen pozdrav

(odgovor članu brkn83)
Neposredna povezava do sporočila: 2283
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
6.4.2010 14:59:32   
NatyTaja
Oj, Vidividi in TT - res nas je ful tule še!!user posted image
Sej na teh hujšarskih temah je ponavadi vedno tako, da nas dolgo zdrži bolj malo. JE pa tako, da sem jaz po prazničnem zavestnem grešenju danes spet pridna. Mi tudi tisto meso gleda na uhih ven,tako, da sem danes kr makarončke pa papriko jedla in je blo ful fajn. Pomaranč imam ful za jutranje sokove od otroških zajčkov pa še pričakujem kako malenkost...user posted image
Drugače pa se po moje tudi pri meni ne bo kej drastično poznalo zdej pri tehtanju...bomo vidli...
se pišemo!
Pa ostale, dejte se no kej oglasit!!

(odgovor članu Vidividi)
Neposredna povezava do sporočila: 2284
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
7.4.2010 9:22:02   
janja
A se vam lahko še jaz pridružim? Res zamujam 3 mesece, ampak nikoli ni prepozno. Dve nosečnosti sta mi prinesle veliko preveč kg. Imam pa še narkolepsijo, tako da so mi počitki po obrokih prinesli še dodatne kg. No, zdaj študiram Montignaca in se mi zdi kar fajn. Samo v kri mi mora priti. Upam, da mi vsaj do poletja uspe izgubiti nekaj kg, ker v nasprotnem primeru bi morala zamenjati precej garderobe. Tega pa nočem! Hočem spet nazaj svojo težo. Pa še podatki: začela sem 1.4.2010, začetna teža 75 kg, ciljna 55 kg.

Priznam, da se še malo lovim. Vas berem nazaj. Za začetek sem bele stvari zamenjala s polnozrnatimi. Jogurte jem tiste z manj maščobe. A kefir je OK? Jaz dam notri še žlico lanenih semen. Upam, da je to dovoljeno?

Moj včerajšnji jedilnik:
Z: 2 dcl vode na tešče, grenivka, čez 20 min. jogurt z lanenimi semeni, kava user posted image (zaenkrat ne morem brez nje).
M: 10 lešnikov
K1: skuša file, skleda motovilca
K2: popečena bučka s česnom in peteršiljem
V: jogurt

Kruha ne bom jedla vsak dan, ker nimam rada ustaljenih jedilnikov. Pa tudi tisti napisani mi ne ležijo. Rada jem tisto kar mi tisti trenutek paše - iz glave. Si pa res želim, da bi zdrav način prehranjevanja postal moja stalnica in da jo prevzameta tudi moja otroka. Partner pa take prehrane ne bo sprejel...žal. Sva si različna. Jaz delam v pisarni in ne potrebujem kalorične hrane, on pa je fizični delavec in čeprav se temu ustrezno prehranjuje, se mu kg nikjer ne vidijo. Se pa "zlo" nalaga tam kjer ga s prostim očesom ne vidimo...recimo na našem ožilju...
Pa tolk za danes. Zdravo papcajte še naprejuser posted image ... 10. pa sporočim ali je tudi pri meni že odšel kak kg...samo do -3 kg bom še malo skeptična (ker to po moje še ni pravo hujšanje, ampak gre iz tebe bolj voda...se že počutim manj napihnjeno in zatečeno).



_____________________________

Otroci so naše največje bogastvo! Čuvajmo jih!

http://janja73.mojalbum.com
http://zo-ja.mojalbum.com

(odgovor članu NatyTaja)
Neposredna povezava do sporočila: 2285
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
7.4.2010 11:28:35   
ZvitaLisica
Odštevamo, odštevamo...še tri dni pa na tehtnico user posted image user posted image user posted image Vse kar bo več kot -1 je velik uspeh!!! Zdaj ko smo že konec tretjega meseca zdravega prehranjevanja gre dol vse manj in vse težje, tako da kakršen koli premik na minus je pohvalen.

Jaz sem med prazniki nekaj malega grešila, predvsem (kot vedno) s količinami in številom obrokov. Kamor prideš ti nekaj pod nos pomolijo (saj ne da se jezim, ampak saj veste, je treba mal probat).

Poln kufer imam že te šunke in jajc, pa hrena...bljak...Imam na ta račun že prebavne motnje. Vse bolj ugotavljam, da mi tale monti fuuul leži in da se ga moram držat forever, ker drugače se čist zastrupim.

No in zdaj sem spet nazaj pr PZ dobrotah. Včeraj sem si naredila še krug iz ovsenih kosmičev in pirine PZ moke, je kr dobro ratal user posted image Še otroc ga imajo radi.

Zdaj pa moram mal pospravit in pozložit stvari po hiši, kaj pa če kdo prideuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image



(odgovor članu janja)
Neposredna povezava do sporočila: 2286
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
7.4.2010 12:11:13   
moja malenkost
A mi lahko katera prosim pove, če lahko jagode jem po obroku kot sladico...nekje imam v glavi, da lahko.

A ve se tehtate samo 1x na mesec al kako? Saj po moje je to res boljše, ker jaz sem že malo obsedena s to tehtnico se mi zdi user posted image .

Hvala in pa pa

(odgovor članu ZvitaLisica)
Neposredna povezava do sporočila: 2287
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
7.4.2010 12:52:46   
ZvitaLisica
Moja malenkost: same jagode so OK, ni pa dobro da jih ješ takoj po obroku, imej jih raje za malico. Beri spodaj glede sadja po oborku:


[
IZVIRNO SPOROČILO: ZvitaLisica

IZVIRNO SPOROČILO: moja malenkost

Ojla punce.

Ma meni tudi kg stojijo...kdaj pride do tistega drastičnega upadanja, v katerem obdobju?

Imam pa še eno vprašanje: kako je s pitjem vode? Ali jo lahko kadarkoli, ali samo nekaj časa pred oz. po obroku (koliko časa)....jaz se namreč kar nacejam.

In ali je nujno zjutraj pojesti sadnje pred zajtrkom (ali spiti kis in vodo)? Zakaj? V knjigi tega nisem zasledila.

Uspešen boj s kg še naprej!

LP

Kolikor sem jaz seznanjena z načeli zdrave prehrane, in Monti se z njimi zelo pokriva, je pitje 3-5 dcl vode 15-30 min pred jedjo, torej tudi pred zajtrkom, priporočljivo zato, da telo s pomočjo te tekočine lahko ustvari bikarbonatno raztopino, s katero želodec varuje pred kislino in tako pripravi tudi dvanajstnik in želodec, da ju vsebina želodca ne bo skurila. Po jedi pa se ne pije tekočin ker se znjo preveč razredči želodčno kislino in ta ne more dovolj predelati zaužite hrane.

Sadje se je pred obrokom in šele najmanj 2 uri po njem, zato ker lahko po nepotrebnem ustvarja težave v želodcu zaradi hitrega vrenja.

Takole na hitro, pa prosim, da pokomentirajte še ostale.




(odgovor članu ZvitaLisica)
Neposredna povezava do sporočila: 2288
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
7.4.2010 13:34:53   
moja malenkost
ZvitaLisica, saj to kar si mi napisala zadnjič mi je zdaj jasno, samo ne vem zakaj imam v glavi, da kao jagode pa lahko po obroku....morm še enkrat ornk prečekirat knjigo, da bom sigurna.

Hvala user posted image

< Sporočilo je popravil moja malenkost -- 7.4.2010 13:35:21 >

(odgovor članu ZvitaLisica)
Neposredna povezava do sporočila: 2289
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
7.4.2010 21:15:27   
NatyTaja
Ja, Moja malenkost - se men tudi zdi, da so jagode posebne, kar se tiče časa uživanja. Pa sem pozabla zakaj točno.

(odgovor članu moja malenkost)
Neposredna povezava do sporočila: 2290
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
7.4.2010 22:38:17   
TomTaylor
IZVIRNO SPOROČILO: janja

A se vam lahko še jaz pridružim? Res zamujam 3 mesece, ampak nikoli ni prepozno. Dve nosečnosti sta mi prinesle veliko preveč kg. Imam pa še narkolepsijo, tako da so mi počitki po obrokih prinesli še dodatne kg. No, zdaj študiram Montignaca in se mi zdi kar fajn. Samo v kri mi mora priti. Upam, da mi vsaj do poletja uspe izgubiti nekaj kg, ker v nasprotnem primeru bi morala zamenjati precej garderobe. Tega pa nočem! Hočem spet nazaj svojo težo. Pa še podatki: začela sem 1.4.2010, začetna teža 75 kg, ciljna 55 kg.

Priznam, da se še malo lovim. Vas berem nazaj. Za začetek sem bele stvari zamenjala s polnozrnatimi. Jogurte jem tiste z manj maščobe. A kefir je OK? Jaz dam notri še žlico lanenih semen. Upam, da je to dovoljeno?

Moj včerajšnji jedilnik:
Z: 2 dcl vode na tešče, grenivka, čez 20 min. jogurt z lanenimi semeni, kava user posted image (zaenkrat ne morem brez nje).
M: 10 lešnikov
K1: skuša file, skleda motovilca
K2: popečena bučka s česnom in peteršiljem
V: jogurt

Kruha ne bom jedla vsak dan, ker nimam rada ustaljenih jedilnikov. Pa tudi tisti napisani mi ne ležijo. Rada jem tisto kar mi tisti trenutek paše - iz glave. Si pa res želim, da bi zdrav način prehranjevanja postal moja stalnica in da jo prevzameta tudi moja otroka. Partner pa take prehrane ne bo sprejel...žal. Sva si različna. Jaz delam v pisarni in ne potrebujem kalorične hrane, on pa je fizični delavec in čeprav se temu ustrezno prehranjuje, se mu kg nikjer ne vidijo. Se pa "zlo" nalaga tam kjer ga s prostim očesom ne vidimo...recimo na našem ožilju...
Pa tolk za danes. Zdravo papcajte še naprejuser posted image ... 10. pa sporočim ali je tudi pri meni že odšel kak kg...samo do -3 kg bom še malo skeptična (ker to po moje še ni pravo hujšanje, ampak gre iz tebe bolj voda...se že počutim manj napihnjeno in zatečeno).




dobrodošla! Glede kefirja glej samo to, da bo tisti ta "light"user posted image Kavi se pa pomojem tudi ni nobena odrekla. Jz že neuser posted image

Mi je pa padla v oči tvoja narkolepsija. Vem za to bolezen, ampak nekako se mi je vedno zdelo, da jo pri nas ni, da jo ne poznamo. Imam pa na sumu mojega partnerja za to bolezen pa me zanima v kakšni obliki oz. v kakšnem obsegu jo imaš, kako si jo ugotovila, kako je v službi s to boleznijo...Mi lahko prosim kaj več napišeš preko ZS, prosim?user posted image


_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu janja)
Neposredna povezava do sporočila: 2291
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
8.4.2010 8:40:28   
janja
TomTaylor - sem ti napisala ZS (na dolgo in široko) pa me je zbrisal. Ma** sem jezna. Zdej se moram pa skoncentrirat, da ti še enkrat napišem.




_____________________________

Otroci so naše največje bogastvo! Čuvajmo jih!

http://janja73.mojalbum.com
http://zo-ja.mojalbum.com

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 2292
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
8.4.2010 9:00:27   
janinaabc
Lepo pozdravljene,

no,tudi jaz sem se po nosečnosti znašla z 10kg viška. Smo že kupili sobno kolo, zdaj bi pa rada še prehrano malo uredila. Odločila sem se zato dieto, ker se mi zdi bolj zdrava od ločevalne.Upam, da mi bo v kombinaciji s športom do poletja ratalo izgubiti te kg. Zanima me, kakšne izkušnje imate tiste,ki še dojite - solata naj bi namreč povzročala napihnjenost pri dojenčkih.


(odgovor članu janja)
Neposredna povezava do sporočila: 2293
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
8.4.2010 11:12:33   
ZvitaLisica
Lepo pozdralkjena janinaabc!!

Glede dojenja in montija ti lahko iz prve roke povem da popolnoma nič ne vpliva na količino in strukturo mleka. V treh mesecih sem izgubila že 9 kg pa se mala še vedno več ali manj samo doji in pridobiva nadpovprečno na teži. Zelo moraš paziti le da veliko piješ, kar je pomembno za dojenje tudi če ne hujšaš.

Kar se pa tiče prehranjevanja in posledično prebavnih težav pri dojenčkih, sem se jaz zdaj pri drugem otroku odločila jesti vse po vrsti. Tudi dveže solate, sadje,... izogibam se le kakšnemu fižolu, zelju in hruškam, ki tudi meni dejaljo težave.
Taka so tudi priporočila LLL društva in tudi pediatrov.

Čim več izgubljenih kg ti želim in veliko volje :)

(odgovor članu janinaabc)
Neposredna povezava do sporočila: 2294
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
8.4.2010 12:20:10   
janinaabc
Hvala ZvitaLisica,

no, bom probala,takole ko to berem ne zgleda tako težko. Praksa pa bo pokazala svoje .... upam da -10kg user posted image

(odgovor članu ZvitaLisica)
Neposredna povezava do sporočila: 2295
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
8.4.2010 12:57:30   
VANILI
JANJA!
Pozdravljena še z moje strani user posted image .
jaz VEM, da ti bo uspelo!!

ps - upam ,da se v soboto vidimo!!
lp


_____________________________

The only man who had his work done by Friday, was Robinson Crusoe.

(odgovor članu janinaabc)
Neposredna povezava do sporočila: 2296
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
9.4.2010 0:15:07   
_ella_
Evo mene po dolgem, da ne bote misenle, da sem ušla. Monti mi je trenutno španska vas, torej nič blizu, za velko noč ni šel noben zajček mimo mene , ne da bi ga pogrizla. Ampak sem si prav zavestno dala duška, da ne bo slabe vesti in ga-montija dala za nekaj časa na stran. Sem mislila za cel mesec, pa vam moram povedati, da me vleče nazaj, ga pogrešam in očitno mi njegova prehrana res paše. Ne vem pa, če se vam bom 10 pri tehtanju pridružila, saj mi je tehtnica crknila. Sem mislila, da so samo baterije šle , pa sem te zdaj zamenjala, pa nič ne dela. No če ne se pa javim 10 majauser posted image
Sem se pa zdaj spravila spet na tek in zdaj prav uživam, 2 meseca po porodu, mi je pa bil muka. Se vidi , da sem že stara mamica se telo ne opomore več tako hitro. Če pogledam svakinjo, ki je 4 dni po porodu šla na 45 min sprehod s prijateljico, no sinčka je kar doma pustila, čez 4 tedne je pa imela postavco kot prej, pa že prej je bila sama kost in koža, no pa silikonske čoze zraven. Ma sem bla kar zelena od zavisti, ker men so pa kg kar stali.

Za naše nove članice cluba, pa prilepim spet malo naše vodilo:


< Sporočilo je popravil _ella_ -- 9.4.2010 0:22:31 >

(odgovor članu VANILI)
Neposredna povezava do sporočila: 2297
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
9.4.2010 0:19:20   
_ella_
MONTIGNAC I. STOPNJA

Pred zajtrkom spijemo sveže stisnjen sok pomaranče, limone ali grenivke, ali pojemo en sadežž: jabolko, kivi.

ZAJTRK: 20 minut kasneje. Izbiraš lahko med dvema.

ZAJTRK Z VELIKO OGLJIKOVIMI HIDRATI + BELJAKOVINE 5 x tedensko

Ta vrsta zajtrka naj ima v dieti glavno vlogo in naj bo na jedilniku vsaj 5 x tedensko.
Le pri tem obroku je dovoljen kruh: polnozrnati, rženi…Poješš ga lahko koliko hočeš, če v preostalem delu zajtrka ni nobenih maščob.
- polnozrnat graham, kruh z otrobi, polnozrnat prepečenec
- polnozrnati kosmiči brez sladkorja
- sadna marmelada brez sladkorja
- posneto mleko z manj maščob
- pusta skuta z manj maščob
- jogurt navadni z manj maščob
- kava brez kofeina, brez sladkorja
- blagi čaj brez sladkorja
- kompot brez sladkorja

Vse brez sladkorjev, brez maščob (maslo, margarina) in polnom. mlečnih izdelkov.

ZAJTRK IZ BELJAKOVIN IN MAŠČOB 2 x tedensko

Ta obrok naj sestavljajo beljakovinska žživila in nasičene maščobe, v njem pa ni oglj.hidr., pri katerih je GI višji od 35. Lahko uporabišš malo olja ali masla.
- umešana jajca
- trdo kuhana jajca
- jajca na oko
- omleta
- slanina, ribe, klobasice
- hrenovke, domača kuhana ššunka
- siri (grojer…)
- posneto mleko
- kava brez kofeina, čaj brez sladkorja

Če izberešš ta zajtrk, moraš izbrati kosilo z veliko ogljik.hidrati z nizkim GI - do 35 in malo nasičenih maščob.
BREZ KRUHA, brez sladkorjev, vrednost GI pod 35.


KOSILO: lahko izbirašš med dvema.

KOSILO IZ BELJAKOVIN IN MAŠČOB

Ta obrok naj v vašem jedilniku prevladuje. Sestavljajo ga z beljakovinami bogata žživila in žživila z ogljik.hidrati, katerih GI ne sme presegati 35. Pri pripravi lahko uporabite tudi malo olja ali masla.

- zelenjava (paradižnik, kumare, ššampinjoni, stročji fižol, por,
zelje, cvetača, brokoli, kisle kumare, redkvice, bučke, olive...)
- vse vrste zelene solate (s prelivom sol, kis, olivno olje)
- ribe
- meso, mesnine
- jajca
- sojini izdelki, sojin tofu

Vse brez drobtin ali moke. Obrok lahko zaključite z majhnim kozarcem (1dl) vina ali piva.
Za poobedek si lahko privoščite sir.


KOSILO IZ OGLJIKOVIH HIDRATOV Z VLAKNINAMI 3-4x na teden
Glavno jed naj sestavljajo oglj.hidrati z veliko vsebnostjo vlaknin in nižjim GI od 50. Čim manj maščob ali raje nič. Nič masla, nič olja. Solato lahko malo pokapljašš z olivnim oljem in malo lim. soka.

- rjavi rižž, neprečiščen basmati
- polnozrnate testenine al dente, bolj hladne
- stročnice: leča, čičerika, beli in rjavi fižol
- leča + čebula + nav.jogurt z malo maščobami
- zelenjava: ššpinača, brokoli, paprika…..

Poobedek: čokolada temna z vsaj 70% kakava. Montinjakova čokoladna torta.
Ne smešš jesti kruha - niti polnozrnatega.
Če izberešš to kosilo, naj bo večerja iz beljakovin in maščob.

VEČERJA: mora biti najlažji obrok dneva in popolnoma brez maščobe. Zelenjavna juha, leča, grah, fižol, testenine z zelenjavo, sadje ali žžitarice z jogurtom.






In ker v začetni fazi zmanjševanja telesne teže, ki je odvisna od količine prekomerne teže. Poleg preudarne izbire maščob in proteinov, je v prvi fazi bistvenega pomena uživanje primernih ogljikovih hidratov, in sicer tistih z glikemičnim indeksom, manjšim ali enakim 35. Cilj je uživanje obrokov, ki ne spodbujajo visoke ravni sladkorja v krvi. Preudarna izbira hrane bo ne samo preprečila kopičenje maščobe (lipogeneza), temveč tudi spodbudila procese zmanjševanje že nakopičenih maščob (lipoliza), s tem, ko se bo potrošila odvečna energija (termogeneza).

Seznamček GI
http://www.shrani.si/f/H/Hn/3VTVk0JS/gi-vrednosti.doc

Še ena tabelca GI
http://shrani.si/f/31/pU/YyRY3Fm/tabela-gi.doc

Pa še en
Seznamček GI

Jejte v zelo omejenih količinah: GI
Rjavi, nebrušen riž 50
Makaroni (iz pšenice durum) 50
Muesli brez sladkorja 50
Ananasov sok brez sladkorja 50
Polnozrnate testenine 50
Jabolčni sok (nesladkan) 50
Keksi (polnozrnati, brez sladkorja) 50
Žitne ploščice, energijske (brez sladkorja) 50
Sok iz brusnic (nesladkan) 50
Kivi 50
Mango (svež sadež) 50
Kaki 50
Ječmen 45
Brusnice 45
Grozdje (svež sadež) 45
Pomarančni sok (sveže stisnjem in nesladkan) 45
Rž 45
Paradižnikov sok (sladkan) 45
Banane (nezrele) 45
Kokos 45
Sok grenivke (nesladkan) 45
Zeleni grah (konzerviran) 45
Ananas (svež sadež) 45
Polnovredni prepečenec 45
Špageti 40
Kokosovo mleko 40
Posušene fige 40
Ovseni kosmiči (nekuhani) 40
Kikirikijevo maslo (brez sladkorja) 40
Pira 40
Polnovredni kruh s kvasom 40
Korenčkov sok (nesladkan) 40
Posušene marelice 40
Posušene slive 40
Bob – surov 40
Oves 40

Jejte brez omejitev: GI
Zelena 35
Grah (sveži) 35
Sezamovo seme 35
Pomaranče (svež sadež) 35
Slive (svež sadež) 35
Sončnična semena 35
Paradižnikova omaka (brez sladkorja) 35
Jogurt 35
Jabolko (svež sadež) 35
Rjavi fižol 35
Fige (svež sadež) 35
Sladoled s fruktozo 35
Nektarine (svež sadež) 35
Breskve (svež sadež) 35
Granatno jabolko (svež sadež) 35
Kompot brez sladkorja 35
Paradižnikov sok 35
Beli fižol 35
Kvas 35
Marelice (svež sadež) 30
Korenje (surovo) 30
Česen 30
Džem (brez sladkorja) 30
Mleko 30
Mleko v prahu ali sveže 30
Paradižnik 30
Leča 30
Stročji fižol 30
Grenivke 30
Marmelada brez sladkorja 30
Hruške (svež sadež) 30
Skuta 30
Mandarine, tangerine 30
Surova repa 30
Borovnice 25
Temna čokolada (več kot 70 % kakava) 25
Kosmulje 25
Kikirikijev namaz, pire (nesladkan) 25
Rdeče grozdičje 25
Jagode (svež sadež) 25
Lešnikov namaz (nesladkan) 25
Robidnice 25
Češnje 25
Zelena leča 25
Malina (svež sadež) 25
Grah posušen 25
Mandljev namaz (nesladkan) 25
Mandljevo mleko 20
Bambus 20
Jajčevci 20
Limonin sok – nesladkan 20
Fruktoza, sadni sladkor 20
Tofu 20
Artičoke 20
Palma areka 20
Kakav v prahu brez sladkorja 20
Sojino mleko 20
Šparglji 15
Otrobi (ovseni, pšenični.) 15
Brstični ohrovt 15
Zelena 15
Cikorija, endivija 15
Bučke 15
Janež 15
Ingver 15
Por 15
Olive 15
Kikiriki 15
Pistacija 15
Kislo zelje 15
Sladka paprika 15
Mandlji 15
Črni ribez 15
Brokoli 15
Zelje 15
Cvetača 15
Čili 15
Kumare 15
Kalčki 15
Lešniki 15
Gobe 15
Čebula 15
Hren 15
Zelena solata 15
Šalotka 15
Soja 15
Špinača 15
Orehi 15
Avokado 10
Kis 5
Začimbe(peteršilj, bazilika, origano, cimet, vanilija) 5
Raki 5 (vir Gorenjski glas)

(odgovor članu _ella_)
Neposredna povezava do sporočila: 2298
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
9.4.2010 0:19:41   
_ella_
Kaj naj si skuham
kaj naj pojem
kaj naj si spečem
kaj sploh še smem
kaj naj pogoltnem
kako naj vem
pri vsaki stvari
je en problem.
(T. Domicelj)


Jedilniki:

instant kava z 1.3% mlekom
Z: 2x LC probijozični jogurt 1,3% + 1kos polnozrnatega kruha
M: voda, 2klementini
K: naravno pečen puranji zrezek, zelena solata
M: voda
V: 1x LC probijotični jogurt
pol pa samo še voda
2kozarca vode kava in grenivka
M: jabolko,pomaranča
K: krožnik juhe,košček mesa iz juhe 20 dag,bušene bučke s česnom
M: trdo kuhano jajce in grenivka
V: navaden jogurt s kosmiči in grenivka Vmes pa ful vode al pa čaji

Z: rM: čaj
V: solata z jajcem in voda ženi ali polnozrnat kos kruha, nemastni sir, čaj
M: mandarine, čaj
K: solata, piščančji zrezek popečen na žaru, limonada

predzjutraj- 2 mandarini ,
Z: zajterk 2 kos PZ kruha s nesladkano marmelado in vitalinea jogurt ,brezkofeinska kava mlekom
M: malica - jabolko
K: kosilo- zelenjavna juha, tofu s gobami , brezkofeinska kava s mlekom ,
M: malica - jabolko
V: večerja- zelenjavna juha in solata s kozjim sirom in panceto

Z: polnozrnat kruh, lahka skuta, bela kava
K: sarmice ( vsako leto jih imamo, samo da letos bodo moje malo drugačne, samo z mesom, brez riža)
V. kakšen jogurt in sir

predzajtrk: limonada in pomaranča ali mandarina
zajtrk: polnozrnat kruh z mrmelado bs in pravi čaj bs
malica: sadje, vendar še ne vem kakšno
kosilo: porova juha, piščančje prsi, zelena solata
večerja: porova juha, ki bo ostala od kosila, kakšna solata

Cca. 20-30 min. pred zajtrkom: 1 jabolko/hruška/pomaranča/grenivka ali 2 mandarini, če ni sadja pa 1velika žlica jabolčnega kisa v 2 dcl vode (ima enak učinek, če ne celo boljši od sadeža)

Z (09.00): ovseni kosmiči s posnetim mlekom (dodam še žličko lanenega semena), kava brez sladkorja s posnetim mlekom

10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)

M (12.00): navadni jogurt 1,3 m.m

13.30: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)

K (15.00): čista goveja juha, meso iz juhe v solati z jajci (za ostale člane še dušen krompir)

M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja)

V (18.00): gosta zelenjavna juha (narejena iz ostanka čiste goveje juhe od kosila z »al dente« vuhano in zmiksano zelenjavo – po možnosti svežo!)

20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja (slednji paše pred TV-jem, sploh če nnapade lakota J)


Cca. 20-30 min. pred zajtrkom: 1 jabolko/hruška/pomaranča/grenivka ali 2 mandarini, če ni sadja pa 1velika žlica jabolčnega kisa v 2 dcl vode

Z (09.00): polnozrnat kruh, marmelada brez sladkorja (Mercator, Zdravo življenje – marelična), zeliščni čaj brez sladkorja, kava

10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)

M (12.00): 1 sadež

13.30: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)

K (15.00): zelenjavna juha, ajdova kaša z gobami oz. šampijoni iz konzerve

M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja)

V (18.00): hrenovka, mešana solata

20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja


pred zajtrkom:pomaranča
ZAJTRK: bela kava(brez kofeinska+mleko 1,5% maščobe)
MALICA: jabolko
KOSILO:gobeji zrezki zelenjavni omaki dušeni na vodi, rdeči radič
MALICA:jogurt 0,5% maščobe
VEČERJA: ajdova kaša

1. Dan, Sobota 2.1.2010
Cca. 20-30 min. pred zajtrkom: 1 jabolko/hruška/pomaranča/grenivka ali 2 mandarini, če ni sadja pa 1velika žlica jabolčnega kisa v 2 dcl vode (ima enak učinek, če ne celo boljši od sadeža) ali vsaj kozarec Donata Z
(09.00): ovseni kosmiči s posnetim mlekom (dodam še žličko lanenega semena), kava brez sladkorja s posnetim mlekom
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12.00): navadni jogurt 1,3 m.m 13.30: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): čista goveja juha, meso iz juhe v solati z jajci (za ostale člane še dušen krompir)
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja) V
(18.00): gosta zelenjavna juha (narejena iz ostanka čiste goveje juhe od kosila z »al dente« vuhano in zmiksano zelenjavo – po možnosti svežo!)
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja (slednji paše pred TV-jem, sploh če napade lakota J)

2.Dan, nedelja 3.1.2010
Cca. 20-30 min. pred zajtrkom: 1 jabolko/hruška/pomaranča/grenivka ali 2 mandarini, če ni sadja pa 1velika žlica jabolčnega kisa v 2 dcl vode Z
(09.00): polnozrnat kruh (nizko GI kruh), marmelada brez sladkorja (Mercator, Zdravo življenje – marelična), zeliščni čaj brez sladkorja, kava
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12.00): 1 sadež
13.30: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): zelenjavna juha, ajdova kaša z gobami oz. šampijoni iz konzerve, solata
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00): hrenovka, mešana solata
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja

3.dan Ponedeljek 4.1.2010
8.30 Sadje/voda s kisom
Z (09.00): 1x LC probiotični jogurt 1,3% + 1kos polnozrnatega kruha, kava z 1,5 mlekom
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12:00) : 1,3 jogurt 13.30: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): naravno pečen puranji/piščančji zrezek, zelena solata (za ostale člane še priloga riž ali krompir)
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00): 1x LC probijotični jogurt
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja

4.dan, Torek 5.1.2010

sadež/voda s kisom
Z (9.00) 2 trdo kuhani jajci, kozarec mleka 1,5 in kava BS
10.0 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja) M (12.00): jogurt 1,3 13.30 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): krožnik juhe,košček mesa iz juhe 20 dag, dušene bučke s česnom (za ostale člane še pire krompir)
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00): Wassa polnozrnati kruhki s manjmastnim sirom (Zdravo življenje) in drobnjakom + jogurt 1,3
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja

5.Dan, Sreda 6.1.2010
l Sadež/voda s kisom
Z (09.00): polnozrnat ali nizko GI kruh + marmelada BS, kava z mlekom 1,5
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12.00): 2 klementini, kavni nadomestek
13.30 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): zelenjavna juha, PZ testenine + paradižnikova omaka, kitajsko zelje v solati
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00) solata z jajcem, Cottage cheese, olive ali kumarice
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja

6. Dan, četrtek 7.1.2010
Sadež/voda s kisom
Z (09.00): žitni (ovseni ali rženi) kosmiči + 1,3 tekoči jogurt, kava z mlekom 1,5
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12.00): jabolko, kavni nadomestek (žitna kava)
13.30 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): nerafiniran riž z zelenjavo, solata
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00): 1 x tuna iz konzerve v lastnem soku (rio mare – bela), kumarice/olive/sveža paprika
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja

7. Dan, Petek 8.1.2010
Sadež/voda s kisom
Z (09.00): wassa polnozrnati kruh (krekerji), lahek sirni namaz, paradižnik, kava z mlekom 1,5
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12.00): košček sira, kavni nadomestek (žitna kava)
13.30 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): zelenjavna juha, »moja« grška solata (čebula, olive, paprika, kumare, paradižnik, kapre, nariban manjmastni sir, začimbe) - (za ostale člane zraven pečen krompir ali pomfri)
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00) Cottage cheese, olive/kumarice/paradižnikova solata
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja

8. dan, Sobota 9.1.2010 Sadež/voda s kisom
Z (09.00): polnozrnat ali nizko GI kruh + marmelada BS, kava z mlekom 1,5
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12.00): 2 klementini/1 jabolko, kavni nadomestek oz. žitna kava
2713.30 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): zelenjavna juha, mešana zelenjava iz pečice z manjmastnim sirom (bučke, jajčevci, paprike, paradižnik) in kitajsko zelje v solati
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00) jajčna omleta s čebulo in porom, solata
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja

9. dan, Nedelja 10.1.2010
Sadež/voda s kisom
Z (09.00): hrenovka in narezan paradižnik, kava z mlekom 1,5
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12.00): jogurt 1,3 in kavni nadomestek – žitna kava
13.30 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): porova juha, pečen piščanec/puran, paradižnikova solata (po potrebi za ostale člane še priloga)
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00): porova juha od kosila, jogurt 1,3
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja


10. Dan, Ponedeljek 11.1.1010 Sadež/voda s kisom
Z (09.00): polnozrnat ali nizko GI kruh + piščančje prsi v salami, manjmasten sir, kava z mlekom 1,5
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12.00): pomaranča, kavni nadomestek
13.30 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): paradižnikova juha, polnozrnate palačinke, kompot BS
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00) enako kot kosilo
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja

11. dan, Torek 12.1.2010
Sadež/voda s kisom
Z (09.00): jajčna omleta z drobnjakom in peteršiljem, kava z mlekom 1,5
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12.00): sadež, kavni nadomestek
13.30 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): moja gosta zelenjavna juha (zelenjavna juha zgoščena z ajdovo kašo) (za ostale člane zraven še sveži kruh in povrhu še kakšna sladica, štrudelj, …)
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00): kislo zelje z olivnim oljem in česnom, jogurt 1,3
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja

12. dan, Sreda 13.1.2010
Sadež/voda s kisom/donat
Z (09.00): polnozrnat ali nizko GI kruh + marmelada BS, kava z mlekom 1,5
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12.00): 1 wassa kruhek+ tanka rezina manjmastnega sira, kavni nadomestek
13.30 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): dušeno rdeče zelje (t.i. sladko zelje) in ajdova kaša, solata
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00) solata z jajcem, jogurt 1,3 20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja

13. dan, četrtek 14.1.2010 Sadež/voda s kisom
Z (09.00): polnozrnat ali nizko GI kruh + manjmastna skuta z začimbami, kava z mlekom 1,5
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12.00): jogurt, kavni nadomestek
13.30 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): Polnozrnate testenine z kumarami/bučkami, zelena solata
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00) popečeni jajčevci z manjmastnim sirom, jogurt
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja

14. dan, Petek 15.1.2010 Sadež/voda s kisom
Z (09.00): 2x jogurt 1,3 z žlico otrobov in žličko lanenega semena, kava z mlekom 1,5
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12.00): 2 klementini/sadež, kavni nadomestek
13.30 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): pečen piščanec/puran, stročji fižol v solati
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomesetek) in 3-5 dcl vode(ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00) Wassa kruhki, manjmasten sir + začimbe
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja

15. dan, Sobota 16.1.2010 Sadež/voda s kisom
Z (09.00): polnozrnat ali nizko GI kruh + lahek sirni namaz, kava z mlekom 1,5
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12.00): jogurt, kavni nadomestek
13.30 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): čebulna/porova juha, nerafiniran riž z začimbami in popečene bučke, paradižnikova solata
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomestek) in 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00) solata z jajcem, Cottage cheese, olive ali kumarice
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja

16. dan, Nedelja 17.1.2010 Sadež/voda s kisom
Z (09.00): polnozrnat ali nizko GI kruh+marmelada BS, kava z mlekom 1,5
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12.00): sadež, kavni nadomestek
13.30 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
K (15.00): goveji golaž z zelenjavno prilogo, solata (za ostale člane namesto zelenjavne priloge lahko polento/krompir)
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomestek) in 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00) 1 tuna iz konzerve v lastnem soku (rio mare), paradižnikova solata
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja

17. dan, Ponedeljek 18.1.2010
Sadež/voda s kisom
Z (09.00): ovseni kosmiči s posnetim mlekom, kava s posnetim mlekom
10.00: 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
M (12.00): sadež, kavni nadomestek
13.30 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja) K (15.00): cvetačna juha, pečene paprike, zraven pa nizko GI kruh (za ostale člane pa sveže kajzerice)
M (16.00): kava (po možnosti kavni nadomestek) in 3-5 dcl vode (ali nesladkanega zeliščnega čaja)
V (18.00): zelenjavna juha oz. juha od kosila, jogurt
20.00: 3-5 dcl vode ali toplega nesladkanega zeliščnega čaja

pred zajtrkom 2 dcl vode z eno žlico jabolčnega kisa,
čez pol urce zajtrk: zeleni čaj, polnozrnati kruh z nemastnim sirom,
malic: 2 jabolki
kosilo: zelenjavna juha
malica: mandarini ali pomaranča
večerja: motovilec z jajčko

Moj zajtrk danes pa je bil mleko z ovsenimi kosmiči
malca bo sadje
kosilo bo solata in pečeno svinjsko meso (v pečici z začimbami, brez olja)
večerja 1 kuhano jajce in malo kuhane zelenjave(za pest)

predzajtrk: kis z vodo
Zajtrk: ovseni kosmiči z mlekom
malica:kivi
kosilo:kislo zelje (moji dobijo pečenico)
malica:jabolko
večerja:malo skute in kisle smetane

predzajtrk: žlica kisa v 2 dl vode
zajtrk: kosmiči z mlekom z malo maščobami
malica: jabolko
kosilo: testenine v zelenjavni omaki, solata
malica: sadje
večerja:zelenjavna juha in solata


pomaranča
Z: jogurt 1,5%
K: svinjski zrezki v čebulni omaki (omako zgostim z naribano bučko), dušene bučke in zelena solata
V: jogurt s sadjem

jutri
sadje
Z: ovseni kosmiči z vročim mlekom, dodam nekaj narezanih suhih sliv in okus mi je božanski
K: cvetača s sirom in solata
V: pečena jajka in malo salame

Jedilnik za jutri:
predzajtrk: kivi in 2dcl vode z limono
zajtrk: 2 hrenovki, trdo kuhano jajce in zeliščni čaj
malica: mandarine
kosilo: zelenjavna mineštra
malica: jabolko
večerja: polnozrnate palačinke posneta skuta in marmelada

Z: PZ kruh, marmelada, bela kava
K: popečen tofu z zelenjavo, mal sojine omake gor, kitajsko zelje
V: pečen piščanec, cvetača
Za malco pa vmes sadje, pa 2 brezkofeinske kave.


Z: PZ kruh z marmelado
M:mandarine
K:puran+zelenjava
M:mandlji
V:g.juhica
dan
ZAJTRK z zeliščnim ali sadnim čajem ali kavo brez kofeina, nesladkani ovseni kosmiči s posnetim mlekom in jagodami.
KOSILO z 1 kozarcem (1dl) suhega vina ali 1 kozarcem (1dl) piva, grška solata, omleta z ementalcem, nekaj kvadratkov temne čokolade.
PRIGRIZEK (po želji) jogurtov napitek brez sladkorja.
VEČERJA z 1 kozarcem (1dl) piva, zelenjavna juha, npr. Pretlačena kumarična juha, zelena solata, trska na žaru, praženi ali v sopari kuhani brokoli, breskova pena.
2. dan
ZAJTRK: polnozrnati opečenec z marmelado brez sladkorja, lahki navadni jogurt z malinami.
KOSILO: zelenjavna juha, npr brokolijeva, na žaru pečene bučke, tribarvni riž, cvetačni pire, jabolka s cimetom.
PRIGRIZEK: jajčna solata in presna zelenjava.
VEČERJA: juha z belim vinom, svinina z gorčično omako z zelišči v sopari kuhane artičoke, narezane breskve s svežim sirčkom.
3. dan
ZAJTRK: ovseni kosmiči, z nemastnim sirom in rezinami jabolk.
KOSILO: paradižnikova juha z baziliko, solatni krožnik (solata in zelena solata, sir, šunka, kuhano jajce, paradižniki in olivno olje, nekaj kvadratkov temne čokolade.
PRIGRIZEK: mandlji in lešniki.
VEČERJA: zelenjavna juha, npr. Pretlačena juha iz bučk, narastek s samoniklimi gobami, solata iz rukole, narezana jabolka s svežim sirčkom.
4. dan
ZAJTRK: opečen rženi kruh z marmelado brez sladkorja in nemastnim sirom.
KOSILO: zelenjavna juha, npr. Gobova, solata iz stročjega fižola, artičok in rukole, piščanec na žaru, jagode s skuto.
PRIGRIZEK: presna zelenjava in brie.
VEČERJA: zelena solata, tuna na žaru; hitro prepražene gobe, navadni jogurt s sveže narezanimi marelicami.
5. dan
ZAJTRK: nesladkani ovseni kosmiči s posnetim mlekom in sesekljanimi marelicami.
KOSILO: zelenjavna juha, npr. iz brokolija, zelena solata, zrezek na žaru, stročji fižol, nekaj kvadratkov temne čokolade.
PRIGRIZEK: hruške z navadnim jogurtom.
VEČERJA: zelenjavna juha, npr. gobova, zelena solata, pečen piščanec, beluši na žaru, brie in camembert.
6. dan
ZAJTRK: omleta z grojerjem, ocvrti koščki slanine.
KOSILO: zelenjavna juha, npr. gazpačo, zelena solata, leča s hitro popraženo čebulo in gobami, lahki jogurt z jagodovo marmelado brez sladkorja.
PRIGRIZEK: rezine šunke in puranovega mesa.
VEČERJA: juha z belim vinom, hitro popraženi jajčevci, losos na žaru s špinačo, nekaj kvadratkov temne čokolade.
7. dan
ZAJTRK: poširana jajca, klobasica na žaru.
KOSILO: zelenjavna juha, npr. pretlačena juha iz paprik, solata nicoise (zelena solata, tuna, olive, kuhano jajce, kapre, paradižniki in olivno olje), skuta s hruškami.
PRIGRIZEK: presna zelenjava s creme fraiche.
VEČERJA: zelenjavna juha, npr. paradižnikova, artičoke (kuhane v sopari), špageti s paradižniki in beluši, nemastna

Z: PZ kruh, marmelada, bela kava
M: mandarine
K: PZ špageti, zelenjacna omaka, solata
M: mandarine
V: poli salama, mocarela, narezan surov korenje in pa gorčica dijonska( ta je brez sladkoprja)

zajtrk: PZ kruh in marmelada BS, čaj BS
malica: klementine
kosilo: čista goveja juha, kuhana govedina in kuhan brstični ohrovt, cvetača in brokoli, solata
malica: klementine
večerja: trdo kuhana jajčka

zajtrk: PZ kruh in marmelada BS, bela kava
malica: sadna solata (klementine, jabolka, ananas)
kosilo: zelenjava z lečo
malica: jabolko
večerja: tunina z zelenjavo


zajtrk: dve rezini polnozrantega kruha (DM drogerija - Alnatura Roggen Vollkorn), namaz iz svežega sira (Hofer Milfina Soft cheese reduced fat), skodelica mleka
kosilo: piščančji paprikaš (belo meso, čebula, paprika, naribane bučke za zgostitev), solata, za poobedek sir Brie
malica: jabolko
večerja: jogurt

Zajtrk: montijev muesli s kefirjem, črna kava brez sladkorja,
Malica: hruška
Kosilo: puranji zrezek na žaru z bučkami in šampinjoni, zelena solata
Večerja: jogurt z ovsenimi kosmiči

Zajtrk: ržen kruh, nepasirana skuta in montijeva figova marmelada, črna kava brez sladkorja,
Malica: pest lešnikov,
Kosilo: zelenjavna juha, gobov narastek, solata,
Večerja: kefir.

Zajtrk: ajdov kruh s skutinim namazom, jabolčni sok
Malica: jogurt, sadje
Kosilo: svinina z zelenjavo v sladko-kisli omaki
Malica: sir
Večerja: zelenjavna juha

Predzajtrk: 3 kiviji 3 dl vode
Zajtrk: ržen kruh, brezkofeinska kava s posnetim mlekom
Malica: jabolko
Kosilo: jagenček v pečici, kuhana cvetača, solata
Malica: sir
Večerja: Kompot iz hrušk, pinjenec

voda z limono
Z: lahki tekoči jogurt (navadni), pz kruh (doma pečen)
M: hruška, rezina manj mastnega sira
K: goveji golaž (brez moke), stročji fižol v solati
V: lahka skuta z malinami in cimetom

zajterk: dve jajci na oko, sir Brie, čaj
malica: dve mandarini
kosilo: polnozrnat riž (Bali) z zelenjavo na žaru (bučka, paprika, por, čebula) solata, za poobedek pa 70 % čokolada (ena tablica)
večerja: cottage cheese (Hofer Nur 0,9 % fett)

Z: pz kruh, pusta skuta, marmelada bs, bela kava
M: skuta z malinami in cimetom (mi je od zajtrka ostalo 2 žlici skute)
K: dušena pusta svinjina, ohrovt v solati
V: ohrovt v solati z jajčkom (1 celo jajce+1beljak)

Zajtrk: jabolko; jogurt s slivami, figami, kosmiči
Malica: skuta s sadjem
Kosilo: graham testenine z lečo
Malica: jogurt, sadje
Večerja: piščanec, bučke

Zajtrk: umešana jajca s hrenovko
Malica: 2 pomaranči
Kosilo: polnozrnati špageti s šampinjoni, bučkami s sojino smetano
Večerja: Jogurt

kozarec vode, pomaranča
Z: 2 polnozrnata kruhka, kava brez kofeina s posnetim mlekom
K: zrezek, dušene bučke s paradižnikom, zelena solata
M: mandarin
V: sadni pinjenec

voda z limono
Z: ržen kruh, navadni tekoči jogurt
M: pečena paprika v solati
K: piščančji žur (brez omake), zeljna solata
V: pz špageti, paradižnikova omaka z baziliko

zajtrk: pz kruh, skutin namaz, mleko
malica: jabolko
kosilo: porov narastek, solata
večerja: siri (Brie, Camembert)


z: pz kruh, cottage cheese 0.9% m.m., mleko
k: piščančja prsa z curryem, solata
m: sadje
v: zelenjava na žaru

Zajtrk: jabolko, jajce na oko
Malica: jogurt
Kosilo: zelenjavna pica s pz testa
Malica: sir
Večerja: ržene palačinke z domačo marmelado

Z: naravni sok iz pomaranč, pz kruh in marmelada bs, čaj nesladkan
M: sem pozabila, ker sem bila v službi in imela veliko dela(žal)
K: kislo zelje, puran na žaru
M: jogurt
V: pz testenine s tuno in smetano, skleda solate s česnom.


Z: kozarec vode z limono, ržen kruh, višnjeva marmelada bs, kava bs,
M: jabolko,
K: paradižnikova solata, klobasa,
V: sataraš, zelena solata.

z:pirin kruh,namaz s hrenom
m:jabolko,jogurt
k:omleta z bučkami in sirom,solata,košček čokolade
m:breskve
v:solata iz cvetače in paradižnika

Z: ržen kruh, lahki namaz
M: jabolko, jogurt
K: omleta z bučkami in sirom, solata, košček čokolade
M: breskev
V: ...
voda
Z: pz kruh z marmelado bs
K: piščančji file na žaru, stročji fižol, ruloka s paradižnikom in mocarelo v solati
M: 1 pz piškot
V: jogurt

z: pz kruh s skuto, kava
m:/
k: cvetačna juha, pečeni piščanec, zelena solata
m: jogurtova sladica po montiju, kava
v: / (se nisem najbolje počutila pa mi ni bilo za jesti)

z: kava, cottage cheese z 1 žlico ovsenih kosmičev (ali je to dovoljena kombinacija??)
m: 1 manjše jabolko
k: čista zeljna juha, piščančji zrezki na žaru, paradižnik + kumare v solati
m: sveže maline, kava z mlekom
v: 2 manjši rezini mojega kruha z paradižnikom, (sem morala poskusit)

Z: voda z limono, jogurt, kava bs,
M: fige,
K: juha, pečena sv. rebra (nemasten del), zelena solata,
V: grška solata.

: moj domači pz kruh, marmelada bs, kava
m: 1 kocka črne čokolade, 1 kozarec vode z magnezijem
k: 1 pečeni svinjski zrezek, fižol+zelje v solati
m: kava z mlekom, 1 dcl exotika
v: pizza šunka, sir, puranja prsovina pečena, olive s papriko, paradižnik

voda z limono
Z: pz bučni kruh, lahki sirni namaz
M: čista goveja juha
K: kuhana govedina, hren z jabolkom in trdo kuhanim jajcem
V: skleda zelene solate s fižolom

z: wassa kruh z jagodno marmelado bs, kava
m: manjše jabolko
k: puranji zrezek, zelena solata
m:navadni grški jogurt
v: narezek (salame, sir, kumare, olive), kava z mlekom

z: umešana jajca z malo hrenovke
m: košček čokolade 75%
k: riž z bučkami
m: pistacije (ali pa sladoled ;))
v: jogurt + sadje

M: košček sira
K: pz testenine s paradižnikom in bučkami, skleda solate s fižolom
M: kava
M1: kapučin
V: bresvica

kozarec slivovega soka
Z: dva ržena kruhka z namazom iz lahke skute in peteršiljem, kava
M: jabolko
K: goveja juha, dve piščančji bedri na žaru (brez kože), zelenjavna priloga (blitva in stročji fižol)
M: skuta z marelicami
V: omleta s čebulo, česnom in ovsenimi kosmiči ter paradižnikova solata z baziliko; vrstica črne čokolade

Z: pz kruh, rezina pršuta (brez maščobe)
M: lahki tekoči jogurt
K: piščančji ražnjiči, paradižnikova solata z baziliko
V: pz špageti s pestom, zelena solata

voda z mg tableto
Z: jogurt z malinami in pz ovsenimi kosmiči
M: trdo kuhano jajce
K: musaka iz melancan in mlete govedine, zelena solata
V: pz palačinka z marmelado bs

voda z mg tableto
Z: hrenovka, sveža paprika in paradižnik
M: lahki tekoči jogurt
K: pečena piščančja prsa, dušen grah, zelena solata
V: solata iz paradižnika, paprike, kumare, oliv in feta sira z grškimi olivnim oljem in grškimi začimbami

Z: posneto mleko z ovsenimi kosmiči
K: piščančji zrezek v omaki iz paradižnika, bučk in pora
V: zelenjavna juha (cvetača, grah, fizol), grška solata

predzajtrk: kombuča
z:kosmiči
m:jogurt
K: stročji fižol in piščanček
m:jabolko
V.zelena solata z jajčkom

Z: 2 kosa PZ kruha s pusto skuto in žličko medu (vem,da ima med GI 70, ampak to delam za zdavje) in bela kava
K: PZ testenine z dušenimi bučkami in česnom ter sveže kislo zelje
V: Jogurt in sadje

Z: 1 kos PZ kruha in malo puste skute, beli čaj.
do kosila sem pojedla še hruško.
K :puran, cvetača in por & zelena solata z paradižnikom in zeleni čaj
V: porova juhica, beli ali pa zeleni čaj.

ZAJTRK:polnozrnata štručka in bela kava
MALICA:jabolko
KOSILO:špinača in hrenovka
VEČERJA: jogurt z jabolkom

Z: jajčki in kavica,
malica jabolko al pa kak šluk jogurta
K: kislo zelje
V: jabolko

Z: polnozrnati kosmiči z mlekom, čaj
M: sadje
K: hrenovka, solata
V: jogurt, sadje

: PZ toast, sojin namaz( ne vem, če to lahko?), bela kava
M: jabolko, 1 košček temne čokolade
K: ajdova kaša s šampinjoni, bučkami, solata
M: sadje
V: jogurt

Z: PZ kruz z marmelado BS, bela kava;
M: jabolko,
K: šampinjoni s porom+testenine in velika skleda solate
M: še ne vem.. kakšna mandarina verjetno
Z: ostanki od večerje , če pa ne bo ostalo ničl pol pa samo solata!

Z: PZ hrski (od špara Vital linija), sojin namaz, bela kava
M: mandarine, črni čaj
K: riba, kuhan brokoli, solata
M: jabolko
V: tuna v lastnem soku, jogurt

Z: PZ hrski, marmelada, bela kava
K: goveja juha( čista), govedina, popečeni šampinjoni in bučka, solata
M: mandarine, rebro temne čokolade
V: paprika, sir, jogurt lahki

Z: PZ kruh, skuta
K: piščančji žur brez smetane in veliko zelene solate (njami)
V: jogurt, jabolko in mlao kosmičev (ovsenih)

sok grenivke,črna kava
kosmiči (alnatura) z jogurtom
jabolko
naravni sv.zrezek v sirovi omaki, zeljnata solata s fižolom,črna kava
kivi, pistacija, zeleni čaj
kosmiči z jogurtom

Z:hrenovka in kisle kumarice
K:PZ testenine v omakici
V:solata

Z: pomarančni sok, kasneje pa PZ kruh, beli čaj,
jabolko,
K: zelena solata+govedina+hren,
V: kakšno jabolko ali pa jogurt

PredZajtrk (pZ) - dve klementini
Zajtrk: 1 PZ rogljiček z dietetično marmelado (Pekarna Pečjak) + čaj
Kava BS z mlekom 1,5
Malica: 2 koščka črne čokolade (90% fuj, fuj , ampak pojest jo je treba) in kavni nadomestek
Kosilo bo: dušena zelenjava z ajdovo kašo ali obratno ajdova kaša z dušeno zelenjavo
Malica: kavni nadomestek in kakšna klementina
Večerja: probiotični jogurt (in tuna v lastnem soku iz konzerve) ne vem koliko bom lačna..

zajtrk: 2 kosa polnozrnatega kruha in mlečni namaz + navadni jogurt
malica: 1 jabolko
kosilo: pečene piščančje bederce + kuhana zelenjava in zelena solata
večerja: sadna solata
Z: PZ krug, ki ga je včeraj uspelo speči in je že v trebuhu, kava z mlekom in mandarina 2x
K: ali pizza (pa jaz pojem repo od včeraj) ali zelenjavna rižota + solata iz kitajskega zelja.
V: ovsni kosmiči z jogurtom
Malice kot vedno: oreščki, temna čokolada ali kakšno sadje. Pri meni je stalno na sporedu še brezkofeinska kava.

PZ: voda z žlico kisa
Z: PZ kruh + marmelada BS + MM mleko
M: jabolko
K: zelenjavna rižota z basmati rižem (tega se lahko je, ne?)
M: jogurt
V: poli salama + sir + kisle kumarice

predzajterk: brezkofeinska kava polnomastnim mlekom, kozarec vode s 2 žlici jabolčnega kisa
zajterk: žloco ribjega olja, PZ doma pečen kruh ene 3 rezine + marmelada BS, BK kosilo: solata, montijeva tortilija, košček 85% čokolade , BK kava
večerja: skuta s lahkim sadnim jogurtom noter ovsene, riževe in pšenične kosmiče

malica:jabolko ali mandarina

PZ: sok grenivke in 2 pomaranč
Z: jajčna omleta z MM sirom
K: zelenjavna rižota
M: jogurt 1,3%
V: hrenovke

predzajtrk:limonin sveži sok
zajtrk: ovseni kosmiči + jogurt
kosilo: kitajsko zelje s hrenovko in paradižnik v solati z mozarello
večerja: je ostalo še od kosila

Z: bela kava BS, pečeno jajce z rezino šunke
K: pirine testenine (tko sko mi pasale, čeprav ne bi smela) z domačo paradižnikovo omako
V: tuna v solati z rezino sira in paradižnikom

(odgovor članu _ella_)
Neposredna povezava do sporočila: 2299
   RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010
9.4.2010 0:20:09   
_ella_
Recepti:

za vse ki si boste same pekle kruh, sm dobila en recept in je SUPER in ENOSTAVEN
Pirina moka - polnozrnata 500g
Sol
Pecilni prašek
Sezam
Mak
Sončnično seme
Ovseni kosmiči
Bučno seme
Mineralna voda 500ml

V posodi zmešamo pirino moko, sol, pecilni prašek, sezam, mak, sončnično seme, ovsene kosmiče in bučno seme.

Prilijemo mineralno vodo in mešamo toliko časa, da nastane lepo testo.

Maso damo v namaščen pekač in pečemo 1 uro na 200° C.



fantastičen recept za polnozrnate omlete:

Za 1 omlet:
1 jajc
5g PZ pirine moke
10g ovsnenih kosmičev zmeltih
malo soli
25g vode

zraven pa lahko daš skuto ali marmelado BS

Še en recept za polnozrnat kruh


350 ml vode
300 g polnozrnate pšenične moke
200 g druge polnozrnate moke (ržena, pirina,...)
1/2 jog. lončka lanenih semen (predhodno namočenih v vodi cca. 1 h)
1/2 jog. lončka bučnih semen
1/2 jog. lončka sončničnih semen
1 zvrhana čajna žlička soli
1/2 čajne žličke sladkorja (rjavega ali fruktoze ali nekaj kapljic javorjevega sirupa)
1 zavitek suhega kvasa (7 g)

Vse sestavine v naslednjem zaporedju dodamo v posodo za peko v kruhomatu: najprej vodo, nato obe (ali več) vrsti moke, semena, sol, sladkor in nazadnje potresemo kvas.
Uporaba kruhomata Bomann: izberemo 2. program Schnell (1:58) in barvo zapečenosti Dunkel. Če želimo peči z zakasnitvijo, tega programa ni mogoče izbrati, zato izberemo program Vollkorn.



Postopek brez avtomata


V majhni posodi segrejemo 1 dl mleka. V mleko zmešamo 1 žličko sladkorja, dve žlički moke in nadrobljen kvas. Pustimo, da malo vzhaja.
V večjo posodo stresemo 1 kg moke in 3 ščepe soli. Ko kvas vzhaja, ga stresemo v moko in fino gnetemo. Med gnetenjem si pomagamo še z mlekom zmešanim s toplo vodo (če je testo trdo) in z moko (če je testo premehko). Zgnetemo bolj rahlo. Spet pustimo vzhajati 35 - 45 minut.
Potem ponovno pregnetemo testo, ga oblikujemo v hlebček in ga damo na pomaščen pekač (nizek pekač iz pečice). Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 20 - 30 minut.
Pečemo 45 - 60 minut na 180 stopinjah

Odlična različica tega recepta je zeliščni kruhek, kjer so vse sestavine enake, le od semen se uporabijo samo lanena semena. Nato dodaj 1/2 jogurtovega lončka želene začimbe. Odličen je npr. rženi polnozrnati kruhek z zmleto kumino, pa tudi tak z origanom, pa baziliko... Odličen je tudi s prepraženim nasekljanim česnom (1 jog. lonček) ali čebulo.
Ta recept sem zapisala po nekaj ne preveč uspešnih poskusih, nato pa mi je le uspelo najti pravo razmerje vseh sestavin, saj so uporabljene izključno težke, polnozrnate moke. Kruhek je mehak in odličnega okusa. Po istem receptu ga lahko pripraviš tudi ročno, brez kruhomata.


ČOKOLADNA TORTA

SESTAVINE:
310g na koščke nalomljene temne čokolade ( 70% kakavnih delcev ),
dodatno 185g za preliv
10 velikih jajc, ki jih ubijemo in ločimo beljake od rumenjakov


POTEK
Okrogel tortni model premera 20cm obložimo s papirjem za peko. Papir, s katerim je obložen obod modla, naj sega nekaj cm čez model. Pečico segrejemo na 250'C.
Veliko suho posodo postavimo nad kozico z rahlo vrelo vodo tako, da se dno ne dotika vode. V posodo damo 310g čokolade in jo med zmernim mešanjem stopimo ( 15-20 min).
Jajčne beljake stepemo v trd sneg, tako da se delajo vršički.
Skledo s topljeno čokolado odstavimo na delovno površino, Stepemo rumenjake in jih narahlo zmešamo v čokolado. Dodamo dve žlici snega in zmešamo. Nato na hitro vmešamo še preostali sneg, da nastane rahla penasta zmes. Ne smemo mešati predolgo, saj se nam lahko zmes sesede.
Čokoladno mešanico nalijemo v model in pečemo natanko 8 minut.
Model vzamemo iz pečice in 30 minut hladimo, nato postavimo za 12ur ali za čez noč še v hladilnik.
Preden torto ponudimo jo zvrnemo na veliki pladenj ali na prozorno folijo. Preostalo čokolado stopimo in jo na tanko prelijemo po torti. Postavimo za 5min v hladilnik da se čokolada strdi in nato razrežemo z nožem, ki ga pomakamo v vročo vodo.


Pečene ribe z zelenjavo in krompirjem

Za 2 odrasla in 1 otroka:
- dve srednje veliki ribi (po želji)
- 2 krompirja
- zelenjava (zmrznjena ali sveža: brokoli, ohrovt, cvetača, paradižnik jajčevec, paprika,...)
- česen
- peteršilj
- sol, poper

Pa še recept za sojin kruh
-500 g pirine moke
-100 g sojine moke
-žlička soli
-0,5 l mineralne vode

Vse skupaj zmesimo in pustimo počivati 40 minut, nato pečemo 40-50 min na 200°C

RECEPTI za jedi z nizkim GI

Polnozrnati kruh
1000g pšenične moke iz polnega zrnja
300g ržene moke
200g ječmenove moke
45g kvasa
30g soli
800ml vode
5g sladkorja
Kvas vzhajamo v 400ml vode, ki smo ji dodali sladkor. Moke presejemo in stresemo v večjo posodo, kjer bomo zamesili testo. Moko solimo, sol dobro vmešamo med moko, kajti ne dobro če sol pride v stik s vzhajanim kvasom. Dodamo vzhajani kavs in iz vseh sestavin zamesimo testo, ki ga dobro pregnetemo Testo pustimo počivati vsaj pol ure. Ponovno pregnetemo, ker imamo večjo količino teste lahko oblikujemo3 ali 4 manjše hlebčke in jih pustimo vzhajati na toplem 40minut do ene ure. Pečemo pri temperaturi 2200C 35 minut. Čas peke je odvisen od velikosti hlebčka.
Ker je peka kruha v vsakdanjem hitrem tempu življenja skoraj nemogoča in nam vzame veliko časa le namig tistim, ki bi se želeli kljub vsemu pocrkljati s sveže pečenim domačim kruhom. Lahko si omislite » avtomat za peko kruha«. Na slovenskem tržišču jih je moč dobiti kar nekaj. Avtomat opravi vse namesto vas, le sestavine mu je potrebno odmeriti v posodo in nastaviti željen program. Sam nato meša, gnete, pusti testo počivati, vzhaja in na konci še speče. Za vse, ki vas zanima kako speči ovsen ali pirin kruh boste našli recept v nadaljevanju besedila.

Kruh iz pirine moke ( recept za pripravo kruha v avtomatu)
400ml vode
2 čajni žlički soli
600g pirine moke
2 čajni žlički sladkorja
1 ½ čajni žlički suhega kvasa
Sestavine po zgoraj opisanem vrstnem redu stresemo v posodo avtomata za peko kruha. Nastavimo osnovni program, ki traja časovno 3 ure in zapremo pokrov. Ko je kruh pečen nas zvočni signal opozori, da kruh vzamemo iz avtomata, ga zavijemo v prtič in počakamo, da se ohladi. Tako imamo v treh urah brez pretiranega napora sveže pečen kruh, brez dodatkov ki gre v slast prav vsem, po kuhinji pa lepo diši po sveže pečenem kruhu kot nekoč iz kuhinj naših babic.

Ravioli z rženo ali ajdovo moko in mesnim nadevom
nadev:
150g špinače
50g puste šunke
180g mlete govedine
sesekljan peteršilj
1 jajce, sol
Vse sestavine drobno narežemo, zmešamo v maso s katero nadevamo testo in oblikujemo raviole.
testo:
500ml ržene ali ajdove moke
500ml pšenične moke
2jajci, sol
150ml do 250ml vode
1 žlička mleka
V veliki skledi zmešamo moko in sol. posebej zmešamo jajca, olje, mleko in 150ml vode, dobro premešamo. Postopoma dodajamo jajca z dodatki v moko. Po žlicah dodajamo preostalih 75ml vode in oblikujemo čvrsto a volno testo. testo naj počiva v plastični foliji v hladilniku vsaj pol ure. Nato ga razdelite na štiri enake dele. Prvi del stresite na nekoliko pomokano delavno površino, sploščite in
tanko razvaljajte na 2 mm debelo. Razvaljano testo narežite na 10cm dolge trakove. Nanj naložite nadev v razdalji po 1 cm.z rumenjakom namažite stične robove, prepognite testo na polovico po vsej dolžini in razrežite da razrežite v raviole. Raviole kuhamo v slanem kropu 3 do 5 minut.

omaka iz jajčevcev in paradižnika:
50g oljčnega olja
600g svežih na koščke narezanih, olupljenih paradižnikov
250g paradižnikove omake iz pločevinke
100g jajčevcev narezanih na trakove
sol, pimet, bazilika, rožmarin,poper
V veliki posodi na zmernem ognju segrejemo olje in na njem prepražimo jajčevce in strok česna, dodamo na kocke narezan olupljen paradižnik, paradižnikovo omako in začimbe. Omako na zmernem ognju dušimo 30 minut, nato posodo odkrijemo in kuhamo še nadaljnjih 30 minut, da se omaka zgosti, občasno omako premešamo.

Ajdova kaša z jurčki
300g kuhane ajdove kaše
150g čebule
30g suhih jurčkov
100ml nemastne smetane z kuhanje (10% maščobe)
peteršilj, česen, sol, olivno olje
Na olivnem olju prepražimo drobno narezano čebulo, dodamo strok sesekljanega česna. Praženi čebuli pridenemo predhodno v vodi namočene jurčke, solimo. Tako pripravljenim jurčkom dodamo kuhano ajdovo kašo in smetano premešamo in ponudimo, kot samostojno jed s skledo zelene ali sestavljene solate.

Praženi polnovredni kosmiči
sestavine za 1 osebo
5žlic mešanih kosmičev ( rženi, ovseni, pšenični in ječmenovi)
1 žlička margarine
1 žlička medu
250ml posnetega mleka
Toplo ali hladno mleko vlijemo v skodelico. V ponvi segrejemo margarino in na njej opražimo kosmiče, na koncu dodamo med (med naj karamelizira). Tako pripravljene kosmiče stresemo v mleko. Tako pripravljeni kosmiči so bolj hrustljavi. Mleko lahko zamenjamo tudi z jogurtom, tudi sadje lahko narežemo kar med kosmiče.

Testenine s čičerkino omako sestavine za 4 osebe
300g polnovrednih testenin (špageti ali makaroni)
30ml/2 žlici oljčnega olja
200g tanko narezana čebula
300g narezana rdeča paprika
250g svežega olupljenega nadrobno narezanega paradižnika
300g kuhane čičerke
30ml/2 žlici kaper
5ml/1 žlička origana
sol,poper,bazilika
Testenine skuhamo po navodilu al′dente. V posodi segrejemo oljčno olje, prepražimo čebulo in papriko toliko časa de se zmehča, dodamo paradižnik in kuhano čičeko,skupaj z tekočino, ki je ostala pri njenem kuhanju. Po okusu solimo, dodamo začimbe in kuhamo še15 minut. Omako primešamo testenine, pogrejemo in jed ponudimo vročo s parmezanom in svežim origanom



piščančji žur naredim tako, da belo piščačje meso najprej malo popečem v ponvi (naredim zrezke), nato jih nadevam v pekač (jaz kar v tistega steklenega), potrosim z malo naribane posebne ( v original receptu dodajo pršut), no danes sem dodala še na koleščka narezano hrenovko, na vrh pa potrosim nariban sir. To dam v pečico na 200 stopinj in pečem približno pol ure. V Original receptu uporabijo še smetano, jaz jo sedaj izpuščam in je enako fino.
Na podoben način si lahko narediš tudi pico brez testa. večji puranji zrezek razrežeš lepo na tanko, da dobiš velik tanek zrezek, na katerega naložiš šunko, sir in gobice. In spečeš v pečici.

ŠE NEKAJ RECEPTOV: (pobrala po drugih forumih, ne zamerit avtorice in avtorji)
PIŠČANČJE PRSI
piščančja prsa
- paprika (rdeča, zelena, rumena)
- čebula
- bučke
- paradižnik
- nariban sir
- olivno olje
- začimbe po okusu (jaz dodam timijan, baziliko, poper, sol, jušno osnovo v prahu)

Piščančje meso narežemo na koščke in ga na hitro opečemo na teflonu. Narežemo vso zelenjavo na večje kose in podušimo, da je še čvrsta.
Kose mesa in zelenjavo damo v pekač (malo ga naoljimo) in vse skupaj pečemo v pečici na 200°C.
Ko je jed že skoraj gotova, jo vzamemo iz pečice, dodamo nariban sir in vrnemo v pečico le toliko, da se sir stopi.
Kroglice iz mesa in jajca
za 4 kroglice potrebujemo:
- cca 500 g mletega mesa
- 4 jajca
- začimbe
- malo prepražene čebule

Najprej jajca trdo skuhamo v vodi in jih olupimo. Mleto meso damo v posodo, dodamo sol, poper in prepraženo čebulo (po okusu še ostale začimbe), ter vse skupaj dobro premešamo. Meso razdelimo na 4 enake dele. Jajca ovijemo z mletim mesom in oblikujemo kroglice.

Pekač malo namažemo z oljem in vanj polagamo kroglice. Pečemo približno 30 min na 220° C in vmes po potrebi zalivamo (lahko z juho)
Namesto samega mesa lahko dodamo še malo namočenih sojinih kosmičev.
Kroglice so precej suhe, zato jaz zraven večinoma uporabim omako iz smetane in sira.

SOČNI PURANJI ZREZEK
Tanek puranji zrezek posoliš in popopraš.
Opečeš na par kapljicah olivnega olja.
Ko je zrezek popolnoma pečen, ga preliješ z omako (posnet jogurt + 2 žličke gorčice, sol, poper).
Pustiš 2 - 3 min, da se omaka segreje poleg zrezka.
na koncu posuješ svež peteršilj.
Serviraš s hrustljavo zeleno solato z bučnim oljem ? in limono, posuto s par koščki orehov.

piščanjčji paprikaš
1 majhen piščanec ali 1 kg piščančjih stegen
3 srednje velike zelene ali rumene paprike
1 večja čebula
1 paradižnik
1 srednje velik krompir
juha za zalivanje
mleta sladka paprika
mleta, pekoča paprika ali mleti, sušeni feferoni
olje, sol, poper, začimbe za perutnino

a tak lahko naredim, sam da je brez krompirja?

čveka, kamot ga skuhaš.
jaz ga ponavad naredim takole:
- prepražim čebulo, papriko in meso, potem pa zalijem kar s paradižnikovo mezgo (pelati), začinim in pokuham. nič ne gostim z moko, ker pride omaka dovolj gosta

500 g brokolija
1 majhna cvetača
2 dl kisle smetane
sol
muškatni orešček
2 jajci
5 dag parmezana
5 dag masla

za MM brez masla
Brokoli operemo in očistimo. Cvetačo operemo in oboje razdelimo na cvetke. Na hitro pokuhamo v vreli slani vodi.
Model za torto namažemo z maslom. Vanj naložimo brokoli in cvetačo. Prelijemo z mešanico iz kisle smetane, jajc, ki smo jim dodali muškatni orešček in sol. Potresemo še s kosmi masla in naribanim parmezanom. Pečemo v pečici 30 minut pri 180 stopinjah.

Pica testo
225g polnozrnate moke
1/2 kocke kvasa
125ml mlačne vode
1 čajna žlička soli
Zamesim testo in pustim, da vzhaja. Vzhajano "raztegnem" čez pekač za pice, pomažem s paradižnikom (mezga + voda + origano). Potem obložim s tem, kar pač imam pri roki.
Pico nato pečem pri 250stopinj kakih 10 min (v navadni pečici)


En dober recept imam za vas, če kera mar losos.

za 4 osebe:
40og lososa
4 pore
2,5 dcl lahke kisle smetane
100g grojerja
4 jajca
2 čebuli
sol ,poper in muškat orešček

por narežemo na kolobarje in 20 min dušimo na pari, tudi losos skuhamo na pari 20 min . Vzamemo posodo za v pečico in malo namažemo s olivnim oljem, čebule narežemo na lističe in na oljčku malo popražimo, oložimo v posodo, gor losos, čes pa por. Jajca, kislo smetano in nariban grijer zmešamo skupaj, slolimo, popramo in naribamo muškat orešček. Vseskupaj prelijemo čez losos in por, ter porinemo v pečico za 25-30 min pri 200 stopinj.

ena je spraševala za kašn recept muffine
enega sm našla

25 dag moke (lahko PZ)
8 dag drobnih ovsenih kosmičev
1 žlička pecilnega praška
pol žličke cimeta
7 dag rozin
2 jajci
2 dl navadnega jogurta
10 dag masla
5 dag rjavega sladkorja
5 žlic medu

Maslo vzamemo iz hladilnika, da se zmehča. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
Moko, ovsene kosmiče, pecilni prašek, cimet in rozine zmešamo.
Jajci razžvrkljamo in zmešamo s stopljenim maslom, sladkorjem, jogurtom in medom. Nato suho in mokro mešanico hitro zmešamo in nadevamo v modelčke za mafine (dve tretjini). Modelčke predhodno namažemo z maslom in postavimo v hladilnik.

Polnozrnati kruh
Moj recept je bolj na oko oz. roko ampak vseeno:

Cca 0,5 kg PZ pšenične moke (pirine, Pz pirine) dam v široko posodo, v sredino naredim jamico in dam vanjo 1 sveži kvas, žličko sladkorja in cca 2 dl tople vode. Počakam, da kvas začne naraščat, potem dodam še dve žlički soli (pazi je ne daš v kvas) in še cca 2 dl vode v jamico. Mešam s kuhalnico/žlico, da približno dobim vse skupaj. Potem okrog "lepljivega" testa potrosim z PZ moko in zmesim še na roke - toliko da dobim vse skupaj.
Dvakrat do trikrat hajam, na koncu dodam še semena (bučno, lan, sezam), in dam shajat v model. Ko shaja dovolj, ga nekajkrat prerežem in pečem na 180C 40 minut.
Pommebno je, da je testo rahlo, da dodaš, preden začneš s kuhalnico mešat, dovolj vode. Do sedaj sem sama dala vedno premalo vode in je prišel tak zbit ven (saj je bil dober ampak...). Današnji pa je rahel, visok, s hrustljavo skorjico.

Hitri" zelenjavni narastek s skuto (4 osebe):

1 kg zamrznejene zelenjave (brokoli, cvetača)
500 g manj mastne skute
2 jajci
1 žlica jogurtove smetane ali smetane z MM
sol
začimbe

Zelenjavo podušimo na soparniku toliko, da je še trda. Iz 2 beljakov naredimo sneg. Rumenjake, skuto in jogurtovo smetano zmešamo skupaj, solimo, dodamo začimbe po okusu. V pekač stresemo zelenjavo, prelijemo s skutno zmesjo in na koncu dodamo stepen beljak. S kuhalnico vse skupaj rahlo premešaj in daj v ogreto pečico na 180-200 stopinj za cca 30 minut. Zraven postrezi poljubbno solato.



(odgovor članu _ella_)
Neposredna povezava do sporočila: 2300
Stran:   <<   < Prejšnja stran  90 91 [92] 93 94   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  90 91 [92] 93 94   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Praznična okrasitev: Papirnate snežinke
photo
Papirnate snežinke so klasika za okrasitev doma pred prazniki. Z njimi lahko okrasite okna, vrata, jih obesite na luči ....
Recepti: Potica na sedem načinov
Preverite sedem receptov za praznično potico nekoliko drugače.




Jaslice ali varuška
пеперутка16

Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?