christiana21
|
IZVIRNO SPOROČILO: PapuaNG Christiana, če se še ne zna sama postavit na noge, bi jo jaz bolj pri tleh držala...še posebej, ker je nedonošenka in drugih veščin še ne obvlada (sedenje itd.), saj obstaja nevarnost posedanja hrbtenice, v kolikor jo preveč obremenjuje, mišice pa še niso dovolj močne. Jst bi jo pustila na tleh, dokler ne bi vsaj lepo sedela (sama, brez opore). V navodilih od fizioterapevtke je jasno napisano, naj se mulčkom ne pomaga pri hoji tako, da se jih za roke drži (ali daje v hojico), ker s tem prehitevamo razvoj. Sej, vedno je možnost, da ne bo nič narobe, tudi če pomagaš pri hoji, a ravno tako obstaja možnost, da bo imela pupika kasneje težave. Jst ne bi riskirala in bi jo pustila na tleh. Naš se tudi še ne obrača iz trebuha nazaj na hrbet (no, zdej se je neki mal začel), niti pomislil še ni na to, da bi se sam vsedel, kaj šele, da bi se plazil (čeprav mu večkrat pokažem, kako se plazit). Pa nič ne de, bo že enkrat...še vsi so shodili Ker pri nogah itak pomoje ni panike, so dovolj močne, a kolki, hrbtenica-tu pa mišice še niso dovolj razvite in se naredi več škode kot koristi. Lahko pa da otrok preskoči katero od faz (npr. plazenje), a v tem primeru mora on to storiti sam, ne pa ob naši pomoči. Moj brat recimo se sploh ni plazil, je začel kar hodit, pa ni danes nič narobe z njim. Se je šele potem, ko sem se jaz plazila (3 leta kasneje) še on začel plazit saj pa ne hodimo z njo, niti nog ne zna premikat... ona zna samo stat in med hranjenjem, ko jo imam v naročju se z nogicami opira vame in se poskuša nekako odganjat oz vstat, če pa sedi pri meni, me pa za roke prime in se poskuša vstajat, oz se že kar vstane, nekaj časa pa se je samo odganjala. Učim je pa ne hodi, bognedaj . Itak bo shodla s pomočjo poganjalčka, ko se bo znala pobrat iz sedeča položaja in vstat ob opori. V hojico je pa niti ne morem dat, ker je premala. Ji manjka 10 cm do tal. Videla je že hojico, sedela je že tudi notri, ko smo jo dobili, ampak nekako se ne nagibam k učenju hoje s hojico. Mogoče kdaj kasneje za dirkat 10 min po stanovanju tu in tam, ampak zdaj pa ne. Tudi v hojici se otrok giblje drugače, kot pa, če bi poskušal hodit ob neki opori. Jaz sem dirkala okoli s hojico, ko sem že znala hodit in sem komaj še zlezla vanjo
Čez petdeset let ne bo več pomembno, kakšen avto ste vozili, v kakšni hiši ste živeli, koliko ste imeli na bančnem računu in kako ste se oblačili. A svet bo morda za odtenek boljši, ker ste bili pomembni v življenju nekega otroka.
|