loncica
|
Hruška debeluška: cepivo ni bilo testirano le od poletja do jeseni, ampak od leta 2006, ker je bilo to cepivo razvito za cepljenje proti virusu ptičje gripe H1N5, torej so ga testirali že dalj časa in je tudi že bilo odobreno za uporabo. Tako so sedaj le zamenjali sev virusa s H1N1 in testirali še to variano in Evropska agencija za zdravje je tudi tega odobrila. Adjuvans skvalen, ki je uporabljen v cepivu se že več kot 10 let uporablja v vseh cepivih, ki so namenjeni za rizične skupine, saj pospešijo odziv imunskega sistema (cepljenje za hepatitisa, sezonsko gripo, klopni meningitis...), tiomersal, pa tudi ne presega vrednosti, ki jih na dan lahko v telo vnese človek. Omenila sem te dve sestavini, ker sta najbolj "kontraverzni" za javnost, čeprav že mnogo let uporabljeni v cepivih, ki smo jih prejeli mi in naši otroci. Jaz nisem iz medicinske stroke, saj sem družboslovka, ampak so nas pač na FDV-ju naučili vsaj raziskovati vire:). Preštudirala sem spletno stran Inštituta za varovanje zdravja, European medicines agency, FDA (US Food and drug administration), World Health Organization in ostale s samim cepivom povezane stranil. Ne glede na spopularizirane izjave POP-tv-ja, Sveta-a na Kanalu A, izjav samooklicanega strokovnjaka dr. Pretnarja, ki ima z imunologijo toliko zveze kot vsak laik sem se odločila ZA cepljenje. Otroka (še) nisem cepila, saj ni bil zdrav. Nikomur ne bom rekla naj se cepi, priporočam vam le da si preberete strokovne članke in poročila, greste na med.over.net na forum cepljenje, kjer odgovarja imunologinja in so informacije najbolj točne, saj so osebni zdravniki, ki imajo vsak svoje mnenje nazadnje o cepivih študirali na faxu. Vsak se na koncu itak odloči sam, ampak prav je, da na osnovi strokovnih informacij in ne na propagandi spopulariziranih medijev, ki itak iz vsake malenkosti naredijo senzacijo. Aja pa še za info: reakcija na cepljenje je bila malo boleča rama in drug dan malo večja utrujenost/zaspanost. Lp http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/pandemrix/Pandemrix-H-832-PU-17-AR.pdf
|