kaminek
|
IZVIRNO SPOROČILO: vitabella jutro babike! kaminek in drnula, mi lahko prosim napišeta recept za vajin polnozrnat kruh? pripravo, postopek in seveda tudi točno kakšno moko uporablajta. jaz namreč v bližini nimam kakega mlina, ali vsaj poznam ga ne? uporabljam polnozrnato moko iz mlina. drgač jo pa tud v trgovini dobiš. za 1kg rabiš eno kocko (42g svežega) kvasa, tega raztopiš v mlačni vodi-cca. 2dl, katero malo sladkaš, da lepše vzhaja. ko je kvas vzhajan, zliješ na moko (moko daš v veliko skledo-najboljš je plastična, da ni tolk mrzla, in nardiš jamico)-v jamico. po robu moke posoliš-ščepec in enkrat greš okoli roba z oljem, ampak hitro, ne počasi, da ni masten kruh. potem pa kr začneš mesit z golimi rokami in imej pripravljeno še kaj mlačne vode, ker tko kot je Drnula, popije dosti vode. mesiš toliko časa, da je masa enakomerno zmesena, da ni grudic in da je dosti mehka. ne se ustrašit, če se ti zmes lepi na roke, ker to pač ni bela moka, k gre tko rada od rok pri mesenju. ko kruh zamesiš, ga malo z moko posipaj po vrhu, pokrij s prtičem in ga daj vzhajat na toplo mesto (jst ga dam kar na lončeno peč, lohk naliješ v lijak dost toplo vodo in daš posodo notr). vzhaja naj toliko, da se ti dvigne skor za enkrat-recimo 40 min. preden ponovno pregneteš maso, vžgi pečico in jo daj na 190 st.-ventilatorsko. medtem časom, ko se pečica segreva, zopet premesi kruh in ga daj kar v pekač, na peka papir ter ga pusti malo vzhajat. stepi eno jajce in pazi, da ne bo mrzlo-iz hladilnika. ko je kruh malo vzhajal, ga premaži z jajcem, naredi tri reze z nožem in ga daj v pečico. zmanjšaj T na 180 at.-ventilatorska in peci 55 min-1h. in to je to. če pa želiš s semeni, jih pa preprosto med gnetenjem dodaš v maso. sam ne preveč, ker je potem težko gnesti. upam, da ti uspe. poročaj
|