tehnofil
|
IZVIRNO SPOROČILO: Pat74 če ti tega ne vidiš, potem je to tvoj problem. Vse bolj se mi zdi, da je današnja C od Kristusove C oddaljena ....zame je vera postala izrazito osebna in močno oddaljena od C kot institucije..., ko se vse bolj zdi, da C pridiga eno, dela pa drugo..."dobimo moč, da živimo in delujemo po darovih Sv. Duha" Ker citiraš Katekizem KC razumem da govoriš o katoliški veri. Zelo dobro znaš na pamet (ali najti v knjigah in prebrati) vsebino, ki jo navajaš. Vendar je vsebino potrebno tudi razumeti v celotnem kontekstu kot je podana. Namreš VSE, čisto vse iz katoliškega nauka se med sabo povezuje in dopolnjuje. Nič ne "štrli ven", kot to lahko najdeš v drugih verah. Vendar iskanje pravega odgovora zahteva resnični željo, odgovor najti - ne da si že prepričan da ti je jasno v naprej. Nato je pri iskanju odgovora uporabljati enaka merila v vseh analizah in primerjavah ter ob tem upoštevati tako človeški faktor, kot božji poseg. Kot navajaš delovanje Sv.Duha, to ni le nekaj kar piše in si pač prebereš. Delovanje Sv.Duha je še kako resnično. In ravno razumevanje verskih resnic in verskih skrivnosti je precej odvisno ravno od njegovega delovanja. Oz. po domače, če ti Sv.Duh ne razjasni, ti noben študij ne pomaga. Gre za nekakšen uvid, spoznanje, ki se zgodi, npr. brez določenega vzroka. To bi lahko opisal nekako kot da se dvigne neka meglica ko o tem razmišljaš (ali pa ne) in ti postane jasno (določen delček). Prazne so besede tistih, ki izjavljajo, da so kristjani (ker so krščeni v RKC mislijo katoličani) ob tem pa zavračajo "cerkev kot institucijo". Torej zavračajo tisto institucijo, na podlagi katere podeljenega krsta se imenujejo kristjani . Če nekaj zavračaš (ne ti osebno, ampak vsak za sebe), potem se na to ne sklicuj (ne ti osebno - vsak za sebe, ki to bere). Cerkev (kot institucija) in Cerkev kot občestvo, je ena sama Cerkev. To nista dve varianti, morda v kaki drugi veri, v RKC ene brez druge sploh ni. Druga drugo definirata. Katoliška vera nikoli ni in nikoli ne bo bila osebna. Je vedno bila in vedno bo to vera občestva, skupnosti. Da, obstaja pa mnogo ver, ki so osebne, vendar bi težko rekel da so to vere. Bolj mislim, da so to pač prepričanja posameznika - ki pa ga ima seveda takšno kot njemu paše oz. se mu zdi. Ko pa pridemo do tu, ... kje je meja, kaj meni paše. V mojih vrednoath? Ampak te sem dobil doma / v šoli / v odnosih. Torej je potem moja vera odvisna od okolja, od mojih izkušenj, od... to pa ni vera od Boga. To so izkušnje. Je pa luštno ker jo lahko sproti prilagajamo. Zelo resnična je misel (ne vem od koga, niti ne točen citat), da Cerkev je nadaljevanje Božjega dela dano v izvrševanje človeku. Da, zato je današnja C oddaljena od Kristusove C .... kato, ker smo samo ljudje. Res je. Miljone svetlobnih let smo oddaljeni od Jezusa vsi mi. Da, želimo si biti bližje, a kaj ko kot ljudje s svojimi slabostmi uspevamo biti vsaj miljone svetlobnih let BLIZU Kristusu. Pa vendar, včasih se pojavi kdo, ki mu uspe priti bližje, do tisoče svetlobnih let blizu Kristusu. Tudi danes. Zato, če iz dejanj posameznikov sklepaš, da je vera RKC manipulacija (ali da Boga ni), moraš ob enakem merilu iz dejanj posameznikov (P.Pij, M.Terezija) zaključiti, da Bog je in da še kako deluje skozi RKC. Kristjana vodi Cerkev (niti ene stvari ne moreš navesti, da bi katoliška cerkev učila narobe, še posebej o vrednotah), vzor pa mu ni Cerkev. Ker Cerkev so tudi ljudje kot mi s slabostmi (beri podvrženi grehu) kot so naše. Kristjanu je vzor Kristus.
|