Kerensa* -> RE: Iščem dobermana (22.9.2009 14:56:40)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Arwenko Kerensa...Doberman imajo celo goro genetskih napak in s poceni psom si lahko nakoplješ samo velike stroške, nič drugega. Raje kupite poštenega rodovniškega ali kakšnega posvojite. Poglej na Doberman klub. Tam imaš obojne informacije, o takšnih, ki se oddajajo kot o resnih vzrediteljih. www.dobermanklub.net Osebno dobermana nisem imela še nikoli, zato pač osebnih izkušenj z njimi nimam. Sem pa o njih veliko prebrala in poznam nekaj ljudi, ki ga imajo - očitno na srečo poznam same takšne, ki nimajo zdravstvenih težav. Internetne strani klubov in vsega ostalega v zvezi z dobermani pa sem že pregledala. Vseeno hvala. IZVIRNO SPOROČILO: Pika Zoja Potem se mi poraja vprašanje, zakaj plačevat za mešančka, če so zavetišča polna tovrstnih živali, ki nujno potrebujejo dom. Tudi takšne, ki so na las podobni dobermanom. Dobermana si želi moj mož. Čistokrvni doberman ni mešanec, temveč je čistokrvni, a brez rodovnika (ne dobi vsak čistokrven pes rodovnika). Mešanca si ne želi in to izključno zato, ker mu je všeč videz dobermana (brez "dodatkov"), poleg tega pa je ugotovil (po svojih kriterijih), da mu pes tudi karakterno ustreza. Nobenemu od naju pa še ni prišlo na misel, da bi plačala mešanca - zato je tudi naša prva ga. Pes vzeta iz zavetišča. IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana suzi Sicer pa Kerenesa, a si 100%, da želiš dobermana? Glede na to, da vedno pišeš o stroških in o tem kje bi kaj privarčevala in si celo želiš, da ti nekdo ugodno proda oz. celo podari dobermana. Zavedaj se nekaj: začetni nakup psa je še najmanjši strošek, ki si ga lahko zamisliš!!! Sploh če je pes "čistokrvni". Jaz imam rodovniškega psa, starega 8 mesecev. Skupaj s hrano, opremo, cepljenji, rentgenom zaradi šepanja, naju je pes prišel že cca. 1500€!!!! (v osmih mesecih! + nabavna cena!!) Pri hrani ne smeš šparat in te pride cca. 60€ za dobermana (predvidevam!), potem pa so tu še ovratnice, igrače, ležišče.. To res ni tako poceni stvar, kot marsikdo predvideva. Tako, da če bi ga že v štartu rada dobila poceni, ga lepo prosim sploh ne kupuj, ker sem 100%, da bom čez pol leta videla, da ga oddajaš. To je pa meni osebno najbolj nagnusno dejanje, ki ga lastniki lahko naredijo. Podajat si psa, kot, da bi bil stvar. Ja, 100%-na sva, da želiva dobermana. Zaradi ene teme ali dveh in zaradi nekaj postov v zvezi z družinskimi financami ni smiselno sklepati, da si dobermana ne bi mogla privoščiti. Če želim na enem področju nekaj privarčevati, to še ne pomeni, da sem prisiljena varčevati povsod. Se mi zdi pa nekaj čisto normalnega, da najprej poskusim nekaj, kar si želim, dobiti poceni (ali celo zastonj). Ko in če bom ugotovila, da to ni izvedljivo, je zelo verjetno, da bom dobermana tudi kupila. Očitno spet na srečo poznam same takšne lastnike psov, ki zanje ne zapravijo čez 200€ na mesec, vključno s hrano (razen ene osebe, ki pretirava s crkljanjem in ima psa namesto otroka). Ocena 60€ na mesec za hrano je popolnoma okvirna - eno je, če kupuješ Hills, drugo pa, če Sparove konzerve. In to je samo osnova. Tako, da lahko za hrano daš od 30€ do 130€ mesečno + vse ostalo (predvideno, nepredvideno, nujno in zaželjeno). Definitivno pa ne boš dočakala, da bi jaz psa čez pol leta oddajala - svojo go. Pes imam že 7 let in na kaj takšnega nisem niti pomislila. Zakaj bi torej pri dobermanu? By the way pa - zakaj pa je oddaja psa gnusno dejanje? Zame je to pošteno dejanje lastnika, ki se zaveda, da psa iz raznoraznih razlogov ne more več imeti, mu pa kljub temu želi najti drug, primeren dom. Gnusno bi bilo to, da bi psa vrgla na cesto ali ga ubila. Ne pa oddaja. Pri meni podajanja psov nisi videla in ga tudi ne boš.
|
|
|
|