Arwenko -> RE: Iščem dobermana (24.9.2009 15:02:45)
|
IZVIRNO SPOROČILO: mika IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana suzi Jaz imam rodovniškega psa, starega 8 mesecev. Skupaj s hrano, opremo, cepljenji, rentgenom zaradi šepanja, naju je pes prišel že cca. 1500€!!!! (v osmih mesecih! + nabavna cena!!) In v čem jo potem razlika, če imaš rodovniškega ali ne. V ničemer. Plačala si 3x več za psa, s katerim moraš ravnotako hodit k veterinarju zaradi šepanja, kar se naj rodovniškim psom ne bi dogajalo....naj bi bili zdravi psi, a ne...ker so pregledani pri veterinarju....tvoj pa ima že pri 8ih mes. težave In ja, tud mi smo imeli rodovniškega nem. ovčarja za katerega smo ogromno denarja pustili pri veterinarju. Sedaj imamo španskega mastifa, psičko brez rodovnika, ker nam je bil enostavno predrag. Smo je takoj peljali k vet. na pregled in je bilo vse bp. Sedaj je stara leto in pol, pa nima nobenih težav...trkam. Res pa je, da ti psi niso degenerirani in je naša psička iz prvega slovenskega legla. Hja, to je zdaj posplošeno čisto preveč ne. Ne vemo zakaj je pes od skuštrane suzi šepal, če je nerodno padel ali si natrgal vez to nima zveze z rodovnikom, šepanje je tudi glavni znak klopno prenosljivih bolezni, za kar tudi ni kriv rodovnik, bi pa bilo krivo, če pes šepa zato ker ima fuč kolke ali komolce. To kar si pa ti napisala, pa je tako, lahko imaš z rodovniškim smolo in z nerodovniškim srečo. Na žalost pa jaz poznam veliko več nerodovniških z veliko smolo, kot takšnih, ki so imeli srečo, vsaj za mojo pasmo velja to. Recimo pri nas je problem z alergijami - tudi kakšen rodovniški z alergijo se najde, seveda, ampak veliko veliko več je tega pri nerodovniških, nerodovniški imajo naenkrat probleme s kolki, česar pri rodovniških praktično ni (višavec je majhen pes in problemi s kolki res niso vsakdanji), naenkrat imajo težave z agresivnostjo psov...hmmm, pa začuda tudi sami nerodovniški, in tak bi lahko še naprej naštevala. Tako da, dejstvo je, da rodovniški ne more izključit vseh bolezni, je pa veliko majhna možnost. Pa še nekaj, tudi med rodovniškimi obstaja razlike, vendar je za laičnega kupca to težko ocenit. Jaz pa vsekakor vsakemu psu privoščim, da je zdrav. Ampak povejte mi tole, pridejo na vzrejni pregled s psičko, ki ji manjka 2x toliko zob kot je dovoljeno, to pomeni, da je čeljust na pol prazna, ne da manjka zob ali dva. Lastnikom se pove, da s psičko ne morejo dobit vzrejnega dovoljenja, ker je pač zdravstveno problematična in se to prenaša naprej na potomce. In kaj ti odgovorijo lastniki, da mi bomo tako ali tako parili, da njim je čisto vseeno, da bodo oni pač imeli nerodovniške. Aham in kdo je zdaj na slabšem? A so lastniki teh mladičev res toliko profitirali za tistih par evrov, kupijo pa mladiče od zdravstveno problematične psice? Ne vem, jaz res ne vem no. Lastniki te psice pa itak že razlagajo naokrog, da niso dobili vzrejnega dovoljenja, ker jih komisija ne mara in bodo enako povedali naprej novim lastnikom, v to sem sigurna in tako se nadaljuje mit o čistokrvnih psih brez rodovnika. Nadaljeval se bo pa tako dolgo, dokler ne bodo kupci začeli razmišljat z glavo namesto z denarnico in tega kroga prekinili. Ker to je strašno fajn ne, poznam eno gospo, ki je ugotovila, da je pa fajn met nerodovniške, zato ker te nihče ne kontrolira, ker lahko imaš mladiče 2x letno (čeprav je to prepovedano tudi z zakonom), pa ti nihče ne more dokazat, ker nikjer niso zabeleženi, ker pariš s sosedovim fifijev, pa vsem razlagaš s kakšnim oh in ah lepim psom si paril, dokazat ti itak nihče ne more, ker nimaš nobenega potrdila, psica pa ko jo j***, parila jo dokler bo hodila na vseh štirih in dokler ne bo čisto izčrpana, pol si bo pa nabavila novo. Aja, psica je rodovniška in celo ima vzrejno dovoljenje, a si je to res zaslužila, psička mislim, takšno izkoriščanje? Aja, pa še zakaj to pišem, zato ker ljudje ne vejo, pa tudi nočejo vedet, kaj vse nerodovniški mladič potegne za seboj, vsak gleda samo na tistih par evrov, ki jih bo privarčeval in to je žalostno, zelo žalostno, da nam je za živa bitja tako vseeno.
|
|
|
|