ronja
|
Ronja - kdaj pridemo proslavit tvojo ločitev? user posted image hehe, bo še malo za počakat - glede na to, da nisva niti poročena (niti se ne misliva poročat ). Me zanima, kaj bo lubi rekel na to, hehe, mogoče bo pa zagrabil priliko . No, kot si sam rekel, bakfark, že to, da naju nekdo da skup, je verjetnost 1: ziljon, pa se je vseeno zgodilo... Tak da simona še ne more vriskat, hehe. Saj smo že, Simona. Vprašanje je samo, koga to moti. Mene ne. Meni je vseeno, ali ob meni sedi Bosanec ali Sslovenec. Če je človek, vreden besede ČLOVEK, me njegova narodnost, državljanstvo in vera ne zanimajo. Če pa ni človek, je pa spet čisto vseeno, al' je Bosanec al' Slovenec - čim dalj starn z njim, od mene. Podpis. Ko sem bila v toplicah, sem bila najbolj srečen človek na svetu, ko se je med vsemi tistimi jamrajočimi in poduhovljenimi slovenci, ki so razglabljali, kako je fajn, če se človek mlad ponesreči, ker se mu vse fajn zaceli, pa kako so nesreče dobre, ker si potem čisto drugi človek in sploh blablabla... no, ko se je med vsemi temi ljudmi našel en čistokrven balkanec (nimam pojma o njegovi narodnosti, se mu je pa po naglasu slišalo, da ni ravno slovenec), ki je imel tisto zdravo pamet in je rekel, da bo iz tega sicer dobil "ogromno novaca, jer je bila žena, koja se je zaletila dobro zavarovana, ali ja bi ipak rađe, da se to nije desilo"... Ma, super srečna sem bila, da sem končno za mizo našla enega normalnega človeka! Pa brigalo me je, v katerem jeziku se bova pogovarjala! Simona, se strinjam z Gino in ostalimi, da po priimkih tega pač nekateri ne znamo razlikovat med slovenskimi in neslovenskimi otroki: moji punčki imata dva priimka, en zveni precej drugače, kot drugi (ima tisti ič, hehe - ali bi ju dala k slovencem, ker je č trdi, če bi bil mehki pa k neslovencem -a vidiš, kako je to vse skup trapasto?), kam bi ju dala? Hehe, me je že mič prehitela . kerensa, po ustavi, se lahko za narodnost sam opredeliš oz. si jo sam izbereš - tako kot vero. Tako da si lakho eskimka, če želiš. Aja, še to: zadnjič smo šli pričakat naše košarkaše in z možgani, opranimi od te teme, sem prav gledala ljudi okoli sebe, če bi jih lahko predalčkala - kot je simona rekla, da se že po videzu (koži, barvi las in oči) vidi, da niso slovenci. In gledam in vidim skupino fantov, temni so bili, črne lase so imeli, oči tudi, govorili so z malo naglasa - vse štima, a ne? Ja, samo vihteli so pa slovensko zastavo . Kaj zdaj z njimi? Bi jih ti dala k neslovencem, če se pa očitno sami zelo nazorno štejejo k slovencem? Čisto možno, da je bilo komu ime Muharem ali kaj podobnega... Pa je zame še vedno slovenec, če to hoče bit. Ni mu pa treba, seveda. zanima me, kako bi reagirala? bi sprejela kot dobro ker ima ronja poleg sebe še enega slovenca v skupini? ali le v primeru, da bi bila v skupini, kjer sta le dva bošnjaka? to sta dve bistveno različni skupini ja, seveda bi bila vesela, da ima še enega slovenca zraven, da bo še kdo takoj razumel, kaj govori (čeprav se mi zdi, da se otroci znajo odlično sporazumevat z nebesdnimi znaki). Tudi med samimi angleži bi bila vesela, če bi bila še ena slovenka zraven, ali pa vsaj hrvatica ali pač katerikoli slovanski jezik, pa med samimi fantki bi bila vesela, če bi bila tudi še ena druga punčka, ne samo ona... Pa zato nisem feminiska. In če bi bila v skupini dva (ali več) bošnjakov - zakaj naj mi to ne bi bilo prav? PO pravici povedano, pa nisem prepričana, da bo to sploh opazila: ko se je Ronja igrala na igrišču s skupino otrok, sem opazila, da niso slovenci šele potem, ko nisem znala pravilno izgovorit imena od enega in me je 3x popravil .
|