ronja
|
Glede hojce in držanja za roke se (spet) strinjam z Ullo - skratka: don't do it. Zadnjič smo bili na sprehodu z dvema kolegoma (njun sine je 1 dan starejši od Lejle) in onadva ga veselo non stop za roke vodita. Malo sva se začudila, zakaj ga ne bi rajši puzat pustili, pa sta rekla, da itak ne puza in da ne bo, ker tudi onadva nista (verjetno iz istega razloga? ). NO, skratka, eni starši so strašno navdušeni, da otrok "kao hodi", čeprav to zna čisto vsak otrok, če ga pač tako postaviš, vsak bo nogice premikal... Samo zakaj bi to delal, dokler ni pripravljen? Razumem, da začneš to, ko se otrok ves čas postavlja in je itak non stop v stoje, pa še tam jaz ne bi glih pretiravala. Ampak zdaj pa mi ni glih čist pametno. Vsak po svoje sicer, bogve, kje ga jaz biksam, ap ne vem... Itak pa so otroci jezni in frustrirani, ko do nečesa ne morejo - samo kako se bojo pa naučili, če jih bomo vedno me dale tja? Zato jo jaz kar pustim, da sama prileze. Včasih ji kaj primaknem malo bližje, samo se mora še vedno sama stegnit - to je dobro tudi za otrokovo samozavest - dobi občutek, da lahko nekaj sam naredi, ne pa da vedno mami pomaga... Kar se zobkov tiče: mi umivamo s krtačko, zvečer. Baje je pomembno, da zobke 1x na dan res dobro umiješ (to mora bit zvečer), za zjutraj ej pa pri teh malih še optional. Ronji jih umijem tudi zjutraj in sploh kadarkoli si jih jaz umivam, ker mi ne pusti, da bi sebi umila zobe, njej pa ne - njej je umivanje zob oz. to, da ji jih jaz umivam, totalni užitek - čudo od otroka! Pa lejli je v bistvu tudi všeč, obe se ful smejita pri tem - mi ni čisto jasno, ker vsi pravijo, da je to neka mora... (no, Ronji na začetku ni bilo tako všeč, samo ni bilo ful krize). Glede el. krtačk: meni je zobozdravnica rekla, da je to čisto enako kot navadna, če si z njo dobro umiješ zobe. Priporoča pa zobno prho, ta pa baje dobro očisti medzobne prostore, tako kot nitka. Torej, lahko tudi samo navadna kratačka in nitka, pa bo isto dobro (pri teh malih to še ni problem, ker še nimajo tako zelo skupaj zob). Pri malih seveda ne uporabljaš el. krtačke, ampak navadno in še to nežno. Glavno je, da se otrok navadi umivat zobe in da mu to ni muka - mu s tem več dobrega narediš kot pa z nekim divjim ščetkanjem,d asi nikoli ne bo hotel zob umivat... Aja, smo bile pri zobozdravnici zadnjič: baje vse super, edino babici (tašči) je treba omejit dajanje sladkarij (smo že). Pa čeprav sem ji zobe umivala čisto brez paste (zdaj jo "uvajamo" ). Skratka, glavno je, da lepo redno čistiš, pa dobre prehranjevalne navade, seveda - pa brez flaške, pa samo nesladkan čaj ali voda (Ronjo sva tak fino navadla, da še pri tašči noče soka, čeprav ji ga skoz ponuja - hoče vodo, če je žejna), pa veliko sadja, pa ne bonbonov in lizik,... itak že veste ... Vodo jaz še prekuhavam. Bom vprašala na naslednjem pregledu, če lahko neham - nam so sicer priporočili do 1 leta - ampak glede na to,da gre takrat v vrtec, bom nehala malo prej, da ne bo 100 stvari novih, potem pa ena driska, pa ne veš, od česa je...
|