alma82
|
Halo so . Ste se pa razčvekale sploh vas ne morem dohajat Evo poročilo s predavanj: (nekatere stvari so malo pomešane... pa sej se boste znašle a ne ) Govora je bilo o oploditvi, rasti trebuščka, hrani, pregledih, ... Oploditev bom spustila Pozorne moramo biti na držo telesa, ker nas bo potem manj bolelo v križu in tudi krči bodo bolj blagi. Poziti moramo kako stojimo in sedimo. Ko stojimo se ne smemo naslanjati na eno nogo (tko da nam en kolk bolj ven gleda ... me razumete?) ampak stojimo lepo na obeh nogah z ravno hrbtenico, isto sedimo-vzravnano, noge obe lepo na tleh, ne prekrižane itd. v 7. mesecu se lahko začnejo izceki iz dojk. TO ni nič narobe, vse je ok. To je prvo mleko, ki je zelo zelo kvalitetno, ampak ni nič narobe, če začne teči ven. Še vedno ga bo dovolj za dojenčka. Tako da takrat ni trebamo delati panike zaradi tega. Je pa treba dojke (bradavice) takrat še posebej čistiti, da ne pride do vnetja in podobnega. Fajn je, če si malo masiramo bradavice (to ne vem kdaj naj bi začele delati, ampak mislim, da ni nič narobe če začnemo prej). Da postanejo bolj trde. Dovolj je, če si jih vsaj enkrat pod tušom zmasiramo, ali pa če nam jih zmasirajo naši fantje/možje. Proti koncu nosečnosti jih raje ne masirajte, ker lahko sprošijo popadke! Modrček mora biti obvezno bombažen, ne sintetičen. Nosečniške težave: za slabosti pomaga ingver (kot čaj, ali korenina, ... v kakeršni koli obliki). za zgago pomaga donat, ali pa Rupurut žvečilne tablete (2 do 3 na dan). za krče pomagata kalcij in magnezij. izogibati se moramo gneče (na busu, nakupovalnih centrih,...) zaradi gripe, ki zdaj prihaja. za povečan izcedek (beli tok) pomagajo svečke Vitagin C ali Floragin. Oreščki so zelo zdravi in dobri za razvoj možgančkov naših dojenčkov. Pest oreščkov je dovoj. Od 4. meseca dalje NE SPITE NA HRBTU!! (ker hrbtenica pritisne na neko žilo in tako me, kot naši dojenčki dobivamo manj kisika. dojenček lahko umre, me pa pademo v nezavest zaradi pomanjkanja kisika!) Najbolj je, da se že sedaj naučite spati na strani (položaj nezavestnega). To je najboljše tako za dojenčka kot za naš hrbet (bolečine...) Nevarno: krvavitev, otekline (obraza, trebuha), neprestani glavoboli, poslabšan vid, hujše bolečine v trebuhu, neprestano bruhanje, mrzlica in nročina, odtekanje plodovnice, trebuh ne raste ali se manjša, celodnevno mirovanje otroka. V teh primerih TAKOJ NA URGENCO ALI PORODNIŠNICO. Po 24. tednu ne greš več na pregled k svoji G (mislim da v primeru če je kaj narobe in rabiš pregled) ampak greš direkt v PORODNIŠNICO na pregled. Normalen pritist je 140/90 oz. je to mejni pritisk. Če imamo vročino do 38°C je še ok. Ostanemo doma in se same cajtamo. Reševalec (BREZ PLAČILA) nam pripada v primeru, da nam začne odtekati voda ali če začneš krvaveti. V ostalih primerih ga plačaš. To je bolj važno za takrat, če bi bile slučajno same in brez prevoza. Otroka se začne čutiti nekje v 5 mesecu. Lahko pa tudi seveda kasneje. Nekje sem prebrala (to ni blo nič omenjeno na predavanjih), da tiste ženske, ki so malo bolj močne otroka začutijo kasneje. V 9. mesecu moramo čez dan (ko smo budne) začutiti najmanj 10 gibov otroka. Če jih ne TAKOJ v porodnišnico. Potovanja niso priporočena do dopolnjenega 3. meseca in po 32. tednu tudi ne. SS se lahko zgodi do 14-15 tedna (jaz sem mislila da do 12 t) Prhajte se z ne-toplo vodo. Vaginalni deodoranti so prepovedani. Če si nagnjena k strijam ti nobena krema žal ne bo pomagala. Torej če jih je dobila tudi tvoja mama v nosečnosti, ne pomaga nič . (jaz bom očitno polna strij ) Vsaj 2x v nosečnosti moraš iti zobarju. Tudi zato, da ti pove kaj je dobro da ti ješ za dojenčkove mlečne zobke in kasneje ko ga dojiš za njegove stalne zobke. (upam da sem to prav razumela). Če že moramo nositi petke, naj bodo velike od 2-4 cm. NE JESTI: suhega mesa, svinjine sploh ne, paštete, konzerve, školjke, gobe nabrane v gozdu (ko sem prišla domou se je pa mami glih pohvalila, da je dobila čudovite gobane od sosede ... jaz jih pa zdaj ne smem jesti ) šampijone (upam da sem prav napisala) lahko jemo. Čim manj soli, začimb in sladkorja. V nosečnosti naj bi se zredile 7-10 kg . Imele naj bi 4-6 obrokov. Zajterk naj bo obilen, večerja pa ne. Če imamo kakšne bakterije v urinu (mislim da je rekla bakterije) so priporočljive brusnice (čaj iz lekarne (ne filter vrečke), same brusnice, ...). Železo najdemo v beluši, brstičnem ohrovtu, artičokah, zelju, zeleni solati, radič, motovilec, blitva, špinača, buke, kumare, koren zelene, zelena paprika, ohrovt, peteršilj. Ter v figah in slivah. Izogibaj se sadju z veliko oglikovimi hidrati (to je skoraj vse sadje razen jabolk) . Že dve banani na dan - pa se bomo zredile za več kot 1 kilo na mesec
|