Vijoličarka
|
IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor jao...a zdaj smo pa že pri njenem poklicu? Drugače pa pravijo, da se za študij psihologije odločajo predvsem ljudje, ki imajo sami s sabo nekaj za razčistiti. Sem o tem vprašala mojo sorodnico (psihoterapevtko) in je potrdila, da je v tem celo nekaj resnice. drugače me pa njen poklic ne briga. Tudi sema poznam eno tako punco, ki je bila sama bolj potrebna svetovanja, kot pa da take stvari študira. Ker sem vedno mislila, da mora biti človek, ki se odloči za tak poklic izdelana in trdna osebnost, sem jo vprašala, kako misli opravljati svoje delo, če je pa sama taka razvalina. In mi je povedala, da je ona še v redu, da so ostali še hujši in da se itak vsi odločajo za tak študij, da bi nekako spoznali ali celo razvajali sebe. Kar se pa tega primera tiče, je težko soditi. Najbrž je krivda kar lepo pol na pol razdeljena. Stara gospa je pač navajena nekega določenega reda in jo moti vsaka sprememba v njenem dnevnem ciklu. Nekako se ne more sprijazniti z dejstvom, da živi v večstanovanjski hiši, da se lastniki stanovanj menjajo, da prihajajo drugi, drugačni, z drugačnimi življenjskimi navadami ter da niso prišli zgoj in z namenom, da bi njo jezili. Naši novi stanovalci pa so morda malo preveč vase zagledani in zadeve z mizico, stoli in tekačem niso izpeljali preveč diplomatsko. Poleg tega tu čutim tudi tisti večvrednostni odnos nasproti snažilki in tudi mislim, da z njenim zaslužkom pretiravajo, njeno delo pa omaležujejo. Glede na podatke gre tukaj za stavbo z vsaj dvema stopniščema, neštetimi vhodi, skupnimi terasami. Vse prepogosto ljudje kar nekaj nekam postavijo in čistiti okoli vse te krame ni ravno nedeljski piknik. Tudi prvič slišim, da bi v boloku pred stanovanjskimi vrati čevlje puščali. In če tam stanujejo taki ljudje, se niti ne čudim, da gospa nori. Mislim da vsi poznamo razliko, kaj se pravi čistiti prazna tla in tla, ki so založena z vsem mogočim. Imam eno hecno zgodbo na temo snažilke. Ko sem še živela v garsonjeri, je bilo to v takem bloku, kjer je imelo nekaj stanovanj skupen hodnik z vrati, ki so bila zaklenjena (dodatna varnost). In ta notranji hodnik naj bi čistili stanovalci sami. Garsonjera je imela to 'prednost' da je mimo nje vodila tudi pot do trisobnega stanovanja. In plemstvo iz trosobnega stanovanja ni nikoli čistilo tega skupnega hodnika. Ker sem sama zrasla v hiši, pa umazanije ne maram, sem dolgo časa svoj in njihov del hodnika čistila samo jaz, ker se mi je smešno zdelo biti malenkosten. Optimistično sem mislila: en teden bom jaz, drugi teden pa oni. No, hodnik je bil očiščen samo vsake dva tedna. Po kakšnem letu mi je začelo presedati in sčistila sem še kakšni dve ploščici od svoji vrat proti njihovim, potem pa ne več. Kmalu se je izoblikovala črta in žal so 'mačke' iz njihovega dela zelo rade 'primijavkale' k meni. Ampak se nisem dala. Potem pa me je neko soboto ujel sosed in me nadrl, kaj mislim da sem, da čistim samo polovico hodnika. Sama sem bila čisto paf, ampak k sreči se je ob meni znašla soseda iz nasprotne strani in njega nadrla, kaj misli da je, da morajo drugi namesto njega čistiti hodnik. No, izjasnilo se je da se sosed sploh ni ukvarjal s tem, kdo čisti hodnik, je mislil, da sem snažilka. In potem se je opravičil, da je z mano 'govoril kot z navadno snažilko'. S snažilkami se očitno lahko ravna kot s smetmi. In je bil drugače izobražen in kultiviran človek na zelo uglednem delovnem mestu.