|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  17 18 [19] 20 21   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Junijski sončki 2009
1.7.2009 15:57:19   
mk8
Mojjakauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image  Te čisto razumem, grozno je gledat, ko ti tkole omejijo otroka, da ne more brcat. Sej en mesec bo hitro minil, boš videla, mali se pa tudi ne bo ničesar spominjal...
Pri katerem ortopedu ste pa bili?

Podiranje kupčkov je pa tudi pri nas cela znanost, včasih ga podre, včasih ne, pa se bomo tudi to še navadili.

Jaz sem zdaj kupila mullerjeve pleničke beauty baby, pa bom videla, kako se kaj obnesejo. Cena je neprimerno boljša kot so pamperske, upam pa da te ne bodo prepuščale... Čene pa nazaj na pampers.

(odgovor članu Tira)
Neposredna povezava do sporočila: 451
1.7.2009 16:37:33   
majana79
mojjaka user posted image Vem, da ste močni in bo tole minilo en, dva, tri pa bo potem samo še oddaljen spomin.

fejči, te kapljice se dobijo v lekarni, več si lahko prebereš pa tukaj: www.biogaia.si

(odgovor članu mk8)
Neposredna povezava do sporočila: 452
1.7.2009 16:43:19   
Tira
Glede čiščenja noska ... midva nakapava fiziološko na vatko in zvijeva v svaljkec in potem s tem očistim vsako nosnico (mal zavrtim) in potegnem čudo ven user posted image ... res take smrklje kot bi bil odrasel.

(odgovor članu majana79)
Neposredna povezava do sporočila: 453
1.7.2009 19:00:45   
S@nta
Pozdravljene,
da se javim še jaz.
Naš fantek, bo pa ponoči star 14 dni in smo se zdaj končno malo ujeli, smo imeli težave z dojenjem, se ni pravilno pristavil in sem imela mesarijo z bradavicami, posledično je prišlo do zastajanja mleka in mastitisa, tak da sn 6dni po porodu bila že na antibiotikih. Ne morete si misliti kako sem si oddahnila, da zdaj stvar funkcionira:-)
Mi smo tudi na pamperskah, pa zaenkrat še ne premočijo, razen, če res res dolgo ne previjem, da se glih tak dosti polula.
Noseka še nismo nič čistli, ker ni videti ali slišati, da bi že mel kaj noter, mamo pa tud smao fiziološko pa oni baby vac.Pri starejšem se je super obnesel.
Že kaj razmišljate o user posted image , mene že malo meče, pa me zanima, kdaj kaj lahko, vsaj cartanje, ne glih tisto, kr še imam zmeraj čiščo.

Danes bo starejši sin prvič spal sam v svoji sobi in me daje trema, ker še nismo spali ločeno.
Me skrbi kako bo.

(odgovor članu Tira)
Neposredna povezava do sporočila: 454
2.7.2009 7:10:14   
bačko
Jutro!
Mojjaka user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image verjamem da ti je hudo in verjamem da je težko gledati otroka samo vedi da bo en mesec hitro minil inda je to za njega dobro.

(odgovor članu mk8)
Neposredna povezava do sporočila: 455
2.7.2009 7:40:24   
Anonimen
Dobro jutro!

Anej je spet bolan in letamo okoli zdravnikov in samo upam, da se Danaja česa ne naleze.
no drugače smo ok, res pa je bolj malo časa za rr. ati nam dela popoldan tak, da odide ob 13h in smo celo popoldne sami.
user posted image zanima me čemu ste se odpovedale oz. česa ne jeste zaradi dojenja?

(odgovor članu bačko)
  Neposredna povezava do sporočila: 456
2.7.2009 7:55:06   
majana79
Jutro!

Deja,  user posted image user posted image user posted image za Aneja. Upam da bo čim prej ozdravel.

Jaz sem zdaj močno omejila mlečne izdelke, ker testiram, če ne prenaša laktoze. Drugače pa ne jem nič okisanega (vložene zelenjave), včeraj sem par listkov mehke solate z jabolčnim kisom, prvič od kar dojim, nič alergenov (oreščkov, čokolade, paradižnika, medu, tropskega sadja, svinjine), nisem še začela s svežim sadjem - danes bom probala jabolko, da vidimo če ga bo napenjalo, nič sveže zelenjave... Lahko da sem ekstrem ampak nam so tako rekli, in v MŠ in patronažna, pa ne upam ravno riskirat... Sej najbrž kompliciram, ampak ne morem pomagat. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 457
2.7.2009 8:06:47   
Mala_princeska
Mk8 in Mojjaka user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image za vajine štručke in vaju, držimo pesti za zdravje....Držte se...

Majana79 kar se prehrane tiče med dojenjem, ti pa povsod drugače svetujejo, pišejo user posted image user posted image user posted image . V porodnišnici smo jedli zeleno solato, sirni namaz smo dobili, puding,...
Menda lahko vse postopoma sprobavaš - sveže sadje in zelenjava sta priporočljiva, jaz sem že nektarine jedla, pa jabolka, banane; sir, navaden jogurt z benkotom, mlečni riž...
Se pa res odpovedujem kislim stvarem - sem in tja kak listek solate, pa svinjine ne jem, prekajenega tudi ne...
V škatli, ki sem jo dobila v porodnišnici so ene zanimive brošurice, kjer piše o prehrani....Ste že pogledale?
Je pa res, da se kolike-krčki menda pri 1 mesecu pojavijo in mi smo stari komaj teden dni, tak da upajmo da nas ne začnejo martrat.
Pa menda so fantki bolj dovzetni za krčke user posted image user posted image
V eni reviji Mama full dobro opišejo krčke in kaj lahko/kaj ne....Bom enkrat kaj več napisala....
Drugač pa mamice in dojenčki s krčki user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image .

24.4.2004 Nina :-)
24.6.2009 je ati dobil najlepše darilo za RD - Manco :-)

(odgovor članu majana79)
Neposredna povezava do sporočila: 458
2.7.2009 8:07:49   
Mala_princeska
IZVIRNO SPOROČILO: majana79

Deja,  user posted image user posted image user posted image za Aneja. Upam da bo čim prej ozdravel.

Deja user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu majana79)
Neposredna povezava do sporočila: 459
2.7.2009 8:09:32   
Mala_princeska
Mi smo pogruntal kaj naši  ponoči in podnevi paše - da spi ob blazini za dojenje (sva jo kar v posteljico naštelala).  Torej, da čuti toplino, bližino...Tako da smo tudi ponoči vsi lepo spali. 

(odgovor članu Mala_princeska)
Neposredna povezava do sporočila: 460
2.7.2009 8:19:04   
bačko
Deja odpovedala sem se surovi zelenjavi in neketaremu sadju pa manj čokolade jem.Jaz mlečen stvari jem.Tudi v porodnišnici so bili sirni namazi in siri in to tudi doma jem.Za Aneja pa user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Lora pa zelo rada na hrbtu spi.Jo dam na bok in ob njej je opora ampak ponoči ko se zbudi je na hrbtu in ji prav paše.Tudi ko jo dam v voziček če je na bogu malo protestira ko pa se sama naštima na hrbet pa je tiho.Včeraj ni imela pa nič krčev.user posted image Sem bila prav vesela.Zdajle še spi in jo bom šla počasi zbuditi da se umijeva in da greva papati.Sem pa ugotovila da imam vedno manj mleka in če bo šlo tako naprej ga kaj kmalu ne bom več imela.user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 461
2.7.2009 8:34:42   
majana79
IZVIRNO SPOROČILO: Mala_princeska

Majana79 kar se prehrane tiče med dojenjem, ti pa povsod drugače svetujejo, pišejo user posted image user posted image user posted image . V porodnišnici smo jedli zeleno solato, sirni namaz smo dobili, puding,...
Menda lahko vse postopoma sprobavaš - sveže sadje in zelenjava sta priporočljiva, jaz sem že nektarine jedla, pa jabolka, banane; sir, navaden jogurt z benkotom, mlečni riž...
Se pa res odpovedujem kislim stvarem - sem in tja kak listek solate, pa svinjine ne jem, prekajenega tudi ne...
V škatli, ki sem jo dobila v porodnišnici so ene zanimive brošurice, kjer piše o prehrani....Ste že pogledale?
Je pa res, da se kolike-krčki menda pri 1 mesecu pojavijo in mi smo stari komaj teden dni, tak da upajmo da nas ne začnejo martrat.
Pa menda so fantki bolj dovzetni za krčke user posted image user posted image
V eni reviji Mama full dobro opišejo krčke in kaj lahko/kaj ne....Bom enkrat kaj več napisala....

No mi v P nismo dobili nič sveže zelenjave, smo dobivali pa mlečne izdelke. Jaz sem jih normalno jedla, ko pred kakih 10 dni nazaj, ko ga je začelo napenjat oziroma je imel krče. Potem sem jih pa omejila in zdaj postopoma pojem kak namaz, včeraj sem recimo čokolino zvečer, pa bom danes videla kaj bo. Pri nas je bilo na začetku čisto brez problemov, težave so se začele tam okoli 2 tedna. Pa tudi jaz sem slišala da fantke bolj matra, kot punčke. No zadnje 2 dni je boljše, mu dajem tudi vetrovne kapljice, pa mu mogoče pomagajo...

Tole bom pa ful vesela, če ti bo enkrat uspelo. user posted image

Mi smo pogruntal kaj naši  ponoči in podnevi paše - da spi ob blazini za dojenje (sva jo kar v posteljico naštelala).  Torej, da čuti toplino, bližino...Tako da smo tudi ponoči vsi lepo spali. 

Ja, to sem pa tut jst slišala, da rabijo občutek toplote, manjšega prostora... Naš ima podloženo dekico za hrbtom, ampak mu je že prevroče ponoči, moram pogruntat nekaj drugega, ali pa bo kar brez počasi.

IZVIRNO SPOROČILO: bačko

Lora pa zelo rada na hrbtu spi. Jo dam na bok in ob njej je opora ampak ponoči ko se zbudi je na hrbtu in ji prav paše.Tudi ko jo dam v voziček če je na bogu malo protestira ko pa se sama naštima na hrbet pa je tiho.

Naš Jure tudi in ga ne bom več na silo devala na bok. Glavico ima itak 'postrani', tako da se bo lepo oblikovala, očitno mu pa na hrbtu bolj paše. Midva sva mu podlagala hrbet z eno dekico ampak je bil danes revež čisto moker in mu ne bom več, ker mu je prevroče...

Včeraj ni imela pa nič krčev. Sem bila prav vesela.

O super! user posted image user posted image A si kaj spremenila, si ji dala kake kapljice ali so kar sami od sebe prenehali?

Sem pa ugotovila da imam vedno manj mleka in če bo šlo tako naprej ga kaj kmalu ne bom več imela.

A si probala kaj s sezamom? Meni sicer pomaga, ampak tako, za en podoj recimo... Zdaj kombiniram, en obrok pri meni, en obrok na flaško, pa še nekako gre... Sicer pa se mi zdi da se je preveč zredil, ima že skoraj 4 kg, odpustna teža je bila 2760g, ob rojstvu 2920g, v nedeljo bo pa star en mesec... Upam da nam ne bodo kaj težili pri pediatru... user posted image Drugače se pa ne sekirat bačko, bova pa samo flaške dajali, če ne bo več mleka... Kaj čva... user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 462
2.7.2009 8:39:32   
kaminek
pozdravljene mamice!

končno smo doma.jjjeeeeeeeeeeeee. včeraj smo prišle iz pediatrične klinike, s patricijo je vse ok. vzrok za njeno trzanje v spečem stanju je posledica prisilnega dojenja, ko otroka ne pustiš, da se sam zbudi, ampak ga na hitro prebudiš!katastrofa!nikoli več ne grem rodit v nm p!

sicer sm pa mela dobro varuško-malo princesko, k mi je pomagala in tolažla. še enkrat iz srca ti hvala princeskauser posted image user posted image user posted image

porodna zgodba sledi kasneje, mormo mal k seb pridt. patricija trenutno spančka, je tko pridna, se lepo podojimo (princeska-mleka mam tud jst že skor za pakiranje in prodajanjeuser posted image , tolk ga je), malo damo dodatka, pa čeprav ga potem spije zelo malo. jah, kaj čmo, je velika punca in bo mami čist izsesala.

bom dala tud kakšno slikco gor k jo je ati mal obdelal. ampak lepo počasi.

lepe pozdravčke vsem, ko bom utegnila, bom mal prečekirala za nazaj in se slišimo!

(odgovor članu bačko)
Neposredna povezava do sporočila: 463
2.7.2009 9:31:31   
Anonimen
no za hrano sprašujem zato, ker jaz jem popolnoma vse-razen arašidov in jagod. jem solato(ogromne količine) pa čokolado, pa mleko. včeraj sem jedla celo fižol, svinjsko(mi je rekla patronažna, da en zrezek komot pojem, samo naj ne pretiravam). no pa je nič krči ne mučijo(trkam). ja res pa ne upam hruškuser posted image

(odgovor članu kaminek)
  Neposredna povezava do sporočila: 464
2.7.2009 9:31:31   
Mala_princeska
Kaminek user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
welcome homeuser posted image .

(odgovor članu kaminek)
Neposredna povezava do sporočila: 465
2.7.2009 10:26:56   
Mala_princeska
Deja777 dobra si ti s hrano, super.user posted image

Kaminek, ni za kaj - pa še kdaj (za pomoč)user posted image user posted image user posted image user posted image .
Poljubčke Patriciji.

Pri nas okoli hiše so začeli za vodovod kopat user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image , cevi bodo polagali in ropotajo 100/h, ven pa itak ne moremo pri takem šundru, tak da upam da do sobote zrihtajo....

Neposredna povezava do sporočila: 466
2.7.2009 11:19:55   
meti21
ojla,

Mala_princeska- racmanke menjam na cca.3-4 ure, enako kot pamperske
Mk8 in Mojjaka user posted image user posted image user posted image

deja777- za Aneja user posted image user posted image user posted image user posted image
Kako pa ti gre ko si sama z obema, moja je 1,5 meseca starejša od Aneja pa še nismo bili vsi trije sami, me je kar strah ko bomo čez 14 dni ostali sami (brez pomoči babic dopoldan), tamala je ful aktivna in tut trmasta že pa vse bi sama...

Lep dan, se tipkamo

Neposredna povezava do sporočila: 467
2.7.2009 11:35:22   
tinca84

Mk8 in Mojjaka user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image za vajine štručke in vaju, držimo pesti za zdravje....Držte se...

Živijo!

Js tudi jem vsega po malem, edino svežga sadja ne, ampak ga malo krči zvečer okoli 19-20h.

Imam pa en nasvet za uspavanje otročka:
S prstom nežno božajte nad user posted image obrvmi in do noska, se pravi v obliki črke T. Probajte pri men deluje, vsaj pomirim ga včasih ko ful joka!

Čudežna beseda MAMA razložiti se ne da,
zna jo le zašepetati glas otroškega srca!

Neposredna povezava do sporočila: 468
2.7.2009 11:43:13   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: meti21

deja777- za Aneja user posted image user posted image user posted image user posted image
Kako pa ti gre ko si sama z obema, moja je 1,5 meseca starejša od Aneja pa še nismo bili vsi trije sami, me je kar strah ko bomo čez 14 dni ostali sami (brez pomoči babic dopoldan), tamala je ful aktivna in tut trmasta že pa vse bi sama...

trenutno ni fajn, ker je anej bolan in zahteva dosti več pozornosti kot prej. drugače pa gre, gs ksr precej vključujem, da mi pomaga pri previjanju in kopanju,... pa veliko se tudi sam igra, pa riše,... nekak gre. priznam pa da sem včasih kar živčna in utrujena ker res vse moram sama.

(odgovor članu meti21)
  Neposredna povezava do sporočila: 469
2.7.2009 11:54:06   
majana79
Moram povedat, da vas vse mamice, ki imate doma še enega malčka, prav občudujem. user posted image user posted image Jaz se včasih zlomim že samo pri enem in priznam, da v tem trenutku res ne razmišljam še o drugem, sploh takrat ko sem na koncu, ker ga kaj muči. user posted image

Sem pa zjutraj pozabila pohvalit Jureta, je včeraj na danes spal od pol 11 do 2, ko ga je oči zbudil za flaško, potem pa od pol 3 do pol 6. Zdaj je pa v ležalniku in kar uživa, jaz pa lahko kuham kosilo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 470
2.7.2009 12:03:12   
*blu*
Živjo! Se še jaz malo javim, da me ne pozabite.

Naša Hana je pa prava bunkica ima že 5080g, stara je 22dni in sem prav ponosna nase, ker se izključno dojiva.
Sem res vesela, ker pri taprvi smo kaj kmalu začeli dodajat in od 5 meseca se postopoma nisva več dojili. Upam, da mi sedaj uspe izključno dojenje 6 mesecev.
Sem pa opazila da imam veliko več mleka, če malo več počivam, veliko pijem (tudi hip čaj za dojenje in eno brezalkoholno pivo na dan). Kadar se mi pa zdi da je mleka manj pa tamalo res kar velikokrat pristavljam in se tudi takoj pozna. No to so moje ugotovitve, mogoče kateri tudi pomagajo.

Kar se prehrane tiče sem se pri taprvi pazila pa jo je zvijalo, sedaj sem pa toliko prebrala o dojenju in povsod piše ¨normalna prehrana¨, tako, da normalno jem in sadje in zelenjavo, odpovedala sem se pa čokoladi in raznim nezdravim prigrizkom. Zaenkrat nimamo krčev, imamo pa občasno napenjanje in takrat ji dam par kapljic Gas bimbi kapljic in je ok.

Tinca, jaz našo tudi tako božam in se res največkrat umiri.

Spanje, čez dan naša najbolj uspeva ali v zakonski postelji ali pa v košari od vozička. Ponoči spi pa v svoji posteljici, ampak sem ugotovila, dajo preveč zadelam. Danes se je zbudila z gnojnima mehurčkoma pod pazduho in mislim, da je to od vročine[sm=zmeden.g čezif]. Koliko vi vaše zadelate za čez noč?

Podiranje kupčkov, pri nas se obnese hoja po stopnicah. Drugače tudi traja. Zadnjič sem pa slučajno morala nekaj iskat v zgornje nadstropje in je po petih stopnicah je tako rignila kot tavelik in se res obnese.

Lep dan še naprej.

Sprememba je kot vdih kisika, ki te poživi.

(odgovor članu tinca84)
Neposredna povezava do sporočila: 471
2.7.2009 12:39:32   
princ_princeska
ola

mojjakauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Glede prehrane, tudi sama samo dojim in imam normalno prehrano...pa zaenkrat nimamo še krčkov...moram potrkat...

lep danuser posted image

Tukaj je, mamicina in atijeva princeska...

(odgovor članu *blu*)
Neposredna povezava do sporočila: 472
2.7.2009 13:14:25   
bačko
Majana včeraj sem ji dala vetrovne kapljice še preden jo je začelo mučiti in jih ni bilo.Pa vsak večer ji dava v mleko gas bimbi.
Meti tudi jaz še nisem bila sama z Žano in Loro.Ta teden hodi k babici.Naslednji teden pa bo doma.Upam da mi bo šlo tako kot Deji!
Blu a ji daš kapljice na žličko?Jaz ji dam gas bimbi kapljice samo zvečer v mleko.Tako gor piše.Da jih daš pred spanjem.Bom začela tudi jaz po stopnicah hoditi in če bom kako sosedo srečala bom rekla da kupčka podiramo.user posted image
Lora spi in tudi jaz grem zdaj malo ležati.Sva pa bile skoraj 2 uri ba balkonu in se je kar pogovarjala nekaj.Saj veste tisti njihovi lepi glasovi.Prav prisrčna je ko se pogovarja s svojo igračko.

(odgovor članu majana79)
Neposredna povezava do sporočila: 473
2.7.2009 13:19:38   
Mala_princeska
Za Majano79 (sem našla članek na netuuser posted image ) in ostale, ki se mučite s krčki.

Kolike: 3 ure, 3 dni, 3 mesece

Za kolikami naj bi trpel kar eden od petih dojenčkov, zato veljajo za eno najbolj razširjenih težav med novopečenimi starši, ki pogosto ne vedo, kako naj se z njimi spopadejo.

S kolikami opisujemo otroški jok, ki se običajno pojavi kmalu po rojstvu ali okoli tretjega tedna, izgine pa pri starosti treh mesecev (v izjemno redkih primerih šele po šestem mesecu). Težave se pričnejo popoldne oziroma proti večeru, ko dojenčka zgrabi silovit jok, ki izraža hude bolečine. Starši, ki joka nikakor ne morejo umiriti, se ob tem počutijo tako nemočne, da pogosto zajočejo tudi sami.

Kako prepoznamo kolike?
Kolike se pojavijo okoli tretjega tedna življenja, pri nedonošenčkih pa nekoliko kasneje, in so najhujše pri mesecu in pol. Pojavijo se nenadoma. Otrok prične popoldne kričati in jokati, od bolečin mršči čelo, stiska oči, krči kolena in stiska pesti, zadržuje dih ... Zdi se, da ga je nemogoče pomiriti, saj tudi dojenje ne pomaga in bradavico pogosto takoj izpusti iz ust, ure dolgo nošenje v naročju in trepljanje pa pogosto ne daje rezultatov (razen izmučenih staršev).

Kaj točno kolike so, je težko opisati, velja pa, da so kolike jok, ki ga označuje številka 3. Ne le da se pojavijo okoli tretjega tedna, temveč jih pediatri spoznajo tudi po ključu: jok, ki traja vsaj 3 ure na dan, vsaj 3 dni na teden, in do 3. meseca.

Kaj jih povzroča?
Za kolike nismo krivi starši - naša nervoza, neizkušenost, da delamo z otrokom kaj narobe ... Prav tako ni razlog v prehrani doječe matere - izkazalo se je, da nekatere matere jedo hrano, ki je lahka in ne napenja, pa imajo otroci vseeno kolike, medtem ko druge jedo prav vse, pa otroci kolik nimajo. Vsekakor z jedilnika ni pametno na lastno pest črtati svežega sadja in druge hrane, ki jo nekateri krivijo za kolike in je med dojenjem in v postnatalnem obdobju še kako potrebna.

Dejavniki, ki v medsebojni kombinaciji povečajo možnost za kolike
-    Kolike so pogostejše pri dečkih, čeprav vsekakor ne velja, da jih deklice nimajo.
-    Nezrela prebavila dojenčka, zaradi katerih so vetrovi izjemno boleči.
-    Nezrelost otrokovega živčnega sistema, zaradi katerega ne more nadzorovati joka.
-    Nezrelost otrokovega živčnega sistema, zaradi katerega ne morejo »izključiti« vznemirjajočih zunanjih dražljajev.
-    Cigaretni dim.
-    Upadanje ravni hormonov, ki jih je dobil od matere, v otrokovem telesu.
-    Materino uživanje hrane, ki napenja, pri dojenemu otroku.

Kaj ni razlog za kolike?
-    Psihične težave matere.
-    Dednost.
-    Alergija na sestavine mlečne formule ali sestavine materinega mleka.
-    Razvajenost in želja po ljubkovanju.

Ukrepi pri odpravljanju kolik
-    V vašem stanovanju naj nikoli nihče ne kadi.
-    Če otroka dojite, se izognite hrani, ki napenja.
-    Če otroka hranite z mlečno formulo, izberite takšno, ki preprečuje kolike.
-    Če otroka hranite po steklenički, naj bo hrana takšna, da preprečuje kolike (in otrok ob sesanju ne golta zraka). Cucelj naj ima tako veliko luknjico, da bo otrok iz njega sesal brez težav, ne pa da se bo moral preveč truditi in bo ob tem hlastal tudi zrak.
-    Če otroka dojite, naj bo pravilno pristavljen, da ne bo poleg mleka sesal tudi zraka.
-    Otroku nežno masirajte trebušček; lahko si pomagate z lovorjevim mazilom, ki ga dobite v lekarni.
-    Otroku dajte med dojenjem oziroma ob hranjenju s formulo kapljice, ki zmanjšujejo prostornino plinov in s tem napenjanje, kapljice, ki pomirjajo ali krepijo črevesje.
-    Da bi otroka čim manj napenjalo zaradi vetrov, mu redno podirajte kupček in ga ne odložite v posteljico, dokler ga ne podre. Kupček med dojenjem podrite na vsakih pet minut ter po zaključenem hranjenju, pa tudi pri hranjenju po steklenički.
-    Otroka ne vznemirjajte, saj ga lahko dražljaji iz okolja po nepotrebnem razburijo. Popoldne in proti večeru izključite televizijo, radio ter ostale vire hrupa in svetlobe, da se bo otrok pomiril in lažje pripravil na spanje.

Otroka ob joku nikar ne skušajte pomiriti s hrano, saj jo mora dobiti, kadar je lačen, ne pa kot tolažbo. Če mu bo hrana pogosto v tolažbo, se bo tega vzorca navadil in kasneje lahko pride do debelosti ter motenj hranjenja. Prepoln trebušček bo povzročil še več bolečin in kolik tako ne boste pomirili, temveč bo jok še hujši.

Kako pomirimo otroka s kolikami?
Otroci so različni, zato jim ob kolikah prijajo različne stvari. Verjetno boste morali preizkusiti kar nekaj načinov pomirjanja, preden boste našli pravega.

-    Otroka nosite v »štorklji« ali drugi culi za nošenje, tako da se dotika vašega telesa. Otroci, ki jih matere veliko nosijo ob svojem telesu, nimajo kolik tako pogosto, poleg tega pa jih tesen stik z materjo med jokom tudi bolj pomirja.
-    Otroka zavijte v »bubo«. Položite ga na odejico ter tesno zavijte vanjo, nato pa ga vzemite v naročje. Otroka bo tesen občutek pomiril, saj ga bo spominjal na čas, ko je bil še v vašem trebuščku.
-    Zamenjajte okolje. Ko pričnejo otroka mučiti kolike, se nikar ne omejite na njegovo sobico, temveč ga nesite v drug prostor. Pozornost mu lahko preusmerite tudi tako, da ga peljete z vozičkom ali avtom.
-    Če ima otrok rad vodo, ga pomiri tudi prijetno topla kopel.
-    Ko pestujete otroka s kolikami in ga skušate pomiriti, sprejmite pomoč partnerja in drugih v svojem domu. Kolike so naporne tako za otroka kot tistega, ki ga tolaži, zato bo obema dobro delo, če ga pestuje še kdo drug - vi si boste odpočili, otroku pa se bo nov obraz zdel zanimiv.
-    Otroka nikoli ne pustite jokati samega. Če ima težave, ga je treba potolažiti in mu dati občutek varnosti in ljubezni. Pri tej starosti ga razvaditi sploh še ni možno.

Kdaj bodo kolike izginile?
Novorojenčki in nekajmesečni dojenčki imajo nezrel prebavni sistem, ki še ni predeloval hrane. Gastrointestinalni sistem se pravzaprav šele uči svojega delovanja. Mišice, ki podpirajo prebavo, še niso razvile pravega ritma za učinkovito gibanje hrane skozi prebavni trakt. Poleg tega novorojenčki v črevesju še nimajo koristne mikroflore (probiotikov), ki pomagajo pri učinkoviti prebavi in se razvijejo šele pozneje. To pojasnjuje, zakaj dojenčki kolike prerastejo v treh mesecih oziroma vsaj do šestega meseca - ker prebavni sistem fiziološko dozori in se v njem naselijo probiotiki.
Anita Majcen

< Sporočilo je popravil Mala_princeska -- 2.7.2009 13:21:54 >

(odgovor članu bačko)
Neposredna povezava do sporočila: 474
2.7.2009 13:25:02   
Mala_princeska
Kaj naj jedo doječe mamice:
Vsakdanjik večine mamic z dojenčkom izgleda nekako takole: od pižame ali domače halje se običajno poslovijo šele okrog poldneva, na zamujeni zajtrk pa začno misliti šele takrat, ko jim v želodcih že pošteno ropota od lakote. Torej – skrajni čas je, da nekaj zaužijete. Ampak kaj? Nekaj piškotkov, ki bi jih poplaknile s kavo, pest čipsa ali tablico čokolade? Ne, zagotovo in odločno NE! Skoraj vsaka doječa mamica se zaveda potrebe po zdravi prehrani med dojenjem. Res pa je, da je bilo za kaj takega dosti več časa v nosečnosti. Z dojenčkom pa se je marsikaj spremenilo in kar naprej se srečujemo s pomanjkanjem časa. Večina doječih mamic zaskrbljena priznava, da na prehrano ne pazijo, kot bi morale, in da večkrat posežejo po hrani, katere prehranska vrednost jih sploh ne zanima. Tisti trenutek jim je pomembno le, da potešijo neznosno lakoto. Zmanjka jim časa, da bi si pripravile polnovreden obrok. Žal pa moramo zapisati, da v primeru, ko doječa mamica ne dobi zadovoljive količine hranljivih snovi, ki so ji sedaj še kako potrebne, s tem prikrajša tudi svojega dojenčka. Torej: če mamica ne zaužije prepotrebnih sestavin, njeno mleko ne more biti ustrezne kakovosti. Res je sicer, da doječa mamica zalogo potrebnih snovi (na primer kalcija) lahko črpa iz rezerv, ki jih je telo ustvarilo med nosečnostjo. Delež mineralov v materinem mleku se ne bo zmanjšal niti v primeru, ko doječa mamica daljši čas ne vnaša zadostnih količin mineralnih snovi, vendar pa bo tedaj oškodovana prav ona. Dojenje bo povzročilo padec njene teže (joj, drage moje, nikar ne vriskajte od veselja!). Privedlo pa bo tudi do stanja izčrpanosti (predvsem v prvih tednih po porodu) in popolne brezvoljnosti, kar vam zagotovo lahko pokvari siceršnjo materinsko srečo in radost. Potrebno je tudi vedeti, da vitamine, za razliko od mineralov, telo ne more skladiščiti. Če doječa mamica v telo vnaša premajhne količine vitaminov, se bo pomanjkanje zagotovo pojavilo tudi pri dojenčku. Kako na hitro pripraviti zdrav obrok?
  • Vedno imejte pri roki zalogo banan, saj vam bo ta nežen sadež umiril želodec in začasno potešil lakoto.
  • Kupujte globoko zamrznjeno zelenjavo, ki je ni potrebno čistiti. Na hitro jo prekuhajte v vodi in jo z električnim mešalnikom spremenite v juho. Tako, zdrav obrok je pripravljen.
  • Kadar ste v časovni stiski, vam lahko pride prav tudi t. i. »juha iz vrečke«. Po juhi potresite parmezan – trdi siri so izjemen vir kalcija. Zraven juhe lahko grizljate svežo zelenjavo, s čimer boste v telo vnesle tudi potrebno količino vitaminov.
  • V zalogi imejte tudi vrečko muslijev. Lahko si jih vnaprej pripravite tudi same. Naš recept za 12 obrokov je takšen:
  • 250 g prosenih kosmičev
  • 250 g ovsenih kosmičev
  • 100 g pšeničnih kalčkov
  • 50 g sesekljanih zelenih bučnih semen
  • 50 g sončničnih semen
  • 100 g suhih marelic, narezanih na majhne koščke (izberite naravno sušene, brez žvepla)
Pripravljene muslije hranite v dobro zaprti posodi. Za vsak obrok si postrezite eno skodelico muslijev, ki jih pomešajte z mlekom ali jogurtom.
  • Najmanj dvakrat tedensko si pripravite riž z mlekom ali mlečno kašo s kakšno drugo žitarico. Tako pripravljeno jed lahko nekaj časa hranite tudi v hladilniku. Jed je zelo okusna, če ji dodate sveže sadje, po potrebi pa lahko sadje zamenjate tudi z žlico marmelade ali sadne čežane.
Doječim mamicam je dieta strogo prepovedana!Med dojenjem telo porabi približno 650 kalorij več kot običajno. Dnevno potrebna količina kalorij sme znašati do 2800 kalorij, kar doječi mamici zagotavlja, da v kratkem času ne bo izgubila preveč teže, predvsem pa bo predpisano število kalorij preprečilo slabitev organizma. Hudo resno je treba upoštevati navodilo, da je med dojenjem hujšanje prepovedano. Zakaj? Ko se ob dietah začno topiti maščobne zaloge, v katerih so shranjeni strupeni toksini, lahko ti preidejo v materino mleko in zastrupljajo otrokovo hrano. Če se materini kilogrami tope kljub temu, da se mati pravilno prehranjuje, pa je zaskrbljenost odveč. Znano je namreč, da se z otrokovim prihodom na svet lahko materina presnova korenito spremeni. Rezerve, ki smo si jih ustvarili v nosečnosti, se začno topiti in razgrajevati, vendar se v teh »mladih« zalogah toksini niso tako zelo povečali. Naj se odrečem slastnim jagodam?Dojenček je lahko alergičen na kakšno sestavino, ki jo zaužije mamica. Vnos hrane si dobro zapomnite ali pa si jedilnike zabeležite, še posebej takrat, ko si privoščite nekaj, česar od začetka dojenja še niste poskusili. Pogosto je dovolj že kozarec zaužitega pomarančnega soka ali skodelica jagod in otrok lahko že dobi izpuščaje. Hude težave s trebuščkom ima lahko dojenček, če je mamica zaužila surovo čebulo ali česen. Zato je potrebno med dojenjem uživati nežne vrste sadja in zelenjave. Med sadjem lahko izberete jabolka, hruške, banane, borovnice, lubenico, robidnice, breskve in grozdje. Od zelenjave izberite paradižnik, avokado, listnato solato, cvetačo, brokoli, komarček, kumare, krompir, peso, špinačo, liste zelene in bučke. Uživajte nemastno belo meso in ribe. Pijte dovolj tekočine!Da bi mleko laže teklo, morate piti dovolj tekočine. Dnevno naj bo to tri litre nesladkanih in nagaziranih pijač (Pozor! Mleko ni tekočina, je hrana!). Med dojenjem uživajte:
  • mineralno vodo z nizko vsebnostjo ogljikove kisline
  • blage sadne in zelenjavne sokove
  • zeliščne čaje
  • vodo
Doječe mamice! Izogibajte se pitju pravih čajev in kave, saj se kofein skoraj v trenutku znajde v mleku. Ne uživajte alkoholnih pijač, saj se alkohol v materinem mleku znajde že pol ure po zaužitju in vsebuje natanko toliko promilov, kolikor jih je v materini krvi.

Neposredna povezava do sporočila: 475
Stran:   <<   < Prejšnja stran  17 18 [19] 20 21   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  17 18 [19] 20 21   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Pesem za moža, ki ponoči spi, namesto da b...
Potem ko je večino noči prebedela s svojim dojenčkom, medtem ko je njen mož spal, se je neka mama odločila, da bo ob šti...
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?