aleksandra silvija
|
IZVIRNO SPOROČILO: slovenka IZVIRNO SPOROČILO: Didlinaa IZVIRNO SPOROČILO: lunca14 bravo aleksandra kapo dol,lepo si to povedala Jaz sem kar solzne oči dobila. ¸ Jaz tudi. Sem gledala, samo mi je potem sinoči internet štekal in nisem mogla priti na RR. Sem bila ves večer pretresena. Ob polnoči sem mojega zbudila, ker nisem mogla spati in sva se pogovarjala o tem. AS, res si herojka. Si pa lepo izgledala!da me nisi zamenjala z mamico carmen AS, zakaj pa je tako, da so do 7. leta bolj ogroženi? A potem postaja lažje? Res upam. Naša soseda od kjer sem doma je dobila sladkorno nekje pri 12. letih, pa je bilo sicer žalostno, ne pa kritično. Tako da upam, da je z leti vse lažje in manj tvegano. -Manjši je otrok, bolj norijo cukri. V pol ure iz 8 na 20 ali iz 18 lahko pade v hipo. - Majhni otroci prenizkih in previsokih sladkorjev ne zaznavajo in starši moramo ugibati in zbadati - pri majhnih je prenizek sladkor še bolj nevaren za možgane, a zelo hitro lahko pride do hipe! - majhni otroci si pri igri lahko poškodujejo set(tisto, po katerem prihaja inzulin v telo). To se na zunaj ne vidi, samo sladkorji naenkrat ponorijo. In če nimaš senzorja, lahko v 2-eh urah pride do bruhanja, ketoacidoze in potrebna je hospitalizacija--starejši malo bolj pazijo na te stvari in še začutijo, da s sladkorjem nekaj ni o.k. - Pri majhnih pravila, ki veljajo danes za urejanje sladkorja že jutri ne veljajo več. Vsaj nekatera. Npr. za zajtrk potrebuje danes za enak obrok toliko inzulina, jutri morda drugače, za dopoldansko malico je drugače, za kosilo spet,...to je malo zakomplicirano----odrasli točno vedo, da za toliko in toliko OH potrebujejo toliko inzulina. Pri otrocih se to spreminja že tekom dneva. -Večji točno ve, da mora pojesti stehtano jabolko in kos kruha in si prej da inzulin, da pokrije to hrano. Otroku daš malo inzulina, čakaš koliko bo pojedel, nato tehtaš ostanke, dodajaš inzulin---ampak vsa hrana mora biti zaokrožena na 5 g Oh---pa ga prepričaj, da poje 130 g jabolko in ne 120 g jabolko! - Majhni in veliki uporabljajo enake napravice za zbadanje in na sebi nosijo enake reči. Ampak pri malih kmalu zmanjka prostora. ritka je majnha, kmalu je vsa spikana, rokice so majnhe,...pri večjih lahko te stvari namestimo na trebuh, stegna, pri otrocih ne ---še lahko naštevam...... Ja, naša ga tudi biksa ponoči - je spila flaško ob 20h, ko je šla spat. Ko sem šla jaz v posteljo ob 23.30 sem ji dala eno, potem je pa našega zbudila ob 2h in ji je tudi dal eno, jaz sploh nisem slišala, šele ob 6h sem se zbudila, ker je spet bila lačna. In ko mi je zjutraj moj povedal, da je jedla še ob 2h, pa vidim, da tukaj nekaj ni v redu. 4 flaške čez noč... zdaj pa noče jesti. Kaj naj narediva? ji dava vodo? Predvsem ji pred mojim spanjem ne bom več dala flaške, ker izgleda, da ji samo zbudim prebavo... samo res čudno mi je to. Če sama jem pozno zvečer se tudi ponoči zbudim lačna Tako kot glede spanja lahko otrok zamenja noč-dan, lahko tudi s hranjenjem Ja, dala bi ji vodo. Ampak jaz lahko govorim . ko se moj zbudi, mu dam zizo, malo povleče in zaspi. Tako nisem ravno pravi naslov za vzgojne nasvete Kako je mrzlo, a ne? 11 stopinj pri nas. Sem malo tako oblekla, kot da je zima. Zdaj gre počasi spat in sem jo slekla dol. Pa ugotovila sem, da ji ta tople kapice več niso prav...
|