|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Olivno olje
27.3.2009 19:55:44   
Korina1
Za kaj vse lahko uporabljam olivno olje? Ali je samo za hladno uporabo(solate) ali lahko tudi za pečenje mesa, jajc....
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Olivno olje
27.3.2009 20:35:20   
end1
mi rabimo sam olivno olje.

(odgovor članu Korina1)
Neposredna povezava do sporočila: 2
27.3.2009 20:39:40   
luka jan
Jaz tudi kuham samo z olivnim oljem, je pa res da s tem izgubi na vrednosti. Najboljš je hladen na solati.

(odgovor članu end1)
Neposredna povezava do sporočila: 3
27.3.2009 20:42:59   
tame
Jaz za vse uporabljam olivno olje. Aja, razen za cvrtje pomfrija, ki pa se zgodi povprečno 2x na leto. Nazadnje se mi je olje za cvrtje pokvarilo user posted image ...je postalo žarko, saj sem ga imela že toliko časa v omari. 

(odgovor članu end1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
27.3.2009 20:44:43   
Korina1
Se pravi da če hočem samo popečti meso na olju ali za pečen krompir ali ocvrta jajca lahko uporabljam olivno olje?

(odgovor članu tame)
Neposredna povezava do sporočila: 5
27.3.2009 21:00:12   
end1
pravijo, da ni dobro če ga zažgeš oziroma da ga zavreješ, sam ne vem kolko je to stopinj. (baje da 180 sam nisem zihr), meso pa ja popečem, pa pol zalijem in prn niszki tem. končam delat.

(odgovor članu Korina1)
Neposredna povezava do sporočila: 6
27.3.2009 22:17:15   
Anonimen
Kuhanje z olivnim oljem Olivno olje se uporablja za kuhanje, že odkar so ga pred več kot 6000 leti začeli pridobivati. Zahodni svet je koristnost in okusnost olivnega olja odkril sredi 80-ih let prejšnjega stoletja, v 90-ih pa se je v javnosti kot požar razširila informacija, da olivno in ostala nenasičena - in zaradi tega relativno nestabilna - rastlinska olja niso primerna za toplotno obdelavo, saj naj bi med kuhanjem v njih nastajale strupene trans maščobne kisline. To ne drži oz. drži le v primeru dolgotrajnega pregrevanja (nad 180 st. C) zelo nestabilnih olj (npr. laneno olje), med katera pa olivno olje ne spada. Olivno olje je zaradi svojih fizikalno-kemičnih lastnosti, skupaj z bolj nasičenimi rastlinskimi olji (npr. kokosovo olje), eno najprimernejših za kuhanje. Poraba olivnega olja narašča, med največjimi porabniki pa smo državljani Evropske unije. Letno samo za prehrano porabimo skoraj 2 milijona ton, ta številka pa iz leta v leto narašča. Američani, denimo, za prehrano letno porabijo samo 200 tisoč ton olivnega olja.

http://www.cenim.se/230-a.html

Korina1 jaz ga uporabljam v vseh primerih ki si jih nastela....tudi ce se npr spravim kuhat golaz delam s tem oljem...vse v kuhinji....no samo za pecivo ga ne uporabljam za drugo pa vse

(odgovor članu end1)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
28.3.2009 9:55:10   
nuala
Že ko sem živela v Dalmaciji, sedaj pa sploh sem opazila, da lokalci uporabljajo olivno olje skoraj za vse.
Torej tudi za krompir, golaž in podobno.
Imamo pa več vrst olivnega olja in tisto domače, hladno prešano se pri pečenju ne obnese najbolje ( hitro se začne žgat, dušenje pa ni problem ).
Tudi za cvrtje uporabljamo pol sončnično, pol olivno ( vendar zelo malo cvremo ). Tudi v pecivu in piškotih se dobro obnese, če je kdo občutljiv na okus pač dodaš malo več cimeta ali limonine lupinice.
Edino za kar ga nihče ne uporablja je žar ( meso in ribe ); te vedno spečemo na navadnem olju, potem pa pečene prelijemo z žlico olivnega.

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu Korina1)
Neposredna povezava do sporočila: 8
28.3.2009 12:26:43   
josephine27
meso lahko popećeš samo za cvrtje se ga pa ne sme uporabljat.

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 9
28.3.2009 14:09:10   
jar
IZVIRNO SPOROČILO: josephine27

samo za cvrtje se ga pa ne sme uporabljat.

to seveda NI RES.

očitno tu vsak lahko napiše kar misli.

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 10
28.3.2009 15:39:53   
end1

IZVIRNO SPOROČILO: jar

to seveda NI RES.

ja da vsak napiše kar misli, je kar logično, kaj bi pa pol pisali.

Jaz tudi mislim, da se ga za cvrtje ne uporablja. Mislim pa zato, ker sem o tem že veliko slišala. Če pa ti veš, da to ni res, pa povej kako in od kje to veš.

(odgovor članu jar)
Neposredna povezava do sporočila: 11
28.3.2009 15:55:13   
Felicita
olivno olje je uporabno kot vsako drugo; AMPAK nerafiniranega olivnega olja se ne sme segrevat nad 350 stopinj, ker se delci, ki so notr sežgejo in lahko povzročijo celo da olje postane 'strupeno'. rafinirano olivno olje pa nima te omejitve.

jest ga sicer ne uporabljam skoz, uporabljam ga pa predvsem za kuho poleti (ribe, krompir, zelenjava...), pozimi ga pa ne pojem prov dost, razen včasih na solati al pa ko jem suhe paradižnike namočene notr user posted image

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu end1)
Neposredna povezava do sporočila: 12
28.3.2009 20:26:59   
jar
IZVIRNO SPOROČILO: end1

IZVIRNO SPOROČILO: jar

to seveda NI RES.

ja da vsak napiše kar misli, je kar logično, kaj bi pa pol pisali.

Jaz tudi mislim, da se ga za cvrtje ne uporablja. Mislim pa zato, ker sem o tem že veliko slišala. Če pa ti veš, da to ni res, pa povej kako in od kje to veš.

tole je nekaj takih člankov (z navedenim virom), kjer jasno piše, da je primerno za cvrtje:
http://www.pozitivke.net/article.php/Olivno_Olje_Skrivnost/print
http://www.indirekt.si/intervju/da_olivno_olje_ni_dobro_za_cvrtje_je_fama/115851
http://www.rtvslo.si/posebnaponudba/news/article/24

jaz olivno olje uporabljam za cvrtje. res pa je, da uporabljam le olje a'la molini, ki se kupijo v vsaki trgovini in je cena ne več kot 10 eur/liter. slovensko pa hranim za solato oz. ga hladnega dodam jedem, ker je res predrago, da bi v njem cvrla. vonj ocvrtega v olivnem olju je čisto drugačen kot v navadnem in mož pravi, da dosti manj smrdi v kuhinji in ima meso ocvrto v olivnem čisto drugo okus.

< Sporočilo je popravil jar -- 28.3.2009 20:34:42 >

(odgovor članu end1)
Neposredna povezava do sporočila: 13
28.3.2009 20:51:13   
end1
hvala jar

(odgovor članu jar)
Neposredna povezava do sporočila: 14
2.4.2009 19:53:16   
eko_istra
olivno olje,... lepše se sliši oljčno olje
ko govorimo o oljčnem olju mislimo vedno na ekstra deviško oljčno olje , katero ustreza tako kemičnim kot senzoričnim parametrom. Značilnost dobrega olja je zelo popudarjena pikantnost in grenkoba, kar daje poleg bogate sadežne arome značilnost izvrstnemu olju. Izrazita pikantnost je cenjena zaradi visoke vsebnosti biofenolnih substanc, ki v olju preprečujejo oksidacijske procese, kar podaljšuje trajnost olja. Antioksidanti iz oljčnega olja  tudi v vašem telesu preperečuje oksidacijske procese. Z toplotno obdelavo oljčnega olja zmanjšujemo njegov antioksidacijski obrambni potencial.
Primerjava med oljčnim oljem in sončničnim je  tudi v tem , da točka dimljenja začne po 200 °C pri sončničnem pa pri 130°C. Raziskave so pokazale, da pri segrevanju na 180°C za oljčno olje, sončnično olje in sojino olje, so bili rezultati najboljši pri oljčnem olju. To je skoraj v celoti zadržalo svoj obrambni antioksidacijski potencijal in pri tem je nastala najmanjša količina  nevarne spojine aldehida. Vseeno vam priporočam, da ekstra deviško oljčno olje uživate kot dodatek, in ne kot maščobo, pa ne samo zaradi cene, posebno če je to olje naše,  iz slovenske istre.
lp

< Sporočilo je popravil eko_istra -- 2.4.2009 20:01:38 >

(odgovor članu end1)
Neposredna povezava do sporočila: 15
2.4.2009 19:57:04   
eko_istra
lp iz slo istre

< Sporočilo je popravil eko_istra -- 2.4.2009 20:02:04 >

(odgovor članu eko_istra)
Neposredna povezava do sporočila: 16
5.4.2009 14:31:39   
Hope2
IZVIRNO SPOROČILO: eko_istra

.....posebno če je to olje naše,  iz slovenske istre.
lp

Zadnjič smo kupili 5l olivnega olja iz slovenske istre in smo bili zelo razočarani nad okusom. Za nas je bil pregrenek in nič kaj slasten. Bek še solate so grenke, da jih noben noče jest. Še vedno prisegamo na dalmatinkso olivno olje.

(odgovor članu eko_istra)
Neposredna povezava do sporočila: 17
5.4.2009 18:43:21   
NevenkaP
Meni je pa ravno ta, rahlo grenak okus in aroma všeč.

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 18
10.4.2009 13:11:39   
livia
Za vse ga uporabljam. Za solato, pečena jajčka, golaž, pečena meso in zelenjava, vok,...
Edino za palačinke ga ne uporabljam in cvrtje krompirja.

(odgovor članu Korina1)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kdaj lahko dojenčku uvajamo mandarine in d...
Včasih je veljalo, da naj bi se citruse uvajalo po 1. letu starosti. Vendar so priporočila dames drugačna. Kdaj in kako ...
Ideje za zdrave rojstnodnevne prigrizke
Medtem ko otroci odštevajo dneve do svoje rojstnodnevne zabave, kjer se bodo veselili in praznovali s sovrstniki, se sta...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?