eko_istra -> RE: Olivno olje (2.4.2009 19:53:16)
|
olivno olje,... lepše se sliši oljčno olje ko govorimo o oljčnem olju mislimo vedno na ekstra deviško oljčno olje , katero ustreza tako kemičnim kot senzoričnim parametrom. Značilnost dobrega olja je zelo popudarjena pikantnost in grenkoba, kar daje poleg bogate sadežne arome značilnost izvrstnemu olju. Izrazita pikantnost je cenjena zaradi visoke vsebnosti biofenolnih substanc, ki v olju preprečujejo oksidacijske procese, kar podaljšuje trajnost olja. Antioksidanti iz oljčnega olja tudi v vašem telesu preperečuje oksidacijske procese. Z toplotno obdelavo oljčnega olja zmanjšujemo njegov antioksidacijski obrambni potencial. Primerjava med oljčnim oljem in sončničnim je tudi v tem , da točka dimljenja začne po 200 °C pri sončničnem pa pri 130°C. Raziskave so pokazale, da pri segrevanju na 180°C za oljčno olje, sončnično olje in sojino olje, so bili rezultati najboljši pri oljčnem olju. To je skoraj v celoti zadržalo svoj obrambni antioksidacijski potencijal in pri tem je nastala najmanjša količina nevarne spojine aldehida. Vseeno vam priporočam, da ekstra deviško oljčno olje uživate kot dodatek, in ne kot maščobo, pa ne samo zaradi cene, posebno če je to olje naše, iz slovenske istre. lp
|
|
|
|