tintara
|
Vijolica: življenje brez plenic? Prvič sem o tem brala, ko sem bila noseča z NAdjo. Al pa je že bila na svetu, se ne spomnim točno. Kar sem ugotovila je, da ni noben problem vedet, kdaj bo kakal, za lulat se nisem poglabljala. Pri nas je velikokrat kakala med dojenjem (no, tudi prvi je imel to navado). Je nehal jesti za par trenutkov, se malo napel in je bil drekec v plenički. Pa sem pol premišljevala, kako bi bilo, če bi bili brez pleničke: a bi sredi hranjenja tekla na stranišče z njo? Ne vem, če bi potem sploh še hotla jesti, kakšen jok bi bil zaradi prekinjanja, ne vem... Nisem poskusila, meni ni bilo praktično. Sem bila pa zeeelo vesela, ko je mala pri 18 mesecih ugotovila, da se da lulat in kakat tudi drugam (sama od sebe) in smo bili v enem mesecu frej vseh plenic (tudi ponoči). TAko da, poskusi, verjetno je na začetku mal več kompliciranja in navajanja tudi zate, potem ko pa se uneseš, je pa zagotovo bolj fino. Glede vrtca je čisto odvisno. Pri nas so jo ful spodbujal in jo tudi večkrat preoblekli, če je bilo treba. Vzgojiteljici se je fajn zdel, da je najmlajša v skupini, pa skoraj prva brez plenic. Sem pa slišala tudi za to, da jih mal zavirajo. Kolk je res, pa ne vem. Ampak saj pomoje ga pri 12 mesecih potem že itak navadiš, misliš da ne? Tako da bi bil v vrtcu kvečjemu dobrodošel. Dude: eni jih sprejmejo, eni ne. Če mu je ne ponudiš, je zagotovo ne bo imel. Tako da, Shopgirl, ni problema jih navadit biti brez dude, zagotovo je odvajanje težje. No, naša dva sta jo imela oba. Jaz vedno cvikam, da bi se potem navadila na prst. In zakaj jo rabi? Dobro vprašanje, v resnici je ne rabi. Gre za potuho staršem. Ampak paše, če povem po pravici. Ko ti zaspi na joški in bi dojenčka rad prestavil v posteljico in šel spat tudi ti, pa se zbudi in začne spet vleči. In to se ponovi večkrat, jo pač daš v usta, ker potem povleče dudo (verjetno misli, da je še pri tebi) in spi v posteljici. No, pa včasih mu podaljša spanec. Ko se že hoče zbudit, pa mu jo ponudiš in včasih zaspi še uza nekaj časa.... Ma 100 razlogov, ampak v resnici so vsi v smeri potuhe staršev. Načeloma pa mamice, ki so imele otroka, ki ni hotel dude, samo upajo, da jo bo drugi hotel ali pa govorijo: o, kolk je fajn, če ima dudo rad. Uf, zdaj sem pa napisala. Upam, da ne bo spet kaj narobe razumljeno. Vsa spodbuda tako pri življenju brez plenic kot tudi brez dude. Jaz jih bom pa kar uporabljala, se mi zdi. Ga ni čez flegma. LP, T
|