Anonimen
|
Zakaj je teščost pred kakršnimkoli operativnim posegom v splošni anesteziji potrebna. Marsikdo v času indukcije v anestezijo (ko dobiva zdravila v žilo in začenjajo prijemat), začne kozlat. Ker zaradi anestezije ni prisoten refleks, ki bi zaprl vhod v sapnik medtem, lahko pacient to bruhanje aspirira, kar lahko vodi do aspiracijske pljučnice, na ventilator in v najtežjem primeru celo v smrt (OK, pri res težkih in kompromitiranih pacientih). Ta nevarnost aspiracije obstaja, do takrat, ko anesteziolog v sapnik uvede cevko za dihanje, ki ima na koncu mešiček, ki se ga napolni z zrakom in tako zatisne vhod v sapnik. To cevko pa lahko lepo uvede šele, ko anestezija popolnoma prime in ko se začne pacient takoj po indukciji napenjat in kozlat, to ni še možno. Biti tešč pomeni nič jest, nič pit. Po najnovejših smernicah, se dovoljuje manjša količina bistre tekočine. V urgentnih situacijah, ko vemo da pacient ni tešč, se poslužujemo drugih varnostnih ukrepov, ki pa niso 100%ni. In pacienti resnično bruhajo, verjemite mi, sem že nekajkrat doživela, tudi ko so bili kao že 6 ur tešči (kaka dobra pojedina se prebavlja pač tudi dlje). Gre se za vašo maksimalno varnost, verjemite mi. A bi res rade zaradi lastnega luksuza tvegale lastno zdravje? Kar se pa tiče CR in spinalne, je ta možna pri vnaprej dogovorjenem CR, kjer se ve, da bo potreben in se ga načrtuje in je tudi dovolj časa za izvedbo spinalne. Ko je CR urgenten, zaradi recimo stiske ploda, je spinalna izguba dragocenega časa. Očitno imajo skandinavci drugačne smernice pri porodu (za operativni poseg v spl. anesteziji imajo enake). Pri nas je pač tako, da imamo v mislih worse case scenario, smo pripravljeni na vse, zato naj bi bile pacientke tešče. Tukaj si pa lahko preberete smernice za teščost .
|