Kerensa*
|
Osebno menim, da s temi, ki so poniknili malo pretirava in da se malo prevec napihuje v medijih. Pravzaprav, poniknili ali ne poniknili, taksni ali drugacni motivi - dejstvo je, da drzava mora zagotoviti zakonitost. In s tem, da ni delala po zakonu odprla vrata za taksne in drugacne "povratnice", "ponikalce" in "šekulante", da sedaj morda zahtevajo nekaj, kar jim sicer ne bi pripadalo v kolikor drzava ne bi krsila zakon. Ker je drzava krsila zakon, je tezko sedaj ugotoviti, da je nekdo naredil **** zato ker je tako hotel ali ker je bil "izbrisan" in ni imel druge moznosti. Motivi bi bili bolj jasni v kolikor bi se drzali zakona. Država načeloma ni kršila zakona (vsaj takratnega slovenskega ne), ampak slovensko ustavo. Zakon, ki je bil takrat v veljavi, se je upoštevalo. Da je bil pa neustaven, so pa "ugotovili" kasneje (me prav zanima, kdo je bil pametnjakovič, ki je podpisal neustaven zakon, ki je bil za dodatek še v marsikakšnem neskladju z mednarodnim pravom?). Torej lahko dorečemo, da so za nastalo sranje krivi podpisniki takratnega zakona. In to so bili... kdo? Takrat je bilo receno (vem iz prve roke), da za tiste, ki ne zaprosijo za drzavljanstvo velja, da lahko v bodoce svoj status urejajo kot tujci. In ljudje so zaceli urejat status, vendar.... ko so prisli na uradno enoto, so im razlozili, da je njihova prijava bivanja (zacasnega ali stalnega) izbrisana. Tukaj je nastal problem. "Tuj" student, ki je studiral v slo v tistem casu in je imel tri leta prijavljeno zacasno bivalisce, na podlagi triletnega zacasnega bivalisca ni mogel prijaviti stalno bivalisce (zakon zahteva in je takrat tudi zahteval tri leta zacasnega bivalisca kot pogoj za stalno bivalisce), ker po navedbah uradne enote on ni bival v slo zacasno tri leta - ker so mu ta tri leta enostavno izbrisali. In takrat si moral ven iz slo, pa na konzulatu zaprositi za vizo. Če je že država izbrisala začasno bivališče tujemu študentu v Sloveniji, ga pa ni izpisala iz fakultete, kajne? Z vpisom na fakulteti bi lahko dokazoval svoje bivanje v Sloveniji (in tudi z morebitnim bivanjem v študentskem domu ali z najemno pogodbo pri zasebnem najemodajalcu), povrhu vsega pa za študij v Sloveniji ne potrebuješ (in menda tudi nisi potreboval) stalnega bivališča. Vpis na fakulteto je dovolj, da dobiš vizo in če je bil nekdo takrat vpisan, kljub izbrisanemu začasnemu bivališču, bi pač ponovno dobil vizo in ponovno prijavil začasno bivališče. Prvič slišim, da ne moreš (osebno) študirati, če nisi nekje v Sloveniji stalno prijavljen. Kar se tiče pa pravice odkupa stanovanja po Jazbinškovem zakonu, pa menim, da je čisto prav, da je ta pripadla samo državljanom republike Slovenije. Žal mi je. Ampak treba je razumeti, da je nastala druga država in zame kot državljana neke druge države, bi moralo biti logično, da je treba stvari urediti, da se bodo razmere zame spremenile. Načeloma države ne dajejo socialnih stanovanj tujcem. Se strinjam. Vsaka država naj bi najprej poskrbela za svoje državljane, potem pa za vse ostale (če lahko). Problem tujcev. "juznjaki" v sloveniji niso bili tujci in se dan danes so neka kategorija vmes, ki ni natancno dolocena. Klasicni tujci niso, ker niso nikoli sli iz svoje drzave. Kot prebivalci lastne drzave ( Jugoslavije) so imeli dolocene pravice in po razpradu YU so jim ostale dolocene pravice. Problem je kako uskladiti ta prehod. Slo je izbrala najbolj nesrecno pot, skladno z zahtevami tedanje dnevne politike in zal mimo zakona. Bivša YU, ja. Če me spomin ne vara, je bila razdeljena na 6 republik. Vsi skupaj smo bili Jugoslovani (po državljanstvu), a vendar smo bili razdeljeni na 6 "narodov" - Slovenci, Hrvati, Bosanci, Srbi, Makedonci,... mater, en narod mi fali ... no, pa saj nima veze... skratka - Slovenci smo bili v Sloveniji, a ne? Npr. v Srbijo smo šli na dopust ali pa službeno in to je bilo to. In ko se je Slovenija osamosvojila, je to pomenilo, da smo se osamosvojili Slovenci. Ne Hrvati, ne Bosanci, ne Srbi, ampak Slovenci. Pravzaprav se je vsak narod Jugoslavije želel osamosvojiti (saj danes je tako, a ne?). Torej popolnoma drži, da je Hrvat čez noč postal tujec v Sloveniji. Če Jugoslavije ni več, tudi on ne more biti več Jugoslovan. In če ni državljan Slovenije, je v Sloveniji tujec. Preprosta kmečka logika. Še vedno pa je ostal državljan Hrvaške (a nismo imeli v YU celo osebnih izkaznic razdeljenih po republikah - v vsaki drugačna?). Seveda je imel pravice kot državljan YU, ampak če je YU prenehala obstajati - ja kaj naj zdaj? Saj so mu ostale pravice na CRO. Kakšne, sicer ne vem, ampak nezadovoljstvo s pravicami svoje države še ne daje pravice zahtevati državljanstva tuje države. Če bi sama v tistih časih živela in delal na Hrvaškem, bi se ob tako pomembnem preobratu, kot se je zgodil, prekleto pozanimala, kaj moram storiti, da bom lahko tam še naprej bivala, delala, bila zavarovana. Samoiniciativno. Seveda pa se strinjam, da državi res ne bi pretirano škodovalo, če bi izdala kakšno brošuro, kakšna navodila za ljudi. Slovenija se je osamosvojila 26.12.1990. Izbris se je zgodil februarja 1992. Teh ljudi niso 27.12.1990 pognali čez mejo, ampak so imeli debelo leto časa, da si uredijo svoj status, tako ali drugače. Namreč, če so menili, da jim pripadajo pravice kot tujcem, potem bi si morali urediti status tujca, ne pa pričakovati, da bo to namesto njih storila država. Nimam več česa dodat' tukaj. Se strinjam v celoti. Izgnati jih niso mogli, ker bi s tem dobili problem mednarodnih razseznosti. Ja a zdaj ga pa nimajo? Tudi dokumente im niso odvzeli. Ko so potekli, niso mogli dobiti novih. Ja seveda ne, če pa niso bili državljani SLO. Zakaj pa si niso uredili dokumentov v svojih matičnih državah? Zgodilo se je pa to, da so davke povecali ( ko so potekli dokumenti in ko lastniki niso mogli dobiti novih - ne za tujce, ne nobenih) so dvignili davke - placevali so davke na nepremicnine v katerih ne zivi noben ozji druzinski clan lastnika. Ker so ljudje ostali brez sluzbe, so tezko nosili to breme in mnogi, niso mogli vzdzevati svoje druzine so bili prisiljeni prodajati nepremicnine del po del, da bi lahko preziveli. Najbrž misliš, da so povečali davke na nepremičnine v Sloveniji, ki so bile v lasti tujih državljanov, a ne? Nič čudnega - saj večinoma tujci plačujejo višje davke od državljanov. Povsod (pustimo izjeme, jasno). To, da lastniki nepremičnin niso imeli slovenskih dokumentov, ni nič tragičnega - saj bi lahko imeli dokumente svojih matičnih držav. Zakaj jih niso, mi ni jasno. O službi vs. delu sem pa že - ostati brez službe je eno, ostati brez dela & denarja pa drugo. Seveda se je marsikomu zalomilo (finančno), ampak sorry, to se dogaja non-stop. In nepremičnine se iz točno tega razloga non-stop prodajajo. In še se bojo. "Izbrisanost" nima s tem nobene zveze. In, mimogrede - če je nekdo le3ta 1989, pred osamosvojitvijo, vzel kredit za nepremičnino, jo kupil leta 1990, leta 1992 so ga pa izbrisali, kakor, da ga v SLO nikoli ni bilo - kdo je potem plačeval ta kredit? Saj banka ni mogla ničesar terjati od osebe, ki ne obstaja. F.uck, zakaj se meni kaj takega ne zgodi, no. To je nekako tako, kot ce bi ti delala 10 let, slo se razpade na severno in juzno slovenijo. Ti ne zelis drzavljanstvo severne slo, vendar si zelis nadaljevati z zivljenjem v severni slo, saj imas tam delo, stanovanje, otroci tam hodijo v solo, in si pripravljena tam biti pod pogoji za tujce. Ko gres to urediti, ti pa povedo, da to, da si v sev slo zivela 10 let in delala ne velja vec. Terjajo te za davke oz. ostanejo ti vse obveznosti, kot da si drzavljan, pravice so ti pa popolnoma vse odvzete, kot da v sev slo nikoli nisi ni bila, kaj sele zivela. Če nisem nikoli živela in delala v severni SLO, potem mi ne morejo (rečeno v prispodobi) "izstaviti računa za bivanje v severni SLO" (beri: položnico za plačilo davkov). Samo dve varianti sta. Če oni trdijo, da me ni bilo - prav, potem me ni bilo in če me ni bilo, pač nimam česa plačevati. Ali pa lepo oni poslušajo mene, da sem bila (kar jim tudi dokažem) in pač plačam, kar je za plačati. Tretje variante ni, Misek. Ce je nosilec stanovanjske pravice bil izbrisan, potem ni nobenega, ki je lahko zakonito podal zahtevek za odkup. Zahtevka za odkup morda res ne, najemno pogodbo pa brez problema. In ko je nečak v 95. kolenu (ki je imel denar) uradno postal najemnik (nosilec stanovanjske pravice namreč "ni več obstajal" in se je stanovanje smelo dati v najem ali odkup), je s tem pridobil predkupno pravico ter je nato stanovanje tudi (tako ali drugače) odkupil. Nakar je samo še naredil kupoprodajno ali darilno pogodbo z "izbrisanim nosilcem bivše stanovanjske pravice", pa je bil problem rešen. Kako so se "izbrisani" oddolževali za to, se pa tudi ve - s parcelami na območju bivše YU, kjer so si lahko tisti, ki so bili pripravljeni takole "pomagati" za odkup, zgradili vikende, hiše za otroke ali pa zase za penzijo (delali so tako ali tako v trojčku Avstrija/Švica/Nemčija). Zame osebno, kot sem ze napisala, drzavljanstvo ni stvar, ki jo imas ker ti koristi. Zame pa. Meni je vseeno, kaj mi piše na nekem papirju (kar se mene tiče, sem lahko uradno tudi Zimbabvejka ) - jaz vem, da sem Slovenka in tega mi nihče ne more vzeti. Pa če bi me dobesedno izbrisali, ne samo takole, kakor so zgoraj omenjene. IZVIRNO SPOROČILO: Rožica I IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa* Če misliš Jazbinška... glede na to, da je tukaj govora predvsem (ne pa izključno) o prebivalcih/državljanih bivše YU, mi lahko verjameš, da so denar za stanovanje, ocenjeno in prodajano po Jazbinškovem zakonu, nabrali po celi družini. Glede na smešne cene in še bolj smešno nizke obroke in glede na to, da je že pregovorno znano, da ima vsak državljan bivše YU vsaj enega relativno bližnjega sorodnika, ki živi in/ali dela v Avstriji/Švici/Nemčiji (kakšne so že plače tam?), potem mi verjemi, da je vsakdo, ki je samo s prstom mrdnil, kupil tisto stanovanje. Uf, kakšne pa ti klatiš ! Drži se raje tem, ki jih obvladaš ... Točno to tudi počnem - ne da obvladam, ampak da pa kljub temu vem, o čem pišem. Če bi se poznali (osebno), bi vedela, zakaj.
|