|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Problematika izbrisanih
27.1.2009 9:34:09   
Kerensa*
Ravnokar sem prebrala (spet!) en članek o tem (http://24ur.com/novice/slovenija/koliko-oseb-je-drzava-izbrisala.html), pa mi nekaj ne gre v račun.

Jasno piše:
"Leta 1992 je notranje ministrstvo iz registra stalnih prebivalcev izbrisalo tiste, ki niso zaprosili za slovensko državljanstvo. Šlo je za osebe, ki so imele državljanstva drugih republik nekdanje SFRJ. Nekateri so se zavestno odločili, da ne bodo vložili prošnje za pridobitev državljanstva. Imeli so prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji, želeli so ostati v državi, toda za pridobitev slovenskega državljanstva se niso odločili.ˇ"

Svobodna volja, torej. Ne bom Slovenec. Če nisem po narodnosti, tudi po državljanstvu ne bom.

Sporna pa je očitno odločitev (čigava je bila to?), da kdor nima državljanstva, nima pravice do bivanja v Sloveniji. Ta odločitev je naknadno prinesla sranje. To odločitev so naknadno popravili - državljanstvo sedaj ni pogoj za bivanje (čeprav z nekaterih vidikov to niti ne bi bila slaba ideja, ampak to je že druga zgodba).

Sedaj pa tisto, česar jaz ne razumem v tej zgodbi.

Če je država popravila svojo napako (napačno odločitev bivališče - državljanstvo), v čem je potem tak problem tudi vrniti izbrisanim njihove pravice? Zakaj tako komplicirajo?
Po drugi strani pa - če se za nekaj odločiš, potem nosiš posledice svoje odločitve, kajne? Odločil si se, da ne boš Slovenec in to si se odločil še prej, preden si sploh vedel, kaj bo iz tega nastalo. Pričakovanja so drugačna od realnosti, a to ni vzrok za tožbo. Razumem, da tožijo, ker jim država zaradi lastne napake (neustavnosti) ne vrne pravic, ampak pričakovati enake pravice, čeprav si se sam odločil drugače...?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Problematika izbrisanih
27.1.2009 9:44:18   
Anonimen
Že samo ob pogledu na zunanji izgled izbrisanih osebkov si ne morem pomagat, da si ne bi svojega mislila. Sicer pa se nagibam k strinjanju s Karniso v tistem delu, da ko so imeli čas, da bi si zadevo zrihtali, je niso hoteli, zdaj bi pa spet morala država za vse poskrbet. Tako kot pri nas itak vsi zahtevajo, da država zanje poskrbi user posted image

(odgovor članu Kerensa*)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Problematika izbrisanih
27.1.2009 9:45:44   
Shorty_
IZVIRNO SPOROČILO: Meta.

Že samo ob pogledu na zunanji izgled izbrisanih osebkov si ne morem pomagat, da si ne bi svojega mislila. Sicer pa se nagibam k strinjanju s Karniso v tistem delu, da ko so imeli čas, da bi si zadevo zrihtali, je niso hoteli, zdaj bi pa spet morala država za vse poskrbet. Tako kot pri nas itak vsi zahtevajo, da država zanje poskrbi user posted image


se strinjam z odebeljenim


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Problematika izbrisanih
27.1.2009 9:49:17   
Anonimen
Brala ja.Moje mneje je, da so ti izbisani morali prej pomisli na posledice in urgirat takrat ko je to bilo možno, ko so jim dali možnost.
Bila sem priča zaredtih juoslovanov kako so kričali proti osamosvojitvi in držali z miloševičem in preklinjali slovence.Država jim je dala vse možnosti, ki pa jih niso sprejeli.Komot bi lahko sprejeli slovensko državljnvo in stali tisto kar so želeli.
V papirjih bi še vedno pisalo kraj rojstva.Nihče jih ni silil živeti v Sloveniji.
Dve uri sem čakala v vrsti, da sem možu zrihtala državljanstvo(čeprav je roejn v Kopru je bil vpisan v državljansko knjigo na Hrvaškem)brez pomislekov.
Šli so s transparenti pred palament kričat namesto si državlanstvo rihtat.
Na koncu pa še zahtevajo pravice.Kje so pa dožnosti?
Ok sedaj so minila leta, čas je, da se jim odobri državljanstvo, vsak ima pravico do še ene šanse.Vsak, ki se seli v drugo državo za vedno mora živeti pod pogoji države v katero se je preselil, to je, da prevzame državljanstvo brez razburjanja.

(odgovor članu Kerensa*)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Problematika izbrisanih
27.1.2009 10:05:22   
nejcko
Jaz poznam par primerov, ko je prišlo do izbrisa čisto tako, brez veze. Po pomoti, bi lahko rekla. Recimo: oče Srb - dobi slo. državljanstvo, mama slo. državljanka, sin, rojen v Slo - ne dobi državljanstvauser posted image , hčerka, rojena v Slo - dobi državljanstvo ... torej sin je dobesedno zbrisan po nekem čudnem ključu.
Takim bi seveda bilo nujno popraviti krivico. Ampak takih primerov je verjetno sorazmeroma malo, več je tistih, ki slo državljanstva v ključnem trenutku niso hoteli - takim pa "krivice" nimamo kaj popravljati.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Problematika izbrisanih
27.1.2009 12:51:27   
jagoda77
med temi izbrisanimi je veliko takih, ki so lobirali, kako bo s Slovenijo po osamosvojitvi, kako se bo pobrala in kako bo uspešna. In potem je bilo tukaj nekaj možnosti, da si uredijo statuse, pa se marsikateremu ni dalo, pa se je raje šel malo bunit tja pred parlamet, kako so ga izbrisali, ker tisti, ki so se potrudili in uredili papirje, sedaj niso več na seznamu.
Verjamem pa, da so marsikaterega izbrisal po nepotrebnem, ampak takih je malo, kot  je ena že ugotovila.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Problematika izbrisanih
27.1.2009 13:39:55   
Vijoličarka
Mislim da se ljudje res premalo zavedajo, kako liberalna je bila tisti čas Slovenija pri dodelitvi državljanstva za prebivalce 'bivših bratskih republik'. Enkrat sem gledala zanimiv film, kako izgleda pridobiti državljanstvo v Švici. Poleg znanja jezika in zgodovine, nekaznovanosti, se zahteva še lojalnost in moralnost in ne vem kaj še vse.

Slovenija je dala vsem možnost, da si pridobijo državljanstvo, samo če zaprosijo zanj. Ampak v tistih časih (spominjam se ogorčenja nekaterih, ki so se tu počutili kot gospodarji, ki se v dvajsetih letih niso naučili jezika, tudi gospoda v Kranju, ki je kar streljal okoli...) so mnogi menili, da bo tukaj počilo, pobrali so šila in kopita, se spravili 'na varno' in pred tem obljubili, da se bodo vrnili 'kot zmagovalci'. Vendar se je vse drugače odvilo. In potem so postali 'tujci'. Tujci potrebujejo vize za bivanje, delovne vize za službo, zapleti z lastnino, pokojninsko dobo, zdravstvenim zavarovanjem in podobno. Pa so se spomnili, da bi zdaj bili pa državljani, oziroma oni ne bi bili državljani, pač pa nekaj posebnega, ker so nekaj posebnega.

Ker je med njimi nekaj takih, ki so bili predvsem neprevidni in so se v položaju znašli malo po neumnosti ali pretirani brezbrižnosti, sicer pa res v zadregi, so se v javnosti začeli sklicevati zgolj na te primere. Ampak takrat so opozarjali na take primere, prav na take, kot je npr. Nevin mož - precej Primorcev, rojenih v Sloveniji je bilo vpisanih na Hrvaškem - pitaj Boga, zakaj. Potem so bili tudi primeri: oče Srb, sin rojen v Ljubljani, pa ga je ponosni oče vpisal v Srbiji, sin se pa s tem kaj dosti ni ukvarjal, dokler ni bilo prepozno. Marsikdo je postal izbrisan, ker se enostavno ni ukvarjal s tem, kje je vpisan in se ni spomnil preveriti. In slednji so potem res imeli ogromno problemov, ki se jih ni dalo hitro rešiti.

Menim, da je vsak sam sebi dolžan, da v izjemni situaciji, kakršna je bila takrat v Sloveniji, take pomembne stvari preveri in ukrepa, ko je čas. Ampak nekateri so očitno živeli v vakumu. Saj se je govorilo, kaj vse je treba preveriti, kakšni hecni primeri so, najmanj, kar je lahko človek storil je, da je preveril svoj rojstni list. Vsekakor so potem ti ljudje imeli mnogo težav.

Ampak nimam pa čisto nobenega razumevanja do ljudi, ki so se zavestno odrekli slovenskemu državljanstvu, ki so celo delovali v škodo takrat komaj rojene države, danes pa zahtevajo neke privilegije, odškodnine. Samo zato, ker niso sposobni nositi posledic svoje napačne odločitve ali presoje. V njihovi jezi dostikrat vidim predvsem jezo, ker je Yuga razpadla, ker se je Slovenija osamosvojila. Enostavno niso niti takrat, niti zdaj, niso znali živeti s tem.


_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu jagoda77)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Problematika izbrisanih
27.1.2009 13:50:59   
tatam
Moj svak je rojen bosanec,živi že lep čas v Sloveniji in si je ravno takrat tudi zrihtal državljanstvo.On bi bil tapravi zdaj,da bi razložil to stvar user posted image Tak se razburi ko se pogovarja o tem,da ga je fajn poslušatuser posted image
Skratka vedno pravi,da se to ni zgodilo čez noč.Vsak je imel čas uredit te stvari,če je le želel.Če pa ni želel,bi pa zdaj rad še neko odškodnino,pa državljanstvo pa ne vem kaj vse ...??Marš s takimi!!!O.k. ,drugo možnost bi jim dala,ja naj bo,ampak da si upajo potem še tožituser posted image  
Tistih,ki so bli po krivem izpisani pa je baje kakih 2000 od 20000-tak je moj nekje prebral user posted image Ostali so po svoji želji "neslovenci"!


(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Problematika izbrisanih
27.1.2009 22:12:10   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*
Svobodna volja, torej. Ne bom Slovenec. Če nisem po narodnosti, tudi po državljanstvu ne bom.

Sporna pa je očitno odločitev (čigava je bila to?), da kdor nima državljanstva, nima pravice do bivanja v Sloveniji. Ta odločitev je naknadno prinesla sranje. To odločitev so naknadno popravili - državljanstvo sedaj ni pogoj za bivanje (čeprav z nekaterih vidikov to niti ne bi bila slaba ideja, ampak to je že druga zgodba).


Drzavljanstvo ni nikoli bilo pogoj za bivanje ( v nobeni drzavi, po nobenem zakonu). Pravice do bivanja so pa povezane. Tujec, ki v sloveniji biva ima pravico do zaposlitve. Tujec, ki v zacasno biva v sloveniji tri leta ima pravico do stalnega bivalisca. Stalno bivalisce tujcu v Sloveniji omogoča zaposlitev pod enakimi pogoji kot drzavljanu, zdravstveno zavarovanje, socialno varstvo itn....
Izbrisani so ostali prav brez tega. Ze dosezeno stalno bivalisce se im je preko noci izbrisalo. Avtomaticno so ostali brez sluzbe, avtomaticno niso imeli (izbrisala se im je) stanovanjska pravica, avtomaticno niso vec mogli biti lastniki nepremicnin, ki so dejansko bile v njihovi osebni lasti itn... Neveljavni so postali tudi njihovi dokumenti, otroci se niso mogli vpisati v solo itn...

Sedaj pa tisto, česar jaz ne razumem v tej zgodbi.
Če je država popravila svojo napako (napačno odločitev bivališče - državljanstvo), v čem je potem tak problem tudi vrniti izbrisanim njihove pravice? Zakaj tako komplicirajo? 


Med izbrisanimi je kar nekaj ljudi, ki jim je z nespametno odlocitvijo, brez zakonske podlage izbrisana preteklost v Sloveniji, pa zavoljo te ( sedaj dokazano) nezakonite poteze niso mogli uveljavljati pravico do odkupa stanovanja po Jambrekovem zakonu? Koliko je tistih, ki im je zaradi istega razloga odvzeto ( indirektno) lastnistvo nad hisami? To im je potrebno povrniti. Povrniti je potem treba izgubljeno sluzbo in zasluzek zaradi nezakonitega delovanja vlade.... pa se in se...

Po drugi strani pa - če se za nekaj odločiš, potem nosiš posledice svoje odločitve, kajne? Odločil si se, da ne boš Slovenec in to si se odločil še prej, preden si sploh vedel, kaj bo iz tega nastalo. Pričakovanja so drugačna od realnosti, a to ni vzrok za tožbo. Razumem, da tožijo, ker jim država zaradi lastne napake (neustavnosti) ne vrne pravic, ampak pričakovati enake pravice, čeprav si se sam odločil drugače...?


Samo so se odlocili, da ne bodo slovenski drzavljani, vendar to avtometicno ne pomeni, da so se odlocili ne ziveti v Sloveniji. Kakor koli se to nam zdelo nesprejemljivo ali sprejemljivo, zakon je jasno opredeljeval kaksne so pravice in dolznosti tujcev v Sloveniji. Slovenija tega zakona ni spostovala. Izpeljevala je administrativne ukrepe brez zakonske podlage in to se ji sedaj vraca.

_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Problematika izbrisanih
27.1.2009 22:13:24   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: Meta.

Že samo ob pogledu na zunanji izgled izbrisanih osebkov si ne morem pomagat, da si ne bi svojega mislila.


Prav zaniivo bi bilo videti tvojo urejenost v njihovi kozi. Sicer je pa res, da je po bitki lahko biti general.

_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Problematika izbrisanih
27.1.2009 22:16:50   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: neva6

Brala ja.Moje mneje je, da so ti izbisani morali prej pomisli na posledice in urgirat takrat ko je to bilo možno, ko so jim dali možnost.
Bila sem priča zaredtih juoslovanov kako so kričali proti osamosvojitvi in držali z miloševičem in preklinjali slovence.Država jim je dala vse možnosti, ki pa jih niso sprejeli.Komot bi lahko sprejeli slovensko državljnvo in stali tisto kar so želeli.


Drzava im je odvzela moznost, ki jim jo je zagotavljal zakon te iste drzave - biti tujec v Sloveniji. In glej ga zlomka, tujcem v Sloveniji je zakon zagotavljal pravice.
Prisiliti nekoga, da ali postane slovenec ali ne obstaja vec v nobeni obliki je izsiljevanje, v enaki meri kot pokristjanjevanje z mecem, ali kristijan ali ostanes brez glave.

_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Problematika izbrisanih
27.1.2009 22:29:46   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka
Tujci potrebujejo vize za bivanje, delovne vize za službo, zapleti z lastnino, pokojninsko dobo, zdravstvenim zavarovanjem in podobno. Pa so se spomnili, da bi zdaj bili pa državljani, oziroma oni ne bi bili državljani, pač pa nekaj posebnega, ker so nekaj posebnega. 


Predvsem pozabljamo na dejstvo, da ti ljudje niso ziveli v tuji drzavi, temvec v domovini ( ne glede koliko to nekomu gre v nos). In marsikoga od njih so slovenska podjetja vabila in prosila, da pridejo delati za tekocim trakom. Z avtobusi so ih vozili v slo iz bosne ali hrvaske.
Marsikdo od njih ni hotel drzavljanstva, ker se je planiral po koncani delovni dobi ali v dolocenem trenutku vrniti se v svojo ozjo domovino. Pac ni za vse zgodutek na lotu imeti slovensko drzavljanstvo. In tudi ta clovek ima pravico, da se mu leta dela priznajo, da se mu prizna da je placeval davke, prispevke, zavarovanja.
Zamisli sebe na delu na Hrvaskem. Drzava se razpada na manjse drzavice, ti itak planiras vrniti se v svojo Slovenijo in ne vzames hrvaskega drzavljanstva, saj ti zakon zagotavlja, da glede na to, da si na hrvaskem ze 10 let imas pravico do stalnega bivalisca in ostalega kar izhaja iz stalnega bivalisca. Nakar zves, da moras ven iz drzave, ker nimas nobenih pravic in pravzaprav za novo drzavo ti sploh ne obstajas.


_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Problematika izbrisanih
27.1.2009 23:29:33   
Vijoličarka
OK Mišek, dobra razlaga. Ki pa zajema samo del 'izbrisanih'. Torej tiste, ki so želeli tu še vedno bivati, imeti lastnino, službo, zavarovanje in podobno, hkrati pa so se potem želeli vrniti v domači kraj. Vsekakor pa ne zajema tistih, ki so milo rečeno poniknili in se čez nekaj časa, ko so ugotovili, da se ne bodo vrnili kot zmagovalci, vseeno priplazili po 'svoje pravice'.

Ampak če se vrnem na tiste, ki sicer niso želeli državljanstva, želeli pa so tu delati in bivati. Kaj so ti ljudje storili? So uredili svoje državljanstvo v državi, katere državljani so želeli biti, so si uredili status tujca ali so mislili, da bo kdo namesto njih to storil avtomatično. So se pozanimali, so delovali? Sprašujem, ker tega ne vem. Ampak logično se zdi, da so morali malo misliti na to.

Kar se tiče pa pravice odkupa stanovanja po Jazbinškovem zakonu, pa menim, da je čisto prav, da je ta pripadla samo državljanom republike Slovenije. Žal mi je. Ampak treba je razumeti, da je nastala druga država in zame kot državljana neke druge države, bi moralo biti logično, da je treba stvari urediti, da se bodo razmere zame spremenile. Načeloma države ne dajejo socialnih stanovanj tujcem.

Če je bila tukaj šlamparija, ni bila samo in izključno s strani države. Kajti prvo načelo kapitalizma je, da mora vsak skrbeti sam zase, nihče ne bo namesto njega. Jaz imam pa mnoge od teh ljudi na sumu, da niso storili nič, dokler ni bilo prepozno in dokler se jim ni posvetilo, da bi lahko poceni kupili stanovanje, če bi se drugače odločili.

Če bi sama v tistih časih živela in delal na Hrvaškem, bi se ob tako pomembnem preobratu, kot se je zgodil, prekleto pozanimala, kaj moram storiti, da bom lahko tam še naprej bivala, delala, bila zavarovana. Samoiniciativno. Seveda pa se strinjam, da državi res ne bi pretirano škodovalo, če bi izdala kakšno brošuro, kakšna navodila za ljudi. Slovenija se je osamosvojila 26.12.1990. Izbris se je zgodil februarja 1992. Teh ljudi niso 27.12.1990 pognali čez mejo, ampak so imeli debelo leto časa, da si uredijo svoj status, tako ali drugače. Namreč, če so menili, da jim pripadajo pravice kot tujcem, potem bi si morali urediti status tujca, ne pa pričakovati, da bo to namesto njih storila država.


_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu Misek)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Problematika izbrisanih
28.1.2009 2:59:57   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: Misek
Drzavljanstvo ni nikoli bilo pogoj za bivanje ( v nobeni drzavi, po nobenem zakonu).

Saj nisem trdila, da je kje tako. Samo omenila sem, da v nekaterih primerih to sploh ne bi bila slaba ideja (pa zakoni gor ali dol).
Tujec, ki v sloveniji biva ima pravico do zaposlitve.

Ne vsi. Ne povsod. Ne vedno.
Stalno bivalisce tujcu v Sloveniji omogoča zaposlitev pod enakimi pogoji kot drzavljanu, zdravstveno zavarovanje, socialno varstvo itn....

Uradno res, ja - kako je pa dejansko, pa tudi vsi vemo. Teorija je drugačna od prakse.
Izbrisani so ostali prav brez tega. Ze dosezeno stalno bivalisce se im je preko noci izbrisalo. Avtomaticno so ostali brez sluzbe, avtomaticno niso imeli (izbrisala se im je) stanovanjska pravica, avtomaticno niso vec mogli biti lastniki nepremicnin, ki so dejansko bile v njihovi osebni lasti itn... Neveljavni so postali tudi njihovi dokumenti, otroci se niso mogli vpisati v solo itn...

Izbrisalo se jim je stalno bivališče oz. jih je SLO odjavila - kako pa to, da so jih kljub temu pustili v SLO? Izgnali jih niso, kolikor jaz vem - in še vedno so tukaj. Torej je SLO dovoljevala bivanje na črno?
Avtomatično niso mogli biti več lastniki nepremičnin. Kdo pa je postal lastnik njihovih stanovanj/hiš? So občine v njih naredile neprofitna stanovanja? So jih porušili kot črne gradnje, čeprav to niso bile? Je izbrisane kdo nasilno izselil? In če še niso bile odkupljene - kdo je potem namesto njih plačeval kredite?
Če so avtomatično ostali brez službe in so njihovi dokumenti postali neveljavni, potem tudi niso mogli zaprositi za socialno pomoč, saj le ta ne more biti dodeljena nekomu, ki ne obstaja, kajne? Greš stavit, v katerem obdobju se je delo na črno v SLO potrojilo? Ja, morda so ostali brez službe, brez dela (in posledično denarja) pa definitivno ne.
In če so že "izgubili državljanstvo, ki ga nikoli niti niso imeli" - zakaj niso za državljanstvo zaprosili v svoji bivši YU republiki? Hrvati na Hrvaškem, Bosanci v Bosni, Srbi v Srbiji in tako dalje. Če meni na UE izbrišejo stalno bivališče, to še ne pomeni, da so mi tudi iz predala pisalne mize ukradli rojstni list. Z njim pa dokazujem, kdo sem, čigava sem in od kod sem. Kakšen "problem" pa so imeli potem v preostanku YU?
Med izbrisanimi je kar nekaj ljudi, ki jim je z nespametno odlocitvijo, brez zakonske podlage izbrisana preteklost v Sloveniji, pa zavoljo te ( sedaj dokazano) nezakonite poteze niso mogli uveljavljati pravico do odkupa stanovanja po Jambrekovem zakonu?

Če misliš Jazbinška... glede na to, da je tukaj govora predvsem (ne pa izključno) o prebivalcih/državljanih bivše YU, mi lahko verjameš, da so denar za stanovanje, ocenjeno in prodajano po Jazbinškovem zakonu, nabrali po celi družini. Glede na smešne cene in še bolj smešno nizke obroke in glede na to, da je že pregovorno znano, da ima vsak državljan bivše YU vsaj enega relativno bližnjega sorodnika, ki živi in/ali dela v Avstriji/Švici/Nemčiji (kakšne so že plače tam?), potem mi verjemi, da je vsakdo, ki je samo s prstom mrdnil, kupil tisto stanovanje. Popolnoma nepomembno je, na koga je dejansko pisano, da bi se vedelo, kdo je dejanski lastnik (in kdo uradni). Seveda pa se na tak način kvari statistiko.
Povrniti je potem treba izgubljeno sluzbo in zasluzek zaradi nezakonitega delovanja vlade

Povrniti izgubljeno službo je krepko preveč optimistična stvar, kajti preden se bo glede tega kaj premaknilo, bo od "dogodka" minilo 20 let (se mi zdi). Ljudje so sedaj za v penzijo, ne več za na gradbišča. Se pa v tej točki strinjam, da je treba tistim izjemam (ker še vedno trdim, da so naje*ale samo izjeme - ali pa recimo zgoraj nekje omenjenih 2.000 od 20.000-ih), ki so bile oškodovane zaradi državne napake, dati nekakšno odškodnino. Individualna obravnava vsakega še živečega posameznika ali njegovega še živečega partnerja/potomca - vsi ostali nimajo kaj srat zraven. Prav tako tudi ne tisti, ki bi se radi na ta način okoristili (najprej "neču bit Slovenac", zdaj pa "tražim pare od Slovenije").
Samo so se odlocili, da ne bodo slovenski drzavljani, vendar to avtometicno ne pomeni, da so se odlocili ne ziveti v Sloveniji.

Rešitev je bila dvojno državljanstvo.

(odgovor članu Misek)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Problematika izbrisanih
28.1.2009 8:51:13   
jagoda77
samo še eno pripombo bi mela... pri dajanju državljanstva bi morala biti obveznost znanje slovenskega jezika. Marsikateri izbrisani, ki se tako "trka" po prsih, kako je on bil tle in oh in sploh ne zna slovenskega jezika, zakaj pa ne? ker so kljub vsemu preponosni, da bi govorili slovensko...

vsi tisti, ki gredo v Nemčijo, Avstrijo,.... delat, pa potem vsi znajo govoriti nemško...  eh sej v Sloveniji pa ni treba, nas vsi razumejo.


(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Problematika izbrisanih
28.1.2009 9:23:02   
kalbo
Misek, pa se ti zavedaš, kaj bi si dal zdej odrezat povprečen Srb za slovensko državljanstvo? Takrat so jih dobesedno talali za 500 SIT in vedet moraš, da so bile leta 91 zelo napete vojne razmere, čeprav navadni civili nismo tega občutili in v takih razmerah se zgodi marsikaj in večina telih izbrisanih je takrat srala klanfe. Res je, nekaterim se je zgodila krivica, tem jo je treba popravit magar z odškodnino, vse ostale pa sterat.

(odgovor članu Misek)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Problematika izbrisanih
28.1.2009 9:44:33   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Misek

IZVIRNO SPOROČILO: neva6

Brala ja.Moje mneje je, da so ti izbisani morali prej pomisli na posledice in urgirat takrat ko je to bilo možno, ko so jim dali možnost.
Bila sem priča zagretih juoslovanov kako so kričali proti osamosvojitvi in držali z miloševičem in preklinjali slovence.Država jim je dala vse možnosti, ki pa jih niso sprejeli.Komot bi lahko sprejeli slovensko državljnvo in stali tisto kar so želeli.


Drzava im je odvzela moznost, ki jim jo je zagotavljal zakon te iste drzave - biti tujec v Sloveniji. In glej ga zlomka, tujcem v Sloveniji je zakon zagotavljal pravice.
Prisiliti nekoga, da ali postane slovenec ali ne obstaja vec v nobeni obliki je izsiljevanje, v enaki meri kot pokristjanjevanje z mecem, ali kristijan ali ostanes brez glave.



Nihče ni silil, to so bili pogoji  novonastale države, za vse državljane enaki.
Tako kot sem šla jaz rihtat državljansvo možu, tako bi lahko šli vsi, ki so sedaj med izbrisanimi.Sem imela sosedo veš, ki je bila zagrizena srbkinja in je tri dni pred njihovim shodom kričala po bloku, da smo slovenci(ne bi ponavjala njenih kletvic)na balkonu je obesila jugosovansko zastavo in kričala, tu je jugoslavija.Pa, da ne rečem koliko kravala, ko so se pri njej zbrali somišljeniki.
Sem slišala ja, njihove argumente in še vedno trdim, da si državljanstva ne zaslužijo, kajti stoposo sem, da mnenja niso spremenili.Aja ,pa slovensko sploh ne govorijo.
In moj mož ni imel nobenih težav na hvaškem, sami so mu ponudili domovnico,tako sta on in njegov brat z dvojnim državljanstvom in zaradi tega nista nič majn vredna, ali pa,  da sta zatajila svoje poreklo.

< Sporočilo je popravil neva6 -- 28.1.2009 9:46:32 >

(odgovor članu Misek)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Problematika izbrisanih
28.1.2009 9:58:16   
nejcko
Pred kratkim sem spoznala eno punco, Srbkinjo, ki mi je povedala svojo zgodbo.
Po končanem študiju je prišla na počitnice v Slo k teti in stricu. Takrat pa se je ravno začelo sranje in vojna na Balkanu, zato se je odločila, da ostane tukaj. V 14 dneh si je našla redno zaposlitev kljub takratnemu popolnemu neznanju slovenščine (danes govori super slovensko) in že to ji je takrat predstavljalo nekaj vau. Potem pa je zaprosila še za državljanstvo in ga tudi v roku par mesecev dobila - danes ima dvojno državljanstvo.

Rekla je, da se ji je po vsem tem zdela Slovenija prav obljubljena dežela in tako je sem pripeljala še fanta Hrvata, poročila sta se in si tukaj ustvarila družino.
Ona pravi, da ne razume, kako lahko govorijo o izbrisanih, ko pa zase lahko reče, da je VPISANAuser posted image .

Torej, vsak ali večina danes izbrisanih bi si si lahko takrat uredili nek status, če bi si želeli. Ampak najlažje je čakati, da ti žlica v med pade, a neuser posted image

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Problematika izbrisanih
28.1.2009 11:59:52   
posh
IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka

OK Mišek, dobra razlaga. Ki pa zajema samo del 'izbrisanih'. Torej tiste, ki so želeli tu še vedno bivati, imeti lastnino, službo, zavarovanje in podobno, hkrati pa so se potem želeli vrniti v domači kraj. Vsekakor pa ne zajema tistih, ki so milo rečeno poniknili in se čez nekaj časa, ko so ugotovili, da se ne bodo vrnili kot zmagovalci, vseeno priplazili po 'svoje pravice'.





S tem je vse povedano in se strinjam.

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Problematika izbrisanih
28.1.2009 12:05:51   
Mišni
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Jaz poznam par primerov, ko je prišlo do izbrisa čisto tako, brez veze. Po pomoti, bi lahko rekla. Recimo: oče Srb - dobi slo. državljanstvo, mama slo. državljanka, sin, rojen v Slo - ne dobi državljanstvauser posted image , hčerka, rojena v Slo - dobi državljanstvo ... torej sin je dobesedno zbrisan po nekem čudnem ključu.


No, jaz poznam podobno siatuacijo, le da so za sina pač mislili, da so takrat vpisali slovensko državljanstvo, pa niso. So bili prepričani, vendar so se zmotili.

Po mojem ni nobenega problema pri priznanju teh izbrisanih, samo res je treba vsak primer obravnavati posebej, ker dejansko je pa bilo verjetno tudi veliko raznoraznih špekulantov, pišmevuhovcev in podobnih.

_____________________________

Velika rit je velika stvar.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Problematika izbrisanih
28.1.2009 12:06:55   
Mišni
IZVIRNO SPOROČILO: jagoda77

samo še eno pripombo bi mela... pri dajanju državljanstva bi morala biti obveznost znanje slovenskega jezika. Marsikateri izbrisani, ki se tako "trka" po prsih, kako je on bil tle in oh in sploh ne zna slovenskega jezika, zakaj pa ne? ker so kljub vsemu preponosni, da bi govorili slovensko...


Saj to pa je.

_____________________________

Velika rit je velika stvar.

(odgovor članu jagoda77)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Problematika izbrisanih
28.1.2009 16:09:35   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka

OK Mišek, dobra razlaga. Ki pa zajema samo del 'izbrisanih'. Torej tiste, ki so želeli tu še vedno bivati, imeti lastnino, službo, zavarovanje in podobno, hkrati pa so se potem želeli vrniti v domači kraj. Vsekakor pa ne zajema tistih, ki so milo rečeno poniknili in se čez nekaj časa, ko so ugotovili, da se ne bodo vrnili kot zmagovalci, vseeno priplazili po 'svoje pravice'.


Osebno menim, da s temi, ki so poniknili malo pretirava in da se malo prevec napihuje v medijih. Pravzaprav, poniknili ali ne poniknili, taksni ali drugacni motivi - dejstvo je, da drzava mora zagotoviti zakonitost. In s tem, da ni delala po zakonu odprla vrata za taksne in drugacne "povratnice", "ponikalce" in "šekulante", da sedaj morda zahtevajo nekaj, kar jim sicer ne bi pripadalo v kolikor drzava ne bi krsila zakon. Ker je drzava krsila zakon, je tezko sedaj ugotoviti, da je nekdo naredil **** zato ker je tako hotel ali ker je bil "izbrisan" in ni imel druge moznosti. Motivi bi bili bolj jasni v kolikor bi se drzali zakona.

Ampak če se vrnem na tiste, ki sicer niso želeli državljanstva, želeli pa so tu delati in bivati. Kaj so ti ljudje storili? So uredili svoje državljanstvo v državi, katere državljani so želeli biti, so si uredili status tujca ali so mislili, da bo kdo namesto njih to storil avtomatično. So se pozanimali, so delovali? Sprašujem, ker tega ne vem. Ampak logično se zdi, da so morali malo misliti na to.


Takrat je bilo receno (vem iz prve roke), da za tiste, ki ne zaprosijo za drzavljanstvo velja, da lahko v bodoce svoj status urejajo kot tujci. In ljudje so zaceli urejat status, vendar.... ko so prisli na uradno enoto, so im razlozili, da je njihova prijava bivanja (zacasnega ali stalnega) izbrisana. Tukaj je nastal problem. "Tuj" student, ki je studiral v slo v tistem casu in je imel tri leta prijavljeno zacasno bivalisce, na podlagi triletnega zacasnega bivalisca ni mogel prijaviti stalno bivalisce (zakon zahteva in je takrat tudi zahteval tri leta zacasnega bivalisca kot pogoj za stalno bivalisce), ker po navedbah uradne enote on ni bival v slo zacasno tri leta - ker so mu ta tri leta enostavno izbrisali.  In takrat si moral ven iz slo, pa na konzulatu zaprositi za vizo. Mnogim je bilo jasno, da drzava nima te pravice ( izbrisati podatke o tvojem bivanju) in mnogim je bilo jasno, da oditi iz drzave in zaprositi za vize v gospodarski situaciji kakrsna se je ustvarila - za njih osebno velika napaka, ker se je kmalu izvedelo, da kdor stopi cez mejo ven, ne bo mogel nazaj, ne glede na garancije, nepremicnine, ki jih poseduje itn...
Glede na vzdusje, ki je bilo tedaj precej sovrazno do "juznjakov", je tovrstno delovanje drzave bil poskus kako izgnati iz drzave "tiste ta manjvredne". Na eni okrogli mizi je tedanji minister za solstvo jasno in z zadovolstvom izjavil ( bila sem prisotna na tej okorgli mizi), da v sloveniji juznjaskih studentov cez kaksno leto ne bo vec, saj bodo ze poskrbeli, da ne bodo mogli tukaj studirati. Je pa jasno tudi povedal, da postelje v rizni, ki so bile v lasti "juznjaskih" podjetij (zelezarne iz YU so gradile študentske bloke s tem, da njihovi štipendisti razpolagajo s svojimi posteljami ze v zacetku 60-ih) bodo ostale slovenskim študentom, saj "juznjaskim" ne odrekajo pravice do bivanja v domu, temvec im samo uredijo tako, da tega ne bodo mogli koristiti in tako bodo resili se del drugega problema, pomankanje postelj v naselju.

Kar se tiče pa pravice odkupa stanovanja po Jazbinškovem zakonu, pa menim, da je čisto prav, da je ta pripadla samo državljanom republike Slovenije. Žal mi je. Ampak treba je razumeti, da je nastala druga država in zame kot državljana neke druge države, bi moralo biti logično, da je treba stvari urediti, da se bodo razmere zame spremenile. Načeloma države ne dajejo socialnih stanovanj tujcem.


Problem tujcev. "juznjaki" v sloveniji niso bili tujci in se dan danes so neka kategorija vmes, ki ni natancno dolocena. Klasicni tujci niso, ker niso nikoli sli iz svoje drzave. Kot prebivalci lastne drzave ( Jugoslavije) so imeli dolocene pravice in po razpradu YU so jim ostale dolocene pravice. Problem je kako uskladiti ta prehod. Slo je izbrala najbolj nesrecno pot, skladno z zahtevami tedanje dnevne politike in zal mimo zakona.

Če je bila tukaj šlamparija, ni bila samo in izključno s strani države. Kajti prvo načelo kapitalizma je, da mora vsak skrbeti sam zase, nihče ne bo namesto njega. Jaz imam pa mnoge od teh ljudi na sumu, da niso storili nič, dokler ni bilo prepozno in dokler se jim ni posvetilo, da bi lahko poceni kupili stanovanje, če bi se drugače odločili.


O njihovih motivih sama ne razmisljam. Razmisljam o tem, da bi se zadeve lahko zakonito izpeljale.

Če bi sama v tistih časih živela in delal na Hrvaškem, bi se ob tako pomembnem preobratu, kot se je zgodil, prekleto pozanimala, kaj moram storiti, da bom lahko tam še naprej bivala, delala, bila zavarovana. Samoiniciativno. Seveda pa se strinjam, da državi res ne bi pretirano škodovalo, če bi izdala kakšno brošuro, kakšna navodila za ljudi. Slovenija se je osamosvojila 26.12.1990. Izbris se je zgodil februarja 1992. Teh ljudi niso 27.12.1990 pognali čez mejo, ampak so imeli debelo leto časa, da si uredijo svoj status, tako ali drugače. Namreč, če so menili, da jim pripadajo pravice kot tujcem, potem bi si morali urediti status tujca, ne pa pričakovati, da bo to namesto njih storila država.


Mnogi so se pozanimali. In tako kot mnogokrat (morda imas tudi sama kaksno izkusnjo kako slabo lahko deluje birokracija) so danes podali eno informacijo, do jutri so se premislili in spremenili, pa zopet tretji dan spet nekaj drugace. Moj osebni vtis je, da se slo ni znajdla v tej situaciji in da so zavoljo dnevne politike in prisotnega antagonizma nepripravljeni vgriznili v kislo jabolko in zadevo izplejali nezakonito in proti vsem pravilom mednarodnega prava. Slovenija je bila od dneva osamosvojitve tudi podpisnica mednarodnih pogodb, na katere se je tudi sklicevala, ko ji je to odgovarjalo in to kot pravna naslednica SFRJ. Mednarodne pogodbe, ki jih je slo podpisala v okviru SFRJ (kar pomeni pogobe, ki jih je podpisala SFRJ so ostale v veljavi po osamosvojitvi) pa tudi zavezujejo slo od dneva osamosvojitve o zakonskih dolocbah in ravnanju v dolocenih situacijah ( zenevska deklaracija itn...). Prav zato tudi niso mogli ljudi fizicno izgnat iz slo, ker so jim pripadale pravice, pa se je to izpeljalo prikrito in potihem.
Izbrisani so aktivni vse od zacetka problema, vendar se dolgo za njih ni slisalo. Po eni strani zato, ker so menili, da bo uporaba pravnih sredstev, ki jih ponuja drzava ucinkovala in da bodo problem tako resili, pa tudi zato, ker je nasi drzavi odgovarjalo, da se o tem nic ne ve. Enkrat je pa moralo pociti.

_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Problematika izbrisanih
28.1.2009 16:43:00   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*
Izbrisalo se jim je stalno bivališče oz. jih je SLO odjavila - kako pa to, da so jih kljub temu pustili v SLO? Izgnali jih niso, kolikor jaz vem - in še vedno so tukaj. Torej je SLO dovoljevala bivanje na črno?


Izgnati jih niso mogli, ker bi s tem dobili problem mednarodnih razseznosti. In prav zaradi dvomljivosti v zakonitost postopka "izbrisa" so cel problem hoteli zadrzatio kot notranji problem, ki ga drzava resuje sama.
Tudi dokumente im niso odvzeli. Ko so potekli, niso mogli dobiti novih. Ce je nekdo pa imel pravico do osebne izkaznice v sloveniji je moral izpoljevati dolocene pogoje. In ta dokazila o izpolnjenih pogojih so bila izbrisana.

Avtomatično niso mogli biti več lastniki nepremičnin. Kdo pa je postal lastnik njihovih stanovanj/hiš?


Ce je nekdo imel pravico do nakupa nepremicnine, mu jo nobeden zakon vec ne more odvzeti, ker zakoni ne morejo (razen v izjemnih primerih) veljati retrogradno oz. za nazaj. Ce bi zakon veljal za nazaj, bi zakonodajalec oz drzava morala odkupiti pricujoce nepremicnine od lastnikov po trzni ceni oz. po ceni, ki jo doloci lastnik. Zgodilo se je pa to, da so davke povecali ( ko so potekli dokumenti in ko lastniki niso mogli dobiti novih - ne za tujce, ne nobenih) so dvignili davke - placevali so davke na nepremicnine v katerih ne zivi noben ozji druzinski clan lastnika. Ker so ljudje ostali brez sluzbe, so tezko nosili to breme in mnogi, niso mogli vzdzevati svoje druzine so bili prisiljeni prodajati nepremicnine del po del, da bi lahko preziveli.

So občine v njih naredile neprofitna stanovanja? So jih porušili kot črne gradnje, čeprav to niso bile? Je izbrisane kdo nasilno izselil? In če še niso bile odkupljene - kdo je potem namesto njih plačeval kredite?


Sami so placevali kredite. zanimivo je, da nekdo, ki je postal tujec in, ki nima pravice do nobenega dokumenta niti statusa v slo, lahko placuje davek. Ljudje imajo potrdila, da so placevali vse davke, kar je bilo od njih zahtevano se krepko stevilo let po tem, ko za slo uradno vec niso obstajali.

In če so že "izgubili državljanstvo, ki ga nikoli niti niso imeli" - zakaj niso za državljanstvo zaprosili v svoji bivši YU republiki? Hrvati na Hrvaškem, Bosanci v Bosni, Srbi v Srbiji in tako dalje. Če meni na UE izbrišejo stalno bivališče, to še ne pomeni, da so mi tudi iz predala pisalne mize ukradli rojstni list. Z njim pa dokazujem, kdo sem, čigava sem in od kod sem. Kakšen "problem" pa so imeli potem v preostanku YU?


Redki so primeri, ko so ljudje ostali brez drzavljanstva. Drzavljanstva so manj ali vec bila vodena po republiskih drzavljanskih knjigah, glede na mesto rojstva.  In ne glede na to, cigav drzavljan si, ce izpolnjujes pogoje za pridobitev neke pravice, je zakonito, da to pravico tudi pridobis. To je nekako tako, kot ce bi ti delala 10 let, slo se razpade na severno in juzno slovenijo. Ti ne zelis drzavljanstvo severne slo, vendar si zelis nadaljevati z zivljenjem v severni slo, saj imas tam delo, stanovanje, otroci tam hodijo v solo, in si pripravljena tam biti pod pogoji za tujce. Ko gres to urediti, ti pa povedo, da to, da si v sev slo zivela 10 let in delala ne velja vec. Terjajo te za davke oz. ostanejo ti vse obveznosti, kot da si drzavljan, pravice so ti pa popolnoma vse odvzete, kot da v sev slo nikoli nisi ni bila, kaj sele zivela.

Če misliš Jazbinška... glede na to, da je tukaj govora predvsem (ne pa izključno) o prebivalcih/državljanih bivše YU, mi lahko verjameš, da so denar za stanovanje, ocenjeno in prodajano po Jazbinškovem zakonu, nabrali po celi družini. Glede na smešne cene in še bolj smešno nizke obroke in glede na to, da je že pregovorno znano, da ima vsak državljan bivše YU vsaj enega relativno bližnjega sorodnika, ki živi in/ali dela v Avstriji/Švici/Nemčiji (kakšne so že plače tam?), potem mi verjemi, da je vsakdo, ki je samo s prstom mrdnil, kupil tisto stanovanje. Popolnoma nepomembno je, na koga je dejansko pisano, da bi se vedelo, kdo je dejanski lastnik (in kdo uradni). Seveda pa se na tak način kvari statistiko.


Pozabila si na nosilca stanovanjske pravice. Ce je nosilec stanovanjske pravice bil izbrisan, potem ni nobenega, ki je lahko zakonito podal zahtevek za odkup. V ostalih primerih je bilo to morda tako, kot ti opisujes. Ni bil problem v denarju, problem je bil v pravico do odkupa. Jasno je pa tudi, da se je stemi pravicami trgovalo. Tam kjer so ziveli izbrisani, se je kaj hitro baje pojavil "necak obcinske cistilke", ki je nenadoma in cez noc pridobil stanovanjsko pravico na to stanovanje.

Povrniti izgubljeno službo je krepko preveč optimistična stvar, kajti preden se bo glede tega kaj premaknilo, bo od "dogodka" minilo 20 let (se mi zdi).


Saj ni vec dalec.. se malo, pa smo na 20 user posted image

Ljudje so sedaj za v penzijo, ne več za na gradbišča. Se pa v tej točki strinjam, da je treba tistim izjemam (ker še vedno trdim, da so naje*ale samo izjeme - ali pa recimo zgoraj nekje omenjenih 2.000 od 20.000-ih), ki so bile oškodovane zaradi državne napake, dati nekakšno odškodnino. Individualna obravnava vsakega še živečega posameznika ali njegovega še živečega partnerja/potomca - vsi ostali nimajo kaj srat zraven. Prav tako tudi ne tisti, ki bi se radi na ta način okoristili (najprej "neču bit Slovenac", zdaj pa "tražim pare od Slovenije").


Ce pogledas z drugega zornega kota je povsem prav, da ljudje, ki niso v sebi cutili potrebo, niti so citili toliksno identifikacijo s slovenijo, da bi imeli njeno drzavljanstvo - nimajo slo drzavljanstva. Osebno se mi zdi bolj posteno. Nocem biti avstrijski drzavljan, se ne pomeni, da se odrekas vsemu kar imas z avstrijo. Veliko slovencev dela v avstriji, pa jih je bore malo, ki jim je stalo, da postanejo avstrijski drzavljani. Drzavljanskega obcutka ljudi, ki postanejo drzavljani drzave zgolj zaradi lastnega konformizma in privilegijev, ne gre prevec spostovati, ker taksni listi se obracajo kot veter piha oz. kakor se gibljejo izkljucno lastni interesi in drzava, ne glede katera je, na taksne ljudi ne more racunat. Vodilo so pri taksnih ljudeh vedno osebne koristi,a  ne obcutek drzavljanske pripadnosti in drzavljanske odgovornosti do obvez, ki jih drzavljanstvo nosi s seboj.

Rešitev je bila dvojno državljanstvo.


Zame osebno, kot sem ze napisala, drzavljanstvo ni stvar, ki jo imas ker ti koristi. Drzavljanstvo s seboj nosi odgovornosti in zavezo. Ce nekdo meni, da ni pripravljen prevzeti nase drzavjanske odgovornosti in zaveze R slo, je povsem prav, da ih ne prevzame. Tudi za vse nas drzavljane in za drzavo je boljse in bolj iskreno, da ostane tujec in ima tiste pravice in obveznosti, ki jih imajo tujci. Vzroki za odlocitev katero drzavljanstvo vzeti so stevilni. Nekateri niso vzeli slo drzavljanstvo, ker so v tem primeru izgubili svoje "republisko" oz. "osnovno" drzavljanstvo.

_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Problematika izbrisanih
28.1.2009 16:48:05   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: jagoda77

samo še eno pripombo bi mela... pri dajanju državljanstva bi morala biti obveznost znanje slovenskega jezika. Marsikateri izbrisani, ki se tako "trka" po prsih, kako je on bil tle in oh in sploh ne zna slovenskega jezika, zakaj pa ne? ker so kljub vsemu preponosni, da bi govorili slovensko...


Izbrisani si ne zelijo drzavljanstva. Sicer "poznavanje slovenscine na osnovni ravni" kar je potrebno za drzavljanstvo izgleda nekako tako: Opis krizisca .... Vprasanje 1: - besedilo govori o letu na Mars; 2: - besedilo govori o kriziscu: 3:- besedilo govori o lovu na medvede ( obkrozi pravilni odgovor)....


_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu jagoda77)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Problematika izbrisanih
28.1.2009 16:50:32   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Misek, pa se ti zavedaš, kaj bi si dal zdej odrezat povprečen Srb za slovensko državljanstvo? Takrat so jih dobesedno talali za 500 SIT in vedet moraš, da so bile leta 91 zelo napete vojne razmere, čeprav navadni civili nismo tega občutili in v takih razmerah se zgodi marsikaj in večina telih izbrisanih je takrat srala klanfe. Res je, nekaterim se je zgodila krivica, tem jo je treba popravit magar z odškodnino, vse ostale pa sterat.


Ali bi si povprecen slovenec dal .. "nekaj" odrezat za nemsko/finsko/svedsko... drzavljanstvo? Res menis da je vodilna korist ali tudi spostovanje svojih korenin, domoljublja in lastne drzavotvornosti? In to prav pri vseh povprecnih .. prebivalcih...

_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?