snorlax -> RE: 1. 1. 2009 - GRE KATERA Z MANO? (6.12.2008 19:00:57)
|
Montignac ni dieta. Je doživljenjski način prehranjevanja. Mislim, da niti ena dieta ni taka, da bi lahko po koncu človek jedel kot prej in se nikoli ne zredil nazaj. Če si na katerikoli dieti, ti le-ta pomaga, da shujšaš, pazit pa se moraš do konca življenja. Verjemi, govorim iz lastnih izkušenj. Prednost prehrane po Montignacu je ta, da nimaš omejenih količin, celo MORAŠ se najesti do sitega, če ne, ne hujšaš. Jaz ne bi verjela, če ne bi poskusila. Fora je samo v tem, da ješ živila, ki imajo nizek glikemični indeks (kot sladkorni bolniki) in podobno kot pri ločevalni, ne smeš jesti skupaj OH in beljakovin. Bom na kratko napisala, kako približno jaz jem. Na tešče (pomembno): poješ 1 mandarino ali pomarančo ali jabolko ali pa si iztisneš sok citrusov in spiješ Čez 20-30 minut zajtrk: polnozrnat kruh (pecite si ga same, ker nikjer v trgovini ni 100% polnozrnat) z marmelado brez sladkorja (lahko je tudi sladkana s fruktozo-sadnim sladkorjem, tista za diabetike) ter čaj ali kava brez sladkorja. Namesto marmelade lahko jeste navaden jogurt z 1,3 % m.m. ali pa samo salame, sir, jajca, kisle kumarice...brez kruha ali pa polnozrnate kosmiče brez dodanega sladkorja z mlekom itd... Lahko tudi samo sadje, če vam paše. Malica: sadje ali jogurt (lahko tudi suhe marelice, slive, oreščki, semena..) Kosilo: juha - goveja čista ali zelenjavna brez krompirja in korenja, meso - kakršnokoli, a samo pečeno, kuhano (ne pohano, ne v omaki, zgoščeni z moko), solata, zelenjava. Lahko tudi polnozrnate testenine ali p.z. kus-kus z zelenjavno omako, ribe in solate..... Malica: isto kot dopoldan. Večerja: kaj od kosila ali jogurt ali sadje.... PREPOVEDANO: bela moka in izdelki iz nje, krompir, riž (neoluščen lahko), banane, lubenice, koruza in izdelki iz nje, rdeča pesa, sladkor (dovoljena je fruktoza) Evo, to je na kratko. In ni se težko odpovedat krompirju in rižu. Jaz ponavadi grešim s sladkarijami. Samo vseeno priporočam knjigo, da boste vedele, zakaj se gre. Fora je v tem, da, če jemo živila z visokim GI, nam hitro zraste inzulin v krvi (imamo ful energije), pa hitro pade (postanemo zaspani, utrujeni, brez energije) in telo zahteva še hrano z visokim GI. Če pa uživamo živila z nizkim GI, inzulin naraste rahlo in rahlo pade in nimamo potreb po še in še... Čist simpl logika. Jaz sem imela 1 teden ful krizo, bolela me je glava, slabo sem se počutila, potem je šlo samo še na bolje. Počutje je bilo super, energije sem imela polno. Samo letos na dopustu sem se parkrat pregrešila, ker se mi ni ljubilo skoz za sebe nekaj ekstra packat, potem pa smo imeli slavja (poroka, rojstni dnevi itd..), pa sem se malo zapustila. Moram pa se spravit v red, ker se neprimerno bolje počutim (fizično in psihično), kadar se Montija 100% držim. Samo v glavi si je treba poštimat. Poleg tega se mi zdi, da je ta način prehranjevanja najbolj zdrav, kajti dovoljena živila so bolj zdrava, manjka pa ti ničesar. Riž in krompir res nista neznansko nasičena z vitamini ali čem takim. Sladkor pa tako vsi vemo, da ni nič prida. No, zdaj sem se pa razpisala. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley9.gif[/image]
|
|
|
|