picola1
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana Ne vem zakaj se tako zgražate nad gledanjem telenovel......a je kaj drugače, če eno in pol letni otrok na dan nekaj minut gleda telenovelo, dnevnik, slovensko nadaljevanko ali pa kakšen film na pop tv..... Lahko je razlika, lahko pa ni...Odvisno od vsebine vsega naštetega...Pokaži mi eno mehiško nadaljevanko, v kateri ni nasilja (predvsem psihičnega), speltk, raznih maščevanj in takšnega...Jih ni. Dnevnik je ponavad tut eno samo negativno sr...Slovenske nadaljevanke ponavadi tudi, sam predvidevajmo (tolk, za boljši občutek), da tistih par minut, ko otrok gleda (al pa pol ure), ujamemo glih en pameten del. Film na pop tv pa kokr kater...Zna bit kakšen, ki je prav super... Zame res ni vseeno...Otrok pri letu in pol (kaj šele kaj kasneje) razume že marsikaj-razume že kar veliko besed (če govorimo o slovenski nadaljevanki), predvsem pa razume ton in mimiko obraza...Razume, da se ne dogaja nekaj čudovitega in lepega, če kričijo vsepovsod okrog na TV-ju pa se zmerjajo...Strokovnjaki so glede tega, koliko so že otroci izpostavljeni nasilju na TV, prav zaskrbljeni...In povdarjajo, da bolj kot smo ljudje prežeti s takšnimi informacijami, manj smo občutljivi na nasilje v resničnem življenju. In če se začne že pri eno in pol letnikih...potem lahko predvidevamo v kakšne odrasle potem ti otroci odrastejo...-popolnoma neobčutljive, ki grejo mirne duše mimo človeka, ki leži na cesti, ki pogledajo stran, ko sosed vsak dan pretepa svojega otroka in ženo...(ok, ne moreš zdej posploševat...samo jaz mislim, da je deloma za takšno ignoranco resnično krivo tudi nasilje na TV-ju) Plus to, da se tukaj ne gre samo za eno in pol letnike-če to gledajo otroci že pri tej starosti (ker to pač gledajo starši), potem bojo v predšolskem, šolskem in najstniškem obdobju in še naprej v odraslo dobo po vsej verjetnosti gledali kaj podobnega... Moja sodelavka mi je glih par dni nazaj rekla, da svojim otrokom ne pusti, da gledajo rebelde. Ostala sem popolnoma brez besed. V pozitivnem smislu. In ne vem al je naključje al kaj, ampak vsi njeni otroci so odličnjaki, zelo zreli (ko pripoveduje o njih, se kar ne morem načudit kaj vse počnejo pri njihovih letih), ona ima čudovit zakon, ogromno se pogovarjajo, tudi sama je ful pozitivna in samozavestna oseba...
|