KT
|
Konzervice moje zlate bom še vas vprašala za nasvet: Najbolje od vseh tu poznate moje malo Alino, pa vseeno mi dovolite, da na kratko obnovim celotno zgodbo. Od 9. meseca dalje so Alini beležili zaostanek v razvoju. Obiskovala je NFT zaradi slabe grobe motorike, fina motorika je prevladala in posledično frajlica ni imela interesa za grobo motoriko. Shodila je pozno, t.j. pri 17 mesecih, govori še danes ne (pri več kot dveh letih in pol - uporablja le osnovne dvozložne besede mama, tata, papa itd.). Pri letu in pol smo bili pri Dr Macedonijevi, ki nas je "poslala" domov z diagnozo, da mala ni avtistična. Vse krasno, dokler nismo bili napoteni k psihologinji v ZD, ki je pred tednom dni zopet diagnosticirala avtizem. Po njenih besedah mala ne sledi navodilom in ne vspostavlja pravega kontakta s sogovornikom. Njena neverbalna komunikacija je po pravici povedano zavidanja vredna. Z gestami, mimiko obraza, artikulacijo glasu zna povedati skoraj da vse: kdaj je žejna, lačna, kdaj mora na stranišče, kdaj je žalostna ali vesela. Na testih se je odrezala sovrstnikom enako, a kaj ko verbalno ne skomunicira svojih čustev, zahtev, itd. Kar se tiče izražanja čustev, morem povedati, da je izredno čustvena, se veliko objema (ne samo z domačimi, ampak tudi z otroci v vrtcu in vzgojiteljicami, itd) in pusti "človeku blizu". Agresija: nič izrednega, običajna trma za njena leta, uveljavljanje svojega prepričanja in "sama", obdobje grizenja je - se mi zdi - prerasla, igrače rada deli. Prosim vas za nasvet - naj soglašam z nadaljnjim obravnavanjem moje hčere in iskanjem dodatne diagnoze ali naj dam času čas in pustim Alini, da sama izpelje svojo razvojno pot?
|