Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka ja, res - jaz sem mislila, da bomo govorili bolj o fiziki, kemiji in kako se da/ne da dokazat obstoj Boga empirično in kaj je znanost dognala zadnja leta..; ne pa ta kreg kaj je Islam.. Islam je super stvar, samo večina udeležencev te debate ne razume eno stvar, ki jo **** hoče podat - bom uporabila lepo metaforo tukaj: če je voznik slab, ali zato kriviš avto? ona skoz trdi, da je avto in da so vozniki problem. vi pa da zaradi slabih voznikov ne moreš rečt, da je avto dober. npr. komunizem vsebuje veliko dobrih konceptov in če ni bil komunizem pravilno/učinkovito apliciran v družbi, še ne pomeni da je sama ideja komunizma slaba. meni se zdi ideja o določenem delu skupne lastnine (npr. parki, igrišča, knjižnice - v glavnem skupno dobro za javno/skupno uporabo) prav fantastična. No., jaz tudi tako razumem ****. In mi je žal, da se je spet razvil kreg, pa kdo ima prav in kdo ne. Tudi meni so vse verstva in tudi neverovanje v svoji osnovi zdijo zelo uredu stvari. Problem nastane zaradi uporabnikov - ljudi, ega, vsiljevanja nadmoči, prevlade. In taki ljudje izkoristijo in sebi v prid še najbolj čisto in nedolžno stvar in delajo škodo neukim ljudem.. Po moje je pravi Islam čisto OK, tako kot pravo krščanstvo, budizem, ateizem, demokracija, komunizem,.... praktična izvedba pa je v veliki meri zgolj sprevračanje nekega nauka v svoje lastne koristi. Zakaj sem zgoraj napisala neukim? Ker ima zelo velik vpliv na to, da vzameš svojo usodo v svoje roke, stopnja izobrazbe, da spoznaš, da ti je namenjeno veliko več pravic, kot pa ti celotna okolica govori. Dokler ne bo vsaka zatirana ženska sama pri sebi spredvidela, da lahko in zmore več, da si zasluži več, pravico do svobode, do takrat se ne bo nič spremenilo. Dokler se ženske ne bodo emancipirale, izobrazile, same množično zahtevale enakopraven položaj z moškimi, dokler ne bodo tega začele učiti svoje hčerke in dokler čisto vsak povprečen moški ne bo spoznal, da je njegova žena več kot le žena in mati ter da je zato ona srečnejša, izpolnjena in zadovoljna, kar posledično pomeni, da ima od tega prednosti tudi on, ali če hočete drugače: dokler ljudje ne bodo začeli živeti svoje vere ampak bodo vero prikrojevali svojim potrebam, do takrat se ne bo nič spremenilo. Temelj vsega pa je šolanje žensk. In če je ta isti proces v Evropi trajal stoletja, na žalost ne vidim druge poti, kot da bo isto potrebno tudi v državah, kjer si Koran prikrajajo po svoje. Se mi pa tu v povezavi s tem poraja ena misel, zakaj take spremembe trajajo toliko časa: večini ljudi je veliko lažje živeti v znanem svetu, kot se podati v neznano. Lažje je biti zadovoljen s tem kar imaš, da vsaj nekaj imaš, da te mož ceni vsaj kot gospodinjo, če že kot žensko in inteligentno osebo ne. Ker če se podaš v boj za enakopravnost (ne enakost!), te čaka veliko ovir, podtikanj, zmerjanj, groženj, trpljenja, zapori (tudi v Evropi je bilo tako), poniževanj. Zakaj bi udobje in vsaj nekaj varnosti zamenjal za negotovost in boj, ki prinaša rezultate samo na zelo, zelo dolg rok?
< Sporočilo je popravil Ankica -- 19.8.2008 11:28:21 >
|