Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: **** Ne gre se za to, kar je zapisano, gre se za to kar je v praksi. Teorija in praksa ( v kateri koli veri) pa nista eno in isto. Sploh ni res. V islamu imamo besedo kefer, ki označuje človeka, ki je musliman vendar ne izpolnjuje svojih dolžnosti, se ne drži naših pravil. Keferjev je vedno več in še več jih bo, tako je zapisano. Pravih muslimanov, ki islam živijo je že sedaj zelo malo, pa še manj jih bo, nas bo. Zato jaz ko govorim o Islamu govorim o ljudeh ki se pravil držimo in taki živimo v praksi teorijo. Vi pa mi mečete pred nos dejanja keferjev. To je skoraj tako kot bi jaz naprimer če govorimo o katolikih govorila, da je eno izmed pravil, da si katolik biti pedofil. Precej bolano posploševanje se mi zdi to. Zato prosim,če lahko razumeš jaz govorim o muslimanih ki islam živijo ne o kefer-jih. Potemtakem ti ne govoris o Islamu, ti ne govoris o muslimanih, ti govoris samo o enem tocno dolocenem, majhnem, kakor pravis sama, delu muslimanov oz. pripadnikov islamske vere. Problem je prav v tem, da napises v Islamu... pa mislis v enem majhnem delu islamskega sveta.... Svojo izkusnjo in svoje dozivetje kakor vere, tako tudi nacina zivljenja prenasas na ves islamski svet, ki pa ni taksen , kot je islamski svet v katerem ti zivis. Mogoce vec verjame v osebna realna dozivetja, kot v knjigo staro nekoliko stoletij. Ja ponvadi res pise vse lepo in prav.... pa ne samo v svetih ali "svetih" knjigah. Knjiga ki jo je prebrala je nastala sedaj, je nova ne stara par stoletij.In v tej knjigi piše in so spisane grozote neke ženske,ki se je izvajala v imenu Allaha, opisana je cela vas... Jaz pa verjamem, da če bi šla tja, ne bi našla nikogar v tej vasi, ki bi imel take navade,kot jih opisuje knjiga.Še več na koncu bi videla, da je prebrala domišljijsko grozljivko nekoga ,ki ima zakoreninjeno sovraštvo v sebi... Misljen je bil Koran. Pravzaprav ali Koran izrecno omenja umetno oploditev? To se mi zdi nekako tako kot se srbi vsakič ko se napijejo zberejo skupaj in : Ajmo se osvetit Turcima. Že 500 let eno in isto sovraštvo do turkov. In potem pride in se zgodi Srebrenica, zaradi takega sovraštva... Tvoji predsodki so se vedno tako zivi, da kar posejejo dvom, da si s "preskokom" v drugo vero naredila "preskok" tudi v predsodkih. Se ti ne zdi, da delas prav tisto kar drugim ocitas - sodis po predsodkih? Ker poznam veliko srbov, pa ponavadi ko se napijejo vem da ne gruntajo o Turkih. "Da ti niso mozgane oprali?" Itak sem bila pa sama ena izmed teh ljudi. O muslimanih sem imela tako slabo mnenje in prav gnusili so se mi. Ma vsi "južnaki" , ampak še najbolj pa muslimani. Mlada pa neumna sem bila zraven pri ustanovitvi SNS. Z Zmagotom sva bila dobra prijatelja... In ja absolutno vse kar pišeš ti so bile moje besede in moje misli. Če pa bi mi kdo takrat rekel da bom muslimanka in to z srcem in dušo bi ga klofnila, da bi se po tleh zložil. Ne, ne pisem tisto kar so bile tvoje besede in tvoje misli. Nimam pac predsodke o "juznjakih", niti o muslimanih. Pa se veliko drugih razlik je. Absolutno sem bila mnenja da so ženske manj vredne kot psi, da jih zažigajo, polivajo z kislino, obrezujejo in matretirajo na vse možne načine. Da so umazani.... Ah kaj bi človek sploh govoril, bila sem tako zelo neumna in nevedna da me je danes sram...Zelo me je sram. Zato vem kako razmišljaš ne samo ti, večina Slovencev... in žal tudi vem, da se lahko jaz raztrgam tukaj od govoričenja tvoje mnenje se ne bo spremenilo ,dokler ne boš na lastni koži videla ali zaživela med muslimani. Prebrala ogromno o Islamu. In ko ti bo jasno kaj Islam sploh je iz teorije in prakse se lahko pogovarjava. Do takrat pa bo samo brezsmiselno obmetavanje in balinanje z besedami... Vidis, da ne razmisljam tako kot ti nekoc. Meni se pa ne zdi, da se te zenske pocutijo zatirano - vsaj vse ne. Vec kot jasno je, da poznavanje samo enega nacina zivljenja, enih navad in socijalizacija v taksni okolici vodi k temu, da je tovrsten nacin zivljenja povsem normalen in sprejemljiv ter , da im je tuj in cuden drugacen nacin zivljenja. Vendar so tudi zenske, ki zelijo nekaj vec, nekaj drugega. Taksni ljudje so gonilne sile razvoja - ki ne vidijo samo svoj svet in ne sprejemajo ga tocno taksnega kot je, temvec v njem zelijo nekaj vec. Ne rabiš verjeti mojim besedam, lahko vidiš mojo pojavo. Predvsem pa preberi allahovo besedo v zvezi z žensko in potem preceni kaj je v njegovem imenu in kaj ne. To je nekako tako, kot ce bi me kristijan prepriceval, da svete vojne, pobijanja itn ni bilo v imenu Boga. Tocno v imenu Boga, ker je to praksa tistega kar je tako lepo, ko se zgolj bere. Jaz te v nič ne prepričujem točno se ve kaj je bilo in kaj je. Samo zahtevam da ne enačiš dejanja posameznikov ki živijo v arabskem svetu in nosijo muslimansko ime z Islamom. Prav bi bilo da najprej veš kaj uči Islam potem pa sama ugotoviš : ej tale tip pa sploh ni musliman...! Poglej, ko vidis cloveka, ki se zadere (po vuku) alah akbar in se raztreli vred z 20, 30 nedolznimi osebami okoli, resnicno ne mores pricakovati, da bo nekdo rekel, ja to niso muslimani, on ze ni pravi musliman, on je tistih pokvarjenih in nepravih, ko si ze sama zatrdila, da je taksnih pravih muslimanov, ki islam zivijo zelo malo. Skratka, Islam je malo taksnih pravih, veliko taksnih, "ki jih vidimo v porocilih" - nepravih. Sicer je pa poanta mojega komentarja bila v tem, da insistiras na teoriji, vendar teorija ni enaka kot praksa. To je manj ali vec vsem jasno. In ne ni samo da se bere, že ne vem kolikočkrat povem družina mojega moža Islam živi. Naši prijatelji in znanci Islam živijo. Ocenjuj njih in ne ljudi ki nosijo muslimansko ime, kajti teh je ogromno o Islamu pa imajo bolj malo pojma. Druzina tvojega moza in vaši znanci niso reprezenti islama, temvec samo en mali del, kot si me poucila. Islam pa ne vsebuje samo vas, temvec vse ostale, ki so pravi, nepravi, cudni, kakrsni koli muslimani. Ko do tega prides, ti bo zadeva bolj jasna. Ker v koncni fazi ti nimas pravice presojat kdo je ali kdo ni pravi musliman. Pojdi kaksnemu alahovemu muceniku, ki se bo kmalu razstrelil v mnozici povedat, da on ni pravi musliman. On daje zivljenje zato, ker je preprican, da je tako najbolj pravi musliman in bodoci mucenik. Še najbolje pa je da spoznaš vero in šele potem greš proučevat ljudi, kajti velika napaka, ki se dela je, da se skozi ljudi,ki živijo v nekem prostoru ocenjuje vero. Ce bi ocenjevala katolike zgolj po Bibliji, definitivno ne bi imela pravo sliko, ker bi videla samo eno od najlepsih slicic v slikanici od nekaj milionov strani. Ne ne lažejo. Grozote se dogajajajo povsod. Če poslušam zgodbo posiljenega dečka s strani duhovnika, verjamem da ne laže. Vendar imam pa toliko pameti da tega primera ne posplošujem na vse kristjane. Obstoja pa bistvena razlika. Duhovnik, ki je decka posilil ne more reci, da je to tradicija, da je to v imenu boga itn... Zlorabe zensk se pa v muslimanskem svetu dogajajo zaradi interpretacij bozje besede ter klime in zakonov ustvarjenih in postavljenih v imenu boga. Verjamem da je Plut ubil na zverinski način 3 osebe ženskega spola, vem tudi da je bil kristjan. Pa imam toliko pameti da ne obesim tega krščanstvu. Ko je Plut ubijal se ni drl bog je velik. Niti je to naredil zaradi bozje objave po mnenju nekih visokih verskih dostojanstvenikov. Recimo krizarske vojne, pa komot "obesis" krscanstvu. Nikoli nisem rekla da ni trpinčenih žensk, seveda so povsod po svetu. Trdim pa da ne v imenu Islama.Ker Islam daje ženski ogromno pravic o katerih lahko neka evropejka samo sladko sanja... Islam v veliki vecini samo in zgolj teoreticno daje zenskam pravice. To, da mogoce ti uzivas te in taksne pravice ( ceprav bi se to videlo sele, ko bi jih dejansko zelela uveljavit) ne pomeni, da je to tako povsod v islamskem svetu. In to ti zelimo (ne samo jaz) povedat. Seveda se pa evropejka, no pa naj bo ženske ali moške ki radi menjajo partnerje v sexsu, ki se rad-a pomankljivo oblači in razkazuje, ki rad-a popiva se drogira ne bo nikakor počutil-a srečno v Islamu. Bo zatiran-a 100 na uro. Morda jo celo doleti v kaki bolj ortodoksni državi, naprimer Iran kaka huda kazen. Torej vse tiste, ki menimo, da v islamu (spet ne locis neko manjsino ampak pises na splosno - islamu) ne bi bile srecne, smo ali promiskuitetne, ali se rade pomankljivo oblacimo in razkazujemo ali popivamo, se drogiramo. S tem si pa posteno zabredla. Lahko te je krepko sram. In ja takih kot sem jaz je veliko,ogromno. Samo sta dve stvari prva je da se jim ne da pregovarjat in celo naš poslanec nam je rekel, da naj se ne pregovarjamo ker nima smisla, da tisti, ki ima čisto srce bo že sam dojel kaj je prav in pa da je pregovarjanje izguba časa raje ga posvetimo čemu dobremu.. Druga stvar pa je da se slab glas sliši v deveto vas, dober pa samo do prvega ovinka. Koliko je to ogromno (vsaj neka priblizna ocena)? Zanima me glede na tvojo izjavo, da je malo takih, ki zares zivijo islam in so pravi muslimani. Nekako mi ne gre skupaj. Ali prevladujejo ali so v manjsini? Kako stoji Koran z umetno oploditvijo? S kontracepcijo? Koran to dejanjsko in ex katedra oznacuje, dopoveduje, ali je vse to zgolj interpretacija dolocenih besedil iz Korana? O tem nam govorijo hadisi. V Koranu o tem niti besede. Hadisi so pa Mohamedove sugestije ali besede prenasane in interpretirane skozi stojetja. In smo na tem, da je tudi Islam podlozen taksnim in drugacnim interpretacijam. Če hočeš kaj več o tem ti poiščem fatwe, pa si preberi. Fetva (ali fatwa) je interpretacija. Zaradi ostalih : "Fetva (arapski: فتوى je zakonska izjava u islamu koju izdaje pravnik, specijalista za određen slučaj. Fetva se obično izdaje na zahtjev osobe ili sudije da bi se razriješilo pitanje gde je fikh, islamsko pravo, nejasno." Jaz osebno imam narejeno sterilizacijo, ker bi bila še kakšna nosečnost za moje zdravje lahko smrtno nevarna, je bila po Islamu to moja dolžnost, da poskrbim zase in za svoje 3 že rojene otroke. Pri kristjanih vem da je to prepovedano in da bi pač umrla, če bi tako naneslo. Ne bi. Pa ne zato ker je dovoljeno, temvec zato, ker noben verski zakon ni nad drzavnim zakonom. Vera (pogojno receno) in na sreco, se ne vodi drzavo. Zahod ne pozna dzamahirije. Bi pa sigurno umrla v neki drugi islamski drzavi, kjer je njihov mudtzedih objavil drugacno fetvo, ki tako postane zakon drzave. Spet stvar interpretacije. No pa podaj kakšno statistiko teh organizacij?! Pa da vidimo koliko otrok je umorjenih naprimer v Egiptu kjer je skoraj 90 miljonov ljudi in koliko v Sloveniji z dvema miljonoma. Kaj misliš kje bo procent večji?? Vcasih je bilo zanimivo spremljati statistiko o posilstvih. Se bolja zanimivo je bilo, da na Kosovu uradno ni bilo nobenega posilstva. Pa ne zato ker ga res ni bilo, temvec zato ker ga nobena zenska ni prijavila. Ker ce bi ga prijavila, bi bila sramota za druzino, ne bi se mogla porciti, sledil bi jo pecat onecascene in umazane, ter tudi zato, ker so za nekatere zenske s Kosova posilstva bila nekaj normalnega. In se vedno, recimo v zahodni Makedoniji zivi obicaj, da ko je moski odsoten, npr. na delu v tujini in se ne vrne domov po nekaj let ( sparati je treba), da v tem casu njegov oce, brat ali drugi bliznji krvni sorodnik spi z njegovo zeno, da ne bi njena rodna moc sla v nic. Ker je bog rekel, da ona mora imeti toliko otrok koliko je zmozna in jo moz s prisotnostjo prikrajsa za izpolnjevanje bozje besede, pa ji naredi uslugo, da je pred bogom "cascena" ( po tvoje bi rekli , da je prava kraljica), pa se krvni sorodniki menjavajo na njej. Pa mi ne reci, da je to laz in da ni res. In niti slucajno mi ne reci, da to niso muslimani oz. pripadniki islama. Poanta pa je - stvar interpretacije oz. srece, da naletis na take postene med tistimi malostevlnimi, ki so dobri in pravi muslimani. In tako Egipt ni reprezent celotnega islamskega sveta in je zgolj nepripravljenost sprejemanja jasnih in absolviranih stvari z praznim besedicenjem. Ne gre se o tem kaj je lazje, temvec kaj je bolj zazeljeno. Bolj zaželjeno je da je otrok dober za Allah in pa zdrav od njegovega spola. A res? Hm... ma da, tisti drugi so fejkani muslimani.... Otrok ti mož niti tako ali drugače v Islamu nikoli ne more odvzeti. Tudi če se ločiva so otroci moji on pa jih je dolžam finančno podpirati in to 100% nič pol/pol. In ti bos imela vso pravico, da ih popokas in se preselis nazaj v Slovenijo. Koliko te pravice pa mislis, da bi lahko realno ostvarila? Da, Islam mi daje to pravico. To ni bilo moje vprasanje. teoreticno ti islam daje pravico, to vem. Zanima me koliksne so moznosti, da to pravico dejansko udejanis? To me zanima. Praksa, a ne kaj pise v Koranu. Mogoce je pa kaksna fetva na to temo.... malo interpretacije - ja to pise v Koranu vendar...... Ja, obstajajo. Ampak ase pogovarjava nasplošno o ljudeh ali o Islamu in "pravih " muslimanih. Ker če se pogovarjava nasplošno ti lahko povem toliko nagravžnih zgodb in pripetljajev da te mine... Pogovarjamo se nasplosno o Islamu. Splosno o Islamu je skupek splosnih ljudi, ki se imajo za pripadnike Islama. Ker koliko vem, nihce do sedaj v Islamu ni naredil delitev na prave in neprave muslimane. Še enkrat povem, da lahko povem dve zgodbe. Kako stvari stojijo pri nas ki islam živimo in pri ljudeh ki ga ne, živijo pa na istem prostoru in nosijo muslimansko ime. In spet "brkljas". Po kateri to formuli obstojajo dve vrsti muslimanov? Eni so izloceni, oznaceni kot slabi? Od kod to? Kdo jih tako - pa ne ti kot prepricana, da oni niso pravi muslimani- uradno locuje? Po katerem to zakonu in po katerih kriterijih? To je tako, kot ce jaz zatrdim, da je v krscanstvu vse super in vse naj naj, a da vsi tisti krscani, ki so kadarkoli naredili kaj slabega pa niso krscani. Imam to pravico? Jo imas ti? Od kod? Zgolj iz lastnega prericanja? Obrezovanje deklic se dogaja npr. v islamskem svetu. Obrezovanje deklic se dogaja v podsaharski Afriki. V Islamu je to prepovedano. Vendar ta običaj v Podsaharski Afriki izvira še izpred Islama in ga še do danes niso popolnoma izkoreninili. Obrezujejo pa tako muslimani kot nemuslimani. Skratka nima veze z Islamom. OK dodam besedico tudi -> Obrezovanje deklic se dogaja npr. v islamskem svetu. Pa tudi ce ne dodam nic, nic od tega kar si napisala ne izpodbija trditve, ki sem jo navedla. In ti ves in jaz vem, da izkoreninjeno ni, sicer ne bi zapisala: Ker se obrezovanje kar se tiče Islamskih držav tiče samo Egipta in Sudana ( HB je to zelo majhen procen muslimanov) je glavni Šeh - verski učenjak-voditelj Al Azharja pred leti javno izdal fatwo in prepoved tega dejanja,ker je kontra Islamu. Zakaj bi nekdo izdajal fetvo za nekaj, kar je ze izkoreninjeno? Zakaj v Egiptu, ce se to dogaja samo v posaharski afriki? Zakaj pred leti, ce zakon o tem obstoja od kar obstoja Islam? Skratka je prepovedano. Če to narediš in te verska policija dobi, greš v zapor. Zakaj domneva, da bi kaj takega naredil, ce to ne obstaja? Verska policija je pa tudi... no, druga tema.... o svobodni volji in cloveski slobodi in pravicah. V Egiptu imado HB tudi organizacije ,ki hodijo po vaseh v južnem Egiptu in Sudanu in osveščajo ljudi, da je to pač v nasprotju z Islamom in predvsem prepovedano. Tako da je tega tudi v Islamskem svetu podsaharske Afrike vedno manj HB. No ni mi najbolj jasno. Prvo zatrdis, da tega v islamu ni, potem zatrdis, da je to izkoreninjeno, a sedaj, da je tega vedno manj.... verjetno bo to zadnje resnica, za razliko od prvih dveh trditev. Skratka, gremo nazaj: se vedno obstojeci pojav tudi v islamskem svetu. Jih pa ozavescajo. Le kje jih pobiraš? Na ulicah Kaira. Dokazi, da ih ne. Sicer pa, kje pa ti pobiras podatke o izkoreninjenosti obrezovanja? Med kamencki na obali Nila ali kar na domacem dvoriscu? Ženska v Islamu ima pravico do spolne zadovoljitve. Če jo mož spolno ne zadovoljuje je to zadosten razlog da stopi pred sodnika in zahteva ločitev. In ločitev je odobrena, ker je bolje da se ponovno poroči kot pa da vara. O vem da tako pise v Koranu. Vendar zal, tisti, ki jih se vedno ozavescajo, ceprav je pojav zdavnaj izkoreninjen, ocitno niso dobro brali, pa so kar obrezali deklico. Ona pa naj uziva v spolnosti. Dej zapaj mi, kje jih pa ti pobiras? In dejstvo, da ti ali nekdo drug, ne zivis v tem okolju kjer se to dogaja, to se ne pomeni, da v islamu tega ni. Dejstvo je da v Islamu tega ni. In to napisano dejstvo izpred 1500 let. Oprosti, ampak koga ze, pa zakaj ozavescajo? Aja, v sosednji zupi je zupnik dal fetvo, da v njihovi zupniji ni lopovov. Ko so pa Janezka prijeli ko je kradel, so ugotovili, da Janezek ni kradel, ker v njihovi zupniji lopovov ni.... Izjemna logika. Vendar te zastopim. Verjetno bi na tvojem mestu, tudi sama bila preobremenjena in preutrujena usluzbenka. Islam je dalec vec in seze dalec vec kot tvoja izkusnja. Je prevec osebna, da bi po njej sodila ali sodili o celem islamu. Islam je samo en in ali si musliman ki islam živi ali pa nisi. Ni nobenega pa ali pa če...Sodi pa samo Bog. Je zapisala zenska, ki se je pohvalila, da ce je nekaj crno in nekaj belo ona najraje poisce sivo. Tvoje sivo je pa izgleda ali belo ali crno. Drugače pa če ti kaj več pomeni in rabiš kako posebno znanje v okviru Islama, ti lahko tudi to uredim. Tast je bil Šeh- (to je tako kot kardinal pri katolikih) to je človek, ki študira od svojega 6 leta satrosti in ima 20let šolanja vse samo v zvezi z islamom. Z drugimi besedami verski učenjak. Nečak je ravnokar diplomiral v tej isti smeri... Ni potrebe. Smo bili tesni druzinski prijatelji z osebo, ki je vodila muslimansko versko skupnost v bivsi Jugi, sedaj pa z njegovimi otroci. Skratka v vsaki generaciji vsaj eden,ki ti bo lahko odgovoril na tvoja vprašanja, strokovno,ker jaz res lahko govorim samo otem kar vidim in kaj doživljam. Ti resnicno govoris samo o temu kar dozivis in vidis, vendar zal to proiciras na ves Islam in istocasno negiras versko pripadnost vecini pripadnikov vere - ker ti niso vsec taksni kot so. Vendar njihovo poznavanje in prakticiranje Islama izhaja od verskih vodij, ki islamske zakone scitijo tudi z versko policijo. Kako so ob tako pravem Islamu, postali tako nepravi predstavniki Islama... No saj pravim glede tega ti lahko priskrbim strokovne odgovore... in pa tisti ki islam živimo nam je teorija praksa. Praksa ni strokovna razprava, praksa je tisto, kar se vsakodnevno dogaja okoli nas, tebe... tisto kar se dogaja zenskam o katerih smo pisale in za katere imas ti veliko tolazbo, da to pa ja niso pravi muslimani, ce tako delajo. ma ne, to so pingvini.... mar ne pravi koran imej otrok kolikor lahko? kaj to pomeni, da ih imas kolikor fizicno zmores, ali koliko ih lahko prehranis in prezivih. To pomeni kolikor jih zmore tvoje telo, da s tem ne ogroziš svojega zdravja. Muslimani verjamemo, da so otroci samo od Boga. Prav okoli tega vprasnaj se v prenaseljenem Bangladesu bojujejo bitke, ker hocejo prebivalstvu prenaseljeni drzave dopovedati, da imej otrok koliko lahko ne pomeni zgolj koliko jih fizicno lahko imas. Tukaj se pa tudi jasno vidi, da v Koranu ni vse zajeto, so stvari, ki so zgolj interpretacija dolocenega zapisa - enako kot v Bibliji. Tega ne vem. Vem da imajo na Kitajskem ta problem pa niso v večini ne muslimani ne katoliki tako da dvomim da ima število otrok kaj z vero. Prej z gospodarsko rastjo in razvitostjo države. Mogoce res ne ves, vem pa jaz. In to iz enega simpozija o planiranju druzine, kjer so tudi predstavniki Bangladesa govorili o merah, ki jih prevzemajo za resitev problema prenaseljenosti in lakote. pa so muslimani, pa si drugace tolmacijo Koran in ostalo.... Interpretacija pac... fetva... Pa dalec od tega, da mislim da je to slabo. To je samo argument, ki govori, da je tudi Islam odvisen od interpretacije, tako kot tudi sveto pismo, ali katera koli druga sveta knjiga. In tezko bi kdorkoli lahko trdil, da zivi povsem v skladu s Koranom, ker nihce ne more dokazati, da je prav njegova interpretacija tista ta prava. Mogoce bo zdaj kaj bolj jasno... V Islamu jih imaš toliko kolikor ti jih tvoje telo dovoli. In pa seveda glede na to da ti Islam narekuje da moraš biti do vseh enako pravičen je dobro tudi to vzet v zakup. V Bangladesu pa niso pravi muslimani. Sram jih bodi, lahko bi pa lepo bili pravi muslimani, zenske pa prave kraljice, ki bi vsem otrokom enak nic dale za jest. Tukaj nekje se skriva odgovor za "nerazumevanje". Ti se pocutis kot kraljica, ker ti ni treba delati, ni skrbeti za finance. Kot si nekje ze zapisala, si bila preutrujena, preobremenjena usluzbenka, brez casa za sebe, posledicno tudi slaba zena in ljubimka.. nekaj takega... Tebi pase, da ne delas. Ja to sem jaz inne da se mi ni dalo delat. Še vedno lahko delam v družinski firmi. Samo nisem si bila všeč kot živčna razvalina z dobro kariero pri 28 letih. Več mi pomenijo otroci in dom. Raje kot uspešna poslovna ženska sem mama in žena. V Islamu imam pravico do tega, da si izberem kaj bom. Jaz si lahko privoscim, da izberem kaj bom, pa se ne rabim podpore nobene vere, da bi si to lahko omogocila. Po katerem kriteriju je moznost, da si to kar hoces biti vezana na Islam? Katolikinje si ne mroejo izbrati kaj bodo? Ali ima vse to skupaj bolj veze s stroski zivljenja kot z vero? Ne vem na podlagi cesa menis, da v Sloveniji ne moremo biti tisto kar si zelimo? Res pa, da v muslimanski okolici imas za to "potuho" in ti je to lazje. Niso pa vse zenske po tem kopitu. So zenske, ki jim pase razvijati svoj intelektualni potencijal v smeri, ki so za tebe bile preutrujejoce, preobremnjujoce itn... Taksne zenske so tudi v islamu in posledicno, tisto, kar je za tebe "kraljevsko" je za drugo "suzenjsko". Dejstvo pa je, da Islam odreja nacin zivljenja, brez moznosti za zensko, da si sama odredi zivljenje. Ne res ne vem kje jih pobiraš. Ali lahko prosim podpreš svoje besede z kakim citatom iz Korana ali Hadisa. Ker Islam uči da je oče dolžan izšolati hči tako kot fanta. Da je ženska moškemu enaka in da je sama svoj gospodar. Ima pravico do dela, če si to želi in do izobrazbe. Moje nečakinje vse besno študirajo, ker jim ni do biti doma, po tem se bodo zaposlile... Imam zelo dobro in tesno prijateljico, ki zivi v Turciji. Ena od hcera gospoda, ki sem ga prej omenjala. Turcija je muslimanska dezela, niti ne prav striktna in stroga - glede na nekatere druge bolj ekstremne. Tisto kar mi ona pove in razlozi, ne mi zamerit ima zame veliko vecjo tezo, kot tvoje besede. Predvsem zato, ker se zelo dobro zaveda, kaj pise v knjigi in kako zares stvari potekajo. Sicer.. tudi mimo Korana, si upas zatditi, da so stopnje dokoncane izobrazbe po spolu primerljive? Ce malo odmaknes oci od Korana in pogledas okoli sebe, ali vidis tisto kar pise v Koranu ali vidis tisto kar sama tako prirocno stlacis v kos - ne pravih muslimanov in jaz se o njih ne menim. pa so muslimani, pa so del islama, pa so po tem v istem kosu s teboj, ne glede na to koliko si zatiskasd oci. Tudi ce se oslepis, bodo se vedno tu, ceprav jih ti ne bos videla. BTW: poleg Korana i Hadisa, je kaksna fetva veljavna? Edino kar je v Islamu na kar se lahko obesiš je da ženska nikoli naj ne bi živela sama. Ali z očetom ali pa z najbljižjim moškim sorodnikom ki je dolžan skrbet za njo in njeno varnost. Zakaj za njeno varnost, ce je ona kraljica, ki jo vsi spostujejo in nevem kaj vse ne? Mar je v taksnem svetu zenska, to presvetlo obozevano bitje lahko v nevarnosti? Oh.. mogoce pa le res krizarji naletijo.... Zenska v veliki vecini islamskih drzav ne more dobiti potnega lista dokler ji moz ali oce ali brat ali v koncni fazi in dolocenih primerih sin tega izrecno ne dovoli, s svojim podpisom - samo utrinek... (informacija iz prve roke). Spet ni res. Oh seveda, turcija je katoliska drzava, pardon..... A kaj ce bi sedaj za spremebo malo ti brala pa brala, pa ce ne ves malo vprasala? EU se pa zeza, ko zahteva za pogoj za vstop turcije v EU da odpravijo ta zakon... mislim ej, pojma nimajo... So ženske, ki nimajo nikogar... A misliš da so brez dokumentov? Imajo skrbika, tako kot ga ima hcerka moje prijateljice, ker nima oceta. A si res tako prepolna "kraljevskosti" pa res mislis, da razen tebe nihce drug nic ne ve in nic ni videl? Od kod ti ta slepa prepotentnost? Od kod si v koncni fazi jemljes pravico, da svoje lastno mnenje postavljas kot pravilo, ki bi ga mogli vsi ostali sprejemati (kod dolocila kdo je musliman in ga kot taksnega moramo gledati in kdo ni musliman, ceprav pravi da je, ker ti parvis da on po tebi ni musliman in ga kot nemuslimana moramo sprejmati? Alah bo imel s teboj precej dela, da to godljo razcisti. Edino ce mu ne bos kar sama dolocila, kako mora misliti in kako presoditi.... Ze samo dejstvo, da si se odlocila priti v Slovenijo na porod in tisto, kar si v zvezi s tem zapisala je, da ce zenska v arabskem svetu ( ali tam kjer ti zivis) zeli normalno zdravstveno oskrbo (za nase pojme) jo ne more dobiti ali je pa rezervirana samo za tiste, ki si to lahko privoscijo. To pa meni osebno se zdalec ne govori o nikakrsnem "kraljevanju" "kraljic" zensk v islamu. A ti veš da če nečesa ne vidiš , niti ne veš da obstaja in si zadovoljen stistim kar poznaš? Moja svakinja še ni videla zdravnika ki mu ni potrebno plačat, še ni videla bolnice kot so naše... Jaz pa sem. Zato vem kaj je zame bolje. Na ta nacin je zenska bore malo "kraljica". Kraljici pritice vse najboljse - od tretmana do usluge. To pa je zgolj zanemarjanje in ogrozanje zivljenja "kraljic" in to z namenom. Edino, da to o kraljevanju in spostovanju glih ne govori v prid. Niti o tvojem zaupanju v Boga. Mogoce so carski rez in komplikacije ( ze sedaj se opravicujem za besede) samo kazen Alaha, ker mu nisi zaupala, da se bo vse dobro izteklo... Ali ne seze do Slovenije? Zdravstveni (ne)sistem ,ki vlada v Egiptu je popolnoma skregan z Islamom. Itak pa Egipt ni država ki se drži šeriatskega prava ampak imajo svoje pravo. Ma itak vse kar ni najboljse ni od Islama. To je vedno od onih "drugih".... Mislim da sem dovolj jasno povedala. Pa bom še bolj na primeru: Eno Prekmurje ne more predstavljat cele Slovenije. In ja in ne. Tvoja druzina torej ne more predstavljati Islama. Se strinjam. Z druge strani, tako kot prekmurje, stajerska, gorenjska, notranjska, dolenjska, bela krajina itn. predstavljajo in lahko predstavljajo Slovenijo, tako tudi tvoja druzina in druge druzine "pravih" in "nepravih" predstavlja Islam. Pa ceprav stajerci pravijo, da z zabarji nimajo nic, ker niso ta pravi. Vse je to Slovenija. In vse druzine, ki se imajo za msulimane tvorijo Islam. Tudi ce tebi ni to vsec. V Arabskem svetu je ogromno ljudi ki so skregani z Islamom pa čeprav se štejejo za muslimane. Arabski svet ima popolnoma svojo kulturo in navade ki niso povezane samo z islamom. Zato se arabskega sveta ne sme enačiti z Islamom je samo en majhen delček Islamskega sveta. Saj o tem ti ze nekaj casa govorimo. Ti pa se kot pijan plota drzis tega, da je islam tisto, kar imas ti doma. Islam je dalec in mnogo mnogo vec, in slabega in dobrega, kot to, kar imas ti doma. Ljudje pa ko rečeš besedo Islam ne pomislijo na Idonezijca ali Turka avtomatično pomislijo na arabce in to ni prav. Kar se mene tice, ni res. V Islamu je to pravica ki ni povezana z globino denarnice. Midva z možem nisva bogata, živimo in imamo za sproti vendar sva se tako odločila. Tako njemu odgovarja in meni. Čeprav sem imela ideje prej, da bom delala, celo službo mi je že pomagal najti pa sedaj po 3 otrocih in družinski firmi teh idej saj nekaj časa verjetno ne bom več imela. In očitno ti ni jasno samo to da ima ženska pravico, da izbira. Zenska varuje svojo pravico tudi, ko so otroci lacni, ali tudi v arabskem svetu hudic v sili tudi muhe zre. Ali rece arabka, da jo ne zanima da so otroci lacni, ni njena dolznost, da ih hrani? Pravzaprav si s kirusrskimi rezi (trditvami i pravicah) Islam oropala velikega dela njegove cloveskosti. Ker po tvojih pricanjih zivljenje zunaj napisanih pravil ne obstoja. Tako pise... nikjer ne pise kar se cloveku zgodi in kaj se v njemu zares dogaja. To je praksa, a praksa je vsakodnevno zivljenje - s hrano, brez nje, z nesreco, boleznijo, sreco, veseljem... Ha, ha... to pa verjamem samo če je bilo v kaki hudi vasi... Prvič slišim toda verjamem. Zakaj se ji je kaj takega lahko pripetilo se mi pa ne da razlagat, predolga zgodba, kdaj drugič Se zdalec ne vas. Vendar itak... tam kjer so turisti so itak samo najslabsi, to niso muslimani, in itak ni za verjet. Ti bos pa ja vedela, boljse od nje, ki je to dozivela, da to ni za verjet. C..c..c.. ma vsi si kar nekaj zmisljujejo... Sem že zgoraj zapisala, kako je s tem. V Islamu ženska dela ali pa je doma ima možnost izbire. A daj no, v Sloveniji je pa ta izbira zakonsko prepovedana??? V Europi je pa se huje. Kazni za zenske, ki ostanejo doma so ogromne. Jih katoliska verska policija bica.... Vendar če damo islam na stran za moment. Arabske ženske so nekaj drugega kot si ti. One nimajo tvoje pameti in ne razmišlajjo kot ti. so zrasle v drugem svetu, tvojega ne poznajo. Njim se ti smiliš. in te bodo objokovale. One se smilijo tebi. Niti najmanj se mi ne smilijo zenske, ki so s taksnim zivljenjem zadovoljne. Smilije se mi pa zenske, ki bi lahko in svojemu narodu in veri zelo veliko dale, pomagale razvijale potencijal, ki ga nosijo v sebi, pa to ne morejo in im ni dovoljeno zgolj zato, ker so zenske. Arabske ženske so tudi by the way zelo lene...in bi če bi jo postavilo na mesto ene Slovenke po 3 dneh na smrt zbolele ali pa pobegnile. One ne likajo, ne šivajo, pospravijopač kakor pospravijo. Skuhajo in pa "skrbijo" za otroke. Jih pa spostujes. Jaz imam čisto normalno pospravljeno tako kot je pospravljen povprečen slovenski dom. One pravijo da imam kot v lekarni. To da znam šivat je za njih znanstvenafantastika in da likam sem pa zelo neumna - za njih seveda. Da resno skrbim za otroke, in jih ne prepustim kar ulici in dvorišču, želim imet stalni nadzor temu pravijo da sem preveč zaščitniška in jih bom razvadila. To da se mi ne da cele dneve z njimi sedet in tračat , temu pravijo da sem čudak. V taksni situaciji smo na trenutka s teboj tisti, ki nam ni breme sluzba, ki nismo preutrujene, ki uzivamo ce nas delo zmatra.. ker ne uzivamo kot kraljice... Mogoce bos sedaj ti lahko "nas" boljse razumela... Trenutno sva z možem kupovala za malega posteljico iz lesa, ker tiste plastične ki jih imajo one niso zračne. Ker hočem za svojega otroka vedno le bombažna oblačila in ortopedske čeveljčke sem ženska ki se gre luksuz- spet govorim z njihovega vidika. To da grem sama po fasengo v trgovino in si tudi sama znosim v stanovanje je spet nekaj po čemur slovim kot malo prtegnjena.. Vidis, jaz redko hodim v trgovino. Se mi ne da in zdi se mi skoda casa. Zato imam merkatorjevo internet trgovino, a za sproti hodi moj moz v trgovino. Tudi ce "pomotoma" grem kaj nabavit, ne nosim sama stvari v stanovanje. Hudica... imam vse kar imas ti v islamu, samo brez islama. Pa se trogam ne stvari iz trgovine... pa se takih zanemarjenih, lenih, neskrbnih osebkov nimam okoli sebe. Zdaj edino ne vem, ali sem vecja kraljica od kraljic v islamu, ali sem smao lena, nebrizna itd.. ker ne grem v trgovino..... Neke bukle samo prekladam.. povsem "neproduktivno"... Tako za kratek opis, toliko da jih boš morda lažje razumela. Med arabkami je tudi zelo veliko pametnih in delovnih zensk z velikim potencijalom. Nacin zivljenja, ki je tudi tesno povezan z vero in med ostalim v veliki meri dela da so taksne kot jih opisujes. In ti bi vzgojena in socializirana v tistem okolju bila taksna. In ce povzamem tvoj opis, lahko recemo, da arabska zenska nima izziva in je v otopelem, nebriznem stanju, ker ji je edino uzivanje v njenih pravicah, da ne naredi nic. Prvazaprav si "kraljice" opisala kot lene, nemarne, navelicane in primitivne osebke. Nic kaj kraljevsko.