Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: aezzy no, ce potegnemo crto, kar je naredil t.i. Dejan je bilo nezrelo. kar se pa tice tepeza, pa mislim,da obstaja 100 in 1 nacin kako povedati otroku, da je naredil nekaj narobe, brez udarcev, pa naj bo ta mocan ali pa "samo po ritki". ne vem, verjetno si mislite, da sem cudna in ocitno je, da mislite, da sem se zelena mamica (kar res sem), ki ima samo enega se mahnjega otroka, ampak zase pac lahko govorim, ker mojo hcerko tako dobro poznam, da se lahko zmeniva brez joka. joj, nocem rect, da ve svojih ne poznate. in res ne razumem, puncica, oprosti, ampak zakaj je potrebno, tudi ce otrok nekaj zanalasc naredi, ko mu reces, da ne sme, udariti? Kaj pa je to parkrat rect nekomu, jaz mojim na gradbiscu po 10 x povem isto stvar in je se ne naredijo ali pa celo (ja!) zanalasc naredijo nekaj drugega - ali naj jih udarim po riti? ne vem, ali se ne rece temu, da je otrok razposajen? vem, sej s to debato ne bomo prisle do konca. eni pac smo proti eni za, tako, kot za pustiti jokat. Ma, ne, sploh nisi čudna . Se povsem strinjam, da se da s spoštovanjem in pogovorom priti veliko, veliko dlje, kot pa po hitri poti dokazovanja moči in avtoritarnosti. Le v določenih sitacijah je starš tisti, ki mora sprejeti odločitev mimo otrokovih želja, ampak v večini primerov se da temu ogniti. V večini, ne v vseh. Kateri so ti primeri, pa je zelo odvisno od otroka samega, njegovega karakterja in izkušenj. Ampak, kot sem že rekla, veliko večino stvari se da rešiti z nekaj občutka in potrpljenja. Kar se tiče tega konkretnega primera kaznovanja: res nobeden nima pravice nikogar udariti. Torej otrok nima pravice udariti ne drugih otrok, ne staršev, ne prijateljev,... in mora za svoje dejanje odgovarjati oz. kazen mora biti njegovim letom in izkušnjam primerna. Po drugi strani sem mnenja, da ima vsak pravico do samoobrambe, ampak (!), to ne pomeni, da če mene nekdo udari, da ga lahko nazaj. Ne gre se tu za sistem oko za oko. Vendarle naj bi vsak posameznik bil zmožen enega treznega premisleka in reakcije: torej odgovor na neko dejanje, ampak primerno starosti, moči, izkušnjam. In če gledamo na otrokovo dejanje kot neprimerno, je bilo po mojem mnenju dejanje tega Dejana še tisočkrat bolj neprimerno. Kazen mora biti, ampak mora biti vzgojna - torej mora imeti nek vzgojni namen. In v tem primeru se je šlo samo za maščevanje - če boš ti mene, bom jaz tebe nazaj. Kdo je močnejši. Nezrelo.
|